A kutyám az örömöm!

EgészségA hólyaghurut kutyákban okai, tünetei, kezelése

A hólyaghurut kutyákban okai, tünetei, kezelése

hólyaggyulladás

Az egészséges és jól nevelt kutya naponta 2-3 alkalommal tűri a szabadban, és szinte soha nem fogja enyhíteni a tulajdonosok lakásának szükségességét. De minden megváltozik, amikor a háziállat megbetegedik cystitisben - a hólyag gyulladásában.A kutya sok vizet kezd inni, gyakran kéri, hogy menjen ki a szabadba, de még az ismételt séta sem zárja ki a kis tócsák megjelenését a házban. Ha időben megy az állatorvoshoz, a betegség jól reagál a kezelésre, különben a kezeletlen cystitis számos szerv és rendszer súlyos szövődményeihez vezet.

Mi a hólyaghurut

A hólyaghurut gyulladásos folyamat, amely a hólyagban fordul elő és befolyásolja annak nyálkahártyáját. Minden kutya érintett, kortól és fajtától függetlenül.

A gyulladásos folyamat nemcsak a hólyagban lokalizálható, hanem gyakran a húgycsőbe is megy. A hólyaghurut tünetei mindig nagyon homályosak, így a legtöbb esetben a tulajdonos nem tudja gyanítani a betegséget és időben megmutatni kedvenceit az állatorvosnak.

A cystitis okai

Szinte mindig a cystitis a patogén mikroflóra behatolásának következménye az urogenitális szervekbe, ritkán a betegség más okok hátterében alakul ki.

A káros mikroorganizmusok kétféleképpen léphetnek be a hólyagba:

 1. Csökkenő - a fertőzés fókusza az állat testében van, és a baktériumok a vér vagy a nyirok áramlásával a szerveken és szöveteken keresztül terjednek. Bármilyen gyulladásos folyamat (orrfolyás, hörghurut és akár fogszuvasodás) is a fertőzés középpontjában állhat.
 2. Növekvő - patogén baktériumok a húgyhólyagba jutnak a húgycsőből. Normális esetben a mikroorganizmusok mindig jelen vannak a húgycsőben, de általában a vizelet áramlásával mossák ki őket. Amint az állat teste meggyengült, a patogén mikroflóra aktívan szaporodik és bejut a hólyagba.

A cystitis gyakori okait a következőknek tekintjük:

 • baktériumok, gombák és vírusok, amelyek csapdába esnek a kutya vizeletrendszerében;
 • a has és a perineum különböző sérülései;
 • a test hipotermiája (úszás hideg vízben, alvás beton- és csempepadlón, huzat stb.);
 • vesebetegség szövődménye (pyelonephritis, ICD, nephritis);
 • gyulladásos folyamat, amely az endometritis, a helytelen katéterezés, a hüvelygyulladás (szukáknál) hátterében alakul ki;
 • rossz minőségű ivóvíz, amely káros szennyezéseket tartalmaz;
 • rossz vérkeringés a hólyagban.

Nagyon ritkán hólyaghurut fordulhat elő a daganatos daganatok, mérgezések, gyógyszerekre vagy takarmányokra adott allergiás reakciók miatt.

Egyes kutyatulajdonosok úgy vélik, hogy egy háziállat számára elegendő a kétszeres séta. Valójában minél jobban visszafogja a kutya a vizelési ingert, annál előbb vezet a cystitis kialakulásához, ezért négylábú barátját nem napi 2, hanem 3 alkalommal kell járnia.

A hólyaghurut tünetei kutyáknál

A cystitisnek 2 formája van: akut és krónikus. Az első formát nem nehéz észrevenni, mert vele együtt a betegség minden jele nagyon világosan megjelenik.

Az állat tulajdonosának gondosan figyelnie kell kutyáját, és fel kell vennie a következő tünetek jelenlétét:

 • a kutya rendkívül nyugtalanul viselkedik, nem hajlandó játszani és enni;
 • esetleg a testhőmérséklet emelkedése;
 • az állat gyakran megpróbálja kiüríteni a hólyagot, és a vizelet kis adagokban ürül;
 • a hímek a mancsuk felemelése nélkül ürülnek, és szépen ülnek, végtagjaikat szélesre választva;
  a háziállat hasában súlyos fájdalom jelentkezik, a hasfal feszültnek tűnik;
 • nyálka vagy vérrögök jelennek meg a vizeletben, maga a vizelet felhős színű és csípős kellemetlen szagú;
 • a kutya nagyon szomjas.

A cystitis kialakulását kiváltó patogén baktériumok behatolhatnak más belső szervekbe (vesék, függelékek, méh, herék), gyulladásos folyamatokat okozva bennük. Ha a tulajdonos megtalálta a felsorolt ​​tüneteket a háziállatban, akkor lehetséges, hogy az állat hólyaghurutban szenved.

Nem szabad reménykedni abban, hogy a betegség önmagában elmúlik, a cystitis előrehaladott formájával súlyos szövődmények alakulhatnak ki, akár pyelonephritisig és veseelégtelenségig.

A betegség krónikus formája nem nyilvánul meg olyan egyértelműen, mint az akut. Külsőleg a kutya teljesen egészségesnek tűnik, de néha az állat szorongássá válik, otthon megkönnyebbülhet.

Bizonyos esetekben vér vagy nyálka cseppek láthatók a vizeletben vagy a kutya nemi szervén (hurok a szukákban).

Rövid idő elteltével a betegség alábbhagy, minden tünet eltűnik, remisszió kezdődik. A cystitis krónikus formájának súlyosbodása évente többször is megnyilvánulhat.

A cystitis diagnózisa

Csak állatorvos diagnosztizálhatja a hólyaghurutot, miután elvégezte az ehhez szükséges laboratóriumi és műszeres vizsgálatokat.

A pontos diagnózis felállításához hajtsa végre a következőket:

 • általános vér- és vizeletvizsgálatok;
 • kenetet vesz a húgycsőből (a kórokozó meghatározásához);
 • vizelet bakteriológiai tenyésztése a fertőzés kórokozójának elkülönítésére;
 • ultrahangvizsgálat a differenciáldiagnózis érdekében (kivéve a köveket, a homokban lévő veséket), valamint a szerv állapotának felmérése.

Csak pontos diagnózis esetén az orvos gyógyszerekkel történő kezelést ír elő.

A hólyaghurut kezelése kutyáknál

A betegségterápiát szakember szigorú felügyelete mellett kell végrehajtani, az orvos által nem felírt gyógyszerek független használata veszélyes a kutya egészségére és életére.

A cystitis tüneti kezelése a következő gyógyszerek alkalmazásából áll:

 1. Görcsoldók, amelyek ellazítják a hólyag falának izmait és enyhítik a fájdalmat (intramuszkulárisan injektálva).
 2. Fájdalomcsillapítók fájdalomcsillapításra.
 3. Természetes gyulladáscsökkentők (növényi eredetű).
 4. Hemosztatikus gyógyszerek.

Az antimikrobiális szerek használata csak a fertőzés kórokozójának azonosítása után megengedett, különben a kezelés hatástalan lesz, és a betegség krónikussá válik. Ha a hólyaghurut oka allergia, az orvos ajánlásokat fogalmaz meg a takarmány megváltoztatásáról és antihisztaminokat ír fel.

Nagyon hatékony egy olyan eljárás, mint például a hólyag öblítése antiszeptikumokkal, amelyet katéteren keresztül adnak be. Ez az esemény lehetővé teszi, hogy megtisztítsa a szervet a baktériumok salakanyagoktól, és eltávolítsa a mérgezést a kutya testéből. Az öblítési eljárást csak állatorvos végzi.

A hólyaghurut megelőzése

Könnyű megelőzni a betegséget, elegendő betartani az állat gondozására és fenntartására vonatkozó egyszerű szabályokat:

 1. Akadályozza meg, hogy kutyája hideg padlón aludjon.
 2. Biztosítsa az állatot tiszta vízzel és minőségi ételekkel.
 3. Időben kezelje a háziállatban észlelt betegségeket, megakadályozva a szövődmények kialakulását.
 4. Oltja be az állatokat időben.
 5. Ne hagyja, hogy kedvence kis vízben és folyókban ússzon.
 6. Korlátozza a kóbor állatokkal való érintkezést.

A hólyaghurutot csak a betegség kezdeti szakaszában könnyű kezelni. Ha a folyamat krónikus formát öltött, akkor nem lesz könnyű megszabadulni a betegségtől, ezért a betegség bármilyen megnyilvánulása esetén az állatot azonnal állatorvoshoz kell vinni.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.