A kutyám az örömöm!

Etetés és gondozásA kutya nem eszik. Mi az oka, mit kell tennie és hogyan lehet segíteni a háziállaton

A kutya nem eszik. Mi az oka, mit kell tennie és hogyan lehet segíteni a háziállaton

van

Az egészségügyi problémák nélküli kutyának mindig vidám hangulata és jó étvágya van. Egy felnőtt állatot napi kétszer kell etetni, a kölyökkutyáknak és a fiatal kutyáknak gyakrabban kell étkezniük. Abban az esetben, ha egy négylábú barát egyszer nem volt hajlandó enni, akkor ne essen pánikba, mivel az egyik elmulasztott etetés nem kritikus. De ha az állat 1,5 vagy 2 napnál tovább nem hajlandó enni, a tulajdonosnak riadót kell adnia, mert talán kedvence súlyos betegségben szenved.A kutya evés megtagadásának okai

Egy állat sok esetben megtagadhatja az ételt, teljesen ártalmatlan és halállal fenyegeti a kutyát. A tulajdonosnak gondosan meg kell figyelnie négylábú barátját, és rossz közérzet súlyos jelei esetén meg kell mutatnia az állatot az állatorvosnak.

A kutya étvágycsökkenésének a következő okai vannak:

 • A szokásos takarmány módosítása. Néhány állat nagyon érzékeny az étrend változásaira. Abban az esetben, ha a kutya tulajdonosa más márkájú ételt szerzett, a kedvence számára szokásos helyett az állat megtagadhatja az új étel elfogyasztását. A természetes étrendet folytató kutya nem szívesen fogyasztja el az ebédjét, ha új összetevőt adnak az ételhez.
 • Gyakori nassolás. Nem ajánlott etetni az állatot az étkezések között, különösen akkor, ha a kutya apró darabokat kap a mester asztalától. Ebben az esetben könnyen megtagadhatja az étel elfogyasztását.
 • Rossz minőségű élelmiszerek etetése. A túl sós vagy savas ételeket valószínűleg nem eszi meg kedvence, ezért minden alkalommal ellenőriznie kell az étel minőségét, mielőtt a kutyának adná.
 • A szájüreg betegségei. A törött foggal érzett fájdalom, a szájpad fertőzései, az íny súlyos oka az étkezés elutasításának.
 • Fertőző és vírusos betegségek. Szinte minden kórokozó mikroorganizmus által okozott betegség étvágytalansághoz vezet. Az állatorvoshoz fordulás komoly oka nemcsak a teljes étvágycsökkenés, hanem egyéb tünetek is (láz, fájdalom, hányás, hasmenés, szem-, orrfolyás stb.).
 • A mérgezés jelei. Az étel vagy a kémiai mérgezés nagyon veszélyes lehet háziállata egészségére. A mérgezés jelei: az étkezés megtagadása, habos hányás, epe, hasmenés, letargia, gyengeség.
 • A vese, a gyomor és a belek betegségei. Akut veseelégtelenség, pyelonephritis, a nyombélfekély, a gyomor, a bélelzáródás - nemcsak étvágytalanságot okoz a kutyában, hanem komolyan veszélyezteti a négylábú barát életét is.
 • Paraziták jelenléte a testben. A féregbetegségek káros hatással vannak a kedvtelésből tartott állatok egészségére. Beteg kutyánál az étvágyhiány mellett egyéb tünetek is megfigyelhetők (a hasüreg méretének növekedése, hányinger, hányás, hasmenés, székrekedés, a nyálkahártya sápadtsága).

Egyes állatok érzelmileg rendkívül érzékenyek, és megtagadhatják az étkezést, ha depressziósak, unatkoznak, vagy szexuális vágyakozás alatt állnak. Gyakran a tulajdonostól való elszakadás (akár rövid távú is) a fő oka annak, hogy a kutya abbahagyja az evést. A szexuális vágy során az állatok, különösen a hímek, sokáig nem esznek. Ebben az esetben nem szabad aggódnia a háziállat egészsége miatt, amint a nemi vágy alábbhagy, a kutya visszanyeri kiváló étvágyát.

A különféle betegségek súlyos tünetei esetén nem szabad arra számítani, hogy az állat önmagától felépül, és semmiképpen sem szabad erőszakkal etetni. A legjobb megoldás az lenne, ha otthon hívnánk az állatorvost, így a kutya kevésbé lesz kitéve stresszes helyzeteknek.

Mi a teendő, ha a kutyának nincs étvágya?

Ha az étkezés vonakodása nem jár fertőző, vírusos, helmintikus betegségekkel, súlyos mérgezéssel, akkor maga segíthet az állatnak. Minden más esetben veszélyes az öndiagnosztika és a kezelés, az állatot az állatorvosra kell bízni.

Az étvágy javulását a következőképpen befolyásolhatja:

 1. Ugrás az etetésre. 24 órán belül ne kínáljon a kutyának semmilyen ételt (különösen az asztalról származó finomságokat). A tiszta és friss víznek szabadon elérhetőnek kell lennie. A legtöbb esetben egy kihagyott étkezés elegendő a korábbi étvágy helyreállításához.
 2. Diverzifikálja a kutya étrendjét. Tegyen több egészséges terméket az állat táplálékába (savanyú tej, belsőségek, friss zöldségek, hal), mivel a kiegyensúlyozatlan étrend megtagadhatja a takarmány felvételét.
 3. Csökkentse az étel adagját. Ha a kutya eledelt hagy a tálban, az étel része túl nagy lehet, és az állat egyszerűen nem tudja megenni.
 4. Monoton étel. Háziállatának csak rizzsel vagy hajdinnal történő etetése hajlandóságot okozhat az evésre. Az étrend diverzifikálásával más gabonafélékkel, hússal és zöldségekkel meglehetősen rövid időn belül visszatérhet az állat étvágya.
 5. Növelje a séta időtartamát, a fizikai aktivitás intenzitását. Általában hosszú és aktív séták után a kutya mohón lecsap a neki kínált ételekre.
 6. A mérgezés nyilvánvaló jeleivel (amikor az állat nincs súlyos állapotban) a gyomrot szódabikarbónával vagy (gyenge) kálium-permanganát oldattal és aktív szénnel adják, 1 tabletta / 10 kg háziállat súlya. Súlyos mérgezési körülmények között a kutyát sürgősen megmutatják az állatorvosnak.

Mikor kell orvoshoz fordulni

Egy állat sokáig étkezés nélkül maradhat. Általános szabály, hogy az 1 vagy 2 napos koplalás nem befolyásolja hátrányosan a kedvtelésből tartott állatok egészségét, de ha a kutya 2 napnál tovább elutasítja az ételt, az étvágytalanságot más jelek kísérik, riadót kell adnia - az állat beteg.

Azonnali állatorvos segítségére van szükség, ha étvágyhiány jelentkezik a következő tünetekkel:

 • lázas állapotok;
 • hasmenés (nyálka, vér);
 • blanírozás, a nyálkahártyák sárgulása;
 • gennyes váladék az orrból, a szemekből;
 • vér, epe, hab hányása;
 • a járás bizonytalansága, görcsös állapotok;
 • az állat testének súlyos fájdalma;
 • a kutya állandó fekvése az egyik oldalon;
 • a vizelés folyamatának megsértése (a vizelés gyakori, csökkent vagy teljes leállítása);
 • a víz megtagadása.

Egyes tulajdonosok barátaik vagy rokonaik tanácsára öngyógyítani kezdik az állatot, és végzetes hibákat követnek el. Az egyik leggyakoribb tipp a háziállat gyors helyreállításához az, ha vodkát öntenek a kutya szájába. Ezt semmi esetre sem szabad megtenni, mert egy alkoholtartalmú folyadék nem gyógyítja meg a beteg kutyát, hanem a nyelőcső és a gyomor nyálkahártyájának égési sérülését váltja ki.

Egészségügyi problémák nélküli kutyának kiváló étvágya lesz. Azokban az esetekben, amikor az állat valami miatt aggódik, megtagadja az ételt, sőt a finomságokat is, ezért sürgősen intézkedni kell. Szigorúan tilos háziállatot kezelni önmagában, embereknek szánt gyógyszerek, valamint a hagyományos orvoslás receptjeinek felhasználásával. A beteg barátot meg kell mutatni az állatorvosnak, aki az elvégzett diagnosztika alapján hatékony kezelést választ az állat számára, és jó étvágyat ad a kutyának.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.