A kutyám az örömöm!

EgészségFagyás kutyáknál. Jelek, elsősegély, kezelés

Fagyás kutyáknál. Jelek, elsősegély, kezelés

első

Télen a négylábú kisállat az időjárási körülmények áldozatává válhat. A test fagyott területeinek megjelenése oka a szakemberrel való kapcsolatfelvételnek. De a tulajdonosnak tudnia kell, mi ez az állapot, valamint meg kell értenie, hogy milyen tünetek kísérik a szövetkárosodást, és mit kell tenni a kutya helyreállítása érdekében.Tartalom:

 • Mi a fagyás
  • A mancsok fagyása kutyáknál
  • A kutya fülfagyása
 • A fagyás jelei kutyáknál
 • Elsősegély fagyás ellen
 • Amit abszolút nem szabad megtenni fagyással
 • A fagyás kezelése és előrejelzése

Mi a fagyás

A fagyási szakemberek szövetkárosodást neveznek egy állatban, amelyet az alacsony hőmérséklet káros hatásai okoznak. Leggyakrabban kutyáknál a test által nem védett részek érintettek. Ezek a herék herezacskója, a szukák emlőmirigyei, a farok hegye, a fülek és a mancspárnák.

A tulajdonosnak világos megértése szükséges ennek a kóros folyamatnak a mechanizmusáról. Valóban, csak ebben az esetben képes időben észrevenni a figyelmeztető jeleket és segíteni kedvencein. Nézzük tehát, mi történik a kutya testében a fagyás idején.

Az alacsony hőmérséklet (0 fok alatti) káros hatásai, vagyis a kutya hipotermiája az erek reflex szűkületét okozza. Minél alacsonyabb a környezeti hőmérséklet és minél tovább tartózkodik az állat az utcán, annál keskenyebb lesz a kapillárisok és az artériák lumenje.

Ez a mechanizmus lehetővé teszi a belső testhőmérséklet fenntartását, és megakadályozza a kedvtelésből tartott állatok fagyását. De az érme másik oldala az a tény, hogy a kapillárisok és az arteriolák szűkülete olyan erős lehet, hogy szövetfagyás következik be.

Komoly károk kísérik, és hosszú gyógyulási időt igényel. A statisztikák azt mutatják, hogy a fagyást leggyakrabban a test olyan területeinek teszik ki, amelyeket nem véd szőrme, a szívtől a lehető legtávolabb.

A mancsok fagyása kutyáknál

jel

jel

A háziállat mancsainak fagyása a hideg évszakban hosszú kint tartózkodás esetén következik be. Fontos megérteni, hogy nemcsak az alacsony hőmérséklet okozza ennek a kóros állapotnak a kialakulását.

Hosszú -10.- 20 C-os séta vagy állandó kinti tartózkodása nedves, szeles időben a mancs fagyását okozhatja. Emellett a szövetek károsodásának kockázata a hideg hatására jelentősen megnő, ha a kedvtelésből tartott állatok kabátja nedves lesz (például a kutya átesett a jégen, és kint hagyták anélkül, hogy először megszárította volna a kabátot).

A kutya fülfagyása

fagyás

A fülfagyás gyakori a hosszú fülű vagy kopasz kutyafajtáknál. Idős állatok, akiknek nincs elég intenzív vérkeringése, szintén szenvednek, valamint olyan kölyökkutyák, akiknek még mindig rossz a hőszabályozása.

Az elégtelen testtömeg és a minimális testzsír a fül fagyását is okozza. A testben nincs annyi zsír, hogy melegen tartsa. Ezért az ilyen állatokban a kapillárisok és arteriolák szűkülete kifejezettebb lesz, és a fagyás gyorsabban jelentkezik, mint a jobban táplált rokonoknál.

Hosszú fülű fajtáknál a szőrzet nedvesebb járás közben vagy evés közben. A vadászkutyáknál megfigyelhető a fül fagyása is. Például spánielben, miközben vízimadarakra vadásznak.

A fagyás jelei (tünetei) kutyáknál

Annak érdekében, hogy négylábú barátjának azonnal megfelelő orvosi segítséget nyújtson, a tulajdonosnak tudnia kell, hogy milyen tünetek jelzik a szövetkárosodást. A klinikai kép közvetlenül függ a kóros folyamat fejlettségétől.

Az állatorvosok a fagyás több fő fokát különböztetik meg, amelyek mindegyikét bizonyos jellemzők jellemzik:

 • Könnyűsúlyú. Jellemzője a sápadt bőr, a szürke bőrszín megjelenése. Ha az állatot meleg helyre helyezik, akkor a vérkeringés helyreállításának folyamatával az érintett területek vörösessé válnak. Később a bőr felszíne elkezd hámlani.
 • Átlagos. Az állat legyengül, álmos lesz. A légzés ritka, sekély. A bőr kékes árnyalatot kap. Miután meleg helyre került, a háziállat nem engedi megérinteni az érintett területeket.
 • Súlyos fagyás esetén a jégkéreg megjelenése az elváltozáson jellemző. Ez azt jelenti, hogy a vérkeringés ezen a területen gyakorlatilag hiányzik, vagy olyan jelentéktelen, hogy a bőr hőmérséklete a környezeti értékekre csökkent. Az eredmény a szöveti nekrózis, a hólyagok megjelenése. A kutya nem engedi megérinteni az elváltozást, nyafog.

Ha a kóros folyamat kialakulásának első jeleit észlelik, haladéktalanul elsősegélyt kell nyújtania az állatnak, és konzultálnia kell állatorvossal. A szakember nemcsak az elváltozás mértékét diagnosztizálja, hanem a rehabilitációt felgyorsító kúrát is előír.

Elsősegély kutyák fagyásakor

A tulajdonos számára rendkívül fontos, hogy szigorúan kövesse a műveletek egyszerű algoritmusát. Lehetővé teszi a negatív következmények minimalizálását és a háziállat állapotának részleges enyhítését:

 • Mozgassa a kutyát meleg és száraz helyre;
 • Óvatosan vizsgálja meg az elváltozásokat. Enyhe fagyás esetén a meleg vízzel ellátott fürdőket hatékonynak ismerik el. Hőmérséklete nem lehet magasabb 25-30 C-nál;
 • Állatorvosi rendelő felkeresése, vagy szakember meghívása otthon.

Fontos: ha úgy dönt, hogy elviszi kutyáját az állatorvosi rendelésre, akkor jobb, ha saját közlekedési eszközét használja, vagy taxit hív. Ne feledje, hogy a hideg hőmérséklet az elváltozásra és az utcai mozgásra gyakorolt ​​hatása (a mancs fagyásával) az állat szenvedését okozza. Ha lehetséges, mentse meg kedvenceit attól, hogy önállóan mozogjon. És minimalizálja a szabadban töltött időt.

Amit abszolút nem szabad megtenni fagyással

Számos klasszikus jó szándékú hibát követnek el a tulajdonosok. De az ilyen cselekedetek károsíthatják a háziállatot, és nem enyhítik annak állapotát.

Az állatorvosok emlékeztetnek arra, hogyan ne cselekedjünk négylábú háziállatunk fagyása esetén:

 • Kísérlet a test fagyos területeinek felmelegítésére fürdővel forró vízzel. Az állat nemcsak további fájdalmat érez. Fontos megérteni, hogy a forró víz ebben a helyzetben az elváltozás termikus égését okozhatja. Ezért egy ilyen döntés csak ront a helyzeten.
 • Trituráció hó vagy ruha. A háziállat fagyása esetén a bőr integritása megsérül, és mikrorepedések jelennek meg. A hó vagy kesztyű őrléséhez kórokozó mikroflóra fertőzéséhez vezet, és gyulladásos folyamat alakul ki.
 • "Ragadó" hatású szövetek használata az állat melegítésére. Az állatorvosok csak természetes szövetek használatát javasolják. Előtte kissé felmelegedhetnek az akkumulátoron.
 • Dörzsölés zsír, alkoholos oldatok vagy olajok a vérellátás gyors helyreállítása érdekében.
 • Használjon gyógyszereket, krémeket vagy kenőcsöket, amelyekre kifejlesztettek az emberi fagyás kezelése. Gyakran tartalmaznak allergéneket, amelyek kiválthatják a túlérzékenység kialakulását egy háziállatban.

Fontos: négylábú kedvencének önálló gyógyítására tett kísérlet gyakran a helyzet súlyosbodásához vezet. A legjobb megoldás az lenne, ha kapcsolatba lépnének egy szakemberrel, aki hatékony kúrát ír elő.

A fagyás kezelése és előrejelzése

Alapos vizsgálat és anamnézis után az állatorvos hatékony kezelési módot választ. A terápia összetett lesz, és a károsodás mértékétől és az állat állapotától függően tartalmazhat olyan gyógyszereket, mint:

 • Fájdalomcsillapítók. Ezek nélkülözhetetlenek a fagyos testrészek felolvasztásának szakaszában, mivel ez a folyamat rendkívül fájdalmas lesz a kutya számára;
 • Sokkellenes. Hagyja normalizálni a szív- és érrendszer munkáját, és megkönnyítse a háziállat általános állapotát;
 • Antibiotikumok. Ezeket másodlagos bakteriális fertőzés esetén alkalmazzák, a bőr integritásának megsértése következtében;
 • A nekrózis tüneteinek megjelenésekor az állatorvos dönt amputációk az érintett testrész.

Enyhe fagyás esetén a prognózis kedvező lesz. Átlagos mértékű károsodás esetén a prognózis kedvező lesz abban az esetben, ha időben fordulnak szakemberhez és hozzáértően felírt kezelés. Ellenkező esetben nagy a fertőzés veszélye és elhúzódó rehabilitációs időszak. A súlyos fagyást gyakran visszafordíthatatlan nekrózis kíséri, ami a test egyes részeinek amputálásához vezet.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.