A kutyám az örömöm!

EgészségA kutya szállítása mit és hogyan kell csinálni Mire kell felkészülni

A kutya szállítása mit és hogyan kell csinálni Mire kell felkészülni

készítsen

A kölyökkutyák születése bármely tulajdonos számára a szorongás és az izgalom időszaka. Fontos, hogy megfelelően felkészüljünk erre a pillanatra, és minden lehetséges forgatókönyvet előre kidolgozzunk. A szülés összetett fiziológiai folyamat, amelynek során előre nem látható szövődmények léphetnek fel.Tartalom:

 • A közeledő vajúdás tünetei
  • A szülőcsatorna megnyitása
  • Összehúzódások a kutyában
  • Kölyökkutyák születése és születése
 • Mennyi ideig tart a kutyamunka?
 • Hogyan készüljünk fel a szülésre
  • A szülőhely előkészítése
  • Műszerek és gyógyszerek előkészítése
 • Hogyan szüljön kutya
  • A kiskutya felszabadítása a magzatvízből
  • A köldökzsinór levágása
  • A méhlepény elválasztása
 • Szülés közbeni szövődmények
 • Amikor nem lehet megtenni állatorvos nélkül
 • Szülés utáni rehabilitáció

Tehát mit kell tudnia a tenyésztőnek, ha önállóan szülői segítséget kíván biztosítani kedvence számára? És még akkor is, ha a tervei nem tartalmazzák a kutya megsegítését (inkább állatorvos szolgáltatásait veszi igénybe), akkor legalább egy általános elképzeléssel kell rendelkeznie arról, hogy a folyamat hogyan fog menni, és milyen jelek jelzik a kezdetét.

A közeledő vajúdás tünetei

A teljes munkaidő három fő szakaszra osztható:

 • A szülőcsatorna előkészítése;
 • A méh összehúzódásai;
 • A kölyökkutyák kiürítésének folyamata a méhből és a méhlepény születése.

Ezeknek a szakaszoknak mindegyike rendelkezik bizonyos jellemzőkkel, amelyek segítik a tenyésztőt abban, hogy eligazodjon a szülés folyamatának melyik szakaszában.

A szülőcsatorna megnyitása

Ebben a szakaszban a szuka felépíti az intraperitoneális nyomást. Az összehúzódások ritkák és fájdalommentesek. Az állat azonban súlyos szorongást tapasztal, és viselkedése szokatlanná válik.

A kutya aggódik, folyamatosan változtatja testhelyzetét, felkel, lefekszik, gyakran kéri, hogy menjen kifelé, de azonnal visszatér a házba. Sokan sötét helyeken próbálnak nyugdíjba menni, aktívan ásják az ágyneműt. Hányás, az ételek teljes elutasítása vagy fokozott étvágy jelenhet meg. A tulajdonosra való kényszeres figyelmet a kényelmetlenség okozza, és a kutya támogatást és segítséget kér a tulajdonostól.

A kedvtelésből tartott állatok viselkedési reakcióinak változásain kívül számos olyan élettani változás is bekövetkezik, amelyek a tulajdonosra késztethetik a vajúdást.

 • 4-5 napig a gyomor megereszkedik, és mintha süllyedne. Ez annak köszönhető, hogy a kölyökkutyák a szülőcsatornán és a kismedencei csontokon átjutnak. Fontos megérteni, hogy az első alkalommal szülő állatok nem feltétlenül mutatják ki teljesen ezt a tünetet.
 • A testhőmérséklet csökkenése szintén egy döntő pillanat közeledtét jelzi. Normális esetben az állatok hőmérséklete 38-39 fok, a szülés előtt 8-12 óra alatt 37-37,5-re csökken.
 • Az állat reszket, hidegrázás jeleit mutatja.
 • A vajúdás kezdetét a szürkésfehér nyák váladékozása és a hurok megpuhulása is bizonyítja.

Fontos! általában az első szakasz időtartama ingadozik 2-től 24 óráig. Ha egy nap után nem kezdődik a vajúdás, akkor szakember konzultációra van szükség!

Összehúzódások a kutyában

Ebben a szakaszban intenzív összehúzódások követhetők a szukában. A hasi izmok összehúzódásával nyilvánulnak meg. Amikor megpróbálja a kezét a házi kedvenc oldalára tenni, a tenyésztő úgy érzi, hogy a méh megfeszül a harc pillanatában, majd ellazul. A legtöbb esetben a kurva kölykök a jobb oldalán fekszenek. De egyesek inkább állva teszik ezt. Intenzív és fájdalmas próbálkozásokkal a kutya nyafog.

Kölyökkutyák születése és születése

A közelgő kiskutya születésének első jele a víz kibocsátása. Minden csecsemő egyedi héjban fejlődik ki, amelyet magzati hólyagnak hívnak. A kölyökkutyákat egyetlen buborék (víz) zárja be. Kocsonyaszerű masszát tartalmaz, amely biztosítja a születési csatorna szükséges kenését és védelmét.

Ez a kenőanyag a születési csatorna egyfajta "alátéteként" szolgál. Az intraperitoneális nyomás növekedésével a hólyag ékelődik a szülőcsatornába, majd felszakad, és szülés közben felszakad. A második magzatvízzel teli hólyag a kiskutya születése után felszakad. A vajúdás során az összehúzódások intenzívebbé és fájdalmasabbá válnak, a köztük lévő intervallum csökken.

Fontos! A vizek távozásának pillanatától az első kiskutya születéséig legfeljebb 2-2,5 óra. Ha a kiskutya nem jelenik meg, akkor sürgősen igénybe kell vennie egy állatorvos szolgáltatásait. Ez a helyzet jelzi a felmerült bonyodalmakat.

Mennyi ideig tart a kutyamunka?

A szakértők nem adnak egyértelmű választ erre a kérdésre. A születési folyamat időtartama közvetlenül kapcsolódik az állat fizikai formájához, életkorához, tartási körülményeihez, a kölyökkutyák számához és méretéhez, valamint megjelenésükhöz stb.

A munka átlagos időtartama között változik 6-tól 8 óráig.

Ugyanakkor egyes egyéneknél gyors szülés figyelhető meg, míg más kutyák körülbelül egy napig nyüszíthetnek, és a fiziológiai folyamat teljesen normális.

Hogyan készüljünk fel a szülésre

A szülésre való felkészülés folyamata két fő szakaszból áll:

 • Helyszín előkészítése;
 • A szükséges gyógyszerek és eszközök beszerzése;

Tekintsük mindegyiket, hogy a lehető legteljesebb képet kapjuk az eseményekről.

A szülés helyének előkészítése és a kölykök utólagos karbantartása

Tapasztalt tenyésztők azt javasolják, hogy előzetesen készítsenek helyet a kölyökkutyáknak és kölyökkutyáknak. Az optimális megoldás 1,5-2 héttel a várható szállítás ideje előtt lenne. Ez lehetővé teszi a szukának, hogy megszokja az új helyet, és enyhíti a stresszt, amikor megpróbálja fészkelni őt egy új "fészekbe" a kölyökkutya során.

A szülőhely létrehozásához eldugott területeket kell választani. Ideális esetben egy hőszigetelő réteget fektetnek a padló és az ágy vagy a doboz közé. Ez csökkenti a huzat negatív hatásait, és megmenti a háziállatokat a hipotermiától a téli szezonban.
A doboz vagy az ágy egyik oldalának kissé alacsonyabbnak kell lennie, mint a többi. Ennek köszönhetően az állat könnyen elhagyhatja az ágyat vagy a dobozt. Ugyanakkor a csecsemők nem lesznek képesek egyedül kijutni onnan.

A heverés során használt ágytakarók gyakran használhatatlanná válnak, és a tenyésztők egyszerűen kidobják őket. a szülés folyamatát ki kell dobni. Jobb a szobát is megtisztítani a szőnyegektől, mivel a kölyökkutyák szülésének folyamata aligha nevezhető kifogástalanul tisztának.

Fontos! a hideg évszakban gondoskodnia kell a fészekmelegítő rendszerről. Egy közönséges fűtőbetét vagy fűtőtest jól megbirkózik ezzel a feladattal.

A fészek optimális hőmérsékletének belül kell lennie 28 fok az első 10-12 nap során. És csak a fenti időszak után fokozatosan 20 fokig hozható.

Műszerek és gyógyszerek előkészítése

Tapasztalt tenyésztők, akik egyedül tervezik a kutya születését, előre elkészítenek egy speciális eszköz- és gyógyszerkészletet. Segít időt spórolni a szükséges tárgyak keresésében, és lehetővé teszi, hogy maximálisan figyeljen a szülő szukára.

A pótolhatatlan termékek a következők:

 • Olajkendők, lepedők, valamint pelenkák egy szukának és egy medencének, ahol használat után mindez összecsukódik;
 • Régi ruhák, amelyekben szállít;
 • Víz vagy elektromos fűtőbetét egy kis dobozba csomagolva. A csecsemők számára ideiglenes fészekként fog szerepelni, hogy a kölyökkutya során ne zavarjanak a kutyán;
 • Hőmérő a szuka testhőmérsékletének meghatározásához, a második a beltéri klíma meghatározásához;
 • Elősterilizált csipesz, pipetta, olló. A feldolgozást forralással hajtják végre. A manipuláció 5-7 percet vesz igénybe. A fedélnek szorosan el kell fednie az edényt szerszámokkal;
 • Fecskendők és steril géz törlőkendők az injekció helyének kezelésére;
 • Pelenkák törlése kölyökkutyák számára;
 • Steril varratok vagy selyemszálak egy pohár dörzsölő alkoholba vagy vodkába. Szükség lesz rájuk a köldökzsinór megkötésére;
 • Mérleg a kölyökkutyák súlyának meghatározásához, jegyzetfüzet és toll az utódokra vonatkozó információk rögzítéséhez, óra a munka dinamikájának nyomon követésére. A többszínű gyapjúszálak nem lesznek feleslegesek, ami lehetővé teszi a kölyökkutyák megjelölését hasonló színű és jellegzetes jelek hiányában.

A fenti, előre elkészített elemek elősegítik az időmegtakarítást, és kiküszöbölik a pánik és zavartság kockázatát az utódok születése során.

A szükséges gyógyszerek közül a szakértők a következőket tartalmazzák:

 • Alkohol dörzsölése;
 • 5% -os glükózoldat;
 • Szintomicin kenőcs 10%;
 • Hidrogén-peroxid és ragyogó zöld oldat.

Emellett nem lesz felesleges előre feltölteni az állatorvos számát, és megbeszélni vele a sürgősségi hívás lehetőségét.

Hogyan szüljön kutya

Ha az állat jó állapotban van, és ez nem az első születés, akkor képes önmagában megbirkózni. Az első születés esetén tenyésztő segítségére lesz szükség, akinek pontosan meg kell értenie, mit és hogyan kell csinálni.

Ha a szajkózás jelei jelennek meg, a tulajdonosnak meg kell fürdetnie az állatot a hurkon és a végbélnyíláson lévő szőr megtisztításával.

A köldökzsinór megharapásának megkönnyítése érdekében a terriereket és más, vastag szakállú, bajuszos egyedeket meg lehet vágni.

A segítségnyújtás néhány egyszerű lépésből áll:

A kiskutya felszabadítása a magzatvízből

Ha a szuka nem maga csinálja, akkor a buborékot gyorsan és gondosan fel kell robbantani, majd a csecsemő szájában és orrában nyálkamentesnek kell lennie. Amikor a csecsemő vérben vagy nyákban születik, fecskendő vagy pipetta segítségével azonnal ki kell szívni a kölyökkutya légzőrendszeréből. Ez lehetővé teszi az oxigén akadálytalan átjutását a tüdőbe.

A köldökzsinór levágása

Ha a szuka nem rágja meg egyedül a köldökzsinórt, akkor a tenyésztőnek a karjába kell vennie a kölyökkutyát, és finoman és gyorsan ki kell szorítania a köldökzsinórból a vért a kölyök felé. Ezután a csecsemő hasától 2-3 cm-re erős fonallal kösse meg a köldökzsinórt, és fonallal vágja le.

Fontos! A vér megjelenésekor a köldökzsinór nem jódozható.

A méhlepény elválasztása

Minden kiskutya születése után gondosan ellenőrizni kell az utódlások számát. Pontosan meg kell egyeznie az utódok számával. Ha a legkisebb esély is van a placenta hiányos ürítésére, akkor konzultációra és állatorvosi vizsgálatra van szükség! Ellenkező esetben nő a gyulladásos folyamatok valószínűsége, az endometritis kialakulása stb.

Fontos! Minden kiskutya születése után meg kell változtatni az almot, és kerülni kell azt a helyzetet, amikor a kutya nedves és piszkos helyen fekszik.

Ellenkező esetben a nemi traktus fertőzésének valószínűsége nő, és a szuka állapota romlik a szülés utáni időszakban.

Szülés közbeni szövődmények

Nem minden szülés folyamata zökkenőmentes. A szakértők a lehetséges szövődmények között szerepelnek:

 • A születési csatorna nyilvánosságra hozatalának hiánya;
 • A méh összehúzódásának hiánya, amelyet összehúzódásnak neveznek;
 • Gyenge munkaerő;
 • A kiskutyák helytelen bemutatása;
 • Túl nagy kölyökkutyák törékeny szuka alkatúak;
 • Vérzés stb.

A szövődmények első jelei esetén azonnal kérjen segítséget állatorvostól, egyes esetekben a késés a szuka és az utódok halálát okozhatja.

Amikor nem lehet megtenni állatorvos nélkül

Ha szövődmények merülnek fel, a szülés folyamata lelassult vagy valami nem stimmelt, akkor az állatorvoshoz fordulás lesz az egyetlen helyes és ésszerű döntés. Még egy tapasztalt tenyésztő sem rendelkezik a szükséges ismeretekkel, és nem mindig képes felmérni a lehetséges kockázatot. A szakember császármetszéshez folyamodik, hogy megmentse az állat életét, valamint kihasználhatja a hatékony gyógyszereket a szülés folyamatának megkönnyítésére.

Szülés utáni rehabilitáció

Egy erős és egészséges állat rehabilitációs folyamata nem tart sokáig. Néhány nap múlva a szuka aktívabbá és mozgékonyabbá válik. De 2-3 hétig kerülni kell a túlzott fizikai megterhelést, és meg kell erősíteni az étrendet.

Az állatnak táplálóbb és könnyen emészthető táplálékra van szüksége. A szoptató és vemhes szukák számára speciális étrend megfelelő. Ha az állat természetes étrendet tart, akkor tejtermékeket, húst, túrót kell bevinni a napi étrendbe. A szukának kalciumban, D-vitaminban és omega-3 zsírsavakban gazdag vitamint és ásványi anyagokat kell adni.

Ha hideg évszakban jár, kötést vagy overallt viselhet, amely megakadályozza az emlőmirigyek hipotermiáját és a tőgygyulladás kialakulását. Az optimális hőmérséklet fenntartása abban a helyiségben, ahol a kutya található, csökkenti a hipotermia kockázatát és felgyorsítja a rehabilitációs folyamatot.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.