A kutyám az örömöm!

Hasznos és érdekesHogyan válasszunk kiskutyát. Tippek a jövő tulajdonosainak

Hogyan válasszunk kiskutyát. Tippek a jövő tulajdonosainak

jövő

Ha sokáig az embert a kutya gondolata keresi fel, nem fél attól, hogy naponta pár órát kell az utcán tölteni, és egyre gyakrabban bámulja a szomszédoktól érkező négylábú háziállatokat, akkor itt az ideje egy kiskutyának. És mielőtt kutyákat árusító webhelyeket kezdene tanulmányozni, részletesen meg kell értenie ezt a kérdést.Végül is a tulajdonos és a kutya kapcsolata közvetlenül attól függ, melyik fajtát részesítik előnyben. De a csecsemő életkora fordítottan arányos az ápolással és az oktatással kapcsolatos problémák mértékével.

Milyen célra van szüksége kutyára

A négylábú háziállat tulajdonosává válás vágyának ritkán vannak bizonyos kritériumai. A legtöbb esetben egyszerűen a kölyökkutya gondozásának szükségessége, a vágy tanítani és hűséges és odaadó barátot nevelni. De a fajta kiválasztásakor elkövetett hiba áthúzhatja a legfényesebb és legrosszabb terveket, valamint semmissé teheti az összes erőfeszítést.

Minden kutyát hagyományosan több csoportba osztanak. És attól függően, hogy egy bizonyos csoporthoz tartoznak, közös jellemvonásaik vannak:

Vadászat. Aktív, jófej és társaságkedvelő. De hosszú sétákra van szükségük, és valószínűleg nem lesznek méltó őrök. Nem túl alkalmas nyugodt és kimért életmódú emberek számára. De a szabadtéri tevékenységek és a túrázás kedvelői számára a vadászok és a halászok ideális társak lesznek.

Dekoratív. Nyugodt és flegma beállítottságúak. Könnyű megtanulni pelenkán WC-re járni, és tulajdonosaiknak szentelik őket. A bőr és a szőrzet mindennapi gondozását igénylik, gyakran válogatósak az étrend kiválasztásában és allergiás reakcióktól szenvednek. Ideális választás idős házaspár vagy egyedülálló személy számára;

Őrző kutyák. Kutyák kitartással, intelligenciával és képességgel, hogy megvédjék nemcsak önmagukat, hanem a tulajdonosukat is. Szükségük van egy akaratos karakterű gazdára, aki képes engedelmeskedésre kényszeríteni egy ilyen kutyát. A háziállatnak komoly edzésre és aktív életmódra van szüksége. Nem a legmegfelelőbb lehetőség a szállás, a gyermekes családok vagy a kezdő kutyatenyésztő számára.

Társak. Pótolhatatlan barát, aki kész mindenütt és mindenhol kísérni tulajdonosát. Nem feltűnő és barátságos karakterük van. Figyelemre szorul, és nem bírja egyedül lenni.

Fontos: A fajtaválasztás során figyelmet kell fordítania a szőrzet hosszára és vastagságára, a rázás gyakoriságára és intenzitására, valamint az allergiás reakciók vagy a fajtában rejlő egyéb krónikus betegségek kialakulásának kockázatára is.

Talán cikkünk hasznos lesz az Ön számára: A kutyafajták osztályozása

Értékelnie kell egy városi lakásban élő kutya vagy egy madárházban való tartózkodás lehetőségét is. Figyeljen cikkünkre: TOP 30 kutyafajta a lakás életéhez

Milyen korban vásároljon kiskutyát

Miután a leendő tulajdonos döntött a fajtáról, a következő lépés egy kiskutya kiválasztása. És ebben az esetben több alapvető kritériumra kell összpontosítania, amelyek közül az egyik a baba kora lesz.

A kinológusok azt javasolják, hogy előnyben részesítsék azokat a kölyökkutyákat, akik már elérték a 6-8 hetes korhatárt. Az ilyen döntés vitathatatlan előnyei közé tartozik a bizonyos függetlenség, valamint az anyától való minimális függőség.

Egy ilyen csecsemő éjszaka kevesebbet fog nyafogni, egyedül fog enni, és nincs szüksége speciális tejpótlók használatára (ellentétben az anyjától elválasztott 4-6 hetes kutyával).

A csecsemők 6-8 hétnél könnyebben alkalmazkodnak egy szokatlan környezethez, és már képesek megtanulni az új tulajdonos által diktált viselkedési szabályokat. Néhány kölyökkutyát a tenyésztő oktat, és pelenkakúton jár, ami nagyban megkönnyíti a tisztítási folyamatot.

Akit válasszon - kutyát vagy szukát

A kutyavezetők nem adnak egyértelmű választ erre a kérdésre. Egyes tenyésztők kizárólag a hímeket kedvelik, míg mások a szukákat. Mindkettő tartalmának megvannak az előnyei és hátrányai, amelyeket figyelembe kell venni a kiskutya kiválasztásakor.

A hímek tartásának előnyei:

 • Kitartás;
 • Egyszerűbb körülmények között tartható;
 • Magas szintű hatékonyság figyelhető meg egész évben;
 • Stabil karakter, fiziológiai állapothoz kapcsolódó agressziókitörések nélkül.

Meg kell említeni azokat a hátrányokat is, amelyek változatlanul kísérik a kutya fenntartását:

 • Uralkodási hajlam. A kutya rendszeresen igyekszik megragadni a hatalmat és fölényt teremteni gazdája felett;
 • A fiúk kiképzése hosszabb ideig tart, és valamivel nehezebb, mint egy szuka képzése;
 • Hajlamosak kerülni a parancsok hibátlan végrehajtását;
 • Szuka jelenlétében az ivarzás során egyértelmű menekülési hajlam és csökken a figyelem.

Ha a leendő tulajdonos nem hajlandó rendszeresen bizonyítani felsőbbrendűségét a kutyánál és irányítani a kutyát, akkor jó választás lenne a szuka kiválasztása.

A szuka tartásának előnyei:

 • Sokkal könnyebben megtanulják, és gyorsan felfogják az új csapat lényegét;
 • Kevésbé agresszív és kevésbé domináns;
 • Könnyebb kijönni a gyerekekkel és pótolhatatlan résztvevőkké válni a játékokban.

Szuka kiválasztásakor emlékeznie kell számos nehézségre is, amelyekkel szembe kell néznie a lány megtartása során:

 • Csökken a teljesítmény az ivarzás, valamint a terhesség és a szoptatás alatt;
 • A szuka használatának megtagadása védőfeladat ellátására, valamint a vadászat képtelensége hosszú sétákra vagy utazásokra, a terhesség második felétől kezdve és a csecsemők etetésének teljes ideje alatt;
 • Viszonylag alacsony állóképességi mutatók.

A leendő tulajdonosnak gondosan kell megközelítenie négylábú barátja nemének kiválasztásának folyamatát. Ezzel elkerülhetők a kellemetlen meglepetések a kutya kiképzésében és későbbi karbantartásában.

Kiskutya kiválasztása: megjelenés, a fogva tartás körülményei

válassza

Miután kiválasztották a fajtát és a baba preferált nemét, fel kell keresni egy potenciális tenyésztőt. A kinológusok azt javasolják, hogy ne egyezzenek bele egy fényképes vizsgálatba és egy háziállat házon kívüli áthelyezésébe.

Ez a megközelítés számos előnnyel jár egy gátlástalan tenyésztő számára:

 • A vevő nem értékelheti az összes kölyökkutyát egy alomban;
 • Nem látja a fogva tartás körülményeit (lehetséges szaniter állapotok, amelyek az immunrendszer gyengüléséhez vezetnek);
 • A szuka megjelenését nem lehet felmérni (ez lehetővé teszi egy kimerült vagy öreg állat elrejtését, amelyet a józan ésszel ellentétben tenyésztésre használtak. Ebben az esetben az utód nem lehet erős és egészséges).

De mi van akkor, ha a vevő nem tudja önállóan meghatározni a tartási körülmények minőségét, és hogy az alom mennyire felel meg a fajtára vonatkozó előírásoknak? A kutyavezetők egy tapasztaltabb tenyésztőt ajánlanak magukkal. Vagy kérjen segítséget egy klubban, amely a fajta tenyésztésére szakosodott.

A tenyésztő látogatásakor a vevőnek figyelnie kell:

 • A csecsemők megjelenése. Jól táplált kölyökkutyák, jó szőrzettel, tiszta szemekkel és fülekkel, orrfolyás nélkül - lelkiismeretes tenyésztő jele. Fontos tényező az ektoparaziták hiánya. Ez azt jelenti, hogy a kölyköket rendszeresen bolhákkal kezelik, és a tenyésztő betartja az állatorvosok ajánlásait;
 • Kérd meg, mutasd meg az anyának. Ha a szuka jó fizikai állapotban van, nem lesoványodott és nem idős korban van, akkor az erős és egészséges utódok valószínűsége megnő;
 • Kérjen fényképet apjáról. Nem valószínű, hogy ugyanabban a családban tartják, de így legalább kicsi az esély a második szülő meglátogatására és külső adatainak értékelésére;
  Nézze meg az anya dokumentumait, a kiválasztott kiskutya állat-egészségügyi útlevelét, valamint az ütemezett párzási engedélyt (abban az esetben, ha a babát kiállításokra és az azt követő tenyésztésre tervezi felhasználni).

Fontos: A lelkiismeretes tenyésztőnek nincs mit elrejteni a vásárlók előtt. Ezért nem csak lehetővé teszi, hogy ellenőrizze a fogva tartás körülményeit és tanulmányozza a dokumentumokat, hanem teljes körű információt nyújt arról is, hogyan nevelje, etesse és gondozza megfelelően egy négylábú háziállatot. A tenyésztővel való kapcsolattartás során az új tulajdonos mindig megkaphatja a szükséges támogatást és választ a kérdéseire.

Javasoljuk, hogy olvassa el cikkünket: Hol és hogyan lehet kutyát vásárolni. Kisállat helyes megválasztása

Kiskutya vásárlása: hogyan lehet meghatározni a karaktert, és nem tévedni a temperamentum megválasztásával

Annak érdekében, hogy a jövőbeli háziállat karaktere a lehető legjobban megfeleljen a tulajdonos temperamentumának, nagyon fontos a megfelelő baba kiválasztása. Figyelni:

 • Aktivitási szint. Az alomban nyugodt kutyusok és olyanok lesznek, amelyekről eszembe jut a hírhedt "ürülék" jelenlétére vonatkozó fogás. Az ilyen aktív csecsemők valószínűleg nem tudnak kényelmesen létezni a nyugodt és kimért életmódot folytató személy mellett. De ideális társak lesznek azok számára, akik végtelen mozgásban, utazásokban és különféle utazásokban vesznek részt.
 • Társadalom. Nézze meg közelebbről a gyerekeket. Egyikük kifejezett jóindulatot mutathat a jövőbeli tulajdonos iránt, kommunikációra vagy flörtre törekszik. Talán már létrejött egy bizonyos kötelék a kiskutya és a leendő tulajdonos között, amely később erős barátsággá fejlődik;
 • Ha a baba agressziót mutat, morgolódik és kategorikusan nem hajlandó kapcsolatba lépni, akkor nem szabad ragaszkodnod hozzá. Még akkor is, ha megjelenése 150% -ban megfelel az új tulajdonos kívánságainak. Nincs garancia arra, hogy az életkor előrehaladtával a tulajdonos képes lesz legyőzni a baba ellenszenvét, és a felnőtt kutya nem mutat agressziót.

Fontos: Jó megoldás a zoopszichológus vagy egy tapasztalt kutyavezető konzultációja. A szakember elmondja, hogyan lehet kiválasztani a legmegfelelőbb temperamentumú kiskutyát.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.