A kutyám az örömöm!

EgészségPiroplazmózis kutyáknál okok, tünetek, kezelés

Piroplazmózis kutyáknál okok, tünetek, kezelés

ok

A tavasz beköszöntével minden természet életre kel. Hosszú hibernálás után nemcsak a kanca, pillangók, legyek ébrednek fel, hanem veszélyes rovarok is - ixodid kullancsok. A legtöbb kutyatulajdonos inkább erdős területen sétálja négylábú kedvenceit, ahol az állat mulatozni tud.Néha az ilyen háziállatoknak járó séták könnyekkel végződnek, és ez annak a vérszívónak köszönhető, aki kutyákra veszélyes betegséget hordoz - piroplazmózis. Megfelelő kezelés nélkül a kutya szinte mindig meghal, ezért időben fel kell ismerni a szörnyű betegség jeleit és tüneteit, és a lehető leghamarabb kezelni kell az állatot parazita fertőzéssel szemben.

Mi a piroplazmózis

A betegséget egy intracelluláris parazita - babézia okozza, amely nagyon kicsi és parazita az áldozat vörösvértestjeiben. A betegség hordozója az ixodid kullancs (köztes gazdaszervezet), amelynek harapása után a mikroorganizmus bejut a kutya testébe, és elkezdi elpusztítani az állat vörösvérsejtjeit.

A babéziák megtalálhatók a kullancs gyomrában, nemi szerveiben és nyálmirigyében, sőt a rovar utódaihoz is továbbadhatók. A kutya harapásakor a kullancs mélyen a bőrébe ás, felszívja az állat vérét, majd visszafecskendezi a sebbe. Amint a mikroszkopikus parazita bejut a véráramba, behatol a vörösvérsejtekbe (eritrociták), táplálkozni kezd a sejt tartalmával és aktívan szaporodik.

Miután a vérsejt teljesen megsemmisült, a mikroorganizmus elhagyja menedékét, és új vörösvértestek után kutat. A makrofágok (immunsejtek) befogják és eltávolítják a szervezetből az elpusztult eritrocitákat, de mivel a piroplazmózis gyorsan elpusztítja a vérsejtek jelentős részét, a makrofágok nem tudnak megbirkózni a feladatukkal. A piroplazmózisban fertőzött állat súlyos mérgezésben szenved.

Miért veszélyes a piroplazmózis?

A vörösvérsejtek (eritrociták) részt vesznek az oxigén szállításában a kutya szerveiben és szöveteiben. Ezenkívül a vörösvérsejtek elnyelik az oxigén égése során felszabaduló szén-dioxidot. A vörösvértestek jelentős halála sejtek éhezéséhez vezet, az állat egyszerűen nem rendelkezik elegendő oxigénnel.

Az elpusztult vérsejteket gyorsan el kell távolítani a szervezetből, különben súlyos mérgezés következik be. Az anyagcsere-szervek (lép, vese és máj) keményen kezdenek dolgozni.

A megsemmisült vörösvérsejtek nagy száma gyakran elzárják a vesetubulusokat, aminek következtében vérrögök képződnek a vesékben, és ennek következtében veseelégtelenség.

A piroplazmózis (akut vagy krónikus) erősen megterheli a kutya szív- és légzésfunkcióit. A légzőszervek és a vérképző szervek fokozottan kezdenek működni, és megpróbálják kompenzálni a szövetsejtekből származó kis mennyiségű oxigént és a szén-dioxid feleslegét.

A piroplazmózis tünetei

Először is meg kell győződnie arról, hogy a kutyát megcsípte-e a kullancs, mivel a piroplazmózis nem képes egy beteg állatból egészségesre terjedni. Vérszívót találni néha nehéz, különösen, ha a kutya vastag és hosszú szőrű.

Maga a vérszívó parazita testmérete viszonylag kicsi (legfeljebb 0,5 mm), de amikor a rovar vért iszik, nem nehéz észrevenni. Az atka úgy néz ki, mint egy kis rák vagy pók, szorosan tapad a kutya bőréhez. Miután megtalálta kedvencének ilyen "hívatlan vendégét", sürgősen intézkedéseket kell tennie a rovar eltávolítására.

A betegség inkubációs periódusa az 2 naptól 3 hétig babézia-fertőzés után. Általános szabály, hogy a négylábú háziállat életkorától és egészségi állapotától függ.

Különböző krónikus betegségben szenvedő kutyákban, valamint legyengült és lesoványodott állatoknál a piroplazmózis első jelei már néhány nappal a kullancscsípés után jelentkeznek. Fiatalabb és erősebb háziállatoknál a betegség kialakulásának ideje akár 20 napig is eltarthat, néha többé is.

Fontos figyelni a piroplazmózis általános tüneteire, amelyek különböző súlyosságúak:

 • az állat testhőmérsékletének emelkedése 42ᵒC-ig;
 • érdeklődés elvesztése a gyaloglás, játékok iránt;
 • etetés megtagadása;
 • az állat apátia és letargia;
 • hányás és hasmenés (néha vérrel);
 • a vizelet elszíneződése (a vizelet sötétbarnává válik);
 • fokozott légzési sebesség.

Egyes tulajdonosok nem képesek időben reagálni a háziállat egészségi állapotának ezekre a változásaira, a felsorolt ​​tüneteket az egyszerű rosszullét jeleinek tekintik. A legtöbb esetben a betegség súlyos formát ölt, ezért gondosan meg kell tekintenie háziállatát annak érdekében, hogy ne hagyjon ki értékes időt a kezelésre.

A betegség akut formájában a tünetek a következők:

 • légszomj és nehéz légzés;
 • a fogzománc sárgája;
 • a nyálkahártya kék elszíneződése, vörössége vagy sárgája;
 • a takarmány teljes elutasítása;
 • gyors és gyenge szívverés;
 • bármely mozgás megsértése vagy teljes hiánya;
 • a hátsó végtagok gyengesége;
 • hosszan tartó hányás és hasmenés;
 • az elülső és a hátsó láb teljes vagy részleges bénulása, görcsök kíséretében.

Fontos! A piroplazmózis akut lefolyása rendkívül veszélyes a kutya életére, mert megfelelő állat-egészségügyi segítség nélkül az állat néhány napon belül meghal.

A piroplazmózis krónikus formája lassú tünetekkel jár, és hosszú ideig (3-7 hétig) tarthat. Ebben az esetben nagyon nehéz betegségre gyanakodni, mivel az egyetlen tünet az állat állandó apátiája és fáradtsága lesz.

Ha egy beteg kutyáról vérvizsgálatot készít, akkor az eritrociták szintjének csökkenése figyelhető meg benne, ami piroplazmózis jelenlétére utal. Terápia hiányában az állat szinte mindig meghal. A betegség krónikus formáját nagyon ritka esetekben rögzítik.

A piroplazmózisnak van még egy folyamata - látens vagy rejtett. Minden kísérő betegségjel hiányzik, ami nagyon veszélyes a kutya életére, ezért miután az állatot kullancs megharapta, gondosan figyelnie kell a háziállat állapotát. A legjobb laboratóriumi vérvizsgálatot végezni (néhány nappal a vérszívó harapása után), valamint megfelelő életkörülményeket biztosítani egy négylábú háziállat számára.

A piroplazmózis diagnózisa

A piroplazmózis diagnosztizálását csak állatorvos végezheti, ehhez számos laboratóriumi intézkedést alkalmazva. Először is, az orvos elvégzi a beteg kutya klinikai vizsgálatát, de mivel a betegség tünetei gyengék lehetnek vagy teljesen hiányozhatnak, a következő módszereket írják elő:

 1. Klinikai és biokémiai vérvizsgálat a babézia kimutatására az eritrocitákban.
 2. Polimer láncreakció a parazita antigén kimutatására.
 3. Vizeletelemzés a biológiai folyadék színének és a vizeletben a hemoglobin jelenlétének meghatározására.
 4. A kutya testéből eltávolított ixodid kullancs vizsgálata paraziták jelenléte érdekében a vérszívóban.

Bizonyos esetekben szükség lehet ismételt diagnosztikára, mivel a betegség kezdeti szakaszában a babézia jelenléte a vérben nem állapítható meg.

Elsősegély piroplazmózis esetén

Ha a kutya tulajdonosa megállapítja, hogy a háziállatot egy ixodid kullancs megharapta, a lehető leghamarabb el kell távolítani a parazitát. Csipesz segítségével a vérszívót gondosan eltávolítják az állat testéből, ügyelve arra, hogy a kullancsfej ne maradjon a sebben.

A harapás helyét fertőtlenítőszerrel kezelik, és az első 3 nap alatt gondosan megfigyelik az állat állapotát. A parazitát a lehető leghamarabb be kell szállítani a laboratóriumba a piroplazmózis kizárása vagy megerősítése érdekében.

Otthon csak az állat mancsába helyezett katéteren keresztül szabad gyógyszereket beadni. Bármilyen amatőr tevékenység (a kutya népi gyógymódokkal történő kezelése, öníró gyógyszerek) csak súlyosbíthatja a négylábú háziállat állapotát. Minden orvosi manipulációt csak állatorvos végezhet.

A piroplazmózis kezelése

A pontos diagnózis felállítása után az állatorvos egyéni kezelési rendet ír elő. Először is meg kell szabadítani a kutya testét a mikroszkopikus parazitáktól. Ehhez nagyon mérgező gyógyszereket használnak:

 • Imidosan;
 • Pyrostop;
 • Azidin;
 • Berenil.

A gyógyszerek bevezetése után a háziállat romlást tapasztalhat a test elhalt parazitákkal és megsemmisült vérsejtekkel történő mérgezése miatt.

Ebben az időben nagyon fontos fenntartani számos kopásért felelős szerv (máj, szív, vese, immunrendszer) működését.

Támogató terápia szükséges:

 • hepatoprotektorok;
 • sóoldatok;
 • vitamin komplexek;
 • szívgyógyszerek;
 • glükóz oldat.

Különösen súlyos esetekben plazmaferezist és vérátömlesztést alkalmaznak. A magas költségek miatt a vértisztítási eljárást nem minden állatorvosi klinikán hajtják végre.

A beteg állatnak speciális étrendet írnak elő, amely csökkenti a zsír- és fehérjebevitelt, valamint a nyers zöldségeket és gyümölcsöket. Az erjesztett tejtermékeket be kell vezetni a kutya étrendjébe. A vér és a vizelet biokémiai elemzését kéthetente végzik az állat állapotának dinamikájának figyelemmel kísérése érdekében.

A piroplazmózis következményei

A betegség szinte mindig negatív nyomot hagy a kutya testén. Az átvitt piroplazmózis miatt az állatot súlyos szervek és rendszerek súlyos szövődményeivel diagnosztizálják:

 • szív elégtelenség;
 • a központi idegrendszer károsodása;
 • máj- és veseelégtelenség;
 • az agy iszkémiája;
 • a máj mérgező májgyulladása a test súlyos mérgezése miatt;
 • szívritmuszavar;
 • anémia;
 • a test védő tulajdonságainak csökkenése;
 • hasnyálmirigy-gyulladás.

Minél korábban diagnosztizálják és hatékony kezelést kezdenek, annál kisebb a szövődmények kockázata a kutyánál.

A piroplazmózis megelőzése

Nincs olyan oltóanyag, amely 100% -osan védene a piroplazmózis ellen, de a rendszeres oltások csökkenthetik a betegség kockázatát. Az oltás után az állatot 6 hónapig védik a betegségtől, de ez nem jelenti azt, hogy Babézia nem juthat be a kutya testébe. Az oltás után az állat vérében olyan környezet alakul ki, amely nem teszi lehetővé a babézia aktív szaporodását, ami azt jelenti, hogy a betegség enyhébb formában fog folytatódni.

A megelőző intézkedések csak egy négylábú háziállat védelmét tartalmazzák a kullancscsípéstől. Csökkentheti a vérszívók támadásának valószínűségét:

 • speciális cseppek az állat marmájára;
 • permetek vérszívó rovarokból;
 • bolha- és kullancsgallér.

Miután az állat marmagát cseppentette, meg kell győződnie arról, hogy a háziállat véletlenül nem nyalja meg a gyógyszert. Minden rovarölő szer nagyon mérgező és súlyos mérgezést okozhat kutyáknál. A mérgezés elleni védelem érdekében használhat egy speciális állat-nyakörvet, amelyet az állat nyakán viselnek.

Az erdős séta után a kutyát meg kell vizsgálni vérszívók szempontjából. Ha vérszívókat találnak, gondosan eltávolítják őket a kutya testéből és laboratóriumba viszik a betegség jelenlétének megállapítására.

A kullancs által megharapott kutyát teljes körű gondozással látják el, és gondosan figyelemmel kísérik a háziállat egészségét. Bármilyen gyanús tünet esetén az állatot azonnal fel kell mutatni egy szakembernek.

A kutyában a piroplazmózis súlyos betegség, amely szinte mindig végzetes. Hogy megvédje kedvencét az ixodid kullancsoktól és a mikroszkopikus parazitáktól, kutyák sétálásakor be kell tartania a megelőzés szabályait. Ha a betegség bármely tünete jelentkezik, akkor nem szabad reménykednie a háziállat öngyógyulásában, sőt, nem lehet öngyógyítani. Csak egy tapasztalt állatorvos mentheti meg az állatot a betegségektől és tarthatja életben a kutyát.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.