A kutyám az örömöm!

Hasznos és érdekesMi a teendő, ha a kutya fél a tűzijátéktól és a petárdától

Mi a teendő, ha a kutya fél a tűzijátéktól és a petárdától

félni

Közelegnek az újévi ünnepek, amelyek változhatatlan tulajdonsága a tűzijáték és a petárdák. És ha sok embernek tetszik mindenféle tűzijáték zaja, akkor házi kedvenceik általában véve nagyon félnek tőle. Ha ismeri ennek okait, akkor van esély arra, hogy segítsen kutyájának, és stressz nélkül túlélje vele az ünnepi időt, mert egy ilyen feladat meglehetősen megoldható.Tartalom:

  • Miért félnek a kutyák a tűzijátéktól
  • Hogyan lehet megkönnyíteni a kutya életét az újévi ünnepeken?
  • Alapvető biztonsági szabályok
  • Hogyan lehet leszoktatni a kutyát attól, hogy féljen a petárdától és a tűzijátéktól?

Miért félnek a kutyák a tűzijátéktól

Elvileg természetes, hogy a kutyák hangos hangra reagálnak, mint egy lövés. Előfordul, hogy egy háziállat, aki többször a tűzijáték helye közelében tartózkodik és nem szenved kárt, megérti, hogy ezeket a hangokat nem kell félteni. De néha a félelem megszilárdul, és minden új idővel pánikba hozza az állatot.

Természetesen senki sem tudja megnevezni a kutya félelmeinek száz százalékos pontos okát, de valószínűleg pszichológiai traumáról beszélünk a kutya által egyszer átélt borzalom miatt.

Talán a kiskutyát egy hangosan ugató nagy kutya támadta meg, talán egyszer a kutyát majdnem elütötte egy dübörgő motorkerékpár. Talán valóban fegyverrel lőtték meg.

De ha biztosan tudjuk, hogy a kutya üvegházhatású körülmények között nőtt fel, és a fentiekhez hasonló nem történt meg vele, akkor arról beszélünk, hogy az első látott (vagy hallott) tűzijátékra válaszul megoldjuk a félelmet. Vagyis a kutya túl erős hatása áttörte a kutya pszichológiai "elszigeteltségét", és rossz a kapcsolat.

Természetes, hogy ebben az esetben a petárdák hangjával történő minden következő ütközéskor a kutya megint megijed, és ez a félelem nagyobb erővel rögzül benne. És magától értetődik, hogy ha megpróbálja szidni a kutyát ijedt viselkedése miatt, akkor az még erősebb rémületet fog kialakítani. Ezért a segítséget gondosan kell elvégezni.

Hogyan lehet megkönnyíteni a kutya életét az újévi ünnepeken?

Először is, az általános ünnepségek időszakában arra kell törekedni, hogy ne sétáljanak kutyával olyan helyeken, ahol tűzijátékot indítanak. Igen, általában spontán módon szerveződnek, de ha egyértelmű, hogy ott vagy ott emberek tűzijátékot tűznek ki, akkor természetesen nem szabad odakinn sétálni a kutyát. Nem is beszélve a város főbb helyszíneinek meglátogatásáról, ha feltételezzük, hogy ezek nagy újévi tűzijátékokat és sokaságot indítanak.

Tömeges ünnepségek alatt a kutyát sem hagyhatja otthon egyedül. Az újévi ünnepeken történő látogatás tovább súlyosbíthatja a háziállat pszichéjét, ezért el kell hagyni őket - legalábbis addig a pillanatig, amikor ez a félelem legyőzhető. Elég csak elképzelni egy olyan kutya borzalmát, aki meghallja ezeket a robbanásokat, és nem talál támogatást a tulajdonos részéről, bezárva és nem képes elrejtőzni.

Ha otthon ünnepel, az petárdákat és a tűzijáték indításakor szorosan csukja be az ablakokat, és ne nyissa ki őket - ezzel a kutyával biztosan nem lehet jobban, mert fél a hangoktól, és nem a tűzijáték vizuális megnyilvánulásaitól. És ha a kutyának megvan a kedvenc helye, ahol elbújik ilyen pillanatokban, akkor sem kell megpróbálni onnan kihúzni.

Alapvető biztonsági szabályok, ha a kutya fél a tűzijátéktól

Lehetetlen megvédeni magát mindentől, és mindenesetre naponta kétszer kell sétáltatnia a kutyát, ezért gondoskodnia kell bizonyos biztonsági intézkedésekről.

Az újévi ünnepeken az elveszett kutyák száma többször megnő. A kedvtelésből tartott állatok életének lehető legnagyobb mértékű biztosítása érdekében ajánlott:

  1. Ne vezesse le a kutyáját pórázról, még akkor sem, ha az nélküle szokott járni.
  2. Használjon hevedert a szokásos gallér helyett - nehezebb kiszállni belőle.
  3. Vásároljon címcímkét, írja rá a kutya nevét és telefonszámát, és csatolja a kutya gallérjához.
  4. Adjon a kutyának speciális gyógynövényes nyugtatókat, mielőtt elhagyja a házat (megvásárolhatja az állatorvosi gyógyszertárban).

Hogyan lehet leszoktatni a kutyát attól, hogy féljen a petárdától és a tűzijátéktól?

Először is meg kell jegyezni, hogyan lehetetlen leszoktatni a kutyát a robbanásoktól való félelemtől - sok állattartónak gyakran teljesen téves elképzelése van erről.

A félelemért járó büntetésnek nincs értelme - abszolút elfogadhatatlan a póráz meghúzása vagy az oldalra csapás, ha a kutyát megijeszti a tűzijáték. Ez csak súlyosbítja azt a borzalmat, amelyet a zaj zajlik. Ugyanez vonatkozik a "sokkterápiára", amely néha a tulajdonosok úgy döntenek, hogy elrendezik a háziállatot úgy, hogy petárdát robbantanak fel előtte.

Ön maga nem tud pánikba esni, mert nagyon fontos, hogy a kutya nyugodtan érezze magát a gazdájától. Még akkor is, ha leesett a pórázról, nem kell futnia sikolya után - ettől még jobban megijed az állat. Nyugodtan követheti és halkan ejtheti a kutya becenevét. Ez lerakódik a kutyában, annak jeleként, hogy nincs mitől tartani.

A kutyát a petárdák és a tűzijátékok hangjához fokozatosan kell végrehajtani, és az inger fokozatos növekedéséből kell állnia. A tűzijáték-robbanások legkézenfekvőbb helyettesítői a lövések, ezért az edzéshez indítópisztolyra és csemegére van szükség.

1. Lövések távolról

Kezdje el edzeni kutyájával egy biztonságos és ismerős helyen. Azt is meg kell hagynia, hogy a háziállat megszimatolja a kiindulási pisztolyt, és megegye a csemegét. Az asszisztensnek el kell lőnie a pisztolyt, mert a kutya számára rendkívül fontos, hogy a lövés hallatán a közelben érezze a gazdit.

Az algoritmus a következő: a segítő 150 lépést hátralép és felfelé lő, míg a tulajdonos figyeli a kutya reakcióját. Ha nem fél, akkor élvezetet és dicséretet kell adnia neki. Ha félsz - csak nyugtatás után kezelj és dicsérj.

Amikor a kutya teljesen felépült a hangos lövésből, meg kell ismételnie. És amikor idővel ez a távolság már nem ijesztgeti, csökkentse a távolságot 30 lépésre. Nem érdemes erőltetni az eseményeket - jobb, ha még nagyobb távolságról indulunk, mint rövidebbről. Fokozatosan olyan helyekre kell költöznie, akik kevésbé ismerik a kutyát, és ugyanezt kell tennie. Véget ért a szakasz, amikor a kutya nyugodtan érzékeli a lövést 15 lépésről.

2. Lövések lőttek a közelben

Ebben a szakaszban a segítőnek (akit a kutya jól ismer) hagyja, hogy szimatolja a fegyvert, és 10 lépést hátralépjen, a tulajdonosnak pedig élvezetet adjon, és 2-3 lépést hátralépjen. Ezután jön a "Sit" parancs, és egy pillanattal később egy lövés.

Ha a kutya félelem nélkül reagált, akkor odaadhatja a pórázt az asszisztensnek, és elmehet már 20 lépésnyire, a lövés után térjen vissza, kezelje csemegével és ismét hagyja, hogy megérezze a fegyver illatát. Amikor a háziállat nyugodtan kezdi fenntartani az "ül" helyzetet, amikor mellette lő, és a tulajdonos távolról lő, akkor ez a szakasz sikeresnek tekinthető. Ezután meg kell tanulnod segédek nélkül.

Fontos: ha a kutya nagyon fél a lövéstől, akkor a kiképzést le kell állítani, és annak folytatását másnapra kell halasztani.

Ha egy szakaszban nincs előrelépés, és a kutya ugyanazon a félelemszinten tart ugyanazon a lövési távolságon, akkor egy hét szünetet kell tartania, és az első szakasztól kell kezdeni - 150 lépésnyire a kutyától.

A kutyának a petárdától és a tűzijátéktól való félelmét óvatosan kell kezelni, és a lehető leggondosabban kell kezelni. Gyakorlatok segítségével még a legnehezebb esetekben is megbirkózhat, ha fokozatosan cselekszik, és figyelmes a kedvence felé.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.