A kutyám az örömöm!

EgészségKoronavírus kutyáknál, okai, tünetei, kezelése

Koronavírus kutyáknál, okai, tünetei, kezelése

ok

Az emberiség több évtizede folyamatosan küzd a vírusos megbetegedések ellen. Ezek a betegségek nemcsak az emberekre, hanem az állatokra is fogékonyak. A mai napig nem találtak specifikus gyógyszert a vírusok ellen, a vírusfertőzések megszabadulásának minden reménye csak a páciens immunrendszerére támaszkodik.A kutyák közül gyakran koronavírus-fertőzés található, amely bármilyen fajta és korú háziállatot érint. Felnőtt háziállatok esetében a betegség nem tekinthető végzetesnek, de fiatal állatok esetében a koronavírus-fertőzés tragikus véget érhet.

Mi a koronavírus

A 20. század végén Németországban a virológiai tudósok egy új típusú fertőzést fedeztek fel, az úgynevezett koronavírust. Megállapították, hogy ez a kórokozó okozta enteritist az őrző kutyáknál. A 21. század elején a tudósok figyelmét felkeltette az a tény, hogy egy házban lévő kutyák egy csoportja tömegesen megbetegedett ugyanabban a betegségben (az állatok köhögést kaptak).

A virológusok gondosan elvégezték az állatorvosok számára korábban ismeretlen fertőzés egyik formájának tanulmányozását, és megállapították, hogy az állatok ezen állapotát ugyanaz a vírus behatolása okozza a testükbe.

A vírus alacsony ellenálló képességgel rendelkezik a környezeti viszonyokkal szemben: egy fűtött helyiségben a kórokozó néhány nap alatt meghal, fél a forrástól és a legtöbb fertőtlenítő oldattól.

Ma a koronavírus kétféle fertőzésre oszlik:

 • Bél.
 • Légzőszervi.

A koronavírusok egyik típusát sem tekintik halálos betegségnek a felnőtt kutyáknál, de ha másodlagos gyulladásos folyamatok csatlakoznak ehhez a fertőzéshez, ez az állapot veszélyezteti a háziállat életét. A koronavírus rendkívül veszélyes a fiatal kutyák és kölyökkutyák számára, mivel ezt a betegséget gyakran bonyolítja a parvovírus enteritis, amely magas halálozást okoz a fiatal állatok körében.

Feltétlenül olvassa el cikkünket parvovírus fertőzés kutyáknál

Hogyan történik a koronavírus fertőzés?

A betegség inkubációs ideje legfeljebb 10 napig tart, és gyakran a leg figyelmesebb tulajdonos sem tudja gyanítani, hogy a kedvtelésből tartott állat már megfertőződött a vírussal.

Az első típusú koronavírus egy beteg kutyától egészségesig terjed a következő módon:

 • állatokkal közvetlen érintkezésben (például szippantás);
 • a fertőzött kutya ürülékén keresztül (egy egészséges állat megeheti a beteg kutya ürülékét, vagy bepiszkolhatja őket, majd megnyalhatja a szőrét);
 • szennyezett víz és kutyaeledel útján.

Megállapították, hogy koronavírus-fertőzés fordult elő régi ürülékkel érintkezve, ami azt jelenti, hogy kedvező környezeti feltételek mellett a vírus több hónapig képes aktív maradni.

A koronavírus fertőzés második formáját kizárólag a levegőben lévő cseppek továbbítják, és leggyakrabban a kutyák tömeges tartási helyein (kennelekben) rögzítik.

A kutya testébe kerülve a vírus elpusztítja a nasopharynx, majd a vékonybél hámsejtjeit. A sejtmembránokon keresztül behatolva a kórokozó aktívan szaporodni kezd, megütve az erek sejtjeit. Ennek eredményeként a gyomor-bél traktus nyálkahártyája megduzzad, pirosodik és megszűnik hatékonyan ellátni az emésztést. Hamarosan az erózió és a nekrózis gócai alakulnak ki a nyálkahártya gyulladt területén, amelybe másodlagos betegségek kórokozói kerülhetnek.

tünet

A koronavírus tünetei kutyáknál

Minden kutyában a koronavírus fertőzés jelei jelentősen eltérhetnek, mivel a betegség súlyosságát befolyásolja az életkor, a test védő funkciójának állapota, valamint az állat egyéb kísérő betegségeinek jelenléte. A legtöbb esetben a koronavírus tünetek nélkül halad, de néha a kutyának rövid távú hányása vagy hasmenése van (zöld vagy narancssárgával). A testhőmérséklet emelkedése nagyon ritkán fordul elő, de a koronavírus bélformájának leggyakoribb tünete az éles étvágyhiány és az állat erős fogyása.

Figyeljen a kutyák egyéb vírusos megbetegedéseire:

Meszesség kutyákban: diagnózis, tünetek, kezelés

Adenovírus fertőzés kutyákban: okok, tünetek, kezelés

A koronavírus fertőzés gyakori jeleinek tekinthetők:

 • A kutya letargiája, apatikus állapota;
 • Súlyos kiszáradás és ennek eredményeként jelentős fogyás;
 • Gyakori hányás;
 • A takarmány teljes megtagadása;
 • Hasmenés (vizes állagú és büdös szagú széklet).

A koronavírus légzési formája közönséges megfázásként halad, és nem tekinthető veszélyes állapotnak az állat számára.

A légzőszervi megbetegedések tünetei a következők:

 • Nyálkahártya jellegű ürítés az orrüregből;
 • Tüsszentés;
 • Gyakori köhögés;
 • Megnövekedett testhőmérséklet (nagyon ritka esetekben).

Néha a koronavírus légzőszervi formájával tüdőgyulladás (tüdőgyulladás) alakul ki, azonban ilyen komplikáció rendkívül ritka esetekben fordul elő, és más bakteriális fertőzések hozzáadását jelzi.

A betegség diagnózisa

A betegség első gyanús jelei esetén az állatot meg kell mutatni az állatorvosnak. Klinikai vizsgálat alapján a szakember csak előzetes diagnózist tud felállítani, a coronavirus fertőzés pontos megerősítését laboratóriumi diagnosztikai módszerekkel végzik, nevezetesen:

 • Szerológiai elemzés - kórokozó antitestek meghatározása egy beteg állat vérében;
 • A széklet lumineszcens vizsgálata a vírus jelenlétére (a széklet csak friss lehet);
 • Immunográfiai vizsgálat.

Koronavírus fertőzés kezelése

Sajnos nincs speciális gyógyszer a koronavírus kezelésére, a betegség ideje alatt minden terápia a kutya immunitásának erősítésére és legyengült testének helyreállítására irányul.

A koronavírus-fertőzés kezelési rendje a következő:

 • Immunglobulin szérum beadása.
 • Vitamin komplexek használata.
 • Sóoldatok használata a kiszáradás enyhítésére (csak csepegtetve adják be).
 • Görcsoldó gyógyszerek felírása.
 • Adszorbensek használata a mérgezés enyhítésére.
 • Antimikrobiális gyógyszerek alkalmazása a másodlagos gyulladásos folyamatok megelőzésére és kiküszöbölésére.

A lábadozó állatnak étrendre van szüksége. Az étel legyen puha vagy folyékony, csak kis adagokban etetheti a kutyát. Ezenkívül a felépült háziállatot a gyógyulás után legalább egy hónapig nem szabad fizikai aktivitásnak kitenni.

A koronavírus következményei

Maga a betegség nem jelent komoly veszélyt a kutya életére, de nagyon gyenge immunitás hátterében az állat a koronavírussal párhuzamosan veszélyesebb fertőzéseket fejleszt ki. A legtöbb esetben a parvovírus enteritist regisztrálják, amelynek magas a halálozási aránya a legyengült és lesoványodott kutyák, valamint a 3 hónaposnál fiatalabb kölyökkutyák körében. Nagyon ritkán légúti koronavírus-fertőzés fordul elő a tüdő gyulladásos folyamatával együtt, amely szintén veszélyt jelent a kutyák rossz egészségi állapotára.

Megelőzés

Minden állat tulajdonos képes megvédeni kutyáját a koronavírus fertőzés ellen, ehhez be kell tartania bizonyos szabályokat:

 • Védje be a kutyákat évente egyszer;
 • Tartsa tisztán kedvence élőhelyét;
 • Ne hagyja, hogy kedvence kapcsolatba kerüljön más kutyák székletével;
 • Figyelemmel kíséri az állat egészségét és erősíti immunitását (napi fizikai aktivitás, vitaminok és ásványi anyagok bevitele, kiegyensúlyozott táplálás);
 • Ha fertőzés gyanúja merül fel, próbálja meg izolálni a beteg állatokat az egészségesektől.

A kutyák koronavírusa nagyon gyakori fertőzés a háziállatok körében. Csak gondos háziállat-gondozás, időben történő oltás és minősített állatorvosi ellátás vírusfertőzés esetén adhat egészséget és örömet a kutyának sok életen át.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.