A kutyám az örömöm!

EgészségEncephalitis kutyában tünetek, kezelés, okok

Encephalitis kutyában tünetek, kezelés, okok

kutya

Háziállataink sok örömet és boldogságot hoznak otthonába. Minden tulajdonos megpróbálja megfelelően oktatni kedvenceit és ellenőrizni az egészségét. Az állatok, csakúgy, mint az emberek, nagyon fogékonyak a különféle betegségekre. Az egyik alattomos betegség az agyvelőgyulladás.Agyvelőgyulladás - elváltozás, amely az állat gyulladásos folyamatainak hátterében jelentkezik. A gerincvelő és az agy bélése részt vesz a pusztulás folyamatában.

Ha a betegség önmagában fordul elő, akkor az ilyen encephalitis elsődleges. A másodlagos agyvelőgyulladást különféle egyéb betegségek hátterében detektálják: a koponya traumája, középfülgyulladás és mások.

A gyulladásos folyamatok szervekben való elhelyezkedésével összefüggésben a betegség a következőkre oszlik:

- Meningoencephalitis. A gyulladás mind az agyban, mind a bélésében jelentkezik.

- Encephalomyelitis. A gerincvelő és az agy érintett.

- Meningoencephalomyelitis. Gyulladásos folyamatok zajlanak az agyhártyákban és a gerincvelőben.

Az encephalitis tünetei kutyáknál

kezelés

A betegség hajlamos nagyon gyorsan előrehaladni. Egy állat krónikus formában alakulhat ki, ha az elváltozást protozoa kórokozók okozzák. A granulomatous meningoencephalitis tüneteiben és lefolyásában hasonló a betegség krónikus megnyilvánulásához.

Az első szakaszokban a motor-motor funkció zavart, az izmok remegni kezdenek, az állat mozgása homályos és zavart. Idővel a betegség kialakul, tünetei az agy vagy a gerincvelő elváltozásától függenek. Az állat inaktívvá válik, vakság és süketség alakul ki, a háziállat fejének és izomzatának remegése, valamint a mancsok megrándulása figyelhető meg.

A későbbi szakaszokban a légzési funkciók károsodnak, bénulás következik be, a reflexek meggyengülnek és idővel teljesen eltűnhetnek. Az állat elveszíti étvágyát, súlya csökken és apátia alakul ki.

Súlyos esetekben nekrózisos folyamatok lépnek fel, idegsejtek változnak, agyödéma és vérzés figyelhető meg annak különböző részein.

Egy állat halála a fejközpont, nevezetesen a légzőszervi funkciók megsértésének következménye. Az agy teljesen megsemmisül, a szervek meghibásodnak.

Encephalitis okai

kutya

Az encephalitis oka lehet: az immunrendszer zavara, fertőzések, öröklődés, egyes paraziták (például kullancs által okozott encephalitis), agysérülések, középfülgyulladás pusztulás formájában. A fertőzésekkel, a nem megfelelő gyógyszerekkel vagy a krónikus betegségekkel szembeni immunitás elveszítheti normális működését. Idővel az immunsejtek támadni kezdik a test agysejtjeit, amit autoimmun rendellenességnek neveznek. Bizonyos esetekben az immunrendszer normálisan működik, de a fertőzések megsemmisítése nem teljes az agysejtek károsodása nélkül, ami kényelmes feltétel a kórokozók szaporodásához.

A középfülgyulladás előrehaladott esetekben gennyessé válik. A genny fokozatosan elpusztítja a fület és a koponyát, behatolva az agyba. A mikroorganizmusok elkezdenek enni az idegsejtekhez szükséges anyagokat, ami utóbbi halálához vezet.

Ennek a betegségnek az öröklődését nem veszik figyelembe. De egyes fajták hajlamosak genetikai betegségekre, amelyek agyi gyulladással járnak.

A koponya sérülése vérrögképződéshez vezethet a sérülés helyén. A vér mind az agyból, mind a bőr eréből származik. Egy tömörített tömeg kezd kialakulni, amelynek következtében ödéma jelentkezik, ami viszont az idegsejtek pusztulását okozza. Az idegi funkciók károsodtak. És a test minden fiziológiai folyamata rendellenes módban kezd működni. A sejtnyomás növekedésével a koordinációs problémák kezdenek megjelenni, és a reflexek megváltoznak. Amikor a duzzanat eléri a kapillárisokat, az idegsejtek elpusztulni kezdenek. Ez különféle bénulásokhoz vezet.

És mivel az idegsejtek működése megszakad, egyes szervek és testrészek elveszítik érzékenységüket. A későbbi szakaszokban az állat szervei elpusztulnak, ami másodlagos betegségek kialakulásához vezet.

Kockázati csoportok

Különböző korú és nemű kutyák csoportjai fogékonyak erre a betegségre. Leggyakrabban azok az állatok hajlamosak a fertőzésekre, amelyek életkora nem érte el a 2 évet, mivel immunitásuk még nem alakult ki teljesen. És 8 évesnél idősebb egyének is, mert a korral az immunrendszer gyengül, és már nem képes harcolni a fertőzésekkel.

Encephalitis kezelése

A helyes kezelési módszer kiválasztásához meg kell határozni az encephalitis okát. Az első lépés az idegrendszer normális működésének helyreállítása masszázsok, elektroforézis és gyógyszerek (például proserin) segítségével. Ezután a kórokozót meg kell semmisíteni antibiotikumok (például ampicillin és mások) alkalmazásával. A következő lépés az agy és a gerincvelő duzzanatának enyhítése. Diuretikumokat (mannit, diakarb) gyakrabban alkalmaznak. Az utolsó szakasz a másodlagos betegségek kialakulásának leküzdése. A neurotranszmittereket és a hormonokat kezelésként alkalmazzák a gyulladásos reakciók elkerülésére.

Fontos figyelemmel kísérni az állat állapotát, és az első tünetek esetén állatorvoshoz kell fordulni. Ne feledje, hogy még időben történő kezelés esetén is a túlélési arány 50%.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.