A kutyám az örömöm!

EgészségVemhesség kutyáknál főbb jelek és időzítés

Vemhesség kutyáknál főbb jelek és időzítés

terhesség

Ha Ön egy kasztrálatlan vagy sterilizálatlan szuka szerencsés tulajdonosa, akkor előbb-utóbb a reprodukció problémája teljes mértékben érinteni fogja Önt. És az egyik fontos pont a kedvtelésből tartott terhesség időszaka lesz. Amit a tenyésztőnek tudnia kell, és milyen árnyalatokra kell különös figyelmet fordítani, mivel jelenleg a jövő utódok vitalitása és egészsége fektethető le.Tartalom:

 • Meddig tart a terhesség kutyáknál?
 • A terhesség dátuma nagy és kicsi fajtáknál
 • A terhesség jelei és tünetei
 • Kutya terhesség nappal
 • Hogyan állapítható meg a terhesség
 • Első terhesség egy kutyánál
 • Hogyan lehet kiszámítani a kutya esedékességét
 • Lehetséges szövődmények terhesség alatt

Meddig tart a terhesség kutyáknál?

Az események klasszikus fejlődése magában foglalja a terhesség kezdetét a párzást követő 5. napon. A kölyökkutyák viselésének optimális időtartama: 63-65 nap. Ha 73 vagy több nap elteltével a kutya nem mutatja a vajúdás jeleit, akkor az ideális megoldás az állatorvoshoz fordulás lenne.

Az elhúzódó terhesség súlyos rendellenességeket okozhat a szuka testében, amelyek elkerülhetetlenül negatív módon befolyásolják a kölyökkutyák állapotát.

A terhesség dátuma nagy és kicsi fajtáknál

A terhesség átlagos időtartama: 63 nap. De a kis fajták esetében ez kevesebb lehet, és utána az utódok megjelenésére kell számítani 55-62 nap. A közepes fajták képviselői számára az optimális időszakot veszik figyelembe 62-63 nap. Nagy és óriás fajták esetében a terhesség időtartama megengedett hosszúságú 66-72 nap.

Meg kell jegyezni, hogy a kölyökkutyák szülésének időtartama közvetlenül függ számuktól, a kutya élettani állapotától, tartási körülményeitől, valamint a fizikai aktivitás szintjétől és a kiegyensúlyozott étrendtől.

Minél közelebb vannak a fenti tényezők az adott fajtához ajánlottakhoz, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy az egészséges utódok idővel megszülessenek. Ha eltérések tapasztalhatók a fogva tartás körülményeiben vagy az állat fiziológiai állapotában, akkor megnő a koraszülés vagy a tartós terhesség esélye.

A terhesség jelei és tünetei

A kezdő tenyésztők arra törekszenek, hogy a párzás után azonnal megváltozzanak a kedvtelésből tartott állatok viselkedése és közérzete. Állatorvos vagy tapasztaltabb tulajdonos számára nyilvánvaló, hogy az "érdekes helyzet" első jelei csak akkor jelennek meg 3 hét után.

A terhesség kezdetére utaló változások a következők:

 • Enyhe apátia. A kutya kevésbé aktív, kevesebb időt tölt játékkal és aktív sétákkal;
 • A szukára korábban nem jellemző álmosság;
 • Flegmatikus vonások jelennek meg a karakterben.

De ezek a jelek is csak közvetett megerősítést jelentenek a terhesség kezdetéről. Pontosabb eredmény érhető el:

 • Egy teszt, amely a hormonális szint változását mutatja;
 • A kialakuló toxikózis. Ez egyértelműen a reggeli időszakban nyilvánul meg, és átlagosan nem tart tovább 7-10 nap. A puha eledel, amelyet a kutya kis adagokban kap, némileg enyhíti ezt a kellemetlen állapotot;
 • Az emlőmirigyek duzzanata és árnyékának megváltozása figyelhető meg a 4. hét végén párzás után.

A tapasztalt tenyésztőket másodlagos tulajdonságok is vezérlik, amelyek megerősítik a sikeres párzást:

 • Fokozott étvágy. Az állat aktívan felszívja az ételt, és ez vonatkozik azokra is, akiket a tulajdonosok "kicsiknek" tartottak;
 • Megnövekedett derék. Ez szabad szemmel is látható. Ideális esetben, ha párzás után a tenyésztő megmérte a háziállat derekát. Összevetve az adatokat 3,5-4 hét után, láthatja a különbséget a két mutató között;
 • Karakterváltozások. Néhány kutya visszahúzódóbbá válik, és agresszíven reagál másokra;
 • A későbbiekben 40-45 nap a gyümölcsök már finoman érezhetők.

Kutyája állapotának gondos megfigyelése lehetővé teszi a tulajdonos számára, hogy a háziállat állapotának és jellegének megváltoztatásával jobban azonosítsa a terhesség kezdetét, mint a legtapasztaltabb állatorvos, aki életében először látja a kutyát.

Ügyeljen cikkünkre: Hamis terhesség kutyáknál - mit kell tenni és hogyan kell kezelni?

Kutya terhesség nappal

Minden tenyésztő számára érdekes megérteni, mi történik kedvence testében, és hogy néz ki a leendő utód a terhesség különböző szakaszaiban. Van egy klasszikus rendszer a kölyökkutya kialakításához, amely lehetővé teszi, hogy megtudja, hogyan fejlődik a baba az anyaméhben:

jel

A párzás napjának ismeretében pontosan el tudja képzelni, hogyan fejlődnek a kölykök, és mi történik az anya testében ebben a pillanatban.

Hogyan állapítható meg a terhesség

Az állatorvos a következő módszerek egyikével diagnosztizálja a kutya terhességét:

 • Vizsgálat és tapintás. A korai szakaszban használják. Egy tapasztalt szakember azonosítja a végtagok és a hasfal enyhe duzzadását, vegye figyelembe az emlőmirigyek növekedését;
 • Ultrahang. Segítségével nemcsak a magzatok állapotát és számát lehet felmérni, hanem tisztázni a terhesség időtartamát is;
 • Radiográfia. Legkorábban 42-45 napon belül kell elvégezni, amikor a kölyökkutyák csontrendszere teljesen kialakult. A tanulmány lehetővé teszi a kiskutyák elhelyezkedésének, méretének és számának felmérését.

Milyen módszerrel lehet kutatni egy terhes kutyát? A legjobb megoldás az lenne, ha állatorvoshoz fordulna. Ha a kölyökkutyák terhessége komplikációk nélkül halad, akkor az ultrahang és a röntgenfelvétel elhagyható. Ha a szakember feltárja a patológiák jelenlétét a háziállat állapotában, akkor jobb, ha megbízza őt a további kutatási módszer megválasztásával.

Első terhesség egy kutyánál

A háziállatok terhessége minden tulajdonos számára az izgalmak időszaka. És ha egy szuka először hoz utódot, akkor a riasztásnak sokkal több oka van. Fontos megérteni, hogy az első terhesség nagyon megterhelő lesz az állat számára. Ezért alaposan fel kell készülnie a kezdetére.

Az előkészítést 3-4 hónappal a várható párzás előtt kell megkezdeni. Növelje állata fizikai aktivitását és váltson kiegyensúlyozott étrendre. Ez lehetővé teszi a felesleges testzsír elhárítását, az izomszövet megerősítését és testének felkészítését kölyökkutyák és szülés idejére.

A kutyát bolháktól és kullancsoktól, valamint féregtelenítéstől kell kezelni. A tenyésztőnek gondosan figyelnie kell a szuka állapotát a terhesség alatt.

Hogyan lehet kiszámítani a kutya esedékességét

A születési dátum önálló kiszámításához speciális naptárkalkulátort használhat:

kifejezés

Ez lehetővé teszi, hogy többé-kevésbé pontosan (+/- 2 nap) meghatározza a várható kölyök dátumát, de ehhez tudnia kell a párzás pontos dátumát. Tapasztalt tenyésztők rögzítik a párzási dátumot, és ennek alapján, önállóan vagy állatorvos segítségével kiszámolják a kölyökkutyák megjelenésének dátumát.

Fontos megérteni, hogy különféle tényezők befolyásolhatják a terhesség időtartamát. Ezért nem lehet pontosan megadni a szállítás dátumát. Csak hozzávetőlegesen lehet kideríteni, és a várható időszakban gondosan figyelje meg a kutyát.

Lehetséges szövődmények a terhesség alatt

Különféle komplikációk fordulhatnak elő kutyáknál a terhesség alatt. Egyes szervek és rendszerek munkájának megzavarásával járnak.

A gyakori szövődmények közé tartozik az ödéma megjelenése is, amely a helytelen étrend következménye, valamint az állat fizikai aktivitásának hiánya.

A legveszélyesebbek a munkaerő megsértése. Elég nehéz megjósolni az előfordulásukat, és mellesleg szakember lehet, mivel ez lehetetlen. Ezért nem késlekedhet az állatorvosi klinikával való kapcsolatfelvételtől, ha a munkafolyamat késik, vagy ha a tulajdonosnak kétségei vannak a lefolyás helyességével kapcsolatban.

Az állatorvoshoz történő időben történő fellebbezés lehetővé teszi, hogy szakképzett segítséget nyújtson a kutyának és egészséges utódokat tartson fenn.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.