A kutyám az örömöm!

EgészségEnteritis kutyákban diagnózis, tünetek, kezelés

Enteritis kutyákban diagnózis, tünetek, kezelés

diagnosztika

A kutyát a házba véve az embernek tisztában kell lennie minden felelősséggel, ami őt terheli, mert egy egészséges és boldog állat felneveléséhez sok erőfeszítésre lesz szükség. A négylábú barátok, akárcsak az emberek, különféle betegségekben szenvednek, beleértve azokat is, amelyek halálosak a szőrös háziállatok életében. Az egyik alattomos betegség egyike az enteritis - vírusos jellegű gyulladásos folyamat, amelynek megbirkózása néha meglehetősen problematikus.Mi az enteritis

Az enteritis alatt az emésztőszervekben kialakuló gyulladást értjük, ráadásul a betegség következtében a szívizom - a szívizom - gyakran érintett. Az enteritis vírusos patológiákra utal, gyorsan átterjed az egyik állatról a másikra. Bármely életkorú állat megfertőződhet enteritisben, leggyakrabban kölyökkutyák és 1 évesnél fiatalabb kutyák fogékonyak a betegségre.

A statisztikák szerint az enteritisben be nem oltott nőstény kölykök halálozási aránya meghaladja a 80% -ot.

Jelenleg a virológiai tudósok még nem dolgoztak ki hatékony vírusellenes gyógyszert, de az időben történő oltás segít megvédeni az állatot a haláltól. Ez nem azt jelenti, hogy a beoltott kutya nem képes az enteritis fertőzésére, de egy oltott állatnál a betegség sokkal könnyebben előrehalad, és a halál ebben az esetben szinte lehetetlen.

A kutyák fertőzése akkor fordul elő, amikor egy egészséges állat érintkezik egy beteg állattal (ürülék, nyál, a szem és az orr nyálkahártyájából történő váladék útján). A kedvtelésből tartott ápolás tárgyainak megosztása szintén növeli a betegség kockázatát a korábban egészséges állatoknál. Nem ritka, hogy egy egészséges kutya megbetegedik az enteritisben, ugyanakkor nem volt kapcsolata a fertőzött rokonokkal. A tudósok azt találták, hogy a tulajdonos kültéri cipőjén gyakran veszélyes vírust visznek be a lakásba, és ez a tényező az oka az "érintés nélküli" fertőzésnek.

Az enteritis típusai

Az állatorvosi szakemberek kétféle vírusos enteritist ismernek: parvovírust és koronavírust.

Parvovirus enteritis

A parvovírus kórokozója, miután bejutott a kutya testébe, elpusztítja a bél nagy és kis részét, és gyakran a szívizom szövetei is érintettek. A parvovírus képes megváltoztatni az erek falának szerkezetét, és még az állat vérének összetételére is hatással lehet. Ennek eredményeként az emésztőszervek nyálkahártyája hiperémiássá válik, szinte mindig erózió fordul elő rajtuk, és az emésztési funkció végül megszakad. A beteg kutya teste nagyon súlyos mérgezésben szenved, amely az összes szerv és szövet kiszáradásával, majd az állat elhalásával jár.

A parvovírusról további részleteket korábban leírtak: Parvovírus kutyáknál: a betegség jellege, tünetei, kezelése

Coronavirus enteritis

A coronavirus enteritis nem annyira káros a kutyák számára, mint a parvovírus. Koronavírus-fertőzés esetén a kriptasejtek nem pusztulnak el, ezért a betegség sokkal könnyebb és kevésbé valószínű, hogy meghal a kutya. A koronavírus azonban veszélyes a kölyökkutyák számára, mert immunrendszerük még nem rendelkezik elegendő erővel a betegség legyőzéséhez.

Részletes cikk a koronavírusról: Koronavírus kutyákban: okok, tünetek, kezelés

Az enteritis tünetei kutyáknál

Attól függően, hogy a kutya milyen típusú enteritisbe fertőzött, meg lehet ítélni a betegség megnyilvánulásának jeleit. A parvovirus enteritisnek 3 formája van:

 • Szív;
 • Bél;
 • Vegyes.

Az enteritis szívformájával az állatnak általános testgyengesége van, étvágytalansága, súlyos légszomja, cyanosis vagy a nyálkahártya sápadtsága, bradycardia, hideg végtagok. Általános szabály, hogy egy beteg kutya halála akut szívelégtelenség miatt következik be.

A bélformával a kutya letargikusnak, álmosnak tűnik, étvágytalanság, testhőmérséklet-emelkedés tapasztalható. Ezután az állat hányástól szenved (a váladék általában habos és szálkás). Át 2-3 nap a háziállaton vizes hasmenés alakul ki, a széklet szaga rothadó húsra hasonlít. A későbbiekben 1-2 nap a széklet véres konzisztenciát kap, a kutya súlyos fájdalmat kezd érezni a hasüregben, a has legkisebb megérintésével nyafog. A bélforma utolsó szakasza az állat testének kiszáradása, és ennek eredményeként halál.

A koronavírus enteritist nem kísérik olyan feltűnő tünetek, mint a parvovírus. Az állat megtagadhatja az ételt, ugyanakkor vizet iszik, hasmenést és hányást ritkán rögzítenek, a has fájdalma enyhe.

A coronavirus enteritisnek két tanfolyama van:

Akut - az állat gyorsan gyengül, letargiát észlelnek. Gyakran ezzel a kúrával másodlagos fertőzés alakul ki, amelyből csak alacsony immunitású kölyökkutyák halnak meg, a felnőtt kutyák szinte mindig jobbak lesznek.

Enyhe - főleg felnőtt állatoknál jelenik meg, és általában tünetmentes. A beteg kutya elveszíti étvágyát, gyengeséget és minden iránti közöny figyelhető meg. Néhány nap múlva az állat állapota jelentősen javul.

Ha felmerül a gyanú, hogy az állat bélgyulladást kapott, semmi esetre sem szabad haboznia. A tulajdonosnak a lehető leghamarabb el kell juttatnia kedvencét az állatorvosi rendelőbe, különben nagy az állat halálának veszélye.

Az enteritis diagnózisa kutyáknál

Mivel a kutyák bélgyulladásának hasonló tünetei vannak más veszélyes betegségekkel (szalmonellózis, húsevő pestis, fertőző jellegű hepatitis), csak az általános klinikai tünetek alapján csak előzetes diagnózist állítanak fel. Az állatorvos csak további laboratóriumi vizsgálatok után hozza meg a végső ítéletet:

 • beteg kutyák székletmintáinak felvétele a bennük levő betegség kórokozójának felderítésére. A leggyakrabban alkalmazott módszer a polimeráz láncreakció (PCR);
 • a hemagglutinációs reakció (RHA) lehetővé teszi egy vírus antigén kimutatását egy állat vérében;
  általános vizeletelemzés;
 • a szegycsont és a hasüreg ultrahangvizsgálata;
 • fluoroszkópia;
 • enzim immunvizsgálat (ELISA).

Az állat halálának utáni diagnózisával a szakember egy akut, hurutos, gyulladásos jellegű vérzéses folyamatot jegyez fel a vékonybélben. A mesenterialis nyirokcsomók mindig megtelnek vérrel, megduzzadnak és megnagyobbodnak. A kóros diagnosztikához szövettani módszert is alkalmaznak, amely lehetővé teszi a vékonybél limfoid szövetében a limfociták csökkenésének és a kripta hámsejtjeinek nekrózis gócainak azonosítását.

Vírusos enteritis kezelése

Amikor vírusos enteritist diagnosztizálnak egy kutyán, a kezelést azonnal el kell kezdeni. A parvovírus különösen veszélyes, mert állatorvosi ellátás hiányában az állat néhány nap alatt meghal. A koronavírus gyakran megtisztul önmagában, de csak erősen immunizált felnőtteknél. Kölyökkutyáknál a coronavirus enteritis szinte mindig az állat halálával végződik.

Az enteritis kezelésére a következő módszereket alkalmazzák:

 • hiperimmun szérum és immunglobulin beadása beteg kutyáknak;
 • sóoldatokat (nátrium-klorid, Ringer-Locke) cseppentők segítségével vezetnek be;
 • tápanyagként - intravénás glükózoldat és aszkorbinsav;
 • antimikrobiális szerek alkalmazása a másodlagos fertőzés elnyomására;
 • vitamin komplexek;
 • fájdalomcsillapítók a görcsök enyhítésére;
 • szívbetegségek, a szívizom munkájának javítása érdekében;
 • hányáscsökkentő anyagok, amelyek segítenek megakadályozni a kiszáradást;
 • adszorbensek.

Az első kezelés során az állat ellenjavallt a takarmányozással, csak tiszta friss vizet adhat (ha a kutya nagyon gyenge és nem iszik egyedül, akkor tű nélküli fecskendőn keresztül kell vizet inni). Néhány nap múlva az állatnak kap egy kis puha ételt vagy folyékony levest, és rizses vizet is ajánlanak. A hét folyamán az állatot nem szabad bevinni a tejtermékek étrendjébe. A kutyának mindig teljes pihenésre és gondos ápolásra van szüksége, amíg a kutya terápiát kap.

Az enteritis megelőzése kutyáknál

Az enteritis megelőzése sokkal könnyebb, mint a betegség későbbi kezelése, ezért a legmegfelelőbb megelőző intézkedést fontolgatják állati oltás. A kiskutyákat addig nem szabad kifelé sétálni, amíg meg nem kapják az első oltást a vírus ellen.

Könnyű megakadályozni a kutya fertőzését, csak be kell tartania bizonyos ajánlásokat:

 • a kutyaágyakat a lehető leggyakrabban rázza fel és dolgozza fel;
 • ne használjon más kutyákkal közös játékokat, hordozókat, lőszert;
 • ne engedje, hogy háziállata kapcsolatba lépjen hajléktalan és beteg rokonokkal;
 • etesse kedvenceit csak kiváló minőségű és kiegyensúlyozott táplálékkal;
 • időszerű féregtelenítő kutyák;
 • tegye az állatot napi aktív sétákon.

Az enteritis első megnyilvánulásainál elfogadhatatlan az állat diagnosztizálása és önálló kezelése. Fontos megjegyezni: koronavírus (kölyökkutyáknál) és parvovírus enteritis esetén az állat néhány napon belül meghalhat. A helyreállított állatok általában élete végéig erős immunitást szereznek.

Az enteritis következményei

Még azoknál a kutyáknál is, amelyeknél enteritis volt, egész életen át tartó szövődmények lehetségesek sántaság, meddőség, a máj, az epehólyag és a gyomor-bél traktus megzavarása formájában. Gyakran a gyógyult kutyák később szívelégtelenségben szenvednek. A veszélyes betegségen átesett kiskutyáknál fejlődési késés tapasztalható, és a betegség szívformája esetén a szívizom munkájának megsértése.

A vírusos bélgyulladás veszélyes betegség minden kutya számára, függetlenül az állat fajtájától és életkorától. Csak az időben történő oltás és oltás, a jó minőségű táplálkozás, valamint a négylábú barátok gondos ellátásának betartása akadályozhatja meg a súlyos betegség kialakulását.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.