A kutyám az örömöm!

EgészségA kutyáktól elvonják, mit tegyenek, hogyan és hogyan kell kezelni

A kutyáktól elvonják, mit tegyenek, hogyan és hogyan kell kezelni

bőr

Az egészséges kutya kabátja mindig fényes és nincs kopasz foltja. Ha egy állat szőre unalmas, kopasz foltok és hámlás nyoma látszik rajta - ez nagyon riasztó tünet, amely a zuzmó fejlődésére utal. Ez a betegség nemcsak a kutyákra és más állatokra, hanem az emberre is veszélyes.Miután észrevette a zuzmó jeleit egy négylábú háziállatban, nem szabad reménykednie abban, hogy a betegség önmagában eltűnik, a legtöbb esetben szakképzett szakember segítségére lesz szüksége.

Mi a zuzmó

A kutyák övsömörét vírus vagy kórokozó gomba által okozott, az állat bőrét érintő bőrfertőzésként értik. A betegség veszélyes, mert nemcsak a kutyákra, hanem a tulajdonosokra is kiterjed.

A gombaspórák rendkívül ellenállóak a környezeti tényezőkkel szemben, ezért sokáig életképesek maradnak. A betegség főleg tavasszal és ősszel halad előre, mivel ekkor van jelen a természetben a magas páratartalom, ami kedvező környezet a kórokozó szaporodásához.

A zuzmó kórokozó főleg az epidermisz felső rétegeit érinti, viszketést, karcolódást és általános kényelmetlenséget okozva az állatban. A betegség nem jelent halálos veszélyt a kutya életére, ugyanakkor jelentősen csökkenti immunitását, aminek következtében más típusú bakteriális fertőzések is csatlakoznak a betegséghez.

Zuzmótípusok kutyáknál

Az állatgyógyászati ​​szakemberek többféle zuzmót ismernek, de a betegség nem minden fajtája jelent veszélyt az emberekre:

Ótvar

A betegség kórokozója képes behatolni a kutya bármely testrészébe (mancsok és párnáik, orr, törzs). A betegséget ovális vagy kerek foltok képződése jellemzi, amelyek az állat bőrén lokalizálódnak. A fertőzés gócain pikkelyek jelennek meg, a bőr kopasz lesz, és elviselhetetlen viszketés formájában súlyos kényelmetlenséget okoz az állatnak.

A betegséget nagyon fertőzőnek tekintik az emberek számára.!

Zuzmó rózsaszínű

Olyan veszélyes betegségekre utal, amelyek nagymértékben aláássák a négylábú háziállat egészségét. A kórokozó bevezetésének helyén egy nagy rózsaszín folt (anyai lepedék) jelenik meg, amelyből további mintegy 2 cm átmérőjű, rózsaszín-sárga színű foltok terjednek. Ez a fajta zuzmó súlyos viszketést okoz a kutyának, ezért a beteg háziállat mindig viszket. Néha a betegség önmagában, 1-1,5 hónap elteltével elmúlik, és nem igényel gyógyszert.

Övsömör

A tettes a herpeszvírus. A betegség kezdeti szakaszában az állat súlyos viszketést érez a bordák és a peritoneum területén, valamivel később gennyet tartalmazó papulák jelennek meg az érintett területen. Miután megérett, a buborékok felrepedtek, majd kéregbe borultak. A betegség előrehaladott stádiumában papulák képződnek az állat testének más részein.

Pityriasis versicolor

A betegség nagyon gyakori esetekben fordul elő, és sárga-rózsaszínű kis folt. Ezt a fajta zuzmót tartják fertőzőnek az ember számára. A zsindelyre leginkább a kisgyermekek, az idősek és az immunrendszer legyengültjei vannak. Ha gyanú merül fel a kutya zsindelyfertőzésével, akkor a háziállatot el kell különíteni a ház többi lakójától, amíg az orvos meg nem erősíti a diagnózist.

Zuzmó diagnózisa kutyáknál

Pontos diagnózist csak állatorvos állít fel. Az orvos elvégzi az állat külső vizsgálatát, de egyes klinikai tünetek alapján a diagnózis nem lehet 100% -os, más laboratóriumi és instrumentális kutatási módszerekre is szükség van.

A diagnózis a következő módszereket alkalmazza:

 • Bakteriológiai oltás tápközegben és a kapott tenyészet ezt követő mikroszkópiája. Vetéshez az érintett bőrről (pikkelyek és kéregek) mintákat vesznek.
 • A bőr szövettani elemzése.
 • Az érintett haj mikroszkópos vizsgálata. A trichophytosis és a microsporia spóráinak több mint 50% -ának kimutatása lehetővé teszi a diagnózist.
 • Az állat testrészeinek megvilágítása Wood lámpával. Zuzmó jelenlétében a bőr érintett területei zöld-alma színnel izzanak. Ez a diagnosztikai módszer pontatlan, ezért tanácsos bármilyen további módszert (mikroszkópia vagy baktériumtenyészet) végrehajtani.

A fa lámpával történő megvilágítást a zuzmó diagnosztizálásának egyik legegyszerűbb módjának tartják, de nem mindig képes megbízható eredményt adni. Egyes övsömört okozó gombák fluoreszkálnak, míg mások nem. Nem csak a gombák ragyoghatnak zölden, hanem más mikroorganizmusok is, amelyeknek semmi közük a zuzmóhoz.

Zuzmó gyógykezelése

Ha egy állatnál zuzmóra gyanakszik, azonnal forduljon szakemberhez, mivel a betegség nagyon fertőző az ember számára. A pontos diagnózis megállapítása után az orvos hatékony gyógyszereket ír fel a gombák ellen egy beteg kutyának.

Az öngyógyítás nem ajánlott, mivel a zuzmót okozó gomba nagyon szívós és módosítható. Az öngyógyítás eredményeként nem lesz könnyű megszabadulni a betegségtől, az állatot állandó visszaesések kezdik szenvedni.

Az állatorvos a következő gyógyszereket írja fel a zuzmó kezelésére:

 • Gombaellenes kenőcsök (Exoderil, Mycozolon, Yam). A kenőcsnek az érintett területre történő felvitele előtt le kell vágni a zuzmó helyét a gyógyszer jobb behatolása érdekében. A gombaellenes szert naponta 2-szer alkalmazzák, a kutyára speciális gallért helyeznek, amely megakadályozza, hogy a háziállat megnyalja a gyógyszert.
 • Tabletták (Flukonazol, Griseofulvin, Ketokonazol). Hozzájárulás a zuzmó kezeléséhez, amely az állat bőrének nagy területeit érintette. Mivel ezek a gyógyszerek káros hatással vannak a májra, további hepatoprotektorok alkalmazása szükséges.
 • Amikor másodlagos fertőzés jelenik meg a bőrön (karcolás eredményeként), antimikrobiális szerek kúráját írják elő.
 • Immunstimulánsok szedése a szervezet védekező reakciójának fokozása érdekében.
 • Gombaellenes sampon. Csak akkor hatékony, ha a kutya testén sok kopasz folt található, különben a mosás során még több gombaspóra terjedhet a bőrön.

Csak kompetens szakember jogosult gyógyszereket felírni a zuzmó kezelésére, bármilyen függetlenség veszélyes kárt okozhat a kutya egészségében.

Kezelés népi módszerekkel

Ha nem lehet felkeresni állatorvost, akkor a zuzmaterápiát otthon meg lehet engedni. A kezelési rend a következő:

 • A bőr érintett területét kivágják a gyapjúból.
 • Az előkészített helyet meleg vízzel és mosószappannal mossuk, hogy a kéreg megpuhuljon.
 • Az érintett bőrfelületeket jóddal kezeljük, sírós (rózsaszínű) zuzmóval - ragyogó zöld színnel, hogy a plakkokat megszárítsuk.
 • Az eljárás befejezése után kötést helyeznek a kezelt területre, fertőtlenítik azt a helyet, ahol az eljárást elvégezték, a kezeket alaposan mossák szappannal.

A síró zuzmó kezelésére alkalmasak olyan népi gyógymódok, mint az almaecet, az áfonyalé, a gyógynövények főzetei (kamilla, tölgyfakéreg, zsálya, cickafarkfű stb.).

A háziállattól megfosztott beteget el kell különíteni egészséges állatoktól és emberektől a kezelés teljes időtartama alatt. Ehhez külön szobát különítenek el az állatnak. A séta csak pórázon történik, és olyan helyeken, ahol kizárható a más állatokkal való érintkezés.

A házat, ahol a beteg kutyát tartják, rendszeresen fertőtlenítőszerekkel nedvesen tisztítják.

Megelőzés

A nélkülözési fertőzés kizárásához a következő megelőzési szabályokra van szükség:

 • A kutyát azonnal be kell oltani gombás fertőzések ellen;
 • Jó életkörülmények és állatgondozás;
 • A kutya helyes és kiegyensúlyozott táplálása;
 • Kisállat kapcsolatainak kizárása elhanyagolt rokonokkal;
 • Rendszeres féregtelenítés és bolhakezelés.

Amikor gyanús kopasz foltok, plakkok és karcolások jelennek meg a kedvtelésből tartott állatok bőrén, nem szabad önállóan diagnosztizálni és öngyógyítani. A zuzmó nagyon fertőző és kellemetlen betegség mind az állatok, mind az emberek számára, ezért a trichophytosis vagy a microsporia bármilyen jele esetén a lehető leghamarabb kapcsolatba kell lépnie állatorvosával.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.