A kutyám az örömöm!

Etetés és gondozásNyakörv kiválasztása kutyának. Tulajdonos tippek

Nyakörv kiválasztása kutyának. Tulajdonos tippek

gallér

Minden kutyatenyésztő mindig szembesül a gallér megvásárlásának kérdésével. A megfelelő gallér kiválasztása fontos a kényelmes kommunikációhoz a kutyájával. A rosszul felszerelt gallér veszélyes helyzetet teremthet, vagy problémákhoz vezethet a tulajdonos és kutyája közötti kölcsönös megértésben.Tartalom:

 • Nyakörv típusok
  • Nyakörvek
  • Nyakörvek edzéshez és viselkedésjavításhoz
  • Nyakörvek megjelenítése
  • Dekoratív gallérok
 • A gallér méretének kiválasztása
 • Melyik gallért válasszuk egy kiskutya számára

Nyakörv típusok

A gallérok gyakorlati céljuktól függően több típusra oszthatók:

 • Minden nap,
 • Nyakörvek edzéshez és viselkedésjavításhoz,
 • Kiállítás
 • Dekoratív.

A kutyával való rendszeres sétákhoz a mindennapi nyakörvek alkalmasak. Az "oktató" nyakörvek erősebb hatást gyakorolnak a kutyára. A kiállítások gallérjai gyakorlatilag láthatatlanok, és megőrzik az állat szőrzetének szépségét. Dekoratív gallérokat csak a tulajdonos szépsége és öröme érdekében tesznek fel.

A felsorolt ​​gallérok mindegyikének megvannak a maga előnyei és hátrányai, amelyeket figyelembe kell vennie vásárláskor. Tehát kezdjük.

Nyakörvek

A hétköznapi vagy sétáló nyakörvek a leggyakoribbak, és minden kutyánál vannak ilyenek. Egy ilyen nyakörvnek szabványos modellje van, egy félgyűrűvel, és kényelmes, mert szinte bármilyen fajta kutyák számára használható, csak ki kell választania a megfelelő méretet. A mindennapi gallér bőrből, ponyvából vagy nejlonból készülhet. Vásárláskor jobb megbizonyosodni arról, hogy a pórázgyűrű erős és jól van-e rögzítve a gallér aljához.

Bőr gallérok

tartani

A leggyakoribb egy bőr gallér. Az ilyen gallér kiválasztásakor nem szabad előnyben részesítenie a puha bőrből készült terméket, mivel az megnyúlhat. Ezenkívül a választás során érdemes figyelembe venni, hogy a nedvesség elrontja a bőrt, ezért jobb, ha egy gallérot választunk feldolgozott élekkel.

A gallér állhat egy réteg bőrből (túl vékony, megnyúlhat és könnyebben elszakadhat) vagy két réteg bőrből. Varrott oldalán puha ruhával borítható. Fém díszdíszekkel ellátott gallér vásárlásakor ellenőrizze, hogy szilárdan vannak-e rögzítve, és nem jelentenek veszélyt az állatra.

Egyes kutyák megrágják a bőrgallérokat, ezért négylábú barátok számára nem ajánlott tartani őket. Ne felejtsük el, hogy víz vagy hő feltörheti a bőrt.

Vászon gallérok

tanács

Egy ilyen gallér, ellentétben a bőrrel, nem fél a nedvességtől. Egy vászon gallér azonban jól megtartja a nedvességet, vagyis megnehezül. Rothadhat, ha nem szárítják.

Elég rugalmas és tartós, mosható, ugyanakkor meglehetősen alacsony az ára. A ponyva gallér fő hátránya, hogy amikor bármilyen sérülés megjelenik, elkezd szakadni. Nehéz vagy állandó terhelés esetén teljesen elszakad. A vászon gallér remek lehetőség a túrákon való sétára a mezőkön és az erdőkön.

Nylon gallérok

választani

Könnyű és tartós gallér, amely kényelmes a kutya számára. A nejlon nem nyújtózkodik, nem reagál a vízre és nem fakul ki a napsütésben. Ez a lehetőség a legoptimálisabb kis kutyafajták számára. Nem alkalmas nagy kutyafajták számára, mivel leggyakrabban műanyag rögzítővel van felszerelve, amely nem képes ellenállni egy nagy kutya húzóerejének.

A nejlongallérok egyik fajtája a fonott paracord gallér (erős nejlonzsinór). Ez nem meglepő - elég tartósak, fényesek és gyönyörűek.

választani

Általában a nejlon gallérok megbízhatóak, hosszú ideig tartanak, és idővel nem veszítik el minőségüket.

Nyakörvek edzéshez és viselkedésjavításhoz

Az edzőgallérok három típusra oszthatók:

 • Egyenes gallér (parfors)
 • Fojtogató
 • Elektromos gallér.

Ezeket a gallérokat nem használják a mindennapi életben, de gyakran vannak olyan helyzetek, amikor az oktatási folyamat során nem lehet nélkülük. Ez különösen igaz az elhanyagolt nevelésű felnőtt kutyák viselkedéskorrekciójára. A kívánt hatás eléréséhez képesnek kell lennie az ilyen típusú gallérok megfelelő használatára.

Fontos! Bármely gallér használata viselkedéskorrekcióhoz legjobban tapasztalt edző felügyelete mellett történhet.

Egyenes gallér (parfors)

tanács

A hatást a tövis jelenléte okozza a gallér belsejében. A szigorú gallér két típusra oszlik: huzalra és lemezre. A kettő közötti fő különbség a tüskék mérete. A lamellás parforák tüskéje általában rövidebb, mint a huzalé.

A tüskék méretét a kutya szőrzetének hosszától függően választjuk meg (minél hosszabb a szőrzet, annál hosszabb a tüskék). Fontos, hogy a biztonsági gallérhoz megfelelő méretet válasszon. A parferek összekapcsolásának számának olyannak kell lennie, hogy a nyakörv a lehető legközelebb legyen a kutya füléhez. A gallér méretét a felesleges linkek eltávolításával lehet beállítani.

Fontos! A szigorú gallér nem használható állandóan! Megsebesítheti az állatot, ráadásul a kutya megszokja az állandó kényelmetlenséget és nem reagál rá. Csak akkor használjon parfort, ha oktató felügyelete mellett szükséges a viselkedés helyesbítése.

Fojtogató

tartani

Ez a típusú gallér úgy néz ki, mint egy fémből, bőrből vagy kötélből készült hurok. A hurok meghúzásával cselekszik: minél jobban húzzák a pórázt, annál jobban megfeszül a fojtófog a kutya nyakán. Ez nem árt a kutyának, de reagál a póráz meghúzására.

A bőrszíjat tartják a legbiztonságosabbnak, de a bőr ápolást igényel. A fojtogatás hátránya, hogy egy éles bunkó megsebesítheti a kutyát.

Az ilyen típusú nyakörvet választva nem szabad túl hosszú kézifogást vásárolni, mivel fennáll a veszélye, hogy a kutya leveszi.

Elektromos gallér

kutya

Az elektromos gallér lehetővé teszi a kutya vezérlését olyan elektromos impulzusok segítségével, amelyek a kutya nyakába kerülnek a tulajdonosnál elhelyezett távirányítón keresztül.

Elektromos gallér vásárlásakor ügyelnie kell a hatótávolságra, a teljesítményre (a kutya méretétől függően elosztva) és a stimulációs szintekre. Ezen túlmenően az elektromos nyakörvet hangjelzéssel lehet felszerelni, amely segít megtalálni a kutyát.

Más viselkedési nyakörvektől eltérően az elektromos gallér segít távolról irányítani a kutyát. Ez a legalkalmasabb a kutya nemkívánatos cselekedeteinek megakadályozására, amikor kiszabadítják a póráztól. A keresési képzésben is nélkülözhetetlen.

Az elektromos nyakörv hátrányai közé tartozik az instabil pszichés kutyák magas költsége és a nem megfelelő reakció valószínűsége. Mint mindenféle korrekciós gallért, nem szabad állandóan használni!

Nyakörvek megjelenítése

kutya

A kutyakiállítás nyakörvének a lehető legkevésbé észrevehetőnek kell lennie, feladata a lehető legszebben és természetesebben megmutatni a ringben lévő kutyát egy kutyakiállításon, miközben nem hívja fel magára a figyelmet. A bemutató nyakörveket a kutya méretétől, színétől és szőrzetétől függően választják ki.

A kiállítási gallérok két típusra oszthatók:

 • Csengetés
 • Strangleholds.

A gyűrűk vékony nejlonzsinórból vagy bőrből készülnek, különböző színűek lehetnek (a színt a kutya bundájának színétől függően választják ki). A fojtó vékony lánc vagy ugyanaz a nejlonzsinór.

A fojtótartó és a kiállító gyűrű között az a fő különbség, hogy a fojtófog mérete nem rögzített, azt a kezelő (az a személy, aki a kutyát a gyűrűbe helyezi) meghúzhatja, ezáltal a kezelő korrekciós hatást gyakorol a kutyára. Emiatt a közelmúltban, a nagy nemzetközi kiállításokon a hurok használatát egyre inkább tiltják.

Dekoratív gallérok

tartani

Az ilyen típusú nyakörvet csak díszítésként használják, és nincs funkciója, ezért nem használható a kutya irányítására.

A dekoratív gallérok bármilyen anyagból készülhetnek. Főleg kis kutyafajtáknak szánják.

Hogyan válasszuk ki a kutya nyakörvének méretét

A megfelelő gallér kiválasztásához meg kell határoznia kedvence nyakának vastagságát. Mivel a gallér nem illeszkedik szorosan a bőrhöz, a gallér típusától függően néhány centimétert kell hozzáadnia.

A gallér helye a nyakon a gallér típusától függően változhat:

 • A mindennapi gallérokhoz elegendő 5 cm hozzáadás, a mérést a nyak tövéhez közelebb végzik.
 • A hevederekhez valamivel nagyobb - 6 cm-es - növekedés szükséges.
 • A szigorú nyakörvet magasabbra viselik, a lehető legközelebb a kutya füléhez. Jobb, ha egy kicsit tovább tart, mivel az extra láncszemek mindig eltávolíthatók, de a túl rövid gallér nem fogja megfelelő nyomást gyakorolni a kutyára.

A helyes méréshez a kutyának állva vagy ülve kell lennie. A mérőszalag nem lehet megereszkedett vagy túl szoros.

Közös gallérméretek:

 • S (dekoratív, 35 cm-ig),
 • SM (kis vadászat és szolgálat, 35-41 cm),
 • M (közepes, 41-48 cm),
 • ML (nagy, 48-55 cm),
 • L (nagy, 55 cm felett).

Melyik gallért válasszuk egy kiskutya számára

Nyakörvet választva egy kiskutya számára, aki már készen áll a sétára, hangsúlyoznia kell a gallér könnyedségét.

Egy érzékeny csecsemő számára jobb, ha egy bőr gallért választunk acél rögzítéssel, amely biztosan nem okoz allergiás reakciót.

Kölyökkutyáknak is vásárolhat egy puha gallért, amelynek mérete a csat (általában nylon gallér) miatt könnyen állítható. A gallérszíj szintén figyelmet igényel, mivel zavarhatja a kiskutyát.

A gallér nagyon fontos mind a kutya, mind az ember számára. A helyesen megválasztott nyakörv örömmel töltheti el a tulajdonos figyelmét, kellemes sétát tehet és nem károsíthatja a kutyát. Ez azt jelenti, hogy időt szakít arra, hogy megtalálja a négylábú barátjának a legjobb gallért.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.