A kutyám az örömöm!

Etetés és gondozásÁtvisszük a kutyát a természetes táplálékból a száraz ételbe. Állatorvos tanácsai

Átvisszük a kutyát a természetes táplálékból a száraz ételbe. Állatorvos tanácsai

táplálás

A kész étrend előnyeiről és hátrányairól szóló vita évek óta nem csillapodik. Minden tulajdonos maga dönti el, hogy száraz granulátummal táplálja-e kedvenceit, vagy inkább a természetes ételeket részesíti előnyben.Próbáljuk meg kitalálni, hogyan lehet helyesen áttenni kedvencét kész takarmányba, és nem okozhat helyrehozhatatlan kárt a testében.

Tartalom:

 • Amikor szükség lehet a kutya száraz ételre való áthelyezésére
 • A száraz élelmiszerekre történő átadás szabályai
 • A kutya természetes táplálékról száraz táplálékra való átvitelének rendszere
 • Mi a teendő, ha a kutya megtagadja a száraz ételt
 • Hogyan lehet áthelyezni a kutyát az egyik száraz ételből a másikba

Amikor szükség lehet a kutya száraz ételre való áthelyezésére

Számos oka van annak, hogy egy szerető tulajdonos átállítsa négylábú kedvencét kész adagra. A statisztikák azt mutatják, hogy a leggyakoribbak között vannak:

 • Szabadidő hiánya. A munka és a város körüli hosszú utazások hatalmas időt igényelnek. A tulajdonosnak egyszerűen nincs lehetősége friss, kiváló minőségű természetes termékek vásárlására a kutya etetésére;
 • Tapasztalat hiánya a változatos és kiegyensúlyozott menü elkészítésében;
 • Különböző betegségek megjelenése egy állatban, amelyben speciális étrendre van szükség. Szinte lehetetlen ilyen ételeket egyedül elkészíteni;
 • A tulajdonos és háziállata gyakori utazása. Friss ételeket találni útközben és kiegyensúlyozott étrendet összeállítani nem könnyű.

Feltétlenül olvassa el cikkünket: Melyik a jobb: Száraz kutyaeledel vagy természetes? Minden előnye és hátránya

Számos oka lehet egy ilyen döntés meghozatalának, például egy kutya átültetése a kész étrendre. És rendkívül fontos ezt a lehető legkíméletesebben megtenni, hogy emésztőrendszere ne szenvedjen.

A száraz élelmiszerekre történő átadás szabályai

Az állatorvosok emlékeztetnek arra, hogy amikor egy állatot természetes táplálékról kész adagra helyeznek át, számos nagyon fontos szabályt be kell tartani:

 • Csak minőségi termékeket válasszon. Ne részesítse előnyben a turistaosztály termékeit. Az esetek 99% -ában alacsony ár érhető el, mivel nagy mennyiségű szójababot, kukoricát és egyéb, állat számára kevéssé használható összetevőket visznek be a szemcsékbe. A szakértők azt javasolják, hogy a holisztikus kategóriába tartozó prémium ételeket vagy keverékeket válasszák;
 • Előzetesen forduljon állatorvosához. Ez lehetővé teszi, hogy felmérje a háziállat egészségét, és az optimális menüt válassza ki a hazai piacon bemutatott kiváló minőségű étrendek közül;
 • Ne siess. Ideális esetben a kutya más típusú táplálékba történő átültetésének időtartama nem lehet kevesebb, mint 14 nap. Ez az idő szükséges ahhoz, hogy az egészséges háziállat fokozatosan alkalmazkodjon a szokatlan ételekhez, és ne legyenek problémái a gyomor-bél traktusban;
 • Egyéni megközelítés. Nem minden kutya könnyen lemond egy lédús húsdarabról, és boldogan vált át száraz granulátumra. Legyen türelmes és adjon időt kedvence számára, hogy megszokja. A tulajdonos túlzott kitartása negatív következményekkel járhat.

Fontos: A tenyésztőknek emlékezniük kell arra, hogy számos tabu létezik, amelyeket nem szabad elhanyagolni. Ezeknek a tilalmaknak teljesen tudományos magyarázata van, és az állatok egészségének megőrzésére szolgálnak.

Tehát nem ajánlott száraz állateledelre helyezni:

 • Amely életkora meghaladja az 5-7 évet. Ebben az esetben az emésztőrendszer egyszerűen nem képes alkalmazkodni az új menühez, és magas a belekben krónikus gyulladásos folyamatok, hasnyálmirigy-gyulladás és más ugyanolyan kellemetlen betegségek kialakulásának kockázata;
 • Kölyökkutyák 4-5 hónapos korukig. Ebben az időszakban az emésztőrendszer minden szerve aktívan fejlődik. 5 hónapos korára pedig a hasnyálmirigy elegendő enzimet termel ahhoz, hogy a kölyökkutyát a száraz ételekhez igazítsa;
 • Drámai módon távolítsa el a szokásos természetes termékeket az állat étrendjéből. Nagy a kockázata annak, hogy pszichés traumát okozhat a kutyának, mert az új ételeket nem mindig könnyű felfogni. És a háziállat biztos abban, hogy a tulajdonos egyszerűen nem hajlandó etetni;
 • Hagyja a szokásos mennyiségű vizet. A száraz pelletek megduzzadnak a kutya gyomrában. Ezért aktívan iszik. És ha a tenyésztő a tálban lévő vízmennyiséget ugyanúgy hagyja, mint a természetes etetésnél, akkor a kutya szomjas a folyadékhiány következtében;
 • Adjon hozzá vitamin- és ásványianyag-komplexeket, miután a kutyát kész prémium keverékekre helyezi át. Fontos megjegyezni, hogy a jó minőségű száraz élelmiszerek kiegyensúlyozott mennyiségben tartalmaznak minden alapvető tápanyagot. Ezért a vitaminok további bevezetése hipervitaminózis kialakulásához vezet. És veszélyes egy kisállat számára is, mint a vitaminok és ásványi anyagok hiánya.

Ezeket az egyszerű szabályokat követve minden tulajdonos fájdalommentessé és kényelmessé teszi kedvencének természetes termékekből a kiváló minőségű keverékekbe történő áthelyezését.

Figyeljen cikkünkre: A kutya átalakítása száraz ételből természetes táplálékká. Állatorvos tanácsai

A kutya természetes táplálékról száraz táplálékra történő átvitelének rendszere

Az állatorvosok azt javasolják, hogy tartsanak be egy bizonyos rendszert, amely megkönnyíti az emésztőrendszer számára a kész adagokra való áttérés folyamatát.

Tehát a természetes termékek és a száraz granulátum következő arányát kell figyelembe venni:

 • 1-5 nap 75% nat. Termékek: 25% granulátum;
 • 6-10 nap 50% nat. Termékek: 50% granulátum;
 • 10-15 nap 25% nat. Termékek: 50% granulátum;
 • A 16. naptól kezdve 100% kész száraz adag.

Fontos: A szakértők emlékeztetnek arra, hogy a friss alapanyagokat és a száraz ételeket nem szabad egy tálba keverni. Az egyetlen kivétel azok a háziállatok, akik határozottan nem hajlandók még a szárításra sem. Ebben az esetben kis mennyiségű pelletet keverhet a szokásos étrendbe, hogy a kutya megszokja az ízüket. Más esetekben a száraz táplálékot reggel adják, a természetes táplálékot pedig este. Vagy fordítva.

Lehet, hogy cikkünk az Ön számára is hasznos lesz: Kombinálható-e a száraz kutyaeledel és a természetes táplálék

Mi a teendő, ha a kutya megtagadja a száraz ételt?

Ezt a kérdést zavart tenyésztők teszik fel állatorvosoknak vagy tapasztalt kutyavezetőknek.

A válasz egyszerű. Lehet, hogy a háziállat nem szereti a tulajdonos által választott menü ízét vagy aromáját. Ezért nem szabad azonnal egy nagy csomag szokatlan ételt vásárolni. Kínáljon finom finomságokat. Valószínű, hogy a "hústál" jobban tetszik az állatnak, mint a "Nyúl és Törökország", vagy fordítva.

Kis mennyiségű granulátum keverése a megszokott ételhez jó megoldás. Tehát a kutya fokozatosan megszokja az új ízt és aromát. Az átmenet kissé tovább fog tartani, de kíméletesebb lesz.

Hogyan lehet áthelyezni a kutyát az egyik száraz ételből a másikba?

Néha a kutya több napig megtagadja kedvenc ételét. Ne ragaszkodj hozzá. Sokkal könnyebb a szokásos étrendet minőségi száraz ételre váltani. Ha egy ilyen változás kezdeményezője egy kutya, amely nem hajlandó száradni, akkor minden sokkal könnyebben megy.

De mi van a tulajdonosokkal, akiknek bármilyen okból át kell szállítaniuk kedvenceiket egy másik gyártó kész takarmányába? Például terápiás étrenden? Az állat nem mindig szívesen fogadja el az ilyen változásokat az ételben.

Az állatorvosok azt javasolják, hogy fokozatosan adjanak új ételeket a szokásos ételekhez. A négylábú kedvenc hozzászokik az új ízhez. Az átmenet időtartama több naptól két hétig tarthat.

Fontos: A tulajdonosnak szorosan figyelnie kell a kutya állapotát. Az emésztőrendszerben fellépő rendellenességek (hasmenés, székrekedés, nyálka vagy vér a székletben, hányás, apátia) és egyéb riasztó tünetek lehetnek a szakemberrel való kapcsolatfelvétel oka.

Az állatorvos segít meghatározni az állat ezen állapotának okát, és kiválasztja az optimális étrendet, a takarmány mennyiségét és a kész étrend márkáját.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.