A kutyám az örömöm!

EgészségPyometra (méhgyulladás) kutyáknál. Okai és kezelése

Pyometra (méhgyulladás) kutyáknál. Okai és kezelése

gyulladás

A Pyometra egy gyakori betegség, amelyet gyakran 5-6 éves állatoknál diagnosztizálnak. A patológia a méh gyulladása, amelyet gennyes váladék képződése kísér. Felhalmozódnak a méh üregében, és kiváló táptalajként szolgálnak a patogén mikroflóra számára.A pyometra típusai kutyáknál

A tudósok megállapították, hogy a kóros folyamatnak két fő típusa van:

 • Nyisd ki. A gyulladásos folyamat ilyen típusú fejlődését a hüvelyből történő állandó kibocsátás jellemzi. Gennyes jellegűek és kellemetlen szagúak.
 • Zárva a patológia kialakulásának típusát a váladék kiáramlásának megsértése jellemzi. A genny a méh belsejében marad, és ez a gyulladásos folyamat súlyosabb lefolyásához vezet.

Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a gyulladásos folyamat akut lefolyása során a pyometra zárt formáját gyakrabban diagnosztizálják. A krónikus lefolyást nyitott forma jellemzi, amely nem jár a nyaki csatorna lezárásával.

A pyometra okai

Hosszú távú klinikai vizsgálatok lehetővé tették a kóros folyamat kialakulásának oksági kapcsolatának újbóli létrehozását:

 • Az endokrin rendszer megzavarása és ennek eredményeként a hormonok mennyiségének és arányának megváltozása a kutya testében. A szakértők a betegség kialakulását a progeszteron mennyiségének növekedésével társítják. Ez a hormon felelős a méh nyálkahártyájának előkészítéséért a tervezett terhességért, aktiválja a méhben található mirigyeket. A progeszteron mennyiségének növekedése a szervezetben serkenti a méhen belüli mirigyek nyálkaképződését. Ha ebben a pillanatban az állat ösztrogén alapú gyógyszereket kap, akkor a helyzet hirtelen romlik. Az ösztrogén alapú gyógyszerek növelik a test progeszteron iránti érzékenységét.
 • A progeszteronszint növekedése a helyi immunitás elnyomásához vezet. A gyulladásos folyamat oka azok a mikroorganizmusok, amelyek folyamatosan jelen vannak a méh üregében, és a normál mikroflóra részét képezik. Olyan mikroorganizmusokhoz tartoznak, amelyek megtanulták az "opportunista mikroflóra" nevet. Vagyis csak az immunitás csökkenésével és a szaporodás kedvező feltételeinek jelenlétével képesek gyulladásos folyamatokat okozni.
 • A fokozott nyálkaképződést az opportunista mikroflóra kedvező táptalajaként ismerik el. A progeszteron segít a méhnyakcsatorna bezárásában. Ez viszont gennyes folyamat kialakulásához vezet az üreg belsejében.
 • A keletkező gennynek nincs kiáramlása, és a méreganyagok felszívódnak az állat vérébe, mérgezést és lázat okozva. A gennyes váladék kialakulása az intraperitoneális nyomás növekedéséhez és a fájdalom kialakulásához vezet.

A hasi régió fájdalmas érzései felszínes légzési nehézségeket okoznak. A tüdő fiziológiailag helyes szellőzése károsodott. A gázcsere romlása serkenti a mérgezés kialakulását.

A szakértők a kiegyensúlyozatlan étrendet is a hajlamosító tényezők közé sorolják, amelyek hozzájárulnak a pyometra kialakulásához. Az esszenciális vitaminok és ásványi anyagok hiánya csökkenti az immunrendszer aktivitását. A szakemberrel történő időben történő konzultáció feltárja a kóros folyamat kialakulásának kezdetét, és hatékony kezelési módot választ.

A pyometra diagnózisa

A hatékony kúra kiválasztása közvetlenül az időben történő minősített diagnózistól függ. A gyulladásos folyamat kialakulásának korai szakaszában meglehetősen nehéz azonosítani a pyometrát. Nincsenek specifikus tünetek, és a meglévő jelek arra utalhatnak, hogy különféle betegségek vannak a kutyában.

Éppen ezért a rosszullét első jeleire azonnal tanácsot kell kérnie egy állatorvostól. A hatékony és pontos diagnózis egyik fő módja az ultrahang. A laboratóriumi vérvizsgálatok a gyulladásos folyamat jelenlétét is kimutathatják.

Élénk klinikai képpel az állatorvos megvizsgálja a háziállatot, majd a méhnyakcsatornából tamponokat vesz, hogy meghatározza a kórokozó mikroflóra jelenlétét és az antibiotikumokra való érzékenységét. Bizonyos esetekben vizeletvizsgálatra lehet szükség a kiválasztó rendszer működésének értékeléséhez. Valamint egy EKG, amely a szívizom állapotáról nyújt információt.

Pyometra kezelés

Vizsgálat és diagnosztikai vizsgálatok után a szakember kiválasztja a legjobb kezelési lehetőséget. A modern állatgyógyászat két fő módszert kínál egy állat megszabadulására a pyometrától:

Konzervatív. Ebben az esetben olyan gyógyszerek használatáról beszélünk, amelyek célja a méh gyulladásának és a test mérgezésének leküzdése. A technika előnye a reproduktív rendszer megőrzése és a kutya későbbi felhasználásának lehetősége a tenyésztésben.

Működési. Biztosítja a méh és a petefészkek eltávolítását. Következésképpen a szuka már nem képes szaporodni. A technika előnyei közé tartozik a nagy hatékonyság. Ez a műtét nem tekinthető komplex manipulációnak, és általános érzéstelenítésben történik.

Javasoljuk, hogy olvassa el a következő cikkeket:

Kutyák ivartalanítása: jó vagy rossz kedvence számára

A kutyák ivartalanítása: a művelet előnyei és hátrányai

2-3 nap elteltével jelentős javulás tapasztalható a kutya állapotában, és 2,5-3 hét múlva az állat teljesen helyreáll, és visszatér a szokásos életmódjához.

A kezelés megválasztásáról az állatorvos döntését kell meghozni. A vizsgálat és az állat állapotának felmérése eredményei alapján kiválasztja az optimális technikát, amely minden esetben a leghatékonyabb eredményt adja. A gyógyszerek önálló megválasztására tett kísérletek súlyosbítják a helyzetet vagy az állat halálát.

Vizsgáljuk meg részletesebben mindkét kezelési módszert.

Gyógyszeres kezelés

A szakember több esetben konzervatív kezelést választ:

 • Ez egy tenyész szuka;
 • Az állat vagy egy öreg kutya rendkívül súlyos állapota, amely nem tolerálja az érzéstelenítést;
 • A tulajdonos vágya, hogy egészséges háziállatot szerezzen minimális pénzügyi költségekkel;
 • A műtét előtti terápiás intézkedések, amelyek célja az állat állapotának javítása és a gyógyulási időszak megkönnyítése.

Fontos! Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a szukák 20% -ánál a gyógyszeres kezelés után a gennyes endometritis ismétlődik.

A szakértők a prosztaglandinokat választják a leghatékonyabb és megfizethető gyógyszerként. Az adagolás és az alkalmazás gyakoriságának megválasztása közvetlenül függ az állat testtömegétől, életkorától és állapotától.

Ha a gyógyszeres kezelés megkezdése után 7 nappal a méh szarvainak átmérője meghaladja az 1-1,5 cm-t, akkor műtéti beavatkozásra van szükség.

Operatív beavatkozás

A pyometra műtéti kezelésének oka a kedvtelésből tartott állatok életének veszélyeztetése, a magas intraabdominális nyomás, valamint a zárt méhnyakcsatornával járó gennyes váladék felhalmozódása következtében megnő a méh megrepedésének kockázata.

A méh eltávolításával egyidejűleg az állatorvos eltávolítja a petefészket is. Az állat már nem vehet részt a tenyésztésben, de rövid idő után teljesen felépül és kész visszatérni a megszokott életébe. A műtét után egy szakember antibiotikum kúrát ír elő, valamint olyan gyógyszereket, amelyek célja a test mérgezésének kiküszöbölése.

Hatások

Ha az állatorvos ragaszkodik a műtéti beavatkozáshoz, akkor a tulajdonos beleegyezése lesz a legjobb megoldás.

Ha a műveletet nem hajtják végre időben, akkor a kockázat nő:

 • A méh repedése;
 • A test erős mérgezése;
 • A kiválasztó rendszer rendellenességei stb.

A műtét után az állat fokozott figyelmet igényel a tulajdonos részéről. Szükséges biztosítani számára a vízhez való hozzáférést, felszerelni egy hangulatos kanapét, kiküszöbölni a sérülés kockázatát a posztoperatív időszakban. Az etetést egyeztetni kell állatorvosával. Fontos a fizikai aktivitás korlátozása is, amíg a háziállat teljesen meg nem gyógyul.

Megelőzés

A gennyes méhnyálkahártya-gyulladás megelőzésének egyetlen hatékony módja az állat időben történő sterilizálása, ha nem tervezi a tenyésztést. Ezenkívül jó eredményeket érhet el a szuka állapotának gondos ellenőrzése az ivarzás után és az állatorvosnál végzett rendszeres ellenőrzések, amelyek lehetővé teszik a reproduktív rendszer állapotának felmérését. A konzervatív kezelés után a pyometra kiújulásának megelőzése a tervezett vizsgálatok.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.