A kutyám az örömöm!

Etetés és gondozásHogyan válasszunk száraz kutyaeledelt. Állatorvos tanácsai

Hogyan válasszunk száraz kutyaeledelt. Állatorvos tanácsai

takarmány

Amikor úgy dönt, hogy kutyát visz a házába, a leendő tulajdonosnak nemcsak a kényelmes ágyneműről, érdekes játékokról, kényelmes és praktikus munícióról kell gondoskodnia.Fontos szempont lesz a teljes étrend kiválasztása, amely biztosítja a napi energia- és alapvető tápanyagok szükségletét.

A hazai piacon a minőségi takarmányok széles választéka található. Ezért a kiválasztási folyamatnak megfontoltnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie. Valójában a négylábú háziállat aktivitása és egészsége közvetlenül függ a megvásárolt élelemtől.

A száraz kutyaeledel típusai

Még egy tapasztalt tulajdonos sem mindig tudja azonnal kitalálni, melyik márkát kell előnyben részesíteni. Ezért az állatorvosok a probléma lépésenkénti megoldását javasolják. Ehhez mutassa meg kedvencét szakembernek.

Az állat vizsgálati eredményei alapján az állatorvos ajánlásokat fogalmaz meg a választott étrendről:

 • Alapvető takarmány. Alkalmas napi táplálásra, és olyan háziállatok számára készült, akiknek nincs krónikus vagy akut egészségügyi problémájuk. Más szóval, kiegyensúlyozott étrend egy egészséges kutya számára minden nap.
 • Orvosi étel. Kinevezik, ha a kutyának valamilyen egészségügyi rendellenessége van. Ez lehet elhízás, allergiás reakció, a mozgásszervi megbetegedések vagy a gyomor-bél traktus betegségei. Valamint más olyan patológiák, amelyek megváltoztatják az alapvető étrendet.

Fontos: Nem szabad elhanyagolni a szakember ajánlásait. Ha az állatorvos javasolja a terápiás étrend előnyben részesítését, akkor egyértelműen be kell tartania az utasításait. Ez lerövidíti a rehabilitációs időszakot és megkönnyíti a betegség lefolyását.

Talán cikkünk hasznos lesz az Ön számára: Melyik a jobb: Száraz kutyaeledel vagy természetes? Minden előnye és hátránya

Száraz étel kiválasztási kritériumok

Ha az állatorvos nem ír elő terápiás étrendet a kutyának, akkor komolyan meg kell közelíteni a napi kész diéta választását. A kinológusok azt tanácsolják, hogy több alapvető kritériumra összpontosítsanak, amelyek lehetővé teszik, hogy megtalálja az optimális száraz tápot egy négylábú háziállat számára.

Kutya kora

A komoly állateledel-gyártók termékeik fejlesztésekor figyelembe veszik a kutya változó igényeit.

Ezért a híres márkák termékei közül a tulajdonos könnyedén kiválaszthatja a kutyáknak szánt ételeket:

 • Fiatalabb kor, 14 naptól kezdve. Alkalmas csecsemőknek és nevet visel Indító;
 • Idősebb kor (serdülők). Kiskutyák tulajdonosai választják, akiknek életkora 2 és 8 (10) hónap között mozog. A kategóriához tartozik Junior;
 • Átlagos életkor 1 és 6 (8) év között, fajtától függően. Ezt a csoportot hívják Felnőtt;
 • Öregedő egyének. A csomagoláson külön jelölés lesz Idősebb, amely segíti a vevőt az állatok korosztályában való eligazodásban, és jelzi, hogy ezt az ételt 6-8 évnél idősebb kutyáknak tervezték.

Fontos: A takarmány kor szerinti megoszlása ​​az állat testének változó igényeinek köszönhető. Ezért az állatorvosok javasolják az étrend korosztályának szigorú betartását. Ez biztosítja az állat számára az összes szükséges mikroelemet és vitamint, fehérjét és szénhidrátot optimális mennyiségben.

Kutya mérete

A gyártók többféle kutyaeledelt kínálnak:

 • Kis fajták. Apró szemcsékben vannak kiszerelve, amelyeket a háziállat még egy miniatűr rágóeszközzel is könnyedén megrághat;
 • Közepes fajták. Ezek egy nagyobb szemcséből állnak, amely kellő keménységű. Az evés során további terhelést hoznak létre a rágókészüléken, és segítik az állkapocs izmainak edzését;
 • Nagy és óriási fajták. Bizonyos esetekben ez a kategória két teljes értékű csoportra osztható, a gyártó döntésétől függően. A szemcsék nagyok. És a termék kondroitin és glükózamin formájában tartalmaz adalékokat. Segítenek megőrizni az ízületek porcszövetét és megakadályozzák annak idő előtti elvékonyodását.

Fontos: A szokásos eledel hiányában a tapasztalatlan kutyatulajdonosok elkövetik a szokásos hibát, és alkalmatlan étrendet szereznek kedvenceik számára.

Meg kell azonban érteni, hogy egy miniatűr kutya valószínűleg nem képes átrágni a dognak szánt kemény szemcséket. A kutya pedig éhes maradhat, de a tulajdonosnak mégis meg kell találnia a megfelelő típusú terméket.

Fizikai aktivitás szintje

A termék csomagolásának alapos tanulmányozása lehetővé teszi, hogy a fizikai aktivitásától függően válassza ki kedvencének az ideális lehetőséget:

 • Aktív vagy Energia. Olyan állatok számára készült, amelyek állandóan mozgásban vannak, versenyeken vesznek részt, hosszú sétákon kísérik tulajdonosukat (például vadászkutya). És azoknál az állatoknál is, amelyek nemrégiben súlyos betegségben szenvedtek, vagy akik műtét, trauma vagy hipotermia után legyengültek. Továbbfejlesztett fehérje a napi energiaigény kielégítésére.
 • Normál vagy Standart Olyan állatok számára készült, akik idejük nagy részét egy városi lakásban töltik, és naponta csak néhányszor mennek rövid sétára. Aktivitási szintjük átlagként jellemezhető, ezért nagyon fontos szigorúan betartani a gyártó napi takarmány mennyiségére vonatkozó ajánlásait. Ellenkező esetben túlsúlyos háziállatot kaphat, valamint a szív- és érrendszeri és az izom-csontrendszer problémáival.
 • Könnyű. Ideális ülő kutyák és háziállatok számára, akik hajlamosak az elhízásra. Ez az étel csökkentett mennyiségű zsírt és fehérjét tartalmaz, ami lehetővé teszi a kutya számára a fogyást.

Fontos: Ha a tulajdonos nem tudja önállóan meghatározni kedvence tevékenységének típusát és azt, hogy túlsúlyos-e, akkor az állatorvossal való konzultáció könnyen megoldja ezt a problémát.

Lehet, hogy cikkünk hasznos lesz az Ön számára: Kombinálható-e a száraz kutyaeledel és a természetes táplálék

Takarmányosztály

Nem minden tenyésztő tudja egyértelműen besorolni a kutyaeledelt a piacon. A kinológusok azt javasolják, hogy tanulmányozzák a diéták fő típusait, és válasszák ki a legjobbat kedvence számára.

Az összes száraz menüt, amely megvásárolható az állatkereskedésekben, hipermarketekben vagy állatgyógyszertárakban, feltételesen több osztályba soroljuk:

 • Gazdasági osztály takarmány

Olcsó étrend, amely hús helyett olcsó húsbelsőségeket tartalmaz. Ezek a szemcsék nagy mennyiségű gabonát és szóját tartalmaznak. A háziállat ízét olyan aromák és adalékok biztosítják, amelyek aligha nevezhetők hasznos komponensnek.

Az energiaértéket olyan olcsó összetevők is biztosítják, mint a zsír, valamint a hús- és csontliszt. A szakemberek közé tartozik a turistaosztály kategóriájába Pedigri, Chappi, Meal stb. Az előállítási költség minimális, ezért nagyon népszerű a korcs kutyák vagy a kerítésben tartott állatok tulajdonosai körében.

 • Prémium étel

Ezek tartalmazzák a belsőségeket és a húst, és a szójabab mennyisége minimális a gazdaságossági osztályhoz képest. A fő hangsúly a szénhidrátokon van. Az aromák és aromák százalékos aránya alacsony.

A termék ára magasabb, de a fogyasztók körében is keresett. A tenyésztők fő kategóriája a tenyészkutyákra szakosodott emberek és a négylábú háziállataikat gondozó tulajdonosok. Royal Canin, Purina, Dog Chau stb.

 • Szuper prémium étel

Még drágább takarmány. Összetételükben a gyártó csak kiváló minőségű húskészítményeket és minimális mennyiségű gabonanövényeket tartalmaz.

Jellemző tulajdonság a tartósítószerek és aromák hiánya. Ilyen termékek az Eukanuba, az Optima Nova stb.

 • Holisztikus osztálytáplálás

A legdrágább és kiváló minőségű takarmány. Összetételükben a fogyasztó nem talál aromákat, tartósítószereket vagy aromákat. A felhasznált húskészítményeket szigorú minőség-ellenőrzésnek vetik alá. A melléktermékek jelenléte a gyártási folyamatban elfogadhatatlan.

A vitaminok és mikroelemek forrása nem kémiai vegyületek, hanem természetes bogyók, gyümölcsök és gyógynövények. A gabonafélék tartalma a holisztikus osztály adagjában minimális.

Az ilyen takarmányok költsége a legmagasabb lesz, és a középosztálybeli fogyasztók számára alig elérhető. Akana, Origén, Grandorf stb.

Fontos: A prémium és a szuperprémium adagok között választva a fogyasztó észreveszi, hogy a gyártó által jelzett minőségi különbség nem olyan jelentős, mint a termék árkategóriája.

Ezért allergiás reakció vagy a takarmány bármely összetevőjével szembeni intolerancia hiányában választhatja a klasszikus prémium kategóriát.

Lehet, hogy cikkünk hasznos lesz az Ön számára: A kutyát a természetes etetésből a száraz ételbe helyezzük át. Állatorvos tanácsai

Figyelem: hamis!

Nehéz túlbecsülni a hamisított áruk számát a hazai piacon. És ez alól a kutyaeledel sem kivétel. Végül is olyan kényelmes, hogy alacsony minőségű analógot készítsen, és vonzó és annyira ismert csomagolásba csomagolja. A tenyésztő pedig "drága prémium ételt" vásárol kedvence számára.

Az alacsony minőségű élelmiszerek etetéséből adódó krónikus betegségek kialakulásának elkerülése érdekében az állatorvosok azt javasolják, hogy száraz élelmiszert csak megbízható forgalmazóktól vásároljanak. Ezek állatorvosi gyógyszertárak, hipermarketek, nagy állatkereskedések stb. Vagyis azokon a helyeken, ahol egyszerűen nem lesz képes rossz minőségű árukat szállítani.

Az a kísérlet, hogy minőségi terméket "kézből" vagy egy kicsi tálcát vásárolhat vonzóbb összegért, tele van kedvence egészségének komplikációival.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.