A kutyám az örömöm!

Etetés és gondozásKutya ápolás. Tippek kezdőknek

Kutya ápolás. Tippek kezdőknek

kutya

Ha négylábú háziállatot tervez, és kutyát választott, akkor előre fel kell készülnie arra, hogyan kell megfelelően gondozni. A macskával ellentétben a kutyának nagyobb figyelmet kell fordítania, karbantartása sokkal több erőfeszítést igényel a tulajdonostól, és világosan meg kell értenie, mi a kutya napi gondozása.Mit kell tudni a leendő tulajdonosnak a kutya napi ápolásáról?

A kutya etetése

Az állat megfelelő táplálkozási szervezése lehetővé teszi az izom-csontrendszer betegségeinek, a bőr és az emésztőrendszer patológiáinak, valamint az anyagcsere folyamatainak elkerülését a kutya testében.

A napi két étkezés (reggel és este) optimálisnak tekinthető. Az állatorvosok két fő táplálási módot javasolnak a négylábú háziállatok számára:

Természetes. Ennek alapja a hús és a belsőségek, a túró, a hal, a gabonafélék, a zöldségek és más termékek felhasználása. A tenyésztő szakember segítségével kiszámítja a napi szükségletet, és önállóan összekeveri az összetevőket négylábú barátja számára.

Száraz étel vagy konzerv. Ez egy egyszerű és megfizethető módszer arra, hogy kutyáját ellátja a szükséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fehérjékkel és zsírokkal. Az üzletek polcain hatalmas választék áll rendelkezésre a ragyogó ízű száraz ételektől, konzervektől és finomságoktól.

A tenyésztő gazdaságos, prémium, szuper prémium adagokat választhat kedvence számára. Vagy válasszon számára egy holisztikus osztályú ételt, amelyet elismerten ideális lehetőség a felnőtt állatok etetésére.

Ez érdekes: az állatorvosok nem javasolják a természetes ételek keverését és a száraz vagy konzerv ételek etetését. A kutya gyomor-bél traktusának nincs ideje átszervezni, és megnő a súlyos betegségek kialakulásának kockázata!

Fontos megérteni azt is, hogy bármilyen betegség jelenlétében az állatorvos táplálkozási terápiát fog javasolni. Csökkenti az érintett szerv vagy testrendszer terhelését, valamint felgyorsítja a betegség utáni gyógyulási folyamatot, és a lehető leghatékonyabbá teszi a gyógyszeres kezelést.

Kutyasétáltatás

Amikor a kutya gondozásáról beszélünk, a legtöbb tulajdonos azonnal a napi sétákra gondol. És teljesen igazuk van! Egy felnőtt kutyát naponta legalább kétszer kell sétáltatni. Az ideális megoldás az lenne, ha naponta háromszor járnánk. Azonban nem minden tulajdonos képes olyan kényelmes rendszert biztosítani kedvence számára.

Fontos megjegyezni, hogy sétálás közben a háziállatnak nemcsak WC-re kell mennie, hanem aktívan mozognia, játszania és futnia is. A séták időtartama legalább napi 2 óra legyen.

A csendes séta előfeltételei közé tartozik a kutya póráz, gallér és pofa. Ha a séta egy erre kijelölt és elkerített területen történik, akkor a pofa és a póráz elhagyható, feltéve, hogy az állat megfelelően viselkedik.

Kutyák oktatása és oktatása

A kutya tartásának és gondozásának egyik fontos pontja a kiképzése. Annak eldöntésekor, hogy egy kutya tulajdonosa lesz-e, egyértelműen meg kell érteni, hogy nemcsak a szolgálati vagy az őrfajták képviselőit kell képezni. Bármelyik kutyának egyértelműen be kell tartania a tulajdonos utasításait. Nem számít, hogy francia lapdog vagy dog.

Természetesen nagy fajták esetében az általános csapattanfolyam elvégzése előfeltétele a megfelelő viselkedésüknek a társadalmi környezetben. Minél nagyobb az állat, annál nagyobb veszélyt jelent másoknak a tulajdonos iránti engedetlenség esetén. De még egy chihuahua is megijeszthet egy öreget vagy gyereket, és komoly konfliktust okozhat.

A tulajdonosnak napi legalább 15-20 percet kell fordítania a csapatok kidolgozására. Ez jó állapotban tartja kedvencét, és nem hagyja, hogy elfelejtse az alapvető szabályokat. Emellett a kutyavezetővel folytatott órák sem lesznek feleslegesek, amelyeket 1-2 évente egyszer meg lehet ismételni a fő tanulmány befejezése után.

Kutya higiénia (ápolás)

A kutyahigiéné fogalmában az állatorvosok gyakran olyan manipulációkat hajtanak végre, amelyek lehetővé teszik, hogy a háziállat a lehető legtisztábbnak tűnjön. Erre a célra ajánlott az aurikulákat és a hallójáratokat rendszeresen megtisztítani a szennyeződéstől és a fülmirigyek váladékától. Ha riasztó tünetek jelennek meg (a kutya megrázza a fülét, nyafog), forduljon állatorvosához. Nagy a kockázata a kullancsok megfertőzésének vagy a középfülgyulladás kialakulásának.

A tenyésztőnek rendszeresen ellenőriznie kell a kutya anális mirigyeinek állapotát is. Egyes fajták (például bokszolók) hajlamosak a végbélmirigyek gyulladására. Csak gyakorlott tulajdonos vagy állatorvos tisztíthatja meg őket egyedül.

Az apartmanokban tartott háziállatok számára a kabát tisztasága séta után nem kis jelentőségű. Minden séta után a szakértők azt javasolják, hogy alaposan mossák meg a kutya mancsait és hasát. Ezt speciális samponok használata nélkül kell megtenni, majd szárazra törölni. Annak érdekében, hogy a szőrzet esős időben kevésbé piszkos legyen, használhat kutyák számára készült ruhákat.

Kutya mosás

A kutya gyakori fürdése száraz bőrhöz, allergiás reakciókhoz és hámláshoz vezethet. Éppen ezért a szakértők azt javasolják, hogy évente 3-4 alkalommal fürdessék meg kedvencét. Az általános szabálytól azonban számos eltérés van:

 • A sima szőrű állatokat valamivel ritkábban kell mosni, mint a hosszú szőrű társaikat. A víz hőmérséklete nem haladhatja meg a 360 ° C-ot;
 • Durva, rövid szőrű háziállatok esetében elegendő a rendszeres fésülés és nedves ruhával történő dörzsölés;
 • A kicsi kutyákat 1,5-2 hónap alatt legfeljebb 1 alkalommal lehet fürdetni.

Az állatorvosokra emlékeztetjük, hogy speciális kutyasamponokat használnak. A gyártók hatalmas mosogatószer-választékot kínálnak, amelyek közül a tulajdonos könnyedén kiválaszthatja kedvencének a tökéletes sampont. Vannak samponok normál vagy érzékeny bőrre, növényi vagy parazitaellenes. Választhat sampont fehér vagy hosszú hajra is.

Fürdés előtt és teljes szárítás után meg kell fésülni az állatot. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a szőr nagyon higroszkópos, és könnyen kihúzható vagy eltörik, amikor megpróbálja fésülni a kutya nedves szőrét.

Kutya ápolás

A legtöbb tulajdonos tévesen úgy véli, hogy a kutya ápolását csak akkor szabad elvégezni, ha a háziállat vastag és hosszú szőrzetű. Valójában ez korántsem így van. Minden állat kivétel nélkül rendszeres gondozást igényel. Csak az idő és a fizikai költségek tekintetében különbözhet.

A szakértők többféle gyapjút különböztetnek meg:

Hosszú jól körülhatárolható aljszőrzettel. Ezeknek a fajtáknak napi ecsetelésre van szükség. Ellenkező esetben fennáll annak a veszélye, hogy egy rendetlen, gubancos és matt hajú háziállat tulajdonosa lesz. A hibátlan megjelenés fenntartásához elegendő egy kefét vagy fésűt vásárolni egy szaküzletben, és rendszeresen fésülni a kutyát. Ezek a fajták közé tartoznak a bobtails, afgán kutyák, collie-k stb.

Rövid vastag aljszőrzetű gyapjú. Az ilyen szőrzetű fajták között schnauzerek és airedale terrierek találhatók. Ez utóbbiak abban különböznek egymástól, hogy egyáltalán nem fakulnak el. E fajták képviselőinek kabátjának gondozása a szokásos vágásból áll. A tulajdonos egyedül hajtja végre, vagy felveszi a kapcsolatot a gondozóval.

Közepes kabát. Gyakran előfordul dekoratív fajtáknál. Például Yorkshire terrier, lapdogs, Spitz stb. ezeknek a fajtáknak rendszeres ápolásra van szükségük a hibátlan megjelenés fenntartása érdekében.

A szakember higiénikus fodrozást végez (szőr eltávolítása az ujjak között, a szakáll és a frufru hosszának beállítása, a szőr végbevágása a végbélnyílás körül stb.), Vagy kifinomultabb megjelenést kölcsönöz a kedvtelésből tartott modellnek hajvágással vagy hajfestéssel.

A látogatások rendszeressége a gyapjú növekedésének egyedi jellemzőitől függ, de legalább 1,5-2 havonta.

A kiskutya kiválasztásakor figyeljen a szőrzet tulajdonságaira, és ellenőrizze a tenyésztővel, hogy milyen manipulációkat kell végrehajtani egy felnőtt kutyával. Ezt követően fel kell mérnie erősségeit és pénzügyi lehetőségeit, és csak ezt követően kell meghoznia a végső döntést. Végül is egy rendezetlen szőrzet még a legteljesebb és legintelligensebb kutya benyomását is elronthatja.

Körömvágás és fogmosás

Szakértők emlékeztetnek arra, hogy ha megfelelő gondozást akar biztosítani a kutyának, akkor mindenképpen meg kell mosnia a kedvence fogait. Bármilyen típusú etetés hozzájárul ahhoz a tényhez, hogy az étel kis részecskéi maradnak a zománc felületén. A nyál hatása alatt kemény lerakódásokká válnak, amelyeket rendszeresen el kell távolítani. A legjobb megoldás a heti fogmosás.

Ehhez meg kell vásárolnia egy speciális kefét akár az állat-egészségügyi boltban, akár egy puha baba kefét, amelyet az ujjára tesz. Javasoljuk továbbá az embereknek szánt paszta használatának elhagyását. Nagy mennyiségű fluoridot tartalmaz, amelyek negatívan befolyásolják az állat emésztőrendszerét.

A kutya nem tudja öblíteni a száját, miután ecsetelte, mint az ember. A káros anyagok pedig közvetlenül a gyomorba kerülnek. Kutya pasztákat vásárolhat az állatgyógyszertárak polcain.

A nyírást is rendszeresen kell elvégezni. Ehhez megfelelő méretű és alakú körömvágót kell vásárolnia. A vágás után élesebbé teheti kedvence karmát, hogy kiküszöbölje az éles szélek kockázatát.

Kutya egészségügyi ellátás

Amikor riasztó tünetek jelentkeznek, nem szabad öndiagnosztikát folytatni és kezelési rendet előírni. Csak szakember segítségének igénybevételével számíthat a kutya sikeres gyógyulására.

Tehát milyen esetekben kell azonnal segítséget kérnie:

 • A kutya lázas. Az érték 39 C fölé emelkedése látható ok nélkül (például aktív séta egy forró nyári napon);
 • Hányás vagy hasmenés, amely kiszáradáshoz vezethet;
 • A háziállat letargiája vagy gyengesége, az étel és a víz megtagadása.

Paraziták kezelésére szolgáló kutyák oltása

Tévhit a kutyatulajdonosok körében, miszerint az udvari kutyának nincs szüksége oltásra. Különösen, ha nem tartozik egyetlen fajtához sem. Amint azt a hosszú távú klinikai megfigyelések mutatják, kivétel nélkül minden háziállat fogékony a súlyos vírusos megbetegedések fertőzésére.
Az állatorvosok ragaszkodnak a kutyák kötelező vakcinázásához olyan fertőző betegségek kórokozói ellen, mint:

 • Veszettség;
 • Húsevő pestis;
 • Parvovírus fertőzés;
 • Leptospirosis;
 • Piroplasmosis stb.

Ha a fent említett kórokozókkal fertőzött, a kezelés nemcsak hosszú és költséges lesz, de nem is mindig sikeres. Ezért történik egy kölyökkutya első oltása 4-6 hetes korban.

Minden manipuláció előtt állatorvosi vizsgálatra lesz szükség. A szakember oltási naptárat állít ki, amely szerint az állat időben megkapja a szükséges vakcinát bizonyos kórokozóktól. Ez lehetővé teszi az immunitás kialakulását 1-1,5 éves korig, amely megbízhatóan megvédi a kutyát a fertőzéstől.

Az éves oltás mellett a kutyát havonta kell kezelni bolhák és kullancsok ellen, valamint a férgek megelőzését. A modern állatgyógyászat eljutott arra a szintre, hogy ez a folyamat nem okoz nehézségeket a tulajdonosoknak, ugyanakkor a kiváló minőségű és megbízható gyógyszerek nem mindig olcsók, és ezt a tényt is figyelembe kell venni, amikor a kutya gondozásáról beszélünk.

Profilaktikus látogatások az állatorvoshoz

A háziállat egészségi állapotának körültekintő figyelése segít elkerülni a súlyos betegségeket és szövődményeket. Az optimális megoldás az állatorvos által végzett rendszeres vizsgálatok lesz, amelyek lehetővé teszik a kóros folyamat kialakulásának kezdetének időben történő azonosítását.

Szakember megvizsgálja az állatot, és ha szükséges, laboratóriumi vizsgálatokat ír elő. Ezenkívül az állatorvos ajánlásokat fog adni a háziállat etetésére és tartására, amely lehetővé teszi a súly és a fizikai aktivitás beállítását. Krónikus betegségben szenvedő kutya számára a szakemberrel való rendszeres konzultáció segít elkerülni a visszaesést és csökkenteni a patológia súlyosbodásának kockázatát.

A kutya gondozása és karbantartása hatalmas felelősség a tulajdonos számára. És minél nagyobb a háziállat, annál nehezebb megbirkózni vele. Egy felnőtt, fizikailag fejlett német juhász vagy rottweiler sokkal több nehézséget okozhat tulajdonosának, mint egy kis játékterrier vagy francia bulldog. A megfelelő nevelés, a fajta tájékozott megválasztása, az állatorvossal történő rendszeres ellenőrzések és a kiegyensúlyozott étrend megkönnyíti az állat tartását mind a kutya, mind a tulajdonos számára.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.