A kutyám az örömöm!

EgészségHasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál. Tünetek, kezelés, diéta

Hasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál. Tünetek, kezelés, diéta

kutya

Nemcsak az emberek, hanem a kutyák is szenvedhetnek olyan kellemetlen és fájdalmas betegségben, mint a hasnyálmirigy-gyulladás. A hányás, súlycsökkenés vagy hasmenés első tünetei esetén azonnal forduljon orvoshoz. Csak ő tudja felállítani a helyes diagnózist és előírni a megfelelő kezelést.Fontos figyelni a betegség fő okaira és a hasnyálmirigy-gyulladás kezelésének módjaira.

Mi a hasnyálmirigy-gyulladás

A hasnyálmirigy-gyulladás a gasztrointesztinális traktus egyik leggyakoribb betegsége a kutyáknál. Tág értelemben a hasnyálmirigy-gyulladás a hasnyálmirigy gyulladásos természetű betegsége, amely a zymogén enzimek idő előtti aktiválásával fordul elő.

Ennek a betegségnek a sikeres kezelése a hasnyálmirigy azon képességén alapszik, hogy jobban pihenjen.

A hasnyálmirigy-gyulladás osztályozása

Az állatorvosi gasztroenterológiában a hasnyálmirigy-gyulladást két fő típusba sorolják: akut, krónikus. Akut hasnyálmirigy-gyulladás esetén az ebből eredő gyulladásos folyamatok és változások visszafordíthatók.

A betegség krónikus formájában hosszabb ideig tartó gyulladás figyelhető meg, a már visszafordíthatatlan változások kialakulása következik be. Fontos megjegyezni, hogy csak az orvos végezheti el a végső diagnózist az összes szükséges vizsgálat és a test részletes diagnosztikájának összegyűjtésével.

A betegség okai

Bizonyos gyógyszerek, valamint a toxinok a hasnyálmirigy gyulladásához vezethetnek. Ide tartoznak a kálium-bromid, a tetraciklinek.
A hiperkalcémia provokálhatja a hasnyálmirigy-gyulladás megjelenését. Fontos megjegyezni, hogy a kutyák túlsúlya a betegség akut formájának fő kockázati tényezője.

Ezenkívül a kockázat többszörösére nő bizonyos kísérő betegségek, például cukorbetegség jelenlétében.
A kutya folyamatos etetése rossz minőségű vagy egy adott kutyafajta számára teljesen alkalmatlan táplálékkal veszélyes betegség kialakulásához vezet. Ezenkívül az állat étrendjének éles változása negatívan befolyásolja az állat testét.

Ha a kutya tulajdonosa azt akarja, hogy kedvence aktív, vidám legyen, fontos, hogy mindig figyelemmel kísérje állapotát, nem szabad megengedni a túlevést és az elhízást.
Úgy gondolják, hogy ezzel a betegséggel leggyakrabban közép- és idősebb korú állatok találkoznak. De van néhány speciális kutyafajta, amelyeknél a hasnyálmirigy-gyulladás sokkal gyakoribb. Ide tartoznak az uszkárok, terrierek, bokszolók.

A hasnyálmirigy-gyulladás jelei és tünetei

A pancreatitis kialakulásának fő és általános klinikai tünetei a következők:

  1. Akut hányás
  2. Gyengeség
  3. Étvágytalanság
  4. Fogyás
  5. Hasmenés
  6. Éles hasi fájdalom

A diagnózis felállításához teljes vizsgálaton kell részt venni. A fő modern diagnosztikai módszerek közé tartozik a vérvizsgálat és a radiográfia.

Ha a kutya tulajdonosa hirtelen leváltja, hogy kedvence teljesen váratlanul elvesztette érdeklődését játékai, tevékenységei iránt, akkor unatkozni kezdett, ez nem csak ez. Talán ez a pillanat összefügg egy súlyos betegség előfordulásával. A hasi fájdalom és duzzanat a hasnyálmirigy-gyulladás másik árulkodó jele.

A kutya még a hasának enyhe érintésével is nagyon szánalmasan nyöszörögni kezd a fájdalomtól. Ezen állapot miatt az állat a normális pihenés és alvás során folyamatosan gömbbé akar zsugorodni, kényelmetlen testtartást vállalva. Néhány apró korty víz után a kutya erőszakosan hányni kezd.

Fontos tudni, hogy abban az esetben, ha az akut hasnyálmirigy-gyulladást nem diagnosztizálták és nem kezelték időben, akkor ez végül krónikus formává válik. Ezután az állat teljesen egészségtelen megjelenésű, a széklet problémái vannak.

Otthon ezt a betegséget nem lehet meghatározni, mivel könnyen összetéveszthető más egészségügyi problémákkal. Az állatorvosi klinikán egy tapasztalt szakember gondosan megvizsgálja a kutyát, kutatásokat végez és segít felépülni.

Fontos, hogy a szakember megbízza az állat kezelésének folyamatát. Mindent megtesz annak érdekében, hogy a kutya újra energikus legyen, kedveli az aktív kedvenc játékokat és szórakozást. Az öngyógyítás károsíthatja, ezért az összes gyógyszer használatát kivétel nélkül közvetlenül megbeszélik egy szakemberrel.

A hasnyálmirigy-gyulladás kezelése kutyáknál

Az akut hasnyálmirigy-gyulladás kezelése infúziós terápiával jár, amelyre szükség lesz a víz és az elektrolit egyensúlyának helyreállításához, a vérnyomás növeléséhez.
Ezenkívül figyelmet kell fordítania a bevált és hatékony gyógyszerekre. Köztük antiemetikumok, például miropitant.

Miután az állat az első napon kórházba került, ajánlott éhségen alapuló étrendet követni (legfeljebb két nap). Ezt követően meg kell folytatni az etetést, de az előírt, alacsony zsírtartalmú étrend tekintetében.

A fájdalom szintje speciális gyógyszerekkel jól szabályozható, az opiát fájdalomcsillapítók erre kiválóak. Egy adott gyógyszer alkalmazása előtt konzultáljon állatorvosával. Részletesen leírja szeretett háziállatának kezelésének jellemzőit.

Diéta és hasnyálmirigy-gyulladással történő táplálás

kutya

A hasnyálmirigy-gyulladással járó diéta során egy fontos szabályra kell emlékezni: a hosszan tartó böjt semmilyen körülmények között nem megengedett. Ez negatív tényezőkhöz vezet: az állat immunrendszerének elnyomásához.

A szakértők azt javasolják, hogy fordítsanak különös figyelmet a könnyen emészthető, alacsony zsírtartalmú étrendre. Meg kell akadályozni a kutya testének teljes telítettségét. Ha a háziállatnak elég gyakori hányása van, akkor parenterális táplálást kell alkalmazni.

Az etetéshez intravénás katétert helyezünk. Ebben az esetben fontos mindent helyesen és helyesen csinálni. De az így táplálékot kapó kutyáknak folyamatosan szoros felügyelet alatt kell lenniük.

Jó ebéd egy állat számára az ételek, amelyek összetétele és elkészítése teljesen egyszerű: csirke rizzsel, alacsony zsírtartalmú túró, csirke filé.

Tapasztalt táplálkozási szakemberek szerint a kutya hasnyálmirigy-gyulladásának étrendje fehér húst, alacsony zsírtartalmú marhahúst, sima joghurtot (szintén alacsony zsírtartalmú) tartalmaz.
Ezenkívül figyelembe vehet néhány megfelelően főtt zöldséget, ezek ugyanolyan hasznosak és értékesek lesznek tulajdonságaikban az állat egészsége és aktivitása szempontjából. Például az édesburgonya vagy a karfiol kellemes, sőt kedvenc csemege lehet kutyájának.

Fontos tudni, hogy azoknál az állatoknál, amelyek állandóan alacsony zsírtartalmú ételt fogyasztanak, hiányoznak bizonyos vitaminok: A és E. Ezért lazacolajat adhatnak étrendjükhöz, hasznosnak tekintik az akut hasnyálmirigy-gyulladás kezelésében.

Ami a legfontosabb, függetlenül attól, hogy a kutya gazdája milyen ételt ad, gyakran etetni kell, de kis adagokban (napi 6-szor, akár napi 8-szor). A kis étkezés pozitív hatással van a hasnyálmirigy működésére.

Csak kiváló minőségű termékeket kell vásárolnia, szigorúan ellenőrizze, hogy azok megfelelően fel vannak-e készítve. Így mentheti meg kutyáját a mérgezéstől és a hasnyálmirigy tevékenységével kapcsolatos egyéb kellemetlen helyzetektől.

Egyes szakemberek azt tanácsolják, hogy a kutyaeledelt váltogassák a szokásos ételekkel (hús és zöldség).

Orvosi táplálék hasnyálmirigy-gyulladásra

A hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő kutyák orvosi tápláléka elősegíti az állat helyreállítását, javítja az általános állapotot.

Vannak bizonyos vényköteles étrendek:

  • A Royal Canin egy száraz, konzerv étrend, amelyet kifejezetten a hasnyálmirigy-gyulladás kezelésére fejlesztettek ki. A Royal Canin élelmiszer-gyártók figyelembe vették a kutyák egészségi állapotának minden jellemzőjét, problémáját, így termékeik az egyik legmagasabb minőségű és bizonyítottá váltak. A Royal Canin Didestive alacsony zsírtartalmú étel a hasnyálmirigy-gyulladás támadását követő első hónapban ajánlott. A második hónaptól kezdve beveheti a Royal Canin Vet méretű táplálékot.
  • Wellness mag csökkentett zsírszemcsés. Kifejezetten alacsony zsírtartalmú felnőtt kutyák számára tervezett újítás. A száraz élelmiszerek alacsony zsírtartalmát a száraz élelmiszerekben legfeljebb 9, a nedves ételekben 7% -ot határozzák meg. Fontos figyelembe venni ezt a tényt a megfelelő takarmány kiválasztásakor.

Így a hasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál gyakori betegség, amelyet csak szakember, állatorvos diagnosztizálhat.

A kezelési folyamat magában foglalja az orvos által felírt gyógyszerek alkalmazását, az étrend betartását és a hasnyálmirigy-gyulladásra alkalmas gyógyszeres takarmányok kiválasztását.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.