A kutyám az örömöm!

Etetés és gondozásHogyan és hogyan kell etetni a kutyát természetes táplálékkal

Hogyan és hogyan kell etetni a kutyát természetes táplálékkal

takarmány

Minden kutyatulajdonos előtt mindig felmerül a kérdés: hogyan lehet etetni négylábú kedvencét? Néhányan a száraz ételek vagy a konzervek felé hajolnak.Ez a megoldás kényelmes a tulajdonos számára. Végül is nem kell időt pazarolnia a termékek kiválasztására, valamint a teljes étkezés elkészítésére. De sok tenyésztő inkább a természetes étrendet választja.

Vizsgáljuk meg, hogy ebben az esetben milyen etetési elveket javasolnak az állatorvosok. Azt is elemezzük, hogy milyen termékek alkalmasak kedvence számára, és milyen arányban kell bevinnie őket a napi étrendbe.

A természetes és száraz etetés előnyeiről és hátrányairól már írtunk: Melyik a jobb: Száraz kutyaeledel vagy természetes? Minden előnye és hátránya

Tartalom:

 • A kutya etetésének alapvető szabályai
 • Mennyi ételt adjon a kutyájának
 • Hogyan etessük meg a kutyát
  • Hús
  • Madár
  • Hal
  • Zabkása
  • Tejtermékek
  • Zöldségek
  • Tojás
  • Gyümölcsök és bogyók
  • Csontok
 • Hozzávetőleges étrend egy kutya számára egy napra
 • Etetési tippek

A kutya etetésének alapvető szabályai

Az állatorvosok emlékeztetnek arra, hogy ne keverjék a száraz ételeket és a biotáplálékokat.

A pelletek vagy konzervek folyamatos használata a hasnyálmirigy által termelt enzimek mennyiségének csökkenéséhez vezet. Ezért a természetes táplálékhoz való éles átmenet komoly terhet jelent a kutya emésztőrendszerében.

Az élelmiszerek nagy része nem emészthető meg, és megnő a rothadásos folyamatok kialakulásának kockázata a belekben. A gyomorhurut, a puffadás és más kellemetlen állapotok kialakulása szintén a kedvezőtlen pillanatok számának tulajdonítható.

Feltétlenül olvassa el cikkeinket: Kombinálható-e a száraz kutyaeledel és a természetes táplálék, valamint a kutya áthelyezése a szárazeledelből a természetes eledelbe. Állatorvos tanácsai

Miután elhagyta a száraz és természetes takarmányok keverését az étrendben, a tulajdonosoknak még egy fontos szempontot is meg kell tanulniuk.

A kicsi sertéskása nem tekinthető kiegyensúlyozott természetes ételnek!

A szénhidrátok és rostok mellett az állat étrendjének tartalmaznia kell vitaminokat és ásványi anyagokat, elegendő mennyiségű fehérjét és zsírt. Ezért a kiegyensúlyozott étrend természetes ételekkel sokkal nehezebb, mint a kész étrendeknél.

Az állatorvosok javasolják a természetes étrend néhány egyszerű szabályának betartását:

 • Az étel mennyisége. Nagyon fontos, hogy ne hagyja éhesen a kutyáját, de ne is etesse túl. Az állat megfigyelése lehetővé teszi az optimális adag kiválasztását;
 • Tisztítsa meg a tálat evés után. Miután a kedvtelésből tartott állatoknak ételt kínáltak, 15-20 perc múlva távolítsa el a tálat. Függetlenül attól, hogy a kutya evett-e vagy sem. Egy ilyen megoldás elkerüli az étel romlását, és segít abban is, hogy megtanítsa a háziállatot időben ételt fogyasztani;
 • Tartson egyenlő intervallumokat az etetés között;
 • Ne vegyen be sót a kutya étrendjébe;
 • Ne próbálja csökkenteni az állat étrendjének költségeit azáltal, hogy a minőségi összetevőket olcsóbb analógra cseréli;
 • Sokféleség. Négy lábú kedvencét nem szabad csak korlátozott termékválasztékhoz szoknia;
 • Ne feledkezzünk meg a vitamin- és ásványi anyag komplexekről. Lehetővé teszik a vitaminhiány elkerülését.

Fontos: Azoknál a tulajdonosoknál, akiknek nincs tapasztalatuk a kiegyensúlyozott étrend kialakításában, a legjobb megoldás az állatorvoshoz fordulás.

Segít kiválasztani a megfelelő etetési módot, ajánlja a legmegfelelőbb termékeket, valamint segít kiszámítani napi bevitelüket, figyelembe véve a háziállat élettani állapotát, aktivitását és egyéb tényezőket.

Mennyi ételt adjon a kutyájának

Hogyan lehet megtalálni a tökéletes mennyiségű ételt kutyájának? Szükséges konzultálni egy szakemberrel, vagy gondosan megfigyelni az állat viselkedését az etetéskor.

Ha a kutya gyorsan megeszi a javasolt mennyiségű ételt, és a tál tisztán megnyalva marad, akkor a következő etetés kissé növelhető. Ha 15-20 perc múlva az étel egy része a tálban marad, akkor a következő adagot kissé csökkenteni kell.

Fontos: Figyelmesen meg kell figyelnie a négylábú barátot. Sok egyén hajlamos a falánkságra. Ennek eredménye a túlsúly, ami negatívan befolyásolja a szív- és érrendszeri, mozgásszervi és egyéb rendszerek állapotát.

Ha felesleges kilókat szed, meg kell növelnie a kutya fizikai aktivitását és csökkentenie kell az adagot.

Hogyan etessük meg a kutyát

takarmány

Kiegyensúlyozott étrend megalkotása négylábú barátjának nem olyan nehéz, mint amilyennek első pillantásra tűnhet.

 • Elég megfigyelni a fő összetevők arányát:
 • Hús, húskészítmények nem lehetnek kisebbek, mint 35-50%;
 • A gabonafélék nem szerepelhetnek az étlapon, legfeljebb 25-35%;
 • A tejtermékek elfoglalják 25-30% a kutya napi étrendjéből;
 • A zöldségeket és gyümölcsöket kb 15% a teljes tömegből.

Fontos: Az állatorvosok emlékeztetnek arra, hogy nem szabad túlzásba esni, és néha félni kell attól, hogy kissé megváltoztatja a termékek arányát.

Például egy nap megtagadhatja a tejtermékeket a hús melléktermékeinek javára. Vagy csökkentse a zöldségek mennyiségét a túró vagy a kefir adagjának növelése érdekében.

Hús

A kutya természeténél fogva ragadozó. Emésztőrendszere a hús és a belsőség emésztésére alkalmas.

Ezért a húsnak kell lennie az állat étrendjének fő termékének. De számos szabály van, amelyek betartásával növelheti a használat előnyeit:

 • A hús belsőségét és csak felolvasztott húst tálalja. A fagyasztóból előre ki lehet tenni őket a hűtőbe. Egy másik lehetőség az, hogy az ételt félig főzzük, vagy forralt vizet fagyasztó után;
 • Számolja ki a kedvtelésből tartott hús optimális mennyiségét. Minden súly kg-ra meg kell adni 15-től 20-25 g-ig hús naponta;
 • A megfelelő húsválasztás. A sovány marha-, nyúl-, bárány- vagy lóhús ideális. Az állatorvosok határozottan javasolják a sertéshús megtagadását;
 • A melléktermékek jót tesznek a szervezetnek, de nem szabad állandóan a hús helyettesítésére használni. A húsnak napi szinten jelen kell lennie a kutya étrendjében. A belsőségeket csak kiegészítőként használja, de nem a fő összetevőt.

Fontos: A kétes minőségű húskészítményeket semmilyen körülmények között nem szabad etetni kutyájával. Ha a rendelkezésre álló hús kétségeket vet fel frissességével kapcsolatban, akkor jobb, ha növeli a tejtermékek arányát, és másnap frissen vásárol.

Madár

Rendkívül óvatosan kell eljárni, ha a baromfit a kutya napi étrendjében használja. Sok állat allergiásan reagál a húsra és a csirke vagy pulyka melléktermékeire.

Ezért, mielőtt nagyszámú madarat vezetne be a napi menübe, meg kell győződnie arról, hogy a háziállatnak nincs túlérzékenysége.

Lehetetlen a marhahúst teljesen helyettesíteni baromfival. Csak ritka esetekben lehet rövid ideig bevinni a csirkét és a pulykát az állat étrendjébe.

A baromfi felhasználása optimális 1-2 alkalommal hetente, ha a kutyának nincs allergiás reakciója és az emésztés romlásának jelei vannak.

Hal

Az étrendben való jelenléte előfeltétele a kiegyensúlyozott étrendnek. Az optimális megoldás a halak behurcolása lenne 1-2 alkalommal a héten.

De be kell tartania néhány egyszerű szabályt is:

 • A sósvízi halakat frissen lehet etetni;
 • A folyót előzetesen fel kell forralni. Ez kiküszöböli a parazitafertőzés kockázatát. Alternatív megoldás az lenne, ha több napig fagyasztóban tartaná.

Fontos: A hal esszenciális vitaminokat, ásványi anyagokat és zsírsavakat tartalmaz. Ezért rendszeres használata jótékony hatással lesz a kutya szőrzetének állapotára, bőrére és anyagcseréjére.

Az összes csont eltávolítása fontos pont lesz. Ellenkező esetben nagy a veszélye a gyomor-bélrendszer nyálkahártyájának sérülésének.

Zabkása

Külön figyelmet érdemel az a kérdés, hogy melyik gabonaféléket kell kutyáknak választani. Az állatorvosok azt javasolják, hogy előnyben részesítsék:

 • Rizs;
 • Hajdina;
 • Ritkábban árpa és zabpehely (hengerelt zab).

Forraljon gabonaféléket húslevesbe. Erre a célra a kutyavezetők marhacsontok használatát javasolják, amelyek jó zsírtartalmúak.

A gabonaféléket vízben is felforralhatja, majd 5-10 perccel a kész hús elkészítése előtt hozzáadhatja a napi hússzükséglet 1/3 - 1/2-ét. A többi húskészítményt nyersen kell etetni a háziállattal.

A tiltott gabonafélék közül a szakértők a következők:

 • Kukoricadara;
 • Minden típusú hüvelyesek;
 • Búzadara;
 • És gyöngy árpa is.

Negatívan befolyásolják az emésztőrendszer működését, és nincsenek jótékony hatással az anyagcserére.

Tejtermékek

Erjesztett tejtermékeket kell 1/3 az állat napi étrendje. A legalkalmasabb állatorvosok felismerik az erjesztett sült tejet, kefirt, túrót, tejfölt. Fontos, hogy alacsony zsírtartalmú ételeket válasszon.

A legtöbb négylábú háziállat a székletben problémákat tapasztal, amikor magas zsírtartalmú erjesztett tejtermékeket fogyaszt. Ezért javasolják a kutyavezetők a test zsíros ételekre adott reakciójának szoros figyelemmel kísérését. Rendszeres lazítással érdemes elhagyni őket a kevésbé zsíros társaik mellett.

Talán cikkünk hasznos lesz az Ön számára: A kutyának hasmenése van: mi az oka, mit kell tennie és hogyan kell kezelni

Kerülni kell a tej kalciumforrásként való használatát. Csak kevés kutya emészti meg jól ezt a terméket. A többség számára emésztési zavarokat, laza székletet, puffadást és más ugyanolyan kellemetlen megnyilvánulásokat okoz.

Zöldségek

Az állatorvosok azt javasolják, hogy a háziállatoknak friss zöldségeket és gyümölcsöket adjanak hőkezelés nélkül.

Például sárgarépa és káposzta, kaliforniai paprika és uborka, tök és cékla. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, és rostforrás is. Ő stimulálja a beleket és biztosítja a rendszeres bélmozgást.

Annak érdekében, hogy a kutya már kora életkortól kezdve nyugodtan fogyasszon zöldséget, fokozatosan hozzászokjon az új ízekhez. Tapasztalt tulajdonosok apróra vágják a zöldségeket, és zabkávé keverik.

A kutya fokozatosan megszokja az ismeretlen ízeket, és már érettebb korban nagy darabokban adhatja őket. Nem lesz felesleges a friss fűszernövények (kapor, petrezselyem) keverése a kész kásához.

Tojás

Kiváló fehérjeforrás és esszenciális aminosavak. Ha bízik a termék frissességében és minőségében, akkor nyersen adhatja őket.

A tojások boltokban történő megvásárlásakor sok tulajdonos előforralja őket a fertőzés kockázatának kiküszöbölése érdekében.

Gyümölcsök és bogyók

Vitaminok, ásványi anyagok és rostok természetes forrása. Ezért a legjobb megoldás az lenne, ha a gyümölcsöt csemegeként használnák.

A citrusféléket kerülni kell. Káros hatással vannak az állat testére. Emellett növelik az allergiás reakció kialakulásának kockázatát. A gyümölcsök és bogyók száma korlátlan lehet.

Csontok

Az állatorvosok azt javasolják, hogy alapként használják őket a gazdag húsleves elkészítéséhez. De ezt követően nem szabad odaadnia a háziállatának.

Egyrészt a csontok alkalmasak arra, hogy megszabaduljanak a fogkőtől. De a csontdarabok az emésztőrendszerbe kerülnek, és károsíthatják azt.

Ésszerű alternatíva lenne a műcsontok használata, amelyek megvásárolhatók bármely szaküzletben, egy hipermarket osztályán vagy egy állatgyógyszertárban.

Hozzávetőleges étrend egy kutya számára egy napra

természetes

A kiegyensúlyozott étrend összeállítása kutyájának nem olyan nehéz, mint amilyennek első pillantásra tűnhet. Fontolja meg, hogyan néz ki egy négylábú háziállat mintamenüje.

Reggel etetés

Erjesztett tejtermékek (joghurt, erjesztett sült tej, kefir, túró vagy tejföl) kis mennyiségű zabkeverékkel kombinálva ideális megoldás lesz. Ügyeljen arra, hogy zöldségeket adjon a kész kásához.

Esti etetés

Kása húslevesben, valamint a hús napi adagja. Emellett adhat háziállatának zöldségeket vagy gyümölcsöket. Heti 1-2 alkalommal a húst halra kell cserélni.

Főtt csirketojást (egyenként 1-et) is hozzá kell adni az esti etetéshez hetente párszor. Vagy nyers fürj (egyenként 3-4 darab).

Fontos: Az állatorvosok azt javasolják, hogy a húst és a tejtermékeket ne keverjék ugyanabban az etetésben. És ne adj halat és húst is egyszerre.

Hasznos tippek

Ha kutyája határozottan nem hajlandó friss zöldségeket fogyasztani, akkor megteheti egy kis trükköt. Az enyhén főtt vagy párolt zöldségek megfelelhetnek a szívós négylábú háziállatnak.

A kinológusok azt tanácsolják, hogy az édes, füstölt, fűszeres és sós ételeket kizárják az állat étrendjéből. És semmilyen körülmények között ne keverje össze a természetes menüt és a kész adagokat.

Ha feltétlenül szükséges, az átmenetnek fokozatosnak kell lennie, hogy a kutya teste alkalmazkodni tudjon. Az alkalmazkodás időtartama nem lehet kevesebb, mint 14 nap.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.