A kutyám az örömöm!

EgészségSzívbetegség kutyáknál. Az előfordulás okai, a diagnózis, a kezelés

Szívbetegség kutyáknál. Az előfordulás okai, a diagnózis, a kezelés

kutya

Szeretett háziállataink sok figyelmet és gondozást igényelnek, beleértve az állandó egészségügyi ellátást is. Ez a rutin orvosi vizsgálatból, a normától és a betegségektől észlelt eltérések megelőzéséből, diagnosztizálásából és kezeléséből áll. Ez utóbbiak közül különösen fontos helyet foglalnak el a szívbetegségek, különböző súlyosságúak, látens vagy kifejezett formában, amelyek az otthonunkban tartott állatok impozáns részén vannak.Honnan származnak a szívbetegségek?

A szív- és érrendszeri megbetegedéseknek számos oka van, amelyek veleszületettekre oszthatók és az élet során befogadtak.

Az első kategóriát az öröklődés (genetikai tényező) vagy a magzat méhen belüli fejlődése során felmerülő rendellenességek határozzák meg.

A szerzett szívbetegségek a belső rendellenességek vagy a külső hatások egyetlen vagy csoportos tényezőinek jelenlétének eredményeként jelenhetnek meg. Ide tartoznak a fertőzések, életmódbeli változások, más szerv- és szövetrendszerek patológiája, a mérgezés következményei, a nem megfelelő étrendszámítás, a fizikai aktivitás korlátozása, fiziológiai rendellenességek stb.

Szívbetegségek osztályozása

A fentiek mellett az összes szívbetegséget az anatómiai elv szerint osztályozzák, vagyis a szövet vagy a szerv egy részének izolálása, ahol a jogsértést észlelik:

  • Külső hüvely (szívburok);
  • Szívizom (szívizom);
  • Endocardium (belső réteg).

A szívizom munkájának a ritmuszavarokkal és a pulzusszámmal kapcsolatos dinamikája alapján is osztályozzák őket.

A nómenklatúra külön figyelembe veszi a szívszövet neoplasztikus változásait (például daganatok) és a koszorúerekhez kapcsolódó betegségeket, amelyek oxigénnel és más létfontosságú anyagokkal látják el a szöveteket. A leggyakrabban regisztrált:

  • Gyulladás (myocarditis, endocarditis)
  • Az ezekből eredő betegségek (fibrózis, hipertrófia)
  • Anatómiai rendellenességek (aneurysma, septum hibák, hibák)
  • Aritmiák (extrasystole, bradycardia)
  • Angina pectoris
  • Szövettani elváltozások a szívben (myxoma, fibroma, teratoma).

A szívbetegségek jelei és diagnózisa

A szívbetegségek veszélye, hogy gyakran nem jelennek meg kifelé, különösen a legelején, és amikor a tünetek felébrednek, kialakulásuk meglehetősen hosszú periódust mutat. Gyakori jelek lehetnek: légszomj, szorongás, koordinációs zavar, tachycardia, dystonia, fáradtság, fájdalom, gyengeség vagy végtagbénulás.

A kutyák szívbetegségének diagnosztizálását különböző módon végzik, az általános és specifikus jelek, a fiziológiai kudarcok és az adott betegségre (rendellenességre) jellemző tünetek differenciálásának tanulmányozása alapján. Ennek alapján laboratóriumi vizsgálatokat, ultrahangvizsgálatot, radiográfiát, auszkultációt írnak elő, korszerűbbektől - endoszkópia és angiográfia.

Kezelés

A kutyák gyulladásos jellegű betegségeit általában gyógyszeres kezeléssel kezelik. A következetes, helyesen megtervezett kezelés magas pozitív eredményeket ad. De előtte meg kell határozni, hogy milyen típusú betegség észlelhető - fertőző vagy nem, akkor megfelelő gyulladáscsökkentőket, vírusellenes szereket vagy antibiotikumokat írnak elő.

Azokat az anatómiai rendellenességeket és neoplazmákat, amelyek nem vezetnek a szív működési zavaraihoz, és nem befolyásolják (vagy jelentéktelen mértékben befolyásolják) a munkáját, általában nem korrigálják, különben sebészeti beavatkozásra van szükség. A műtét bonyolultsága függ a hibás szövet lokalizációjától, méretétől, szövettani állapotaitól és néhány egyéb körülménytől, és egy ilyen megközelítés megvalósíthatóságát egyedileg határozzák meg, figyelembe véve a beteg általános jólétét, a kóros változások mélységét és az okok gyors megszüntetésének kilátásait.

Megelőzés

A kutyák szív- és érrendszeri megbetegedéseinek megelőzését időszakos vizsgálat, az etetés és a fizikai aktivitás helyes kiszámítása, a háziállatok kiegyensúlyozott étrendjének megteremtése végzi. Szükség van más olyan betegségek azonnali kezelésére, amelyek nem kívánt következményeket okozhatnak a szív és az erek számára.

A szívbetegségek és más terápiás intézkedések hatékonysága a helyes és időben történő diagnózistól és az okok objektív azonosításától függ a megszüntetés elsődleges feltételével. Számos kutya szívbetegség esetén teljes gyógyulást érnek el, de számos olyan patológia létezik, amelyek teljes és sikeres terápiája még nem lehetséges. Sok esetben tüneti eljárásokat jelent a kutya egészségi állapotának általános normalizálására, valamint a gyógyszerek és egyéb eszközök folyamatos használatára életének alapvető irányainak fenntartása érdekében. Ebben az esetben meg lehet hosszabbítani a szívbetegségekben szenvedő személy életét, biztosítva a háziállat többé-kevésbé normális létét.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.