A kutyám az örömöm!

EgészségBőrbetegségek kutyáknál. Típusok, tünetek, kezelés

Bőrbetegségek kutyáknál. Típusok, tünetek, kezelés

tünet

A négylábú háziállatok sok betegségre fogékonyak. A bőrbetegségek pedig gyakran ennek a listának az élén állnak. A tulajdonos első gondolata vörösség és hámlás megjelenésekor a zuzmó megjelenésének gyanúja. De a problémák felsorolása kiterjedt, és a betegség minden egyes esete állatorvos konzultációját igényli. Ez lehetővé teszi a helyes diagnózis felállítását, a kóros folyamat kialakulásának okainak azonosítását, valamint az egyes háziállatok hatékony kezelésének kiválasztását.Tekintsük a bőrbetegségeket, amelyek a négylábú háziállatoknál a leggyakoribbak.

Az állatorvosok felismerik a bőr patológiájának kialakulásának okát:

Kiegyensúlyozatlan étrend. A nyomelemek és vitaminok hiánya segít csökkenteni a bőr ellenállását. Ennek eredményeként megnő a gombás fertőzés vagy a kórokozó mikroflóra megkötésének kockázata.

Kedvezőtlen életkörülmények. Alapvetően ez a nagyvárosi területeken élő állatokra vonatkozik. A téli szezonban nagy mennyiségű reagens kerül a kedvtelésből tartott állatok szőrzetére és bőrére, ami allergiás reakciókat okozhat, vagy gyengítheti a helyi immunitást.

Genetikai hajlam. Egyes fajták örökletes hajlamot mutatnak a bőr gyulladásos reakcióinak kialakulására. A szakértők között szerepel a Bordeaux-i dogue, az uszkár, valamint a chow-chow, a bulldog, az sharpei stb.

Dermatitis kutyáknál

Az állatorvosok kidolgozták a dermatitis osztályozását, amely lehetővé teszi a kezdet okának azonosítását, valamint a betegség kiújulásának kezelésére és megelőzésére szolgáló intézkedések kiválasztását:

Traumás vagy mechanikus dermatitis akkor fordul elő, ha a bőr megsérül, és a sérülés helye fertőzött. Gyakran helytelen hajvágás vagy ápolás, valamint sérülés következménye. Nyilvánul a bőrpír és duzzanat.

Kontakt dermatitis az állat hámának kémiai vagy fizikai etiológiai irritáló anyagokkal való állandó érintkezésével alakul ki. Diagnosztizálják fekélyek vagy hólyagok, bőrpír és hámlás jelenlétével.

Gyógyszer dermatitis a test bizonyos gyógyszerek (kenőcsök, krémek, balzsamok stb.) használatára adott reakciójaként nyilvánul meg. Viszketés, duzzanat, síró fekélyek - mindez jellemző az ilyen típusú dermatitisre.

Parazita dermatitis. Provokálhatják ektoparaziták (kullancsok, bolhák, tetvek). A kisállat fokális hajhullással, súlyos viszketéssel, karcolódással, a tüszők károsodásával és a faggyúmirigyek kórokozó mikroorganizmusokkal való fertőzésével.

Lehet, hogy cikkünk hasznos lesz az Ön számára: Demodekózis kutyákban. Diagnosztika, okok, kezelés

Termikus dermatitis hő- vagy sugárterhelésnek kitéve reagál. Sebek, fagyás vagy égési felületek képződnek, amelyeken gyulladásos folyamatok figyelhetők meg.

Allergiás dermatitis. Különböző természetű allergének provokálhatják. A legkiemelkedőbb példa az atópiás dermatitis, amelyet az alábbiakban tárgyalunk.

Fertőző dermatitis. Patogén gombák, baktériumok vagy vírusok okozzák. E kategória markáns képviselője a staphylococcus dermatitis. Viszketés, karcolás, apró sebek.
A seb közelében. A gennyes váladéknak a sebet körülvevő szövetre gyakorolt ​​káros hatására reagálva fordul elő. Duzzanat, síró sebek, bőrpír, a bőr alatti szövetben lokalizált gyulladásos folyamat - mindez a bőr durvulásához, valamint a redők és a hámlási gócok megjelenéséhez vezet.

Az allergiás dermatitis klasszikus példája a betegség atópiás változata. A bőr patológiája az immunrendszer kudarcának külső megnyilvánulásává válik. A legtöbb bőrprobléma belső rendellenességekkel függ össze. Különösen gyakran érintik az ilyen patológiák genetikai hajlamával rendelkező kis fajták képviselőit. Fejlődésük oka lehet növényi pollen, ételallergén, kémiai reagensek, gyógyszerek összetevői stb.

Az atópiás dermatitis jelei

A betegség gyakran megtalálható mind a háziállatok körében, amelyek ritkán hagyják el a városi lakásokat, mind a házak kutyái között. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy az állatok 15% -a hajlamos az atópiás dermatitiszre. Ebben az esetben az életkor, a nem vagy a fajta nem számít.

A bőr nagy területei, amelyeken gyulladásos folyamat figyelhető meg, és a regenerációs folyamatok rendkívül gyengék, jellegzetes jellemzővé válnak. Ezt a patológiát a kopaszság területei jellemzik, felhős buborékokkal, amelyek megjelennek rajtuk. Tartalmuk gennyes váladék. A betegséget magas fejlettség jellemzi, ezért rövid idő után a gyulladásos folyamat behatol a bőr alsó rétegeibe.

Az atópiás dermatitis diagnózisa

A kóros folyamat lefolyását bonyolítja az a tény, hogy nagy a valószínűsége a másodlagos bakteriális vagy gombás fertőzésnek. Következésképpen a diagnosztikai intézkedések munkaigényesebbek és hosszabb időt igényelnek.

Az atópiás dermatitis kezelése

Az állatorvosok rámutatnak, hogy a kezelési folyamat hosszú időt vesz igénybe, és a tulajdonosnak rendkívül óvatosnak és következetesnek kell lennie. Ki kell zárni a kedvtelésből tartott állatok allergénekkel való érintkezésének kockázatát. Gyógyszerek felírására lesz szükség az immunrendszer javításához, valamint olyan gyógyszerekhez, amelyek hatása a gyulladásos folyamat elleni küzdelemre és a sebek gyógyítására irányul.

Megelőzés

Minimális érintkezés az allergénekkel, kiegyensúlyozott étrend, a háziállat állapotának gondos figyelemmel kísérése a sebek és a fertőző folyamatok kezelésénél - csökkentheti a dermatitis kialakulásának kockázatát. Az állatorvos rendszeres vizsgálata pedig lehetővé teszi az orvosi intézkedések komplexének időben történő megkezdését.

Gombás bőrbetegségek kutyáknál

Az állatorvosok a patológia minden típusát egyetlen csoportba egyesítik, amelyet dermatomycosisnak neveznek. Kiskutyáknál vagy felnőtt háziállatoknál, valamint súlyos betegségben szenvedő állatoknál fordulnak elő.

A szakértők előfeltételnek nevezik az immunrendszer csökkenését, ami a kórokozó gombák kötődésének oka. A betegség terjedése a spórákon keresztül történik egy beteg és egészséges állat érintkezésének idején.

A dermatomycosis egyik leggyakoribb változata a trichophytosis. Népszerűen ez a patológia jobban ismert "ótvar" néven. Veszélye abban rejlik, hogy egy fertőzött háziállattal érintkezve az ember megbetegedhet is. Emellett a vérszívó rovarok hordozóvá válnak, ami a madárházban tartott egészséges háziállat fertőzését okozhatja az utcai állatokkal való érintkezés nélkül.

Tünetek

A dermatomycosis és különösen a trichophytosis klasszikus megnyilvánulásai között a szakértők a következőket tartalmazzák:

  • A kopasz foltok megjelenése. A hörgőknél a megfelelő ovális formájúak;
  • Az elváltozások felülete pikkelyes és színében a cigaretta hamujához hasonlít;
  • A kóros folyamat előrehaladott lefolyásával a felszínen gennyes váladékkal rendelkező fekélyek vagy buborékok jelennek meg;
  • Az érintett végtagok karmai sárgás árnyalatot kapnak, és alapos vizsgálat után a rétegződés jeleit észlelik;

A könyök területén gyakran megtalálhatók a trichophytosisra jellemző elváltozások.

A dermatomycosis klinikai képe élénk lehet, vagy törölhető. A bőrbetegség legkisebb jele esetén azonnal forduljon állatorvos tanácsához.

Diagnosztika

a diagnosztikai intézkedéseket az állatorvosi klinikák falain belül kell végrehajtani. A szakember nemcsak a háziállatot vizsgálja meg, hanem számos vizsgálatot is végez. A legjellemzőbb diagnosztikai teszt egy ultraibolya fényspektrummal rendelkező lámpa segítségével végzett vizsgálat. A gomba által érintett bőr zöldes fényt kölcsönöz, amely jellemző erre a kóros folyamatra.

Kezelés

A diagnózis felállítása után a szakember átfogó kezelést ír elő. Ez magában foglalja a speciális gombaellenes gyógyszerek, valamint a gombaellenes samponok használatát.

Feltétel a kedvtelésből tartott állatok ágyneműjének alapos fertőtlenítése, a játék és a beteg állattal érintkezésbe kerülő tárgyak feldolgozása. Ha a kutyát egy lakásban tartják, akkor konzultálni kell egy állatorvossal, hogy átfogó információkat szerezzenek a helyiség fertőtlenítésének szabályairól. Trichophytosis esetén a "Yam" kenőcsöt is előírják, amely bevált módszer a dermatomycosis hatékony gyógymódjaként.

Megelőzés

A megelőzés egyetlen hatékony eszköze az állat időben történő oltása. Ez lehetővé teszi, hogy immunitást teremtsen a gombás betegségek ellen, és kiküszöbölje a betegség kockázatát.

Bakteriális bőrbetegségek kutyáknál

Ezt a kóros folyamatot a kedvtelésből tartott baktérium mikroflóra testének inváziója okozza, amelyet a bőr károsodása kísér. A fő kórokozókat staphylococcusnak vagy streptococcusnak ismerik el.

Tünetek

Az egyik legjellemzőbb jel a szakemberek elváltozásokat hív, amelyek a kedvtelésből tartott állatok combján, valamint a végbélnyílásának területén lokalizálódnak. A betegség előrehaladtával fekete pontok jelennek meg az állat ajkai, orra, fejbőrének területén. A kóros folyamat különösen súlyos formájával a fertőzés behatol a bőr belső rétegeibe, és hatással van a szőrtüszőkre.

Diagnosztika

Az állatorvos a háziállat vizsgálatakor, valamint laboratóriumi vizsgálatok elvégzése után azonosíthatja a betegség okát.

Kezelés

A diagnosztikai intézkedések elvégzése után az állatorvos komplex kezelést ír elő. Tartalmazza a gyógyfürdőket, valamint az antiszeptikumok alkalmazását. Különösen súlyos esetekben antibiotikum terápiát lehet előírni.

Paraziták által okozott kutya bőrbetegségek

Leggyakrabban kóbor kutyáknál fordulnak elő. Háziállatok esetén a tulajdonosok parazitaellenes nyakörvet, cseppeket vagy spray-ket használnak a megelőzés érdekében. Míg a kóbor állatokat megfosztják az ilyen rendszeres kezeléstől.

Feltétlenül olvassa el cikkünket: A kutyának bolhái vannak. Mint veszélyes, hogyan lehet visszavonni, melyik orvosságot kell választani

Tünetek

A paraziták jelenlétét jelző klasszikus jelek a kedvtelésből tartott állatok testén a következők:

  • A fülmirigyek túlzott mennyiségű szekréciójának megjelenése;
  • A fejben, a nyakon és a mancsokban lokalizált karcolás;
  • Kopasz foltok;
  • Viszkető;
  • Zsebek hajhullás;
  • A sérült bőrön korpásodás jelenik meg.

A szakemberrel való kapcsolatfelvétel lehetővé teszi a pontos diagnózis felállítását és a hatékony kezelés kiválasztását.

Diagnosztika

A fő diagnosztikai intézkedés a kaparás a sérült területről. A szakember gondosan megvizsgálja mikroszkóp alatt, és felismeri a paraziták jelenlétét.

Kezelés

A kutyák parazita bőrbetegségei azonnali és hosszú távú kezelést igényelnek. Az állatot le kell nyírni a gyógyszer bőrhöz való maximális hozzáférésének maximalizálása érdekében.

Minden típusú bőrelváltozás esetén integrált megközelítésre van szükség a kedvtelésből tartott állatok kezelésében és fenntartásában. A szoba, az ápolóeszközök, az ágynemű és a játékok alapos fertőtlenítésére van szükség. A szakember ajánlásainak gondos betartása lehetővé teszi az állat teljes gyógyulásának számítását. A kutya kiegyensúlyozott étrendre való áttérése az érzékeny bőrű állatok számára csökkenti a dermatitis kialakulásának kockázatát a parazita, bakteriális vagy gombás fertőzések hátterében.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.