A kutyám az örömöm!

Hasznos és érdekesHogyan kell kiváltani a hányást egy kutyában

Hogyan kell kiváltani a hányást egy kutyában

kutya

Néha vannak olyan helyzetek, amikor a kutyák lenyelnek valamit az utcán, vagy isznak. Ez súlyos mérgezéshez vagy akár a háziállat életének veszélyeztetéséhez vezethet. A tetrapodák tulajdonosainak tisztában kell lenniük azzal, hogy sürgősen ökológiai reflexet kell kiváltaniuk egy kutyában, hogy a mérgező és mérgező anyagoknak ne legyen ideje felszívódni az állat vérébe.Tudnia kell, hogyan kell helyesen hánytatni a kutyát, és ezt semmiképpen sem szabad úgy megtenni, hogy a háziállat állapota ne romoljon.

Mikor kell hányást kiváltani egy kutyában

Valamelyik lenyelése vagy ivása esetén a legtöbb esetben az állat hányása önmagában nyilvánul meg annak érdekében, hogy megszabaduljon a testtől a mérgező és mérgező anyagoktól, de néha a reflex nem működik. A négylábú állatok tulajdonosának sürgősen segíteni kell az állatot és hányást kell kiváltania a következő esetekben:

  • A kutya megette a rágcsálók mérgét, mert mérgeket és méreganyagokat tartalmaz, amelyekből egy kis állat meghalhat, és egy nagy háziállat súlyos kórképeket fog keresni a keringési rendszerben.
  • Arzént tartalmazó anyagot ettek. Ilyen helyzetben azonban a négylábú tulajdonosának egyedül kell látnia, mert az arzénmérgezés általában nem okoz kísérő tüneteket.
  • Az állat tablettákat evett az otthoni gyógyszeres szekrényből. A paracetamolt vagy fájdalomcsillapítót tartalmazó gyógyszerek komoly kockázatot jelentenek.
  • A kutya fagyállót ivott, ami minimális idő alatt akut májelégtelenséget okozhat.
  • Egy nagy idegen tárgy került a háziállat torkába. Ebben az esetben a kutya nem lesz képes egyedül kihúzni.

Fontos! Hányást csak akkor válthat ki, ha a tárgynak nincsenek éles szélei, hogy az állat szája ne sérüljön meg.!

Hogyan lehet önállóan hányást kiváltani kutyákban

Amikor a kutya tulajdonosa egyértelműen megértette, hogy azonnal hányást kell kiváltani, a következő módszerek bármelyikét alkalmaznia kell. Egy állat másképp reagálhat bizonyos anyagokra, a lényeg az, hogy ne vigyük túlzásba az adagolással és a mennyiségekkel. Kölyökkutyáknál ezek a módszerek is alkalmasak, csak a háziállat arányait kell figyelembe venni.

1. Só

A hányás kiváltásához asztali sóval rendelkező kutyában körülbelül fél teáskanálnyit kell öntenie közvetlenül a négylábúak nyelvének hegyére. Nem ajánlott felemelni a kutya fejét, mert a só irritálja a nyelv ízlelőbimbóit, és nem magát a torkot. A legtöbb esetben a hányás szinte azonnal bekövetkezik.

Ha a száraz konyhasó nem működik, akkor ajánlott sóoldatot öntenie a kutya szájába. 30 kg-nál kisebb súlyú állatok esetében 4 teáskanál sót kell hígítania fél liter meleg vízben. Ha a kutya súlya nagyobb, akkor érdemes két evőkanálnyi mennyiséget használni egy adott vízmennyiséghez. Az oldatot az arcára kell önteni a fogak közötti térbe. A hányás azonnal ezek után kezdődik. A só kiváltja a pylorus bezáródását, amely megvédi a kutya belét a méreganyagoktól.

2. Víz

Az állattartó körülbelül három liter szokásos meleg vizet önthet a kutyára hányás kiváltására. Ennek a folyadékmennyiségnek az állatba öntése azonban meglehetősen problémás lehet, ezért továbbra is ajánlott sót használni.

3. Kálium-permanganát oldata

A hányás mindenképpen megkezdődik, ha oldatot készít kálium-permanganáttal, és a kutya szájába önti, figyelembe véve a háziállat méretét és súlyát. Fél literről háromra kell kezdeni. Tegyen néhány csepp kálium-permanganátot a vízbe, és győződjön meg róla, hogy teljesen feloldódik. Az oldat színének kissé rózsaszínűnek kell lennie, de nem mérgezőnek, hogy ne váltsa ki a gyomornyálkahártya égését.

4. Hidrogén-peroxid

Az állattartó hidrogén-peroxid-oldatot alkalmazhat 1,5%. Öntsük a termék és a víz egyenlő arányában és jól keverjük. Egy kis kutyának kb 2 teáskanál megoldás, nagy illeszkedéshez 1 evőkanál.

Általában a geg reflex 5 percen belül vált ki. A folyamat kissé gyorsítása érdekében mozgásba kell hoznia a kutyát, fel kell emelnie a mancsait, és nem szabad hagynia, hogy lefeküdjön. Ha a hányás ez idő után nem kezdődik el, öntse az oldatot ismét a szájába.

5. Ipecac szirup

A termék megvásárolható a pultnál, és szükség esetén a kutya hányás kiváltására adható. 1 teáskanál megy 5 kg testtömegre. Néhány csepp gyógyszer elegendő a kölyökkutyának. A hányás a szirup infúziója után szinte azonnal megkezdődik. Semmilyen esetben sem szabad túladagolást engedélyezni, ez nagyon veszélyes!

6. Vazelin olaj

A gyógyszert nyilvános gyógyszertárakban értékesítik. Fél pohár képes bőséges hányást és négylábú háziállatot kiváltani, az olaj pedig teljesen ártalmatlan. Itt nem lehet túladagolás. A termék pozitív tulajdonsága továbbá, hogy burkoló hatású, nem engedi, hogy a káros és mérgező anyagok bejutjanak a gyomor nyálkahártyájába.

7. Apomorfin-hidroklorid

Ez a gyógyszer csak gyógyszertárban kapható, vény nélkül. A hányásközpontot érinti. 0,002–0,005 g injekciót injektálnak a kutya bőre alá. A hányást egy órán belül többször megismételjük, és a gyógyszer beadása után azonnal megkezdődik. Azonban néha a gyógyszer nem működik, de érdemes megjegyezni, hogy a túladagolás megelőzése érdekében tilos másodszor beadni.

A kölyökkutyák szigorúan tilosak.!

Milyen esetekben lehetetlen provokálni a hányást

A hányás életveszélyes lehet kutyája számára, ha:

  • a kutya elvesztette az eszméletét;
  • egy kiálló élű tárgyat nyelnek le;
  • a nyelőcsőből és a tüdőből származó vérzés jelenlétében;
  • állat terhes.

Ezekben az esetekben sürgősen kapcsolatba kell lépnie az állatorvossal, szigorúan tilos önállóan segítséget nyújtani a négylábúaknak.!

Hányás után

Ha az állat gazdája hánytatta és kiürítette a gyomrát, akkor nem szabad örülni. Feltétlenül állatorvosi vizsgálaton kell átmennie, fel kell mérnie a kutya állapotát, és meg kell derítenie, hogy nincs-e veszélye az egészségére és az életére. Nagyon bátortalan, hogy mérgezés után önállóan adjon gyógyszereket.!MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.