A kutyám az örömöm!

Etetés és gondozásKombinálható a száraz kutyaeledel és a természetes táplálék?

Kombinálható a száraz kutyaeledel és a természetes táplálék?

tud

Előbb vagy utóbb minden tulajdonos elgondolkodik azon, hogy lehetséges-e egyidejűleg száraz élelmet és természetes termékeket használni négylábú kedvencének etetésére. Az állatorvosok közötti viták ebben a kérdésben évek óta nem szűntek meg.Tartalom:

 • Kombinálható-e a száraz étel és a természetes
 • Lehetséges-e váltogatni a száraz ételt és a természeteset?
 • Keverhető-e különböző gyártók száraz étele
 • Keverhető a nedves és a száraz étel?

Próbáljuk ki, és kitaláljuk, hogy lehetséges-e száraz granulátum és természetes termékek keverése.

Kombinálható-e a száraz étel és a természetes

A kérdés megválaszolásához meg kell értenie, hogy mi történik a testben, amikor különböző típusú takarmányokat keverünk:

 • Ugyanazon típusú etetéssel (csak természetes termékeket használva vagy száraz granulátumot választva) az emésztési folyamat teljesen a kiválasztott takarmánytípushoz igazodik;
 • Különböző adagok keverésekor az állat fokozatosan komoly zavarokat okoz a tápanyagok asszimilációja és az anyagcsere során. Ez annak köszönhető, hogy a kész takarmányok sokkal gyorsabban szívódnak fel, és nagy mennyiségű nedvességet igényelnek a kiváló minőségű asszimilációhoz. A szemcséknek meg kell duzzadniuk, és csak ezt követően kezdődik meg a fermentációs folyamat. A természetes ételek emésztése sokkal hosszabb ideig tart. De az asszimilációjukhoz elfogyasztott folyadék mennyisége minimális lesz. A fermentációs folyamat azonnal megkezdődik, miután az élelmiszer belép a gyomorba;
 • A száraz granulátumok és természetes termékek (túró, gyümölcs, hal, hús vagy zöldség) egy tálba keverésével a tulajdonos indokolatlan terhet ró kedvence emésztőrendszerére;
 • A vegyes takarmányozás jellemzője az lesz, hogy a száraz granulátum használatának előnyei minimálisak lesznek. Az erjedési folyamat késik, és több órán keresztül nincs idejük megemészteni. Ezért az étrend ilyen összetevőinek tápértéke minimális lesz.

Fontos: Az ilyen étrend negatív hatása nem lesz azonnal észrevehető. Kezdetben a háziállat vidám és aktív lesz, a fényes és vastag szőrzet nem teszi lehetővé a tulajdonos számára, hogy vitaminok, ásványi anyagok vagy tápanyagok hiányára vagy feleslegére gyanakodjon.

Lehetséges-e váltogatni a száraz ételt és a természeteset?

Gyakran a tulajdonosok inkább vegyes etetést alkalmaznak, így az állatnak kész adagot adnak reggel, este természetes táplálékot.

Ez a megoldás számos funkcióval rendelkezik:

 • A száraz szemcsék megduzzadnak az emésztőrendszerben, és ideje felszívódni;
 • A természetes ételek megemésztése sokkal hosszabb ideig tart, ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy a természetes ételeket este táplálják. Így több mint 8 óra telik el az étkezések között, és minden tápanyag teljesen megerjed;
 • Az állatorvosával folytatott konzultáció segít kiválasztani a vegyes etetés legjobb típusát. A granulátum elegendő mennyiségű gabonafélét tartalmaz. Ezért nem szabad főznie hússal zabkását háziállatának az esti etetéshez. Előnyben kell részesítenie a halakat vagy húskészítményeket zöldségekkel vagy gyümölcsökkel kombinálva, tojást vagy túrót ajánlani a kutyának;

Fontos: rendkívül óvatosan kell eljárni a vegyes takarmányozás során azoknál a tulajdonosoknál, akik a prémium vagy a holisztikus adagok mellett döntöttek. Ezek a termékek optimális mennyiségű húst, valamint kiegyensúlyozott zsír- és szénhidráttartalmat tartalmaznak.

Talán cikkünk hasznos lesz az Ön számára: Melyik a jobb: Száraz kutyaeledel vagy természetes? Minden előnye és hátránya

Nagy mennyiségű fehérjetartalmú étel további bevitele a napi menübe további terhet jelent a vesék számára, és allergiás reakciót okozhat a fehérjékre. Ebben az esetben kínáljon háziállatának erjesztett tejtermékeket, valamint gyümölcsök és zöldségek keverékét.

Az állatorvosok emlékeztetnek arra, hogy vegyes típusú etetés csak olyan egészséges kutyáknál lehetséges, akiknek nincsenek krónikus betegségeik.

Fontos szempont, hogy a vegyes étkezés időtartama ne haladja meg a több hetet. Vagyis nem szabad folyamatosan etetni háziállatát ennek a rendszernek megfelelően.

tartani

Keverhető-e különböző gyártók száraz étele

A tulajdonosok gyakori hibát követnek el, amikor nemcsak a száraz granulátum ízét, hanem a takarmánygyártót is rendszeresen megváltoztatják.

Érvelésüket azzal érvelik, hogy a kutyának elegük van ugyanabból az étrendből. De valójában sok tenyésztő előnyben részesíti azt a takarmányt, amelyhez a gyártó jelenleg kedvezményt ad.

Természetesen pénzügyi szempontból ez a döntés meglehetősen indokolt, és lehetővé teszi, hogy jobb minőségű menüt kínáljon az állatnak a hagyományos étellel azonos áron. De ne feledkezzünk meg a választás negatív oldaláról.

Minden gyártó különböző összetevőket használ, különböző arányban. A száraz táplálék állandó változása kóros folyamatok kialakulásához vezet az emésztőrendszerben. Egyes granulátumok megnövekedett mennyiségű szójababot tartalmaznak, másoknál minimális a gabonafélék mennyisége, mások pedig optimális arányban tartalmaznak fehérjéket és szénhidrátokat, de megnövekedett mennyiségű zsírt tartalmaznak.

Az egyes tápláléktípusok emésztéséhez és asszimilálásához a kedvtelésből tartott állatok testének optimális gyomornedv-összetételt kell kialakítania. Az étrend állandó változása zavarja az alkalmazkodási folyamatot, és az emésztés során nem minden anyag szívódik fel. Következésképpen a háziállatnak hiánya vagy bizonyos anyagfeleslege van.

Fontos: Csak akkor lehet elkerülni az események ilyen alakulását, ha a tulajdonos alaposan tanulmányozza a takarmány összetételét. És a benne lévő tápanyagok aránya. Csak így a kutya testének nem kell újból alkalmazkodnia a menü új összetételéhez.

Keverhető a nedves és a száraz étel?

Az állatorvosok és tapasztalt kutyavezetők egyértelmű választ adnak erre a kérdésre. Keverhet száraz és nedves ételeket. A legfontosabb az egyszerű szabályok betartása:

 • Válasszon egy gyártó termékeit. Ez nem okoz további stresszt az emésztőrendszerben;
 • Ha a kiválasztott gyártó sorában nincs tasak vagy konzerv, akkor alaposan tanulmányozhatja más márkák ajánlatait. A hazai piacon bemutatott takarmányok elemzése lehetővé teszi, hogy azonos összetételű és alaptápanyagok arányú terméket válasszon;
 • A teljes ételek használata lehetővé teszi számukra a száraz étrend egy részének pótlását. Az adott háziállat étlapján található száraz és konzervek arányához konzultáljon állatorvossal vagy táplálkozási szakemberrel. Kiválasztják az optimális mennyiségű pelletet és konzervet a kutya korától, súlyától, életmódjától és egyéb jellemzőitől függően.

Ez fontos: a konzervek nem képezhetik a kutya étrendjének nagy részét. A szilárd részecskék (száraz szemcsék) hiánya a plakk gyors kialakulásához vezet a kedvtelésből tartott fogzománc felületén. Ez lesz a fogkő képződésének alapja.

Miután gondosan tanulmányoztuk a kérdést, néhány egyszerű következtetést vonunk le:

 • A természetes és száraz ételek egy tálba keverése elfogadhatatlan, mert ez a gyomor-bél traktus munkájának megzavarásához vezet;
 • A vegyes típusú étel nem kívánatos, de rövid ideig és csak egészséges háziállatoknál lehetséges. Az étkezések közötti időtartam nem lehet kevesebb, mint 8 óra;
 • Különböző gyártók száraz vagy természetes és száraz ételeinek kombinálása veszélyes a kutya anyagcseréjére. Növeli bizonyos anyagok feleslegének vagy hiányának kockázatát;
 • Konzervált és száraz ételeket tartalmazó vegyes étrend csak akkor lehetséges, ha számos feltétel teljesül. Például egy gyártó minőségi termékeinek felhasználásával.

Lehet, hogy cikkünk hasznos lesz az Ön számára: A kutya áthelyezése a száraz ételből a természetes táplálékba. Állatorvos tanácsai

A kutya étkezési szokásainak megváltoztatásáról először konzultáljon állatorvosával. Fontos az étrend fokozatos megváltoztatása is, hogy az állat teste alkalmazkodhasson az új táplálékhoz.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.