A kutyám az örömöm!

EgészségOsteoarthritis kutyákban okai, tünetei, diagnózisa és kezelése

Osteoarthritis kutyákban okai, tünetei, diagnózisa és kezelése

kutya

Az arthrosis az ízületek betegsége, amelyet deformációjuk kísér a degeneratív folyamatok eredményeként. Ez a betegség gyakori kutyáknál, macskáknál és állatállománynál.Az arthrosis okai

A kutyák arthrosisának okai a következők:

• Az életkor előrehaladtával a porcszövet transzformációi;

• Az ízületek, az ínszalagok sérülései, amelyek gyakran ismétlődnek és a versenyeken hosszabb ideig résztvevő állatoknál jelentkeznek, és további terhelésekkel járnak;

• Elhalasztott ízületi gyulladás, amikor az ízületi folyadék összetétele megváltozik, ami jelentősen befolyásolja a porcszövet hasznosságát, és az ízületek vérkeringésének változásához vezet;

• Az anyagcserében fellépő rendellenességek;

• Hormonális változások, amelyek az ízületek elégtelen fejlődését vagy patológiáját okozzák fejlődésük során (az ízületi hiba öröklődik);

• Örökletes hajlam, ha a szülőknek súlyos formája volt az arthrosis;

• A nagy súly nem provokálja az arthrosist, de hozzájárul annak előrehaladásához, ha a betegség már fennáll;

• A vérellátás megsértése.

Az arthrosis tünetei kutyáknál

Az olyan betegség, mint az arthrosis, meglehetősen lassan alakul ki, és saját tünetei vannak. A fájdalom a fő tünet, mozgáskor jelentkezik és sántaságot okoz. A betegség legelején a fájdalom csak az ízület súlyos megterhelésével jelentkezik. Minden más esetben ez nem zavarja az állatot, és a sántaság megszűnik, ezért a tulajdonosok nem tulajdonítanak kellő jelentőséget a történéseknek, és úgy vélik, hogy az állat egyszerűen kinyújtotta az izmot.

A következő szakaszban a fájdalmat gyakran kevés vagy semmilyen megterhelés váltja ki, de pihenés után a háziállat ismét nem tapasztal kellemetlenséget. Észrevéve, hogy az állat minden hosszú távú fizikai aktivitás után sántikálni kezd, és másnap minden rendben van, a tulajdonosnak már feltételeznie kell, hogy ezek az arthrosis első megnyilvánulásai. A kezelés ebben a szakaszban együttes gyógyuláshoz vezethet.

Az állandó fájdalom és sántaság jelzi a betegség harmadik szakaszának kezdetét. A kutya megpróbálja megtalálni a végtagjának kényelmes helyzetét, hogy a fájdalom visszahúzódjon. Állapota enyhítésére gyakran szokatlan testtartásokat alkalmaz. A bénaság az időjárás változásával fokozódhat, ha a vérkeringés károsodik.

A betegség másik tünete az érintett ízületek ropogása, amely mozgáskor következik be. Éles kattanásnak hangzik. A kutyánál duzzanat alakul ki, az ízületek inaktívvá és deformálttá válnak, lekerekített formákat kapnak. Ezenkívül a háziállat nem mutatja a felkelés és a mozgás vágyát, és mozgáskor vagy erőfeszítéskor nagyon gyorsan elfárad.

Miután megtalálta a betegség jeleit, azonnal forduljon segítségért az állatorvosi klinikához.

Az arthrosis diagnosztizálása és kezelése kutyáknál

Az artrózist az ízületek radiográfiájával diagnosztizálják, amely lehetővé teszi a csontnövekedések megtekintését. Vérvizsgálatot is végeznek. Arthrosis esetén csökken a foszfor, a kalcium és a karotin tartalma.

A diagnózis és a diagnózis megerősítése után komplex kezelést írnak elő. Felírt gyógyszerek, amelyek megállítják a gyulladást, fokozzák az immunitást, helyreállítják az ízületi porcot és megállítják azok pusztulását. A fájdalmas területek speciális oldatokkal, gélekkel, kenőcsökkel történő kezelésével vagy borogatással kapcsolatos eljárásokat írnak elő. Fizioterápiát is alkalmaznak, például a beteg végtagok melegítését infravörös lámpákkal, paraffinterápiát stb.

A kezelés sikeres lebonyolításához biztosítani kell az előírt gondozási és etetési feltételeket. Javasolt vitamin- és ásványianyag-kiegészítők használata, szigorú étrend betartása, amely különösen fontos az arthrosis kezelésében. Ez segít elérni a normális súlyt anélkül, hogy növelné a fizikai aktivitást. Adjon több tejterméket, zöldséget és friss húst. Az állat ivásához mindig friss vízzel kell rendelkeznie. Ezenkívül meg kell teremteni a feltételeket a kedvtelésből tartott állatok többi részére, és puha ágyneműt kell biztosítania számára az alváshoz. Bizonyos esetekben, amikor a terápia hatástalan, műtétet hajtanak végre.

Betegségmegelőzés

A kutyák artrózisának megelőzése érdekében ajánlott megszervezni:

1. A háziállat fizikai aktivitásának optimális szintje séta és játék formájában.

2. Kiegyensúlyozott étrend, amely a szükséges mennyiségű vitamint, ásványi anyagot, fehérjében és szénhidrátban gazdag ételeket tartalmaz.

3. A kutya normál súlya.

4. Kényelmes és puha alvás- és pihenőhely kialakítása.

5. Rendszeres látogatás az állatorvoshoz megelőzés céljából. Minél idősebb lesz a háziállat, annál gyakrabban kell a megelőző vizsgálatokat elvégezni.

Az arthrosis megelőzése segít a kutyának tovább élni fájdalom nélkül!MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.