A kutyám az örömöm!

EgészségHő kutyákon A-tól Z-ig tünetek, időtartam, problémák

Hő kutyákon A-tól Z-ig tünetek, időtartam, problémák

időtartama

Az áramlást a kutya szexuális ciklusának egyik szakaszának nevezik, ami jelzi a nőstény hajlandóságát a nemzetség folytatására. Az ivarzás másik neve a tócsa. A szakértők megjegyzik, hogy ebben az időszakban pszichológiai és fiziológiai változások következnek be az állat testében, amelyeket a jövőbeli tulajdonosoknak figyelembe kell venniük.Tartalom:

 • Hogyan halad a hő
 • Hány napig tart a hő
 • jelek és tünetek
 • Hogyan változik a kutya viselkedése és hangulata
 • Milyen gyakran megy a hő
 • Kutya első hősége
 • Milyen problémákkal nézhet szembe
 • Az ivarzás nem kívánt hatása
 • Hogyan kell visszatartani a hímeket hő idején
 • Állatorvos tanácsai

Hogyan halad a hő

Ha a tenyésztő jól ismeri a folyamat alapvető fiziológiai aspektusait, akkor nincs különösebb probléma. Ha a tulajdonosnak fogalma sincs arról, hogy mi történik a kutya testében, akkor a nem kívánt terhesség kockázata magas. A tenyésztésre szánt tenyész szukák esetében ez későbbi selejtezéshez vezethet. Ezért fontos megérteni, hogy megy a hő, és milyen veszélyek várják a háziállatot ebben az időszakban.

Az ivarzás fázisai

A ciklus teljes időtartama feltételesen négy szakaszra osztható. Mindegyiknek megvannak a maga élettani árnyalatai és viselkedési jelei.

1. Proestrus. Ezt a fázist nevezik elődnek is. Az időtartam ingadozik 7-10 napig. Ebben a szakaszban a kutya megmutatja az eljövendő hőség első jeleit. A külső nemi szervek vérellátása növekszik, méretük növekedése "megduzzad". Néhány nappal később megjelenik az első folt. A házban a legkényelmesebb tartás érdekében speciális nadrágot kell vásárolnia a kutyának, amely elkerüli a kellemetlen meglepetéseket a padlón és a belső tárgyakon.

A háziállat viselkedése szintén jelentős változásokon megy keresztül. Az állat kevésbé lesz ellenőrizhető, aktívan megjelöli a területet, érdeklődést mutat a hímek iránt. Flörtöl, de még nem áll készen a kötésre. Párzáskor agressziót mutat, oldalra lép, vagy a földön ül.

2. Estrus. A fázis második neve gon. Közvetlenül maga a szexuális tevékenység időszaka. Az ovuláció az ivarzás megjelenését követő első 2-3 napban következik be. Számos petesejt szabadul fel a petefészkekből, készen áll a megtermékenyítésre. Ez a szakasz átlagosan utána kezdődik 11 nap véres váladék megjelenése után. A tulajdonosnak emlékeznie kell arra, hogy a kutya több napra is beengedi a hímeket, és nem csak az ovuláció idején. Ezért a keverék hímek nem kívánt terhességének kockázata meglehetősen hosszú ideig fennáll.

A klasszikus jel, miszerint a nőstény készen áll a párzásra, a váladék teljes hiánya, valamint a véres árnyalat átlátszó vagy világos rózsaszínűvé válása. A rosszul duzzadt hurok a kutya párzási készségének jellegzetes jele is. Amikor a farok tövénél próbál meg simogatni, a nőstény oldalra viszi, felemeli a medencéjét és megdermed ebben a helyzetben.

Figyeljen cikkünkre: Pároló kutyák. Az elmélettől a gyakorlatig

3. Metaestrus. Időtartama kb 60-100 nap. A kisülés leállt, a vulva mérete fokozatosan csökken. A nőstény agressziót mutat a férfi iránt, akik érdeklődést mutatnak iránta. A szexuális aktivitás csillapítása fokozatosan megjelenik.

Ugyanebben a fázisban az állat megnövekedett progeszteronmennyiséggel rendelkezik. Az eredmény gyakran hamis terhesség.

4. Anesztrus. Ezt a nevet a két ivarzás közötti időszaknak adják. Időtartama: 4-től 8 hónapig. Az időszak időtartama a háziállat fajtájától, méretétől és életkorától, valamint a szervezet egyéni jellemzőitől függően változik.
Különböző ciklusidők figyelhetők meg még egy egyénnél is, és ez függ annak fiziológiai és pszichológiai állapotától, valamint számos egyéb tényezőtől.

Hány napig tart az ivarzás

Az ivarzás teljes időtartama intervallumonként változik 3-4 hétig. De az állatorvosok emlékeztetnek arra, hogy ez a mutató nagyon feltételes, és változhat egy állatnál is, az élet különböző szakaszaiban.

Az ivarzás jelei és tünetei

Egy tapasztalt tenyésztő számára az első hőség soha nem fog meglepetést okozni. De mi van, ha ez az első kutyád, vagy eddig csak hímeket tartottál? Az állatorvosokat emlékeztetjük arra, hogy számos jelzés segíthet egy figyelmes tulajdonosnak a közelgő ivarzás felismerésében és felkészülésében.

A pubertás egyik leggyakoribb jele a kutyában:

 • A genitális hurok duzzanata. Eleinte kissé észrevehető, de néhány nap múlva a duzzanat növekszik;
 • Gyakori vizelés;
 • Véres váladék keverékének megjelenése a vizeletben;
 • A véres váladék megjelenése;
 • Viselkedésváltozás. Az állat agresszívvá válik más nőstényekkel szemben, idegesség nyilvánul meg;
 • Az étvágy megváltozása lehetséges. A kutya teljesen megtagadhatja az ételt, vagy elkezdheti a szokásosnál nagyobb mennyiségben fogyasztani;
 • Kacérkodik hímekkel;
 • A medence régiójának megérintésének pillanatában a kutya megfagy, oldalra húzza a farkát;

A molting az ivarzás másik jele. Ebben az időszakban a klasszikus mentesítés mellett további gondokat is képes okozni a tulajdonosnak.

Fontos megérteni, hogy az első hőségben előfordulhat, hogy a jelek nem ejtik ki őket, és nagyon könnyű elmulasztani a ciklus kezdetének pillanatát. A hímek azonban nem feltétlenül figyelnek a nőstényre. És fokozott figyelmet tudnak mutatni rá. Ennek oka az állat hormonális háttere, és szinte lehetetlen megjósolni az események menetét.

Hogyan változik kutyája viselkedése az ivarzás során

Az ivarzás során a kutya hangulata és viselkedése jelentős változásokon megy keresztül. Az állat kevésbé lesz ellenőrizhető. Nehézségek merülhetnek fel a séták közbeni viselkedéssel. Korábban egy tökéletesen kiképzett kutya megtagadhatja az alapvető parancsok végrehajtását, elégedetlenséget mutat a séta végével, agresszívan reagál más szukákra és fokozott figyelmet fordít bármely fajta hímre.

Az azonos nemű egyénekre gyakorolt ​​negatív reakció a szexuális hőség teljes időtartama alatt folytatódik. De a nőstény a második fázistól kezdi beismerni a hímeket. Ezért a kutyavezetők és a tapasztalt tenyésztők arra törekszenek, hogy speciális alsónadrágot viseljenek a kutyára, és inkább csak pórázon járatják az állatot. Ez segít csökkenteni a nem kívánt terhesség kockázatát, valamint fenntartani az irányítást a kedvtelésből tartott állatok viselkedése felett.

A kutya sétájának korlátozása zsúfolt helyeken elkerülheti a nem megfelelő viselkedés következményeit és csökkenti a kellemetlen helyzetek kockázatát.

Milyen gyakran megy a hő

Erre a kérdésre nincs határozott válasz. Egyes személyek szexuális hő jeleit mutatják 6 havonta, míg mások hosszabb ideig inertek maradnak a nemzedékkel szemben.

Ezért a tenyésztőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy az ivarzás előfordulhat. évente egyszer és háromszor is. De a szuka fiziológiájának klasszikus változata évente kétszer egy puffadás előfordulását javasolja.

Kutya első hősége

Ez a mutató az intervallumban változhat 6 hónaptól 1 évig. Nagy fajtáknál rendkívül ritka, hogy az első ivarzás két évhez közelebb fordulhat elő.

Ha az állat születésétől számított 36 hónap elteltével a szukában nem következik be az első ivarzás, akkor állatorvosnak kell megvizsgálnia. Ez a helyzet súlyos patológia jelenlétét jelzi. Szükség lehet hosszú távú gyógyszeres kezelésre vagy műtétre.

Az első ivarzás megjelenésének időzítése különböző fajtájú kutyáknál

Általános szabály, hogy a miniatűr szukák sokkal korábban lépnek pubertásba, mint nagyobb nőstény barátaik.

Tehát a yorkshire-i terrierekben, a francia lapdogokban, az olasz agarakban és a játékterrierekben az első ivarzás 5-6 hónapos korban következik be.

Közepes fajtájú állatok esetében ez az időszak 7-9 hónapra vált. A nagy fajtákba tartozó szukák (juhászkutya, labrador, rottweiler) egy évnél hamarabb érik el a pubertást.

Az óriás fajták (St. Bernards, Great Danes) képviselői pedig egy év múlva érnek, és első ivaruk sokkal később jelentkezik, mint más szukák.

Hőség közbeni problémák

Az egyik leggyakoribb probléma, amellyel a kutyatulajdonosok szembesülnek, a gyakori vizelés közvetlenül a tócsa kezdete előtt. Ha az állat nem szokott korlátozni önmagát, akkor ajánlott növelni a séták gyakoriságát, vagy áthelyezni a háziállatot egy madárházba, ahol egyedül lesz.

A speciális alsónadrágok használata és az állandó monitorozás segít elkerülni a nem kívánt terhességet. Ha a kutya megszűnik engedelmeskedni a tulajdonosnak és megpróbál elmenekülni a séta során, akkor az optimális megoldás az lenne, ha az állatot pórázon sétálnák az üres időszakban.

Egyes szukáknál előfordulhat változás az ivarzás gyakoriságában, intenzitásában vagy a jellegtelen váladék megjelenésében. Nem szabad magának próbálnia kitalálni a problémát. Segítséget kell kérnie egy szakembertől, aki azonosítja a kutya állapotának okát. Ez segít az ivarzási ciklus kijavításában is.

Az ivarzás nemkívánatos hatásai

A későbbi szövődmények közé tartozik egy kis szuka nagy hím párzása, ami nagy gyümölcsök kialakulásához vezet. Az önellátás ebben az esetben nehéz. És ha a tenyésztő elmulasztotta a párzási pillanatot, akkor meg kell figyelni az állatorvost a szuka állapotának figyelemmel kísérése érdekében.

A tenyésztésre szánt szukákban a kitenyésztett hímek nem kívánt terhessége is fennáll. Ha ez ismertté válik, a háziállat örökre elveszíti a jogot, hogy részt vegyen a vonal fejlesztésében és a fajta tisztaságának fenntartásában.

Nem kívánt terhesség

Ha a tenyésztőnek felmerül a gyanúja, hogy a szukát még mindig pározták, akkor az egyetlen ésszerű megoldás az lenne, ha az állatorvoshoz fordulna. Egy szakember megvizsgálja a kutyát, és fiziológiai állapota alapján kiválaszt egy gyógyszert a terhesség megszakítására.

Meg kell érteni, hogy egy ilyen döntés nem lesz könnyű, és a jövőben bizonyos egészségügyi problémákat okozhat a szukában. A modern gyártók olyan gyógyszerek széles választékát kínálják, amelyek mind a párzást követő első napon, mind néhány nap után felhasználhatók.

Az abortusz lehet a radikális megoldás. Ebben az esetben a kutya már nem alkalmas tenyésztésre, mert a méh teljesen eltávolodik. Mindenesetre döntést csak az állatorvossal folytatott konzultációt követően szabad meghozni. A szakember elmondja a tenyésztő bármely választásának lehetséges szövődményeit és káros következményeit.

Vessen egy pillantást cikkünkre: Terhesség kutyákban: fő jelek

Hamis születés.

Ha a szukát nem pározták, akkor rövid idő múlva terhesség jeleit mutathatja. Ezt az állapotot "hamis pubertásnak" nevezik, és az állat testében megnövekedett progeszteronszint társul.

Rendkívül ritka, hogy a kutya önmagában megbirkózik a problémával, és hormonális háttere fokozatosan normalizálódik. A legtöbb esetben állatorvos segítségére van szükség, aki a hormonszint normalizálása és a háziállat pszichés állapotának stabilizálása érdekében kiválaszt egy gyógyszeres kezelést.

Korábban írtunk a hamis terhességről kutyákon: Hamis vemhesség kutyákon - mit kell tenni és hogyan kell kezelni?

Hogyan kell visszatartani a hímeket hő idején

Az ivarzás során nem lehet a férfiakat teljesen elriasztani. De a gyártók minőségi és hatékony spray-k kínálatát kínálják, amelyek segítenek részben megszüntetni a szagot és csökkenteni a vonzott kutyák számát.

A hazai piacon vannak olyan termékek, mint:

 • Spray a BioWax-tól “Flört? Nem!";
 • "Hű barát" - az ivarzás szagának felszámolója;
 • A Le Artis gyártó érintésérzékeny spray-t kínál;
 • A Himol hazai gyártótól az "Antikobelin" gyógyszert megtalálhatja a boltok polcain.

Azonnal meg kell jegyezni, hogy nem lehet teljesen eltávolítani a szuka szagát, és a hímek továbbra is szabadon fogják üldözni. De az aroma, amely vonzza őket, lényegesen kevésbé lesz, és a távolabbi területekről származó állatok vonzásának valószínűsége sokkal alacsonyabb lesz.

Hogyan lehet egy szukát és egy kutyát ugyanabban a helyiségben tartani, amikor egy szuka melegben van

A kutya és a szuka biztonságos tartása ugyanabban a helyiségben az üres időszak alatt nehéz és problémás. Egy szukának nagy mennyiségű speciális rövidnadrágot kell készítenie, amelyek biztonságosan rögzülnek a testén, és megakadályozzák a nem tervezett párzást. A spray-k használata csökkenti a szag intenzitását és részben enyhíti a kutya állapotát.

Az állatgyógyászati ​​gyógyszergyártók nyugtatókat is kínálnak, amelyek elősegítik kedvencének az ürítés legveszélyesebb időszakának túlélését. Mennyire biztonságosak ezek a gyógyszerek? Természetesen nem egészségesek a kutya számára. Használjon kutya nyugtatókat, ha a szuka melegben van? A kérdésre adott választ az állatok tulajdonosának el kell fogadnia.

Az egyik leghatékonyabb és leghatékonyabb módszer a kutyák elválasztása az ivarzástól. Helyezze az állatokat külön helyiségekbe a nem kívánt párzás kockázatának minimalizálása érdekében. Emellett néhány tenyésztő "vakációt" gyakorol. Az ivarzás időszakára a hímet egyszerűen közeli barátokhoz vagy rokonokhoz küldik.

Állatorvos tanácsai

A tulajdonos helyes viselkedése az ivarzás időszakában a kutyában garancia egészségi állapotára és jólétére a későbbi életben. Az állatorvosok emlékeztetnek arra, hogy ha a tenyésztő nem tervezi most a kutya utódainak megszerzését, akkor azt nem szabad kötni.

Minden párosítás óriási kockázatot jelent a nem kívánt terhesség kialakulásában. Az ivarzás előtt állatorvosa előírhat olyan gyógyszeres kezelést, amely megakadályozza az ovulációt.
Az ivarzás vége után gondosan figyelemmel kell kísérnie az állat állapotát. 2 hónap elteltével a hamis terhesség jelei jelentkezhetnek. Ebben az esetben konzultálnia kell szakemberrel, és esetleg gyógyszereket kell előírnia.

Ha a tulajdonos nem tervezi a szuka párzását, akkor a sterilizálás jó megoldás lesz, amely azonnal megoldja a nem kívánt terhesség problémáját.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.