A kutyám az örömöm!

EgészségA kutyák ivartalanítása jó vagy rossz kedvence számára

A kutyák ivartalanítása jó vagy rossz kedvence számára

nagy kockázat

A nemi ösztön az egyik legerősebb a Földön élő összes biológiai fajban, és ez alól a kutya sem kivétel. De egy négylábú barát nem minden gazdája akar harcolni az állat természetes vágyával, hogy kielégítse igényeit, megpróbálja tartani az erjedő szuka vagy a puzzle szagára szakadt kutyát egy szerető háziállat nem tervezett kiskutyáinak rögzítése miatt.Az ilyen jellegű problémák minimalizálása érdekében az állatgyógyászat kínálja a legjobb lehetőséget - a sterilizálást. És bár a társadalom két táborra volt felosztva: az eljárás mellett és ellen, de valljuk be - soha senki nem találkozott még olyan kutyával, aki ivartalanítva boldogtalannak tűnne.

Mi a sterilizálás és végrehajtásának módszerei

A sterilizálás a reproduktív rendszer sebészeti beavatkozása a nemi vágy elnyomása és a termékenység megfosztása érdekében. A sterilizált állat nem képes szaporodni.

A művelet végrehajtásának három módja van:

 1. Üreg. Általános érzéstelenítésben végezzük, és magában foglalja a hasüreg kinyitását. Időtartam - 60-90 perc. A leggyakoribb sterilizálási módszer. A kutya gondozásának megfelelő szervezése fontos a rehabilitációs időszakban.
 2. Laparoszkópia. Mini-szúrások révén behatolás az üregbe. Különbözik az alacsony traumatizmusban, a rövid gyógyulási periódusban és a végrehajtás sebességében (nem> 30 perc). Jelentős hátrány - 10 kg-nál nem nagyobb állatok számára alkalmas.
 3. Kémiai. Injekciós kúra a libido és az ösztrusz elnyomására legfeljebb egy évig. A módszer nem kívánatos, mivel jelentős hátrányai vannak: magas a daganatok és a különféle betegségek kockázata.

A sterilizálás sebészeti módszereinek lényege egyszerű: hímivarú heréket, nőstényekben petefészket külön-külön vagy a méhjel együtt távolítanak el.

Sterilizálás: előnyök és hátrányok

A kutyák szexuális aktivitásának korlátozása nemcsak a nem tervezett utódok megjelenését szünteti meg, hanem számos fizikai és pszichológiai pozitív vonatkozással is jár:

 • A háziállat biztonságos járása (rágás nélkül a szukát nem támadják meg az egész terület hímjei, és a hím nem szakad le a pórázról).
 • Az állat mentális állapota stabilizálódott, nyugodt és nem igyekszik megszökni.
 • Megszűnik az agresszió és a területjelölési vágy, majd a riválisokkal való kapcsolatok tisztázása következik.
 • A nőstény minimalizálja a reproduktív betegségek (daganatok, ciszták, pyometra stb.) Kockázatát.
 • A várható élettartam nő.
 • Nem fenyegeti a nemi úton terjedő fertőzéseket.
 • A kiképzési folyamat könnyebb és gyorsabb, az állat hűségesebbé válik.
 • Nem lesz hamis terhességi szindróma.
 • A rosszindulatú daganat valószínűségének csökkentése mindkét nemű kutyáknál.

Természetesen az éremnek van egy hátránya is, amelyet meg kell tanulnia, mielőtt eldöntené, hogy a sterilizálás tanácsos-e vagy sem. Szerencsére kevés hátrány van, és mindegyik megoldható:

 • A szövődmények kockázata a műtét alatt vagy után (érzéstelenítésre adott reakció, vérzés, fertőzés, gyulladás, dehiszcencia). Az ilyen jellegű problémák gyakoribbak a tapasztalatlan vagy képzetlen szakemberek körében.
 • Hormonális egyensúlyhiány, súlygyarapodás.
 • A húgyúti rendellenességek kialakulása (esetleg a műtét után 3-7 éven belül).

A hozzáértő megközelítés segít könnyedén megbirkózni a sterilizálás hátrányaival. A műtét során vagy a rehabilitációs időszakban jelentkező problémák elkerülése érdekében csak egy bevált klinikát kell kiválasztani, szakszerű szakemberekkel. A testsúly ellenőrzéséhez válasszon kiegyensúlyozott étrendet, figyelembe véve kedvence hormonális változásait. A vizeletinkontinencia és az urogenitális rendszer egyéb problémáinak első eseteinél forduljon állatorvoshoz - az időben történő kezelés hatékonyan megakadályozza a patológiákat.

Mikor kell ivartalanítani a kutyát: hogyan lehet tudni, mikor van itt az ideje

A művelethez nincs egyértelmű, életkorhoz kötődő kötődés, ezt mind a fiatalok, mind az idős állatok számára végzik. A fő szerepet az egészségi állapot és / vagy az orvosi indikációk elérhetősége játssza. A műtéti eljárás megtervezésekor azonban figyelembe kell vennie néhány tényezőt:

 • A hím kutyát nem ajánlott 6 hónapos kor előtt sterilizálni a növekedés és a fejlődés késéseinek elkerülése érdekében.
 • Jobb, ha a szukát 2-3 héttel az első melegítés előtt átszívjuk. Ez tízszeresére csökkenti a melldaganatok és a reproduktív szféra betegségei kialakulásának valószínűségét. Korábbi életkorban nehéz kiszámítani az érzéstelenítő adagját és biztosítani a hiányosan kialakult szervek teljes eltávolítását (sőt a petefészek mikroszkopikus része is képes helyreállni a jövőben, és teljesen működni kezd).
 • A kicsi kutyák korábban kezdenek folyni, mint a nagy fajtájú szukák. Az optimális sterilizálási idő kiszámításához jobb átadni egy elemzést a hormonális háttér meghatározásához.
 • Nem szabad elvégeznie az eljárást ivarzás vagy terhesség alatt. A méh ekkor megnagyobbodott, és nagy a vérveszteség és a hosszan tartó gyógyulási időszak kockázata.
 • Ha a kutyát a fajta tenyésztésére használták, akkor az utolsó születésnek 6 évesnek kell lennie, majd az állatot sterilizálni kell, hogy megakadályozzák a test kopását és korai öregedését.
 • Az állatok 7 éves koruk után rosszabbul tűrik a műtétet és az érzéstelenítést, hosszabb ideig gyógyulnak.
 • A sterilizálás legjobb ideje 6 és 24 hónap között van. Ha a nőstény sterilizálásának optimális ideje elmulasztott, akkor jobb, ha a műveletet 2 hónappal az utolsó ivarzás után hajtja végre.

A sterilizálás orvosi indikációi: ha szükséges, kötelező

Tapasztalt állatorvosok szerint minden kutyát, amely átlépte a 8 éves határt, kudarc nélkül kell sterilizálni, függetlenül attól, hogy terhességet szenvedett-e és hányszor. A felnőttkori háziállatoknak nagy az onkológiai kockázata, és a sterilizálás kiválóan megelőzi a félelmetes betegségeket.

Nem számít a munkaerő jelenléte vagy hiánya a sterilizálási jelzéseknél, ha más tényezők is vannak:

 • Kóros elhúzódó ivarzás, bőséges vérveszteséggel.
 • Hormonális rendellenességekkel járó betegségek.
 • Azok a betegségek, amelyek nem teszik lehetővé az utódok teljes elviselését, vagy a terhesség veszélyt jelentenek a háziállat egészségére és életére.

Függetlenül attól, hogy szükséges-e sterilizálni egy egészséges kutyát, minden tulajdonos maga dönt. Sok kisállattartó büszkén ismételgeti a híreset: "Felelősek vagyunk azokért, akiket megszelídítettünk." Készen állnak arra, hogy felelősek legyenek utódaikért?MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.