A kutyám az örömöm!

EgészségA kutya lázas. Riasztok?

A kutya lázas. Riasztok?

üt

Sok tenyésztő az orr tapintását tartja a háziállat testhőmérsékletének meghatározásának klasszikus módszerének. De mennyire megbízható ez a technika, és teljes mértékben támaszkodhat-e tapintási érzéseire? Az állatorvosok szerint az állat állapotának értékelése az orr szárazsága és hőmérséklete alapján nem a legésszerűbb döntés. Teljesen egészséges kutyában a nom meleg és száraz lehet, míg egy beteg állatban nedves és hűvös.Normál testhőmérséklet kutyánál

A tudósok megállapították, hogy a "normális testhőmérséklet" fogalma nem egyetlen stabil mutató, amelyet nem lehet megváltoztatni. Valójában ez az az időtartam, amely lehetővé teszi az állat testének az anyagcsere és vitalitás optimális szintjének fenntartását.

A kutya normál hőmérséklete 37,5 és 39,50 ° C között van.

A norma felső és alsó határának szorongást kell okoznia a tulajdonosban, és a háziállat gondos vizsgálatának okává kell válnia.

Hogyan lehet mérni a kutya hőmérsékletét

Ahhoz, hogy megtudja, hogyan érzi magát a háziállat, és érdemes-e riasztani, meg kell mérni a test hőmérsékletét. Jelenleg az egyetlen helyes módszer létezik, amelyet a szakértők több évtizede gyakorolnak.

Ön maga is végezhet méréseket illetéktelen személyek segítsége nélkül. És minden tulajdonosnak tudnia kell, hogyan kell helyesen csinálni, hogy ne okozzon kellemetlen asszociációkat és stresszes helyzeteket az állatban.

A manipuláció végrehajtásához néhány egyszerű elemre lesz szüksége:

 • Orvosi kesztyűk;
 • Orvosi vagy állatorvosi hőmérő;
 • Vazelin vagy zsíros krém.

Az egész eljárás kis időt vesz igénybe, de gondosan és körültekintően kell elvégezni. Kenje meg bőven a hőmérő hegyét zsíros krémmel vagy vazelinnel. Nyugtassa meg kedvencét, simogassa meg, vagy beszéljen vele. Farkát felemelve óvatosan helyezze a hőmérő hegyét 2-3 cm-rel a kutya végbélnyílásába. Lassan hajtsa végre a manipulációt. Ha az állat összenyomja a záróizmot, akkor álljon meg, és ne próbálja meg a hőmérőt befelé kényszeríteni. Ily módon a végbél nyálkahártyája megsérülhet. Fennáll a veszélye annak is, hogy a hőmérő csúcsa eltörik, és üvegtöredékek súlyos sérülést okozhatnak a háziállaton.

A mérés időtartama 30 másodperctől 5-7 percig terjed, az alkalmazott hőmérő típusától függően.

A kapott eredmény alapján a tulajdonos vagy az állatorvos következtetést von le az állat állapotáról és az intézkedések meghozatalának szükségességéről.

A kutya lázának tünetei

A tulajdonosok véleménye szerint a hőmérséklet emelkedésének fő tünete az állat forró és száraz orra.

Az állatorvosok számos fő jelet azonosítanak, amelyek a testhőmérséklet emelkedését jelezhetik:

 • Fehér csíkok vagy varasodás megjelenése az orr hegyén;
 • Megnövekedett testhőmérséklet az ágyék vagy hónalj területén;
 • A regionális nyirokcsomók tapintása (szondázása) meghatározza méretüket, és közvetett jele lesz egy bakteriális vagy vírusos fertőzésnek, amelyet a testhőmérséklet emelkedése kísér;
 • Az íny árnyékának változása. Lehet, hogy szokatlanul vörös vagy fehéres, duzzadt vagy duzzadt;

A bőr hőmérsékletének növekedése a fülek és a mancsok területén. Ezek a testterületek nagyszámú erekkel vannak ellátva, így a hipertermia alatt forróak lesznek.

Az állatorvosok rámutatnak, hogy vannak kisebb jelek, amelyek az állat testhőmérsékletének emelkedését jelzik:

 • Étkezés megtagadása;
 • Letargia és csökkent aktivitás;
 • A kabát tompa árnyalatának megjelenése;
 • Az emésztőrendszer rendellenessége;
 • A vizelés megsértése (a vizelet sötét, és a késztetés ritka);
 • Nyálkahártya váladék a szemből vagy az orrüregből;
 • Görcsök

Ha a kutya testhőmérséklete magas, akkor megpróbálja elkerülni a kommunikációt más állatokkal vagy emberekkel. A kutya félreeső helyeket keres, és igyekszik árnyékos területeket választani, minimális napfény mellett. Ha lehetséges, kiválasztja a hűvös padló területeit (beton alap, kerámia csempe stb.).

Okok, amelyek hőmérséklet-emelkedést okozhatnak

Számos oka lehet a testhőmérséklet emelkedésének egy állatnál. Fontos megérteni, hogy a hőmérsékleti mutató egyensúlyt jelent a hőtermelés és a hőátadás folyamata között. Vagyis a biokémiai és fizikai folyamatok egyensúlya. Az egyensúlyhiány hipertermia vagy hipotermia kialakulásához vezet.

Fontolja meg azokat a fő okokat, amelyek a testhőmérséklet emelkedését okozhatják egy háziállatnál:

Képtelenség hőt leadni a környezetnek. A klasszikus példa a hőguta, amikor az állat túlmelegszik, és a környezeti hőmérséklet sokkal magasabb, mint a test hőmérséklete. Ebben az esetben a test hatalmas mennyiségű hőt halmoz fel, amelyet a hűtés nem adhat le, mert a levegő sokkal jobban felmelegszik.

A pirogének negatív hatása. A pirogének olyan anyagok, amelyek aktív biokémiai reakciókat váltanak ki, nagy mennyiségű hő felszabadulásával együtt. A pirogének közé tartoznak a baktériumsejtek részei, valamint a mérgezés, a neoplazmák bomlása stb. Eredményeként létrejött toxinok.

Az allergiás reakciók hypertermiát is okozhatnak. Az állat testébe bejutó allergén komplex biokémiai folyamatot indít el. Ennek eredménye a testhőmérséklet emelkedése.

Feszültség. Az erős érzelmi stressz hirtelen hőmérséklet-csökkenést okozhat, vagy rövid távú hipertermiához vezethet. Mindez a kutya idegrendszerének típusától, valamint fizikai állapotától függ.

Fontos! A magas hőmérséklet negatívan befolyásolja az állat állapotát. De bakteriális fertőzés esetén pozitív hatással van a betegség lefolyására is. Így a baktériumsejtek osztódási aránya lényegesen magasabb, mint a közönséges sejteké. Amikor a hőmérséklet emelkedik, a baktériumsejt normális fejlődési ciklusa megszakad, és a betegség visszahúzódik.

Hogyan lehet csökkenteni az állat hőmérsékletét

Az állatorvosok emlékeztetnek arra, hogy a testhőmérséklet csökkentésére szolgáló gyógyszerek önálló választásának kísérletei ronthatják a helyzetet.

Nem szabad gyógyszereket felírnia egy személynek!

Ez annak köszönhető, hogy a háziállat mellékhatásai sokkal hangsúlyosabbak. El kell hagynia az állat erőszakos etetésének gondolatát is. Az étel nem emészthető meg megfelelően, és az emésztési zavar nem tesz jót kutyájának.

A testhőmérséklet csökkentésének hatékony módjai:

 • Helyiség mikroklíma szabályozása. Ideális esetben a hőmérőnek 18-20 C-nak kell lennie. A szoba szellőztetésével vagy a légkondicionáló bekapcsolásával ezt nagyon könnyű elérni. Kerülni kell a huzatot, és az állat nem lehet a hideg padlón.
 • A fizikai aktivitás kizárása. Az izom összehúzódásakor a test nagy mennyiségű hőt bocsát ki.
 • Biztosítsa kedvencének tiszta, hűvös vizet.

Az állat állapotának gondos megfigyelésével a tulajdonos megkönnyítheti jólétét. És ha az állapot rosszabbodik, a legjobb megoldás az állatorvossal folytatott konzultáció lenne.

Amikor a hőmérséklet emelkedik, sürgősen orvoshoz kell fordulnia

Szakmai segítségre van szükség, ha a kutya hőmérséklete megemelkedik:

 • Görcsök;
 • Eszméletvesztés;
 • Nem egyértelmű ürítés;

És akkor is, ha a hőmérséklet-mérési eredmények meghaladják a mutatót 39,5 ° C. Ne végezzen öngyógyítást, és ne próbáljon megfékezni a lázat. Az állatorvossal folytatott konzultáció lehetővé teszi a hipertermia okának azonosítását, valamint egy hatékony kúra kiválasztását.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.