A kutyám az örömöm!

EgészségSzürkehályog kutyáknál az októl a kezelésig

Szürkehályog kutyáknál az októl a kezelésig

ok

A szembetegségek még a gondosan és figyelmesen kezelt kutyáknál is előfordulnak. A szürkehályog a négylábú háziállatoknál a leggyakoribb szembetegségek közé tartozik. Megjelenését és fejlődését nem lehet azonnal észrevenni, mivel a folyamat évekig tarthat. De miután felfedezte a félelmetes kórtan első jeleit, nem lehet figyelmen kívül hagyni, a tulajdonos gondatlanságának ára a háziállat vaksága.Mi az a szürkehályog orvosi szempontból

A szürkehályog a szemlencse működésének megsértése átlátszatlansága miatt. A lencse átlátszóságának csökkenésével csökken a fénysugarak permeabilitása a szem retinájáig, és a betegség előrehaladtával teljesen elvész. A patológia szövődményekhez vezethet más, nem kevésbé súlyos szembetegségek (glaukóma, magas intraokuláris nyomás stb.) És a látás teljes elvesztése formájában.

A kutya szürkehályognak két formája van:

1. Elsődleges. Örökletes veleszületett betegség. Mindkét szemre hat, és szimmetrikusan fejlődik. Egyéb előfordulás lehetséges útjai:

 • Méhen belüli magzati fertőzés.
 • Mérgező károsodás a lencse kialakulásának szakaszában.
 • Sérülés.
 • Szenil változások.

2. Másodlagos. A meglévő betegségek következtében fordul elő. Ritkábban fordul elő, mint az elsődleges, de sokkal kevésbé kezelhető.

A szürkehályog kialakulásának szakaszai a lencse károsodásának mértéke szerint vannak felosztva:

 1. A kezdeti. Évekig is eltarthat. Korai diagnózis esetén (ami az állatorvoslás modern szintjén lehetséges) a terápia megállíthatja az irreverzibilis folyamatot, mielőtt a következő szakaszba lépne.
 2. Éretlen. Ezt a látás csökkenése és az átlátszatlanság területének növekedése fejezi ki. Ebben a szakaszban a műtéti kezelés nem kívánatos.
 3. Érett. Könnyen diagnosztizálható a kifejezett átlátszatlanság miatt. A látásélesség jelentősen csökken egy állatnál. A művelet elkerülhetetlen és jelzett.
 4. Túlérett. A lencse teljes elváltozása, sürgős műtéti beavatkozást igényel.

A szürkehályog kialakulásának okai kutyáknál

kezelés

A betegség eredetére még nincs pontos magyarázat. De a tudományos orvostudomány a legtöbb fejlett országban azon az általános véleményen van, hogy a szürkehályog poligén jellegű, vagyis közvetlenül kapcsolódik a genetikai hajlamhoz. Hosszú távú vizsgálatok szerint az esetek 80% -ában szürkehályog alakult ki, amikor az egyik (mindkét) szülőnél előfordult. Kísérletileg azonosították a betegségre leginkább fogékony kutyafajtákat:

 • Minden uszkár csoport
 • Amerikai és angol cocker spániel
 • Arany-retriever
 • Schnauzerek (különösen a miniatűr schnauzer)
 • Minden típusú terrier.

Miért nem ismeretes mind a mai napig ezek a kutyafajták, különös kockázati csoportba tartoznak, de a tény továbbra is fennáll - a diagnosztizált szürkehályog oroszlánrészét e faj kutyáiban észlelték.

A szürkehályog kialakulását okozó és az összes létező fajtát érintő másik ok a látásszervek mechanikai trauma:

 • Hatás (baleset, harc, rossz játék stb.).
 • Égés (sav, lúg, UV sugarak).

Nagyon ritkán (de mégis lehetséges) a betegség a kóros hőmérsékletek hosszan tartó hatásával (hosszú tartózkodás súlyos fagy vagy perzselő napsütésben) nyilvánul meg.

A szemgolyó visszafordíthatatlan változásokon mehet át, ha az állatnak más súlyos egészségügyi problémái vannak:

 • Endokrin (amelyek közül a leggyakoribb a diabetes mellitus).
 • Autoimmun betegség.
 • Fertőző betegségek (különösen krónikusak és gyakran súlyosbodnak).
 • Mámor (ritkán, de vannak olyan esetek az állatgyógyászatban, amikor a mérgezés szürkehályogot vált ki).

Ne engedj el olyan elkerülhetetlen tényezőt, mint az életkor. Idősebb állatokban bármely betegség súlyosbodhat. Egyébként az állatok 8 éves vonalát tartják a legveszélyesebbnek a szürkehályog aktiválása szempontjából.

A szürkehályog tünetei kutyáknál

szürkehályog

A betegség száz százalékos tünete a homályos lencse, és ha az elváltozás a szem szervének középpontját érinti, akkor nem nehéz észrevenni a patológiát. De a perifériás elváltozások speciális vizsgálatok nélkül nem mutathatók ki (a betegség kezdeti szakaszáról beszélünk).

A szürkehályog kialakulásával a szemgolyók hajlamosak elhalványulni és kékessé válni. Az ilyen jelek jelzik a szakember felkeresésének és a diagnosztikai eljárások elvégzésének szükségességét. Differenciáldiagnózisra van szükség a hasonló tünetekkel rendelkező egyéb patológiák kizárásához.

Ha nem küzd a betegség klinikájával, akkor a háziállat folyamatosan növeli az intraokuláris nyomás és a fejfájás rohamait, és a messzemenő folyamat miatt az állat megvakul.

A szürkehályog diagnosztikája:

• Szemrevételezés

• Elektroretinogram.

A diagnózis megerősítése után az állatorvos elkészíti a kezelési rendet.

Kutya szürkehályog kezelésének módszerei

A szürkehályog kezelésére nincsenek konzervatív kezelések. Korai diagnózis esetén, amikor a betegség még a kezdeti szakaszában van, nagy az esély a betegség leállítására. Ehhez használjon vitamincseppeket, enzimoldatokat és más gyógyszereket.

Generikus gyógyszert, annak ellenére, hogy folyamatosan megpróbálják nem műtéti megoldást találni a problémára, még nem találták fel. Ezért az állatok szürkehályogától való megszabadulás egyetlen hatékony módja, például az emberi orvoslás, sebészeti.

Sebészeti szürkehályog-kezelés

A szürkehályog-műtét kutyákon két típusra osztható:

Fakoemulifikáció

A legújabb módszer rendkívül hatékony mutatókkal, különös tekintettel a túlérett szürkehályogra. Lényege a szürkehályog elszívása a kutya szemlencséjén keresztül, amelyet ultrahanggal összetörtek. Ez utóbbit műtét után egy természetellenes komponenssel vagy intraokuláris lencsével helyettesítik.

Ezt a fajta műveletet még a betegség kezdeti szakaszában is alkalmazzák, amire eddig még nem került sor. Sőt, a "puha" lencse eltávolítása a traumát tekintve nem annyira kockázatos, mint egy érettebb szürkehályog. A műtét előtti előkészítő időszakban viszkózus anyagot - viszkoelasztikus anyagot helyeznek a háziállat szemgolyójára, hogy megvédjék a szemet a véletlen mechanikai károsodásoktól.

Mindkét szem szürkehályogja esetén az első műtétet azon a szerven hajtják végre, ahol a betegség gyorsan előrehalad. A vizuális pár másodikját később, leggyakrabban több hónap után működtetik. A műtétre alkalmas kutya életkora 6 hónap. A rehabilitációs időszak elég rövid.

A szürkehályog műtéti eltávolítása kutyáknál

Ezt a sebészeti beavatkozási módszert akkor alkalmazzák, ha a lencse cseréje lehetetlen:

 • Öreg kor.
 • A diabetes mellitus súlyos stádiuma.
 • Ellenőrizetlen szemnyomás stb.

Megelőző intézkedések a szembetegségek megelőzésére

Fontos szerepet játszik az állat rendszeres szakmai vizsgálata. Amikor a kutya életkora elmúlt 6 év - ez különösen fontossá válik.

Otthon szisztematikusan meg kell vizsgálni az állat szemét, meg kell tisztítani a sarkokat, és vitamincseppeket kell csepegtetni, ha a szemgolyó száraz és egyéb rendellenességek vannak. Figyelje az étrendet és biztosítsa a megfelelő táplálékot, tartsa be az oltási ütemtervet, kerülje a stresszes és veszélyes helyzeteket - mindez elősegíti a kedvtelésből tartott állatok testi és lelki egészségének megőrzését, minimalizálja az esetleges, beleértve a szembetegségek kockázatát.

Ha egy fajtát választ egy kockázati csoportból (genetikai hajlammal), feltétlenül ellenőrizze a tenyésztővel, hogy van-e patológia a kiskutya szüleiben. Fokozott figyelemre lesz szükség az "örökös" számára, de ez nem indokolja a meleg csomó elutasítását, amely első pillantásra a szívedben vette át a helyét.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.