A kutyám az örömöm!

EgészségA kutyának bolhái vannak. Mint veszélyes, hogyan lehet visszavonni, melyik orvosságot kell választani

A kutyának bolhái vannak. Mint veszélyes, hogyan lehet visszavonni, melyik orvosságot kell választani

fogj neki

A bolhák kis méretük ellenére sok gondot okozhatnak négylábú barátainknak. Nem csak irritálják a kutyát, hanem súlyos egészségügyi problémákhoz vezethetnek, amelyeket bakteriális fertőzések okoznak. Ha gyanítja, hogy kutyájában paraziták vannak, akkor ezt a tényt nem kell figyelmen kívül hagynia, mert a bolháktól való megszabadulás egyáltalán nem nehéz.Tartalom:

 • Kik a bolhák
 • Hogyan lehet megállapítani, hogy a kutyának bolhái vannak-e?
 • Milyen betegségeket hordoznak a bolhák?
 • Hogyan lehet eltávolítani a bolhákat
 • Melyik gyógymódot válassza

Kik a bolhák?

kutya

A bolhák állatok, madarak és emberek ideiglenes parazitái, a vérszívó rovarok rendjébe tartoznak, sima és keskeny szárny nélküli, erős végtagokkal rendelkező testük van, amelyet sok tövis és sörte borít. Ők segítik a rovarokat abban, hogy bármilyen szögben tökéletesen tapadjanak az állatok szőrén, a ruhadarabokban, a madarak tollain, valamint gyorsan mozogjanak "tulajdonosaik" élőhelyein (fészkek, barlangok és odúk).

Ezeknek a rovaroknak az egyik fő mozgási módja az ugrás, amelyben a második és főleg a harmadik lábpárat tolják. A bolhaszájú készülék szúró-szívó típusú és tökéletesen alkalmas a bőr szúrására és a vér kiszívására. A test hossza 5 mm között mozog. A nőstények általában nagyobbak, mint a hímek.

Körülbelül kétezer bolhafaj létezik a világon. A háziállatokon általában a következők élősködnek:

 • Emberi bolhák (pulex irritans);
 • Kutya bolhák (ctenocephalides canis);
 • Macska bolhák (ctenocephalides felis).

A felnőttek párzása rövid időn belül a bábból való megjelenés után következik be, és mind az állaton, mind az élőhelyén elvégezhető. Például a kutyák bolhái általában olyan helyeken párosodnak, ahol egy állatot pihentetnek, vagy egy WC mellett. Egy felnőtt nőstény egyszerre akár 10 tojást is rakhat, és egész életében ez a szám eléri az 500 darabot. A petesejt fejlődési ideje általában nem haladja meg a 14 napot.

A petéből kikerülő bolhalárva féregszerű. Nincs lába, de elég mozgékony. De mielőtt teljes értékű egyedgé válnának, a lárvák háromszor mennek keresztül a bábozási folyamaton. A táplálkozásban nem igényesek, nyugodtan táplálkoznak a felnőtt paraziták ürülékével, amelyek nagy mennyiségben emésztetlen vért, valamint különféle szerves anyagokat tartalmaznak. Azonban a bolhák lárvái, mivel messze vannak az élelmiszerforrástól, sokáig maradhatnak egy gubóban, és várhatnak egy kedvező pillanatot.

fogj neki

A felnőttek (nők és férfiak egyaránt) kizárólag vérrel táplálkoznak. Az evés (vérszívás) folyamata 1-2 percig és több óráig tarthat. A vérmennyiség, amelyet a bolhák ki tudnak szívni egy kutyából, tízszer akkora. Néhány személy annyi vért szívhat be, hogy nincs ideje is megemészteni.

A vadonban a bolhák a legaktívabbak ősszel, tavasszal és nyáron. Azonban a meleg éghajlat (télen nem alacsonyabb, mint -5 ° C) és a kutyák lakása lehetővé teszi, hogy a bolhák egész évben aktív életmódot folytassanak.

Éppen ezért a bolhák kezelése egész évben kötelező.!

Hogyan állapítható meg, hogy kutyájának bolhái vannak-e?

Az egyik fő és legszembetűnőbb bolhajel egy állatban, amelyre minden tulajdonosnak figyelnie kell, a bőr súlyos viszketése (a fertőzés kezdeti szakaszában kevésbé lehet kifejezett). A viszketés általában a nyakon, a háton és a hason lokalizálódik. Az állat viszket, elkezdi tépni a bőrt, aminek következtében karcolások, horzsolások, irritációk formájában károsodás jelenik meg rajta, és lehetséges a gyulladásos folyamatok kialakulása.

A bolhákat nehéz észrevenni, különösen sötét, vastag bevonatú kutyákon. Ha azonban gyanítja, hogy kutyájának bolhái vannak, akkor egyszerű vizsgálatot végezhet az állat szőrében található bolha ürüléken. Ehhez vegyen egy vastagfogú fésűt (speciális bolhaellenes fésűt vásárolhat) és fésülje meg a kutya szőrét. A bolhák ürüléket hagynak a kutya kabátjában, és ha a kutya parazitákkal fertőzött, fekete foltok maradnak a fésűn.

veszélyes

Milyen betegségeket hordoznak a bolhák?

Lássuk, miért veszélyesek a bolhák egy kutya számára azon kívül, hogy kényelmetlenséget okoznak a háziállatnak.

 • A bolhanyál nagyon mérgező és akut gyulladást okozhat. Ha egy bolha nyála bejut a sebbe, az állat dermatitiszt és allergiás reakciót fejthet ki. Az első dolog, amit az állatorvos tesz, amikor allergiás dermatitiszes tünetekkel járó kutyát hoz neki, az az, hogy megkérdezi a bolha megelőzéséről a kutyájában.
 • A bolhák a férgek (helminták) hordozói. A kutya helmintákkal fertőződhet meg, ha véletlenül bolhát eszik meg. A férgek viszont a kutya belében telepednek le és aktívan fejlődnek benne. A helmintikus invázió egy kutyában az étvágy növekedésével, a széklet zavarával, a végbél viszketésével, a fogyás vagy az alsúly, az elakadt növekedés és az általános fejlődési rendellenesség (amikor a kölyökkutyákról van szó). Ne feledje, hogy ha a helmintákkal fertőzött bolhák bejutnak a gazdaszervezet emésztőrendszerébe, akkor ő is teljesen nem biztosított ilyen szomorú következmények ellen.
 • A bolhák súlyos fertőző betegségeket hordoznak, például brucellózist. A betegség gyakran tünetmentes, ami megnehezíti diagnózisát. A kutyának a hőmérséklet enyhe emelkedésén kívül semmilyen szövődménye nem lehet, és maga a fertőzés csak vérvizsgálattal detektálható. Ennek ellenére a fertőzés az állat vérében aktívan fejlődik, és súlyos problémákat okozhat a reproduktív szférában, például méhgyulladást, függelékeket, vetéléseket, halva született kiskutyákat. Hímeknél here gyulladás és prosztatagyulladás.
 • Egy állat rovarainak számának növekedésével csökken az immunitás; gyenge állatoknál, kölyökkutyáknál vagy idősebb kutyáknál vérszegénység (vérszegénység) alakulhat ki. A vérszegénység tipikus tünetei: fakó íny, állatgyengeség, álmosság, étvágyhiány.

fogj neki

Hogyan lehet eltávolítani a bolhákat egy kutyáról?

Figyelembe véve, hogy a bolhák élőhelye nem korlátozódik magára az állatra, és a rovarok remekül érzik magukat, "megtelepedve" a "gazdaszervezet" környezetében, a kezelésnek átfogó intézkedéseket kell tartalmaznia a leküzdésük érdekében. Mégpedig a bolhák eltávolítása egy állatból és a kutya élettérének kötelező teljes feldolgozása. Fontos kezelni minden olyan tárgyat, amellyel a háziállat érintkezhet (hordozó, ágynemű stb.). Ezt követően biztosítani kell a petesejtekből és lárvákból származó felnőttek fejlődésének megelőzését. A fő rovarölő szerek (bolhák elleni szerek) a következők:

 • Felnőttirtó szerek - rovarölő szerek, amelyeket felnőttek befolyásolására használnak;
 • A piretrinek természetes rovarölő szerek, amelyeket bolhákkal fertőzött kutyák lakóhelyeinek és / vagy élőhelyeinek kezelésére használnak;
 • Parazita növekedést gátló szerek (IGR);
 • Kombinált gyógyszerek.

Az egyik vagy másik inszekticid gyógyszer alkalmazásakor fontos figyelembe venni az állat paraziták által okozott károsodásának mértékét, súlyát és életkorát, környezetét, valamint más állatok és kisgyermekek jelenléte is fontos tényező. Ezért a bolhaellenes termékek használata előtt szakképzett tanácsot kell beszerezni egy állatorvostól.

Általános szabály, hogy ha komolyan gondolja az ügyet, akkor a bolhák eltávolítása a kutyáról egyáltalán nem nehéz, de a megelőzés még egyszerűbb. Valójában az állatgyógyszertárak és az állatkereskedések polcain rengeteg bolhaellenes gyógyszer kerül bemutatásra. Milyen hasonlóságok vagy különbségek vannak, az előnyök és hátrányok, amelyeket tovább megvitatunk.

Tehát, melyik bolha elleni gyógyszert válassza?

1. Cseppek a bolháktól

kutya

Az inszekticid cseppeket közvetlenül az állat marmadjára és szőrére, a lapockák közötti területre és a gerinc mentén viszik fel. Ezeknek az alapoknak hosszú a működési ideje - átlagosan körülbelül egy hónap. A készítmény fő összetevői a következők: szelamektin, imidakloprid, metaflumizon, fipronil és etofenprox. Az állat marmagjára történő cseppentés után a rovarölő szerek egyenletesen oszlanak el a kutya testén a faggyúmirigyeken keresztül, és megmaradnak az epidermiszben és a szőrtüszőkben.

A cseppek mínuszai közül meg kell jegyezni, hogy átlagosan 3 nappal a kezelés megkezdése után kezdenek hatni (ez az az időszak, amely szükséges az inszekticidek eloszlásához az állat testében).

Ha a kutyát gyakran fürdetik, akkor a cseppek időtartama csökken. Így nem valószínű, hogy esős és iszapos évszakokban alkalmasak világos vagy hosszú szőrű kutyákra, valamint a rendszeres fürdést igénylő kiállítási kutyákra. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a cseppek összes hatóanyaga nem alkalmas a kutyák túlnyomó többségére. Komponenseik allergiás reakciókat is okozhatnak.

Ebben a rovarölő szerek kategóriájában a vállalatok egyik legjobb és leghatékonyabb cseppje: Frontline, Stronghold, Hartz, Advantage.

2. Bolhákból származó spray-k

fogj neki

A spray-k és az aeroszolok, valamint az inszekticid cseppek a bolhák külső hatásának egyik eszközét jelentik. A készítmény permetezésével kerülnek az állat szőrére, és hasonlóan elhúzódó hatásúak. Annak elkerülése érdekében, hogy ezek az alapok a szemébe kerüljenek, jobb, ha a szem és a fül körüli arcon lévő területeket a gyógyszerrel megnedvesített vattacsomóval kezeljük.

A permetezés hátrányai közül meg kell jegyezni, hogy a kutyát jól szellőző helyen kell kezelni, mert a permetek meglehetősen mérgezőek az emberre. A cseppekhez hasonlóan a permet hatása is csökken, ahogy a kutyát fürdetik. A spray-k kétségtelen előnyei közé tartozik az a tény, hogy azonnal kezdenek hatni, ami minden bizonnyal fontos, ha a kutya már bolhával fertőzött.

A leghatékonyabb aeroszolok a Frontline és a Hartz.

3. Bolhasamponok

fogj neki

A samponok tökéletesen megszabadítják az állatot az érett parazitáktól. De ismét ajánlott figyelmesen elolvasni a kompozíciót. Az olcsó termékekben a permetrin használható, amely gyakori allergiás reakciókat okoz. A samponok hátránya a kiszámíthatatlan hatás. Samponok Mr. A Kiss és a Rolf Club nemcsak parazitaellenes szer, hanem kíméletesen ápolja kedvence bőrét és haját.

4. Bolhák elleni gallérok

veszélyes

A bolhagallérok inkább profilaktikusak, mint gyógymódok. Ezek jó rovarriasztók. Helyes használat esetén a háziállatot hat hónapig tökéletesen védik a parazitáktól. Figyelnie kell az összetételre, és a használat első napjaiban győződjön meg arról, hogy az állat nem irritál a gallér alatt. A bolha gallérral szembeni allergiás reakció egy kutya légzési rendellenességeként is jelentkezhet - légszomj, köhögés stb. Ha az állat aggódik, viszket vagy kiütés jelentkezik, akkor más gallért kell használni. A leghatékonyabbak a következő márkák gallérjai: Hartz, Bolfo, Beaphar.

5. Bolha tabletták

fogj neki

Az elmúlt években nagyon népszerűek voltak a bolhák elleni gyógyszerek oldatok és tabletták formájában, amelyek vegyi anyagokon alapulnak, amelyek elnyomják a rovarok szaporodását és fejlődését. Az ilyen gyógyszerek hatóanyagai felszívódnak az állatok vérében. Amikor egy bolha megharap egy ilyen gyógyszert szedő kutyát, az egyszerűen megbénul és meghal.

Az utasítások szerint az ilyen bolhák elleni gyógyszerek 7-12 óra múlva kezdenek működni. A kétségtelen előnyöket annak a ténynek tekinthetjük, hogy a tabletták nem mérgezőek az emberre, és nem zavarják a kutya gyakori fürdését. A bolhák elleni tabletták eltérő időtartamúak - egy-három hónaposak, ennek megfelelően különböző mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak. Kis fajta kutyáknak nem javasoljuk a hosszú hatású tablettákat. A bolhatabletták leghíresebb gyártói: Bravecto, Frontline Nexgard, Comfortis, Simparica.

A legfontosabb dolog, amire az állatok tulajdonosainak mindig emlékezniük kell, hogy a fertőzés minden egyes esetben egyedi gyógyszerek kiválasztására van szükség, felhasználásuk bizonyos körülményektől és különböző tényezőktől függ.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.