A kutyám az örömöm!

EgészségHamis terhesség kutyákon mit kell tenni és hogyan kell kezelni

Hamis terhesség kutyákon mit kell tenni és hogyan kell kezelni

terhesség

Hamis terhesség (vagy pontosabban vemhesség) bármely egészséges kutyánál előfordulhat, ezért minden tulajdonosnak előzetesen tudnia kell, mit kell tennie ebben a helyzetben, és hogyan lehet segíteni kedvenceinek.Mi a hamis terhesség?

Fontos megérteni, hogy az álterhesség nem betegség. Ez a reproduktív rendszer bizonyos hormonális működési zavara, amely nulliparus szukáknál vagy olyan szukáknál fordul elő, amelyek párzás közben nem tudtak teherbe esni (elmaradt).

A helyzet az, hogy a sárga test, amely az ovuláció során a felszakadó tüszők helyén alakul ki, lassan feloldódik, hormonokat termel, amelyek ugyanabban a térfogatban termelődnek a terhesség alatt is. Így a kutya teste hamis jelzést küld a kutya agyának, hogy utódainak kell lennie.

Van egy vélemény, miszerint a természet eredetileg a kutya családot olyan biológiai mechanizmussal díjazta, mint a hamis tenyésztés. Ez a jelenség segíti a nyáj összes szukáját a tejtermelésben és az anyai érzések érzésében annak érdekében, hogy gondoskodjon az utódokról abban az esetben, ha biológiai anya nélkül marad. Éppen ezért egyes állatorvosok szerint a hamis terhesség a kutyák számára természetes, és nem tartozik a patológiába. Csak néhány háziállat könnyen tolerálja, míg mások meglehetősen nehézek.

A képzeletbeli terhességnek semmi köze a múltbeli vagy a jövőbeli terhességekhez. Ezért a kutyatenyésztésről szóló döntés a jövőben sem állítja le a hamis tenyésztést. Az állapot attól függetlenül jelentkezik, hogy a kutyának voltak-e utódai vagy sem.

A hamisság jelei

Az igaz és hamis terhesség tünetei gyakran egybeesnek, ezért érdemes odafigyelni a képzeletbeli terhesség nem jellegzetes különbségeire, amelyek a fiziológiai terhesség alatt nem jelentkeznek. Az első jelek általában az ivarzás vége után a negyedik-nyolcadik héten jelentkeznek, amely után a képzeletbeli terhesség állapota még körülbelül két-három hétig tart, feltéve, hogy nincsenek komplikációk.

A hamis terhesség fő fiziológiai jelei a következők:

 • az emlőmirigyek duzzanata, megjelenik a kolosztrum és később a tej;
 • a hurok megnagyobbodása és duzzanata, szürke vagy barna váladék belőle;
 • az étvágy megváltozik, eltűnik vagy növekszik;
 • hányinger vagy hányás jelentkezik;
 • a hőmérséklet gyakran emelkedik;
 • képzeletbeli összehúzódások, fájdalmasak, de vajúdás nélkül.

Specifikus viselkedési tünetek:

 • idegesség és szorongás;
 • apátia (az állat passzív életmódot folytat, nem akar mozogni, nem adja ki magát a képzésnek);
 • a kutya felszerel egy helyet a kölykök számára, elrejtőzik félreeső helyeken;
 • az anyai ösztön élettelen tárgyakra ébred, például a kutya gondozza és ápolja kedvenc játékait, mint a kiskutyákat (nyalogatja, védi és gyomorba helyezi);
 • a kutya az anyai ösztönöket is tapasztalja a háztartásokkal, háziállatokkal vagy gyermekekkel kapcsolatban;
 • helyének védelme néha a háziállat agresszivitásával jár, jobb, ha nem közelítjük meg a "fészket" kutyával.

Képzeletbeli terhesség kezelése kutyáknál

A hamis kezelés kezelése a kutya állapotának súlyosságától függ. Köztük: nem gyógyszeres, gyógyszeres és műtéti kezelés. Emlékeztetni kell arra, hogy a felsorolt ​​módszereket nagyon egyénileg és szakember felügyelete mellett alkalmazzák.

Nem gyógyszeres kezelés

Elsősorban a kutya életmódjának megváltoztatásán - a sétálás intenzitásának növelésén (hogy a kutya megszabaduljon a felhalmozódott stressztől) és az étrenden. Ilyen extrém körülmények között a szukának nincs ideje gondolkodni és aggódni az "utód" miatt.

Diéta változás:

 • a táplálkozás teljes hiánya az első napon, miközben nem ajánlott enni vagy főzni kutya jelenlétében;
 • a főtt zöldségek mennyiségének növekedése az étrendben, a szénhidrátok (gabonafélék) csökkenése;
 • a tej és az összes tejtermék teljes megszüntetése;
 • száraz kéreggel történő etetéskor - a "Light" jelzésű takarmány használata csökkentett fehérjetartalommal rendelkezik;
 • a bevitt víz mennyiségének csökkentése;
 • szájkosárral járás, hogy elkerülje a kinti evést vagy ivást.

Életmódváltás:

 • hosszú játékok és séták, amelyek elvonják a kutya figyelmét;
 • a tej kifejezése szigorúan tilos, ez további tejtermelést okoz. Jobb, ha egy speciális kötést tesz a kutyára, hogy megakadályozza a tej nyalogatását;
 • minden olyan tárgy, amely anyai érzéseket vált ki a kutyában, a legjobban eltávolítható a látómezőből. De ezt a hamis terhesség kezdete előtt kell megtenni, nem pedig annak alatt;
 • mézből, éjszaka káposztalevelekből történő tömörítés enyhíti a kutyát az emlőmirigyek érdességétől.

A fenti módszerek megkönnyítik a kutya számára a hamis pubertás túlélését. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, akkor gyógyszeres kezelésre van szükség állatorvos felügyelete mellett.

Gyógyszeres kezelés

A hamis terhesség kezelésére alkalmazott gyógyszerek nyugtatókra és hormonális gyógyszerekre oszthatók. Emlékeztetni kell arra, hogy minden gyógyszert csak állatorvos ajánlására szabad bevenni.

Nyugtatók

Ebből a csoportból a "Novopassit" és a "Kot Bayun" jól alkalmazható, nem tartalmaz alkoholt, és bármilyen korú kutyák számára használható. A legsúlyosabb esetekben használhatja a Bromcamphor-t, a szívproblémákra ajánlott nyugtatót.

Hormonális gyógyszerek

A hormonális gyógyszereket kizárólag akkor használják, ha veszély fenyegeti az egészséget, mert maguk is negatív következményeket okozhatnak. A hamis terhesség alatt a kutya állapotának javítására használt gyógyszerek általában progeszteront, ösztrogént és androgént tartalmaznak. A hormonális gyógyszerek elég hatékonyak ahhoz, hogy leküzdjék a kutyák terhességét.

Sebészet

A műtéti kezelés a kutya ivartalanítását jelenti. Ezt a módszert, mint a hamis terhesség kiküszöbölését, olyan helyzetben kell igénybe venni, ha a kölykök tenyésztését nem tervezik, vagy nőgyógyászati ​​megbetegedések, valamint onkológiai daganatok vannak. A műtéti beavatkozást akkor végezzük, amikor a hamis tünetek elmúltak, és csak az érzéstelenítés időszakában.

A hamis terhesség következményei

Sajnos a hamis terhesség nem mindig megy komplikációk nélkül, ezért az éber tulajdonosoknak különös figyelmet kell fordítaniuk egy hasonló állapotú szukára.

A hamis tenyésztés következményei meglehetősen veszélyesek lehetnek, és súlyosan károsíthatják a kedvtelésből tartott állatok egészségét:

 • pyometra (gennyes méhgyulladás);
 • endometritis, amely gyakran krónikus szepszissé alakul át;
 • tőgygyulladás (néha gennyes is);
 • idegi rendellenességek.

A hamis terhesség növeli a daganatok, a tőgygyulladás kockázatát, de szövődmények nem szükségesek. A legtöbb helyzetben ez az állapot nyom nélkül elmúlik.

Hogyan lehet megszüntetni a tőgygyulladás kockázatát a hamis terhesség után

Mivel a tőgygyulladás százalékos aránya magas, a tulajdonosoknak tudniuk kell, hogyan lehet megelőzni a képzeletbeli kiskutyakép nem kívánt következményeit.

A tőgygyulladás a mell stagnálása miatt következik be, de ha az expresszálás tilos, mivel növeli a tejtermelést, és a hagyás stagnáló tejjel fenyeget a mellben, akkor mit kell tenni? A problémát alacsony fehérjetartalmú étrend és csökkent folyadékfogyasztás oldja meg. Segít csökkenteni a laktációt.

Annak megakadályozása érdekében, hogy a kutya megnyalja a saját tejét, a mellbimbókat kámforolajjal kenjük meg, vagy speciális takarót használunk.

Vigyázzon háziállatai egészségére, legyen figyelmes pszichológiai állapotukra, és hagyja, hogy minden betegség megkerülje őket!MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.