A kutyám az örömöm!

EgészségHőmérséklet kutyák diagnózisában, tüneteiben, kezelésében

Hőmérséklet kutyák diagnózisában, tüneteiben, kezelésében

pestis

A legtöbb ember számára a kutya hűséges barát, és a házban élő kiskutya végül a család teljes jogú tagjává válik. A kutya gondozása nemcsak szeretetteljes kezelés, napi séták és játékok, hanem a kedvtelésből tartott állatok megfelelő gondozása is, mert a négylábú barát rossz körülmények között tartása gyakran az immunitás csökkenését okozza, ami gyakran a veszélyes betegségek kialakulásának lendülete. Az egyik legsúlyosabb betegség, amely gyakran halálos kimenetelű, a kutyák láza vagy a szakmai nyelv - a húsevők pestise.Mi a húsevő pestis vagy pestis?

A betegség vírusos, és az állatok magas mortalitása jellemzi. A vadonban a rókák, a mosómedve, a vadászgörény, a nyest és a sable, a farkas és más állatok a ragadozók pestisében szenvednek. A kis háziállatok közül a kutyák érzékenyek a fertőzésre, különösen a 3 hónaposnál idősebb kölyökkutyák. A macskáknál is ez a betegség van, de a macskafélék sokkal könnyebben tolerálják a betegséget.

A kutyák lázának kórokozója egy RNS-tartalmú vírus, amely a paramyxovírusok családjába tartozik. A kórokozó rendkívül ellenáll az alacsony környezeti hőmérsékletnek, de forralva gyorsan elhal (néhány perc múlva a vírus teljesen elpusztul). Ezenkívül a vírus érzékeny bizonyos vegyi anyagokra, például formaldehidre és nátrium-hidroxidra (2% -os oldat).

A vírus a légzésen vagy az emésztőrendszeren keresztül jut be a kutya szervezetébe, majd véráramlással gyorsan terjed a kutya összes szervére.

A lázzal fertőzött felnőtt kutya minősített állatorvosi ellátás hiányában szinte mindig meghal. A fiatal egyének és a kölykök nagyon nehezen tolerálják a betegséget, a kölyökkutyákban az esetek 90% -ában bekövetkezett haláleset következik be. A gyógyult kutya egész életen át immunitást szerez a betegséggel szemben, azonban a gyógyulás után körülbelül 3 hónappal a négylábú barát veszélyes vírus hordozója, ami azt jelenti, hogy más egészséges állatokat is megfertőzhet.

Hogyan kaphatja meg a kutya a zavart

A fertőzés fő forrása egy beteg állat - házi vagy vad. A pestis vírus egy fertőzött állat váladékán keresztül (ürülék, nyál, folyadék az orrból és a szemből) jut a környezetbe. A fertőzés mind a kutyák közötti közvetlen érintkezés, mind az általános háziállatápolási cikkek során történik:

 • etetők és itatók;
 • kutyaágyak és ágyneműk;
 • általános játékok és ruházat;
 • közös helyiségek (madárház, táskák kutyák szállításához, fülkék).

Bizonyos esetekben a háziállatok fertőzött fertőzését még az apartman kutyákban is rögzítik, amelyek ritkán látogatják az utcát. Ismeretes, hogy a betegség kórokozója az állat tulajdonosának utcai cipőjén juthat be a lakásba.

A szennyeződés csúcsa a tavaszi és az őszi időszakra esik, amikor a páratartalom emelkedik a külső környezetben. Nagyon ritkán fordul elő pestisjárvány a nyár folyamán. A gyengített immunitású kutyák (például megfázás után), valamint a test aktív növekedésének időszakában a kölyökkutyák hajlamosabbak a betegségre, mint más egyedek.

Azok a tényezők, amelyek növelik a fertőzés megfertőződésének kockázatát, a rossz kutyatáplálás, a higiéniai követelmények be nem tartása az állatok tartásában és az időben történő oltás hiánya.

A betegség formái és lefolyása

A légzőrendszer nyálkahártyáján keresztül behatolva a húsevők pestisének kórokozója a tüdő nyirokrendszerébe siet.

A vírus terjedési helyei:

 • Test immunsejtjei (monociták, makrofágok).
 • A nyirokcsomók.

Körülbelül 7 nap miután a fertőzés kórokozója bejutott a szervezetbe, a kutya egész immunrendszerét befolyásolja, gyakran ennek hátterében más fertőzéseket (bakteriális és gombás) adnak. A keringési és nyirokrendszeren keresztül a kutya-vírus behatol az állat összes szervébe és szövetébe.

Az egyiken keresztül hét fertőzéses fertőzés után a háziállat idegrendszere károsodik, és egy idő után a betegség első tünetei megfigyelhetők.

kutya

Az állatorvosok a betegség lefolyásának 4 formáját ismerik:

 1. Villámgyorsan - főleg kiskutyáknál diagnosztizálják. Csak az állat magas testhőmérsékletével nyilvánul meg, egyéb tünetek hiányozhatnak. A kurzus ezen formájával a halálozás körülbelül 100%. Általában az állat a fertőzés utáni első napon meghal, ezért az állatorvosi ellátás hatástalan;
 2. Éles - a testhőmérséklet magas emelkedése, görcsök és bénulás, étvágytalanság jellemzi. Orvosi segítség hiányában 2-3 nap elteltével a beteg állat kómába esik és meghal;
 3. Szubakut - a kutya lázas állapota kíséri, és a magas hőmérséklet egy ideig stabilizálódhat, de ezután visszatér az előző szintre. A beteg állat félénk, letargikus lesz; az állatnál megfigyelhető az étvágycsökkenés és az orr kiszáradása. Pár nap elteltével a háziállat a betegség fényes jeleit mutatja;
 4. Krónikus - több héttől több hónapig tart. A betegség ezen folyamatának tünetei megegyeznek a húsevő pestis más formáival. Az állat lassan elpusztítja az összes létfontosságú szervet és rendszert, ami után a kutya meghal.

Az időben történő állatorvosi ellátás hiánya a háziállat 100% -os halálozásához vezet, ezért a húsevő pestis első gyanúja esetén a háziállatot azonnal meg kell mutatni szakembernek, az öngyógyítás semmilyen körülmények között nem megengedett!

Mérsékelt tünetek kutyáknál

A húsevő pestis inkubációs ideje több naptól 1 hónapig terjed, ezért nem minden kutya tulajdonosa gyaníthatja, hogy kedvence veszélyes betegséggel fertőzött meg.

A betegség tünetei szerint a kutyák többféle formáját különböztetik meg:

 1. Ideges. Ezzel a formával a betegség jelei hirtelen jelentkezhetnek. Az állat károsítja a mozgás koordinációját, félelmet, bénulást, epilepsziás rohamokat és a testhőmérséklet emelkedését. A beteg kutya könnyen ingerelhetővé válik, gyakran ok nélkül ugat és üvölt, képzeletbeli rovarokat kezd fogni fogával. Gyakran ez a formája a gyulladásos folyamatoknak társul, mint például agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás, myelitis.
 2. Bél. Emésztési zavarokkal jár (székrekedés vagy gyakori hasmenés, bűzös szaggal). Az állat székletében gyakran megfigyelhető a vér keveréke. A pestisben szenvedő kutyának állandóan hányingere van, a hányás nyálkás, habos állagú, epének és emésztetlen étel részecskéknek a keveréke. Savanyú szag árad az állat testéből, a gyomor feszült és fájdalmas. A hasüreg tapintása esetén megnagyobbodott máj állapítható meg.
 3. Tüdő. A kórokozó testbe történő bejuttatását követő első napokban a betegség első jelei megjelennek a kutyáknál: nyálkahártya váladék az orrüregből és a szemekből. Rövid idő elteltével az orrból származó nyálka fehér vagy sárgás lesz, néha genny alakul ki. A szárított váladék elzárja az orrjáratokat, megnehezítve az állat légzését. A kutya tüsszögni kezd, mancsával dörzsöli az orrát, horkol. Gyakran előfordul, hogy a megzavarodás ilyen formájával gennyes tüdőgyulladás lép fel.
 4. Bőr. A kutya testének egyes részein vörös foltok jelennek meg, amelyek aztán vezikulákká alakulnak át, és belül serós váladék található. Néhány nap múlva a buborékok felrepednek, és barna kéreg marad a helyükön. A vírussal fertőzött kutyánál gyakran megduzzad a szemhéj, a fül, a mancs.

Az állatorvosi gyakorlatban a pestisbetegségben szenvedő kutyáknak gyakran van egy olyan általánosított formája, amely egyszerre több betegség-szindrómát egyesít. A legtöbb esetben az ilyen lázas formában szenvedő állatokat nehéz elviselni, és a vírusfertőzés utáni első napokban elpusztulnak.

Gyaníthatja, hogy egy állat megfertőződött a következő jelekkel:

 • Az első napokban a beteg kutyának gyengesége, étvágytalansága van;
 • A 2-3. Napon az állatnak nyálkahártya folyik az orrból és a szemekből, tüsszögés, horkolás, megnövekedett testhőmérséklet;
 • Egy héttel később a pestisben szenvedő kutya bélrendszeri rendellenességekben, fokozott szomjúságban, fotofóbiában szenved;
 • A betegség utolsó szakaszában a kutya nehezen lélegzik, állandó köhögéstől szenved. Amikor az idegrendszer károsodik, az állat görcsöket és bénulást okoz.

A betegség diagnózisa

Az állatorvos a húsevő pestist diagnosztizálja a klinikai vizsgálatok és a laboratóriumi vizsgálatok alapján. Nagyon fontos megkülönböztetni a betegséget más, a tünetek szempontjából hasonló betegségektől (veszettség, leptospirosis, piroplasmosis, parvovirus enteritis).

Ha húsevő pestisre gyanakszik, a következő vizsgálatokat végezzük:

 • ELISA vagy immunfluoreszcencia elemzés (tampon az orrból, a szemekből);
 • A vizelet és a széklet elemzése a bennük lévő kórokozó jelenlétére vonatkozóan;
 • RDP (diffúz kicsapási reakció);
 • PCR (polimeráz láncreakció);
 • Gyors teszt az antigén jelenlétére;
 • A nyálkahártyák citológiai elemzése;
 • A kutyák biológiai vizsgálata a betegségre való hajlam szempontjából.

diagnosztika

A kutyák fertőzésének kezelése

A húsevő pestis első gyanúja esetén sürgősen el kell vinni az állatot az állatorvoshoz.

A húsevő pestis ellen jelenleg nincs hatékony gyógyszer.!

Általános szabály, hogy a kezelés célja a szervezet védekező képességének növelése a betegség elleni küzdelemben, a mérgezés eltávolítása, a belső szervek degeneratív folyamatainak megszüntetése.

A húsevő pestis specifikus kezelésére a visszanyert állatok vérszérumát használják, amely vírus elleni antitesteket tartalmaz. Az ilyen kezelés azonban csak a betegség kezdeti szakaszában vagy az inkubációs periódus alatt ad pozitív eredményt.

A nem specifikus terápiához a következőket alkalmazzák:

 • Antimikrobiális szerek (szulfonamidok, nitrofuránok);
 • Fájdalomcsillapítók és lázcsillapító gyógyszerek;
 • Hepatoprotektorok a máj működésének fenntartására;
 • Antibiotikus cseppek az orr és a szem kezelésére;
 • Fertőtlenítő oldatok a légutak belégzéséhez;
 • Vitaminkészítmények komplexei;
 • Komplex oldatok (urotropin);
 • A szervezet víz-só egyensúlyát helyreállító eszközök (nátrium-klorid, glükóz, Ringer-Locke-oldat);
 • Immunstimulánsok és immunmodulátorok.

Ezenkívül rendkívül fontos, hogy az állat szigorú étrendet követjen a pestis kezelése során. Szigorúan tilos a kutyát szilárd táplálékkal etetni, minden ételnek csak puha és folyékony formában kell lennie (kis mennyiségű darált hús, hús- vagy zöldségleves, rizsleves, zabkása vízben). A terápia első két napjában éhes étrendet kell fenntartania (csak víz megengedett).

A betegség megelőzése

A kutyák pestise elleni leghatékonyabb küzdelme az állatok időben történő oltása. A kölyökkutyákat 3 hónapos koruk elérése után be kell oltani a betegség ellen, 3 hét elteltével az újravakcinázást erős immunitás kialakítása érdekében végezzük. A születés pillanatától kezdve a kölyökkutyáknak saját immunitásuk van a betegséggel szemben, amelyet az anya a tej útján továbbít. Ezenkívül a pestis elleni vakcinát évente adják be a kutyáknak.

A vírusfertőzés megelőzése érdekében gondosan ellenőriznie kell a kutyák elhelyezését és etetését. Ne engedje, hogy a be nem oltott háziállat kapcsolatba lépjen hajléktalan és beteg rokonokkal, használjon általános ápolóeszközöket és játékokat. Az ágyneműt, amelyen a háziállat alszik, rendszeresen fertőtlenítő oldatokkal kell kezelni, és az etetőtálakat minden etetés után alaposan meg kell mosni. Az étrendnek kiegyensúlyozottnak és magas vitamin- és tápanyagtartalmúnak kell lennie.

A húsevő pestis veszélyes vírusos betegség, magas halálozási rátával a négylábú háziállatok körében. Még egy megelőző intézkedés, például a kutya oltása sem csökkenti a vírusfertőzés kockázatát, de az oltott állatok sokkal könnyebben hordozzák a betegséget, és ritkábban pusztulnak el pestisben, mint a nem oltott kutyák.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.