A kutyám az örömöm!

Etetés és gondozásA kutyát a száraz eledelből a természetes táplálékba helyezzük át. Állatorvos tanácsai

A kutyát a száraz eledelből a természetes táplálékba helyezzük át. Állatorvos tanácsai

átruházás

A természetes állateledel híveinek száma folyamatosan növekszik. Nehéz túlbecsülni a minőségi táplálék előnyeit a kutya testének. De nem minden tulajdonos tudja, hogyan kell helyesen áttenni kedvencét egy természetes tápláléktípusba, és nem károsítani az emésztőrendszerét.Megmondjuk, hogyan lehet kényelmesebbé tenni ezt a folyamatot az állat emésztőrendszerének. És beszéljünk azokról a hibákról is, amelyek a tulajdonosoknál vannak a négylábú háziállat fiziológiájával kapcsolatos speciális ismeretek hiánya miatt.

Éles átmenet a természetes táplálékra és következményeire

Még a legszeretőbb és gondoskodó tulajdonosok is számos hibát követnek el, amikor az állatot száraz étrendről természetes termékekre helyezik át.

Az állatorvosok szerint ezek közül a leggyakoribb a takarmány hirtelen változása. Az ilyen kiütéses döntés következményei a következők lesznek:

1. Az emésztőrendszer rendellenességei. A testnek egyszerűen nincs ideje alkalmazkodni, emésztőrendszeri rendellenesség lép fel. Ennek oka az a tény, hogy a kész diéták megemésztéséhez nincs szükség nagy mennyiségű hasnyálmirigy-enzimre.

Talán cikkünk hasznos lesz az Ön számára: A kutyának hasmenése van: mi az oka, mit kell tennie és hogyan kell kezelni

Néhány hónap múlva a funkciója csökken. A kész granulátumokat a legkönnyebben hozzáférhető formában mutatják be, így az erjedési folyamat minimális időtartamot vesz igénybe.

Lenyűgöző mennyiségű enzimre van szükség a természetes termékek emésztéséhez, ezért időbe telik a hasnyálmirigy működésének helyreállítása;

2. A takarmány elutasítása. Csak tegnap kapta meg a kutya a kedvenc száraz szemcséit vonzó ízzel, és reggel egy teljes tál zabkását és zöldséget tettek elé. Jó, ha a tulajdonos illatos marhacsontot vagy szervhúst ad hozzá.

Ebben az esetben a fordítási folyamat sokkal gyorsabban megy. De nem minden kutya kész lemondani a szokásos étrendről és könnyen elfogadni az erjesztett tejtermékeket, gabonaféléket, gyümölcsöket és zöldségeket;

3. Rossz közérzet. A szokásos ételektől való éles átmenet mindig emésztési zavarokat, puffadást, nehézséget okoz a gyomorban. A kutya letargikus lesz, nem hajlandó enni és járni.

A kényelmetlenség apátia vagy agresszió is megnyilvánulhat, az állat temperamentumától függően. Végül is a kutya nem érti, miért hagyták abba a szokásos táplálék etetését.

Nem ez a teljes lista a negatív pontokról, amelyek az étrend éles megváltoztatásával járnak. Emlékeztetni kell arra, hogy minden háziállat egyedi és különleges megközelítést igényel.

Feltétlenül olvassa el cikkünket: Melyik a jobb: Száraz kutyaeledel vagy természetes? Minden előnye és hátránya

Átrendezési séma a száraz étrendről a természetes takarmányra

Annak érdekében, hogy a kutya kész adagjától a természetes etetési típusig a lehető legkíméletesebb legyen, és ne okozzon kellemetlenséget a háziállat számára, be kell tartania az egyszerű szabályokat.

Az állatorvosok emlékeztetnek arra, hogy létezik egy klasszikus rendszer, amelyet tapasztalt kutyavezetők és állatorvosi táplálkozási szakemberek ismernek el:

 • A száraz pelletekről a természetes takarmányokra való áttérésnek meg kell történnie fokozatosan. A hasnyálmirigy optimalizálásának minimális intervalluma: 14 nap EGÉSZSÉGES állat számára. Csak 2 hét elteltével lehet arra számítani, hogy a kisállat testében az enzimek mennyisége elegendő lesz az összes tápanyag megemésztéséhez és asszimilálásához;
 • Külön étkezés. Nem kell hozzáadnia pár darab húst egy tál granulátumhoz, és ne öntsön rájuk kefirt. Ily módon csak az emésztőrendszer felborulhat és súlyosbíthatja a háziállat állapotát. A legjobb megoldás a pellet a reggeli etetési időszakban, a bioélelmiszerek pedig este. Vagy fordítva;
 • A természetes termékek mennyiségének fokozatos növekedése az állat étrendjében. Az a kísérlet, hogy a napi élelmiszer-bevitel felét azonnal természetes termékekkel pótolják, szomorú következményekkel jár.
  A szükséges mennyiségű hasnyálmirigy-enzim hiánya megakadályozza az étel teljes emésztését. Következésképpen a rothadás folyamata a belekben kezdődik. Néhány nap múlva a kutya megzavarja az emésztőrendszert (gyulladásos folyamatok, csökkent perisztaltika, puffadás, hasmenés vagy székrekedés).

Fontos: a napi séták során a tulajdonosnak szorosan figyelnie kell kedvence székletét. Ha hasmenése, székrekedése vagy emésztetlen ételtörmeléke van a székletében, konzultáljon állatorvosával. A szakember beállítja az etetési rendszert és elmondja, hogy a tulajdonos milyen hibákat követ el.

A kiskutya áthelyezése a száraz ételből a biotáplálékba

A kisállatot át kell vinni egy természetes típusú ételbe, ha prémium étrend vagy holisztikus kategóriájú étel alkalmazása esetén intoleranciája van az étel iránt. Ha a napi menü alapját a turistaosztály granulátumai alkotják, akkor a természetes táplálkozás sokkal jobb és egészségesebb lesz egy növekvő organizmus számára.

A tulajdonosnak ugyanazokat az alapvető szabályokat kell betartania, mint a felnőttek természetes termékekre történő átadásakor. A diéta összeállításakor figyelembe kell venni az összetétel megadásának szükségességét:

 • 50% fehérjetartalmú étel. Ezek a hús melléktermékei, hús, hal, tejtermékek. Ugyanakkor a melléktermékek mennyisége nem haladhatja meg a 15% -ot, és az erjesztett tej-komponens tartalma nem lehet alacsonyabb, mint 15-25%;
 • A kölyökkutya étrendjének 25% -a zöldségekre és gyümölcsökre megy. Fontos megjegyezni, hogy a nyers és burgonya, valamint a friss káposzta használata elfogadhatatlan. Ne tegye magával a friss céklát. A széklet fellazulását okozza;
 • Az állatorvosi táplálkozási szakemberek 22% -a javasolja a gabonafélék szedését. A legjobb megoldás a hajdina, a rizs, a zabpehely használata lenne. Ritka esetekben lehetőség van árpa, árpa vagy búzadara bevezetésére az étrendbe. A köles, a kukorica vagy a búzadara az emésztőrendszer megzavarásához vezet, és nem ajánlott kutyák etetésére;
 • 3% -át vitaminforrásoknak kell bevenniük és ásványi anyagokat. Ez lehet sörélesztő vagy hús- és csontliszt, halolaj vagy kész vitamin- és ásványi anyag komplexek.

Fontos: Annak érdekében, hogy ne okozzon indokolatlan terhelést a háziállat emésztőrendszerében, a szakértők azt javasolják, hogy a kezdeti szakaszban friss húslevest öntsenek száraz granulátumba. Ez megtanítja a csecsemőt arra, hogy puha ételt használjon ételhez. Áthelyezheti konzervekre is.

Ha egy felnőtt kutya esetében az átvitel 14 napon belül történik, akkor a csecsemő számára jobb kissé lelassítani, és időt adni neki az alkalmazkodásra. Az ideális megoldás az egyes szakaszok időtartama lenne, 5-7 nap:

 • 25% természetes takarmány: 75% áztatott;
 • 50% természetes takarmány: 50% áztatott;
 • 75% nat. Takarmány: 25% áztatott;
 • 100% nat. zord.

Ha a baba nem hajlandó kipróbálni a természetes termékeket, akkor a friss darált húst (túrót és más puha összetevőket) fokozatosan hozzá kell adni étrendjéhez az áztatott granulátumhoz.

Árnyalatok és jellemzők

Az állatorvosok emlékeztetnek arra, hogy a tulajdonosoknak számos olyan tulajdonsággal kell rendelkezniük, amelyekről tisztában kell lenniük:

 • Az első 7 napban a természetes termékek mennyisége nem haladhatja meg az állat napi adagjának 30% -át. Az egyetlen kivétel azok a háziállatok, amelyek korábban kevert etetésen voltak (száraz granulátum és természetes takarmány). Ilyen egyéneknél a hasnyálmirigy-enzimek mennyisége valamivel magasabb, és krónikus betegségek hiányában az átmenet rövidebb idő alatt elvégezhető;
 • A második héten a természetes takarmány mennyiségének 60-70% -ra kell emelkednie;
 • A séták számát növelni kell. A háziállatnak székrekedése vagy hasmenése lehet. Azt is meg kell érteni, hogy a természetes ételek több rostot tartalmaznak. Serkenti a belek perisztaltikáját (összehúzódásait), és a bélmozgások gyakoribbá válnak. A gyakori vágyakozás a természetes ételek megnövekedett nedvességtartalmával is jár;
 • A kutya kevesebb vizet kezd fogyasztani. Ez normális. Végül is, most nincs szüksége annyi folyadékra, és a tulajdonosnak nem kell aggódnia emiatt.

Ez fontos: Néhány kutya határozottan nem hajlandó átállni a természetes táplálékra. Az állat étkezés után nem eszik, nem hány, hasmenés vagy az emésztőrendszer zavarának egyéb megnyilvánulása.

Ebben az esetben azonnal szükség van állatorvos konzultációjára. A kutya krónikus betegségben szenvedhet, és speciális, kiegyensúlyozott étrendre van szüksége.

Nem szabad elfelejteni, hogy sok étel allergiás reakciókat okoz túlérzékeny állatoknál.

Az állatorvosi táplálkozási szakemberek allergén ételeket hívnak, például csirkét, tyúktojást. A háziállat intoleranciája lehet a tejtermékekkel vagy a halakkal szemben is.

A kutya szőrzetének, bőrének és székletének gondos megfigyelésével a tulajdonos időben észrevesz valami rosszat, és képes lesz megakadályozni a kóros folyamatok kialakulását.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.