A kutyám az örömöm!

EgészségVeszettség kutyáknál tünetek és megelőzés

Veszettség kutyáknál tünetek és megelőzés

tünet

A háziállatok egyes betegségei nemcsak a négylábú háziállatok számára végzetesek, de nagyon veszélyesek az emberi életre is. Minden melegvérű lény (rágcsálók, vad- és házi ragadozók, haszonállatok, denevérek, sőt madarak) fogékonyak a veszettségre.A betegség sok országban elterjedt, és a mai napig nem gyógyítható. Ha gyanítja, hogy kutyájának a veszettség első tünetei vannak, akkor sürgősen kapcsolatba kell lépnie az állatorvossal, különben nemcsak a szőrös háziállat, hanem a tulajdonos és családtagjai is fenyegetik.

Milyen betegség veszettség

Víziszony (vízfélelem) vagy veszettség neurotróp akut vírusfertőzésekre utal, amelyek egy beteg állat idegrendszerére hatnak. A testbe behatolva a vírus gyorsan szaporodik, útközben elpusztítja az összes szervet és szövetet, és ami a legfontosabb - az agyat és a gerincvelőt. A legtöbb esetben a betegség gyorsan előrehalad, és általában a beteg halálával végződik.

A veszettség vírus rendkívül ellenálló az alacsony környezeti hőmérsékletekkel szemben, a magas hőmérséklet káros hatással van rá (+ 50 ° C-on a vírus negyed óra alatt elpusztul, a forrás azonnal elpusztítja a kórokozót). Ellenáll az erős fertőtlenítőszerekkel szemben is, mint például kloramin, lizol-oldat, fenol.

Jelenleg a veszettség vírus ellen nincs gyógyszer, még az erőteljes vírusellenes gyógyszerek is tehetetlenek.

A mikroorganizmus az egész világon elterjedt, évente több mint 50 000 ember hal meg ettől a vírustól.

Hogyan terjed a veszettség vírus

Leggyakrabban egy veszélyes kórokozó egy beteg állatból egy egészséges állapotba kerül a harapás idején. A falvakban élő kutyák nagy veszélynek vannak kitéve, mivel a közeli erdőkben gyakran veszettségről számolnak be. Rókák, farkasok, mosómedvék, sündisznók, rágcsálók - ezen állatok bármelyike ​​bejuthat a kertbe és megfertőzheti a kutyát.

A nagyvárosokban a veszettség is gyakori betegség. A fertőzés forrása a kóbor kutya, amely gyakran háziállatokat és embereket támad meg. Gyakran hidrofóbia figyelhető meg kártevő rágcsálókban, például egerekben vagy patkányokban. A rokonaikkal kommunikáló kutyák nemcsak a harapás idején fertőződhetnek meg. A vírus egy beteg állat nyálában van, és egy kutya nyálkahártyáján csak egy mikrorepedés elegendő ahhoz, hogy a kórokozó behatoljon a szervezetbe.

Betegség kialakulása

Nem sokkal azután, hogy a kutya megharap egy beteg állatot, a betegség jelei teljesen hiányozhatnak. Általában az inkubációs periódus az 7 naptól 1,5 hónapig, de vannak esetek, amikor a veszettség vírus megnyilvánult 6 hónap után az állat testébe történő bevitel után.

A betegség kialakulásának sebességét olyan tényezők befolyásolják, mint:

 • A vírus bejutásának helye. Ha a harapás a nyakon, a pofán és a fején van, az inkubációs periódus gyorsabb;
 • Az állat kora. A fiatal kutyák és kölykök hajlamosabbak a betegségekre, mint mások, a legyengült és lesoványodott háziállatok is fokozottan veszélyeztetettek;
 • A fertőzött nyál mennyisége. Ha a harapások áldozatának több sebe van a testén, a vírus 5-7 nap alatt jelentkezik, az egyszeri sérülések akár több hónapos inkubációs periódust is kísérhetnek.
 • A be nem oltott kutyákban nagy a veszettség kialakulásának kockázata, de még egy olyan megelőző intézkedés sem, mint az oltás, nem garantálja az állat biztonságát. Általában a vakcinázott kutyákban csak akkor lehet stabil immunitás, ha a háziállat 3 éves koráig éves védőoltást kap.

A veszettség tünetei és jelei kutyáknál

A betegség első tünetei enyhék, de mivel a vírus megfertőzi az állat testét, a kutyának a következő tünetei vannak:

 1. Az állat megpróbál elrejtőzni a szoba legsötétebb sarkában;
 2. A harapás helye folyamatosan viszket, a kutya szorgalmasan fésüli;
 3. A kedvtelésből fény- és vízfóbia alakul ki;
 4. Étel teljes megtagadása;
 5. Laryngealis görcsök;
 6. A vágy, hogy fogyasszon egy ehetetlen dolgot (bot, bútor, kövek stb.);
 7. Homályos szemek és sztrabizmus;
 8. Folyamatosan nyitott száj és kiálló nyelv;
 9. Bőséges nyálképzés, néha habos jellegű;
 10. A hang rekedtsége;
 11. Agresszív viselkedés (ember, más állatok elleni támadás, reakció bármilyen zajra);
 12. A veszettség utolsó szakasza a hátsó, majd az elülső végtagok immobilizálása, a légzés és a szívizom bénulása. Ebben a szakaszban az állat meghal.

A betegség formái és lefolyása

A betegség kezdeti szakaszában az első jelek teljesen hiányozhatnak, de az állat már halálos fenyegetést jelent rokonaira, és ami a legfontosabb, az emberre.

Az állatorvosi szakemberek kiemelik 3 alapforma veszettség:

 • Csendes vagy bénító
 • Dús
 • Atipikus

A leggyakoribb forma erőszakos, a betegség inkubációs ideje tart legfeljebb 2 hét. A betegség első jelei általában 5 nappal az állat fertőzése után kezdenek megjelenni.

A veszettség erőszakos formájának 3 szakasza van:

 1. Prodromal. Ebben a szakaszban az állat viselkedése drámai módon megváltozik: a kutya sokáig feküdhet a sarokban, fáradtnak tűnhet, inaktív lehet, nem reagál a tulajdonos parancsaira, megtagadhatja az ételt. Néha a prodromális stádiumban éppen ellenkezőleg, a túlzott izgatás tünetei jelennek meg: az állat fokozott figyelmet igényel a gazdától, megnyalja a kezét és örömében ugrik. A harmadik napon a háziállaton jelentkeznek a veszettség első kifejezett tünetei (súlyos nyálasodás, ásítás, levegő után kapkodás).
 2. Mániás. Fokozott agresszió jellemzi más állatokkal, emberekkel szemben. A kutya támadni és megharapni akarja a gazdát vagy rokonait, teljesen elveszíti az irányítását viselkedése felett. A beteg állat ehetetlen tárgyakat próbál megenni (falakat, cipőket, köveket, bútorlábakat stb.). Ezenkívül a háziállat sötétített helyeken elrejtőzik, teljesen megtagadja az ételt. A kutya ugatása rekedtté válik, a szemek gyakran fel vannak tekerve. Ezután jön a pihenő szakasz, a kutya egy helyen fekszik, erősen lélegzik.
 3. Teljes bénulás. Az erőszakos veszettség utolsó szakasza. A háziállat nem kortyolhat egy korty vizet (hidrofóbia) a gége bénulása miatt. Az állat hátsó végtagjai nem lesznek érzékenyek, a kutya elkezdi húzni őket a padlón. 3 napon belül a kutya szinte teljes teste megbénul, kóma és halál következik be.

A veszettség csendes formája

A betegség megolvadt formáját az állat fokozott vonzalma jellemzi az emberek iránt. A beteg kutya fokozott figyelmet követel magára, megpróbálja megnyalni a tulajdonos kezét vagy arcát. A veszett állatok elveszítik óvatosságukat, közel kerülnek az emberekhez, ételt vesznek a kezükből. Ezután következik a szorongás, az izombénulás, a súlyos nyálképzés szakasza. Az állkapocs izmai megbénulnak, a kutya képtelen lenyelni a nyálat. Egy beteg háziállat 2 nap alatt meghal. A veszettség bénító formája gyakoribb, mint erőszakos, gyakran a négylábú barátok tulajdonosai nem ismerik fel azonnal a betegséget, ami még nagyobb veszélyt jelent az emberi életre.

Atipikus veszettség

A kutyák atipikus formája rendkívül ritka, letargia, gyengeség, véres hasmenés, hányás és étkezés megtagadása kíséri. A betegség több hónap alatt előrehalad. Ezt az űrlapot csak egy állat holttestének kinyitásával diagnosztizálhatja.

Nagyon ritka esetekben a betegségnek más formái is vannak:

 • Átutalható vagy visszaküldhető. A veszettség tünetei megjelennek és eltűnnek. A tünetek megjelenése és kihalása közötti időtartam körülbelül 5 nap;
 • Depresszív. Villámgyorsan áramlik (legfeljebb 5 napig tart). Az állapot általános romlása, súlyos nyálasodás, köhögés kíséri;
 • Sikertelen. Elszigetelt esetekben fordul elő, és a tudósok nem vizsgálták teljes körűen. A veszettségnek ebben a formájában a beteg állat hirtelen felépül.

Veszettség diagnosztizálása állatokon

Sajnos a veszettség pontos diagnózisát csak a kutya halála után állapítják meg.

100% -os élettartam-diagnózis nem létezik!

Az előzetes diagnózist a terület klinikai tünetei és járványos adatai alapján állapítják meg. Ha az állat furcsán viselkedik, és tulajdonosainak kétségei vannak egy veszélyes betegséggel kapcsolatban, akkor a háziállatot 2 hétig külön helyiségben kell karanténba helyezni. Ha veszettség vírussal fertőzött, ez idő alatt a kutya meghal, ha az állat életben maradt, akkor gondolkodjon azon, hogy kezelje-e más veszettséghez hasonló fertőző betegségekkel szemben.

A veszettségre hasonló tünetek:

 • Az agy rosszindulatú daganatai;
 • Fertőző hepatitis;
 • Toxoplazmózis;
 • Aujeszky-kór;
 • Tetanusz;
 • Agyhártyagyulladás;
 • Mérgezés néhány méreggel.

A halál utáni diagnózist az elhalt kutya agyának hisztoszekcióival végzik, hogy meghatározzák a Babesh-Negri testeket.

Azt is javasoljuk, hogy olvassa el cikkeinket:

Meszesség kutyákban: diagnózis, tünetek, kezelés

Enteritis kutyáknál: diagnózis, tünetek, kezelés

Veszettséget kezelnek

A veszettség fertőzésére a mai napig nincs gyógyszer. A beteg háziállatot karanténba kell helyezni és el kell altatni a betegség nyilvánvaló tüneteivel. Az egészségügyi személyzet biztonsága érdekében további elemzéseket és orvosi manipulációkat nem végeznek.

A betegség megelőzése

Az egyetlen megelőző intézkedés a betegség ellen a kutya védőoltása a veszettség vírusa ellen. Minden felelős tulajdonosnak gondoskodnia kell kedvence biztonságáról, és mindenképpen be kell oltania.

Az első oltás folyamatban van 3 hónapos korban akkor kiskutya 3 hét után újraoltást végeznek. Ezután az oltást a kutya életének minden évében megismétlik. Az időben történő oltás megakadályozza háziállatát a veszettség vírusának bejutásában Az esetek 98% -a.

Mi a teendő, ha a kutyát megőrül egy veszett állat

Abban az esetben, ha a tulajdonos egy kóbor vagy veszett állat szemtanúja volt kedvence harapásának, azonnal lépéseket kell tennie négylábú barátja megsegítésére:

 • A harapás helyét bőségesen mossuk meleg vízzel, mosószappan vastag oldatának hozzáadásával;
 • A seb széleit fertőtlenítőszerrel kezeljük (a legjobban ragyogó zölddel);
 • Állatorvoshoz fordulni további segítségért egy megharapott kutya számára.

Ha kedvencét korábban nem oltották be veszettség ellen, akkor a kutyának meg kell tennie 14 napig izolálva.

Mi a teendő, ha megőrül egy őrült kutya

Miután egy kutya megharapta az embert, a veszettség nyilvánvaló jeleivel, semmi esetre sem szabad pánikba esni, mielőbb meg kell tennie az elsősegély-nyújtási intézkedéseket:

 • Minden ruhát le kell vetni, és meg kell vizsgálni a testet, hogy nincs-e rajta harapás;
 • Ha sebeket találnak, bőven megdörzsölik őket mosószappannal és meleg folyó vízzel mossák;
 • A sebek széleit antiszeptikummal (jóddal vagy ragyogó zölddel) kezelik;
 • Maga a harapás helyét furacilin vagy kálium-permanganát oldatával mossuk;
 • Steril kötést alkalmaznak a sebre;
 • Sürgősen orvosi intézménybe mennek.

Amikor egy egészségügyi intézményhez fordul, egy veszett állat áldozatának veszettség immunglobulint és veszettség elleni vakcinát adnak be.

A veszettség-injekciók beadásának rendszere a következő:

Az 1. napon (a harapás után), a 3. napon, a 7. napon, 2 hét után, egy hónap és 3 hónap után.

A vakcina bevezetésétől számított hat hónapon belül az embernek tilos túlterhelni, túlhűteni és alkoholtartalmú italokat inni.

A kutya által megharapott személynek emlékeznie kell: a veszettség elleni vakcina csak a harapást követő első 3 napban hatékony, ezen időszak után a betegség nem győzhető le, és az illető meghal.

A veszettség a mai napig az egyik legveszélyesebb vírusos betegség, amelyet minden állat és ember megfertőzhet. Mivel a vírus hatékony gyógyítását még nem találták ki, minden kutyatulajdonos köteles évente oltani a kedvenceit. Ez az egyszerű megelőző intézkedés nemcsak megvédi négylábú barátját egy halálos betegségtől, hanem megmentheti a család és a barátok életét is.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.