A kutyám az örömöm!

Etetés és gondozásNyakörv vagy hám. Melyiket jobb választani

Nyakörv vagy hám. Melyiket jobb választani

jobb

Amikor úgy dönt, hogy négylábú háziállatot visz be a házba, a tulajdonosnak bizonyos tárgyakat kell megvásárolnia a kutya gondozásához. Ezek az ágynemű, a tál, a játékok és a speciális ételek vagy vitaminok. De nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a gyalogláshoz bizonyos lőszerek szükségesek.Az állatgyógyszertárak és az állatkereskedések pultjain a gallérok, a pórázok és a hámok széles választéka található.

Mit válasszon: hám vagy gallér?

Hallgassuk meg a tapasztalt kutyakezelők véleményét, és fontoljuk meg, milyen kutyafajtáknak kell hevedert használniuk a sétához, és melyikre a legjobb megoldás a nyakörv megvásárlása.

A gallérok előnyei és hátrányai

A legtöbb tenyésztő meg van győződve arról, hogy a nyakörv sokoldalú hám minden típusú kutyához. Hát így van?

Az állatorvosok emlékeztetnek arra, hogy a gallér használatának vannak előnyei és hátrányai. És csak a helyzet átfogó értékelése teszi lehetővé az optimális termékmodell kiválasztását.

A gallér használatának pozitív szempontjai a következők:

 • Kényelmes viselet abban az esetben, ha megfelelő modellt választanak;
 • Praktikum. A tulajdonos olyan terméket vásárolhat, amely megfelel az összes higiéniai követelménynek;
 • Gazdag árnyalatú paletta, széles anyagválaszték, lenyűgöző mérettartomány, valamint lehetőség egy nyakörv megvásárlására, amely egy miniatűr kutyát díszít;
 • Teljes irányítás a kedvence felett, temperamentumától függetlenül. Nyugodt állatok számára elegendő a klasszikus modell, agresszív egyedek számára pedig a parfók lesznek az ideális megoldások;
 • Megfizethető ár a teljes modellpalettán.

Kétségtelen, hogy a gallérnak számos előnye van. De nem szabad megfeledkeznünk az ilyen választás hátrányairól:

 • Nagy a nyaki sérülés veszélye azoknál a háziállatoknál, akik hajlamosak a hirtelen mozdulatokra és járás közben rángatóznak. A nyak éles összenyomásával az állat vérnyomása emelkedik, ami hátrányosan befolyásolja az egészségét;
 • Helytelen méretválasztással vagy a termék nem megfelelő rögzítésével az állat szőrzetében romlás tapasztalható. A nyakon lévő szőrt állandó viseléssel vagy túl erős rögzítéssel töröljük le.

Fontos: A gallérok széles választéka van, így minden tulajdonos kiválaszthatja kedvence számára az optimális modellt, figyelembe véve karakterének és viselkedésének jellemzőit.

Mikor kell használni a gallért

A kinológusok több olyan helyzetet neveznek meg, amikor a gallér használata célszerűbb, mint a hám használata. A klasszikus lehetőségek a következők:

Kiképzés. A nyakörv lehetővé teszi számos parancs kidolgozását, megkönnyítve ezzel a kedvtelésből tartott állatok viselkedésének ellenőrzését a képzés idején;

Ellenőrzés egy alacsony szocializációjú állat felett. Nyilvános helyeken egy ilyen kutya agressziót mutathat, vagy éppen ellenkezőleg, megijedhet és elkezdheti letörni a pórázt. Ebben az esetben a legjobb megoldás az lenne, ha parfót vagy klasszikus gallért használna, az egyén temperamentumától függően.

Fontos: A kutyavezetővel folytatott konzultáció segít kiválasztani az ideális nyakörv modellt az állat jellemének és viselkedésének jellemzőitől függően.

Feltétlenül olvassa el cikkünket: Nyakörv kiválasztása kutyának. Tulajdonos tippek

A hám előnyei és hátrányai

Meg kell érteni, hogy a hám egyfajta lőszer. Prototípusa az állatok kutyaszánon történő rögzítésére használt termékek. Megjelenése szerint a háziállat mellkasát és nyakát borító övkészletként írható le.

A hám használatának pozitív szempontjai vannak:

 • Sokoldalúság. A tulajdonos bármilyen fajta kutyának megfelelő terméket választhat, méretétől függetlenül;
 • Gazdag anyagválasztás, kiterjedt színpaletta és lenyűgöző mérettartomány;
 • Kényelem az állat számára sétálás közben. A hám nem szorítja éles rángatással a légcsövet, és megfelelő méretben nem okoz fájdalmat vagy kellemetlenséget;
 • Egységes terhelés a gerincen;
 • Az izom-csontrendszer edzésének lehetősége a modell súlyokkal történő használata esetén.

A kutyavezetők emlékeztetnek arra, hogy a hámnak számos hátránya van. Ezeket a lőszertípus kiválasztásakor figyelembe kell venni:

 • Nem alkalmas tartós viseletre;
 • A hosszúszőrű háziállatoknak nagy a kockázata, hogy a hevederek elvékonyodási helyén elvékonyodnak a szőrzet, ami rontja a kutya megjelenését;
 • Nem teszi lehetővé az állat teljes irányítását járás közben. Ez különösen igaz az élénk temperamentumú vagy agresszív kutyákra.

Fontos: A hevedernek méretének meg kell felelnie a kutyának, és semmi esetre sem lehet kényelmetlen.

A hevederek és a bőr távolsága 1-2 ujj legyen, az állat méretétől függően. Csak ebben az esetben az ilyen típusú lőszerek viselése a lehető legkényelmesebb lesz egy négylábú háziállat számára.

Feltétlenül olvassa el cikkünket: Hogyan válasszunk hámot kutyájának. Tulajdonos tippek

Mikor kell használni a hámokat

Tapasztalt tenyésztők és kutyavezetők azt állítják, hogy a hámok használata csak néhány esetben ajánlott:

 • Miniatűr háziállatok sétálásakor. A dekoratív fajták (játékterrierek, olasz agarak, chihuahuák stb.) Nagyon finom nyaki csigolyákkal rendelkeznek. Ezért ellenjavallt a kiegészítő terhelés gallér, póráz részleges súlya és karabiner formájában. Ezenkívül a hám használata lehetővé teszi, hogy egy törékeny háziállatot póráz segítségével emeljen a karjaiba, és az egészségének legkisebb károsodása nélkül;
 • Vezető kutya munkájához és kiképzéséhez. Nyakörvet nem használnak ilyen állatokhoz, csak speciális hámokat;
 • Szánhúzó kutyák munkájához. Az egyetlen feltétel a lőszer megnövekedett szilárdsága és tökéletes illeszkedése a kutya alakjához;
 • Ha a kutya a bracheocephalicus kategóriájába tartozik. Ezek mopszok és bulldogok, valamint olyan állatok, amelyek a fej és a nyak között enyhe különbséggel bírnak. Az ilyen személyek számára a gallér használata nagyon nehéz lesz. Végül is a kutya biztonságos rögzítéséhez szorosan meg kell húzni a gallért. És ez megnehezíti a légzést, és kiválthatja a nyomás és az oxigén éhezés növekedését.

Fontos: Ha a tulajdonos kétségbe vonja a nyakörvet vagy a hámot, akkor a legjobb megoldás egy tapasztalt kutyavezető konzultációja lenne. A szakember elmondja, hogy a gallér milyen esetekben lesz a legmegfelelőbb, és mikor szükséges kizárólag hámot használni.

Következtetést vonunk le

A gyalogláshoz és edzéshez szükséges muníció megvásárlásakor fontos megjegyezni egy egyszerű dolgot. Speciális sportágak (szánhúzó kutyák) vagy háziállat fajtajellemzői (miniatűr állatok) esetén ne cserélje le a nyakörvet hevederrel vagy a hevedert gallérral.

Ha az állat folyamatosan rángatja a pórázt, akkor megnő a nyaki sérülés veszélye. És inkább a hámot kell előnyben részesítenie. De a kutya nagy mérete és az agresszív viselkedésre való hajlam miatt sok szakértő javasolja a parfos (szigorú gallér) használatát a kedvtelésből tartott szokások elválasztásához.

Más esetekben gondosan mérlegelnie kell négylábú barátja nevelését. Különös figyelmet kell fordítani az OKD tanfolyamra (általános képzés).

Ha a kutya kiképzett és nyugodtan teljesíti az alapvető parancsokat, nem húzza meg a pórázt és megfelelően viselkedik a nyilvános helyeken, akkor a lőszer bármelyik lehetősége használható a sétára.

A nevelési folyamathoz való átgondolt hozzáállás, valamint a kutya jellegének elemzése lehetővé teszi a tulajdonos számára, hogy kiválassza az ideális lőszertípust a kényelmes és izgalmas sétához.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.