A kutyám az örömöm!

EgészségElső oltások kölyökkutyák számára a kutyák oltása az összes szabály szerint

Első oltások kölyökkutyák számára a kutyák oltása az összes szabály szerint

első

A kutyák - nem kevesebb, mint az emberek - hajlamosak a különféle fertőző és vírusos betegségekre, ezért egy kiskutyát a házba véve gondosan gondoskodnia kell az egészségéről. A kutyák oltása a háziállat hosszú és boldog életének előfeltétele, veszélyes ezt a szabályt elhanyagolni.Ha egy kutya érett öregségig élt, még soha életében nem volt beteg semmiben, ez nem azt jelenti, hogy a többi háziállatnak is ugyanolyan szerencséje lesz. A felnőtt kutyákkal ellentétben a kölyökkutyák immunrendszere még mindig nagyon gyenge, és az állat a legtöbb esetben nem képes önmagában megbirkózni a betegségekkel. Minden gondoskodó tulajdonosnak tudnia kell, hogy a kölyökkutyákat milyen életkorban és milyen betegségek ellen kell beoltani.

Tartalom:

  • Első oltások egy kiskutya számára
   • Milyen betegségek ellen oltják be a kölyköket?
  • Milyen betegségek ellen oltják be a kutyákat évente?
  • Általános szabályok és az oltásra való felkészülés
  • Amikor nem tudja beoltani a kutyáját
  • Az oltás következményei
  • Változatos oltások
  • A népszerű oltások áttekintése
   • Nobivak
   • Rabisin
   • Dipentawak
   • Biovac

Első oltások egy kiskutya számára

A születés első perctől kezdve a kölyökkutyában kialakul az anyai (passzív) immunitás, amelyet az anya kolosztruma közvetít az újszülött számára. Az élet első hónapjaiban az ilyen immunitás megvédi a babát a különböző betegségektől, ezért lehetetlen oltást végezni, különben a kiskutya testének reakciója kiszámíthatatlan lehet.

Az anya immunitása 2-3 hónapig védi a baba testét a betegségektől, majd csökken a vérben az antigéntartalom, és a kölyökkutya fogékony lesz számos fertőzésre.

2,5-3 hónapos korban a kölykök megkapják az első oltást.

A kölyökkutya oltása biztosítja, hogy a kedvtelésből tartott állat nem szenved fertőző vagy vírusos betegségben, vagy szövődmények nélkül szenved betegségben. Az oltás után kialakult immunitást aktívnak vagy megszerzettnek nevezzük.

A vakcina hatásának köszönhetően a kiskutya vérében speciális antitestek kezdenek kialakulni, amelyek káros hatással vannak a patogén mikroorganizmusokra. Az aktív immunitásnak különböző hatásai vannak, több héttől több évig, ami azt jelenti, hogy rendszeresen be kell oltania a kiskutyát.

Hány éves korban és milyen fertőzések esetén van szükség oltásra?

A kölyökkutya első oltása előtt meg kell győződnie arról, hogy az állat teljesen egészséges, a legyengült vagy kimerült csecsemő szervezete nem reagál-e jól az oltásra, aminek következtében az állat elpusztulhat. Ha nincsenek problémák a kutya egészségével, az állatorvos elkészíti az oltási ütemtervet az állat számára.

Az orvos által kiadott táblázat szerint a kiskutya tulajdonosa tudni fogja, mikor kell bejönni oltásra, és nem hagyja ki a négylábúak egyetlen oltását sem.

A kölyökkutyák életkor szerinti oltása a következő:

1.In 2,5-3 hónap Az idős kölyökkutyát parvovírus bélgyulladás, láz, hepatitis (vírus), leptospirosis és parainfluenza ellen oltják be. Az injekció beadása után az állatnak tilos az utcára látogatni mindaddig, amíg erős immunitás kialakul e betegségekkel szembenkb 2-3 hét).

2. 3-3,5 hónapos korban megismétlik a húsevő pestis, a leptospirosis, a parvovírus, a parainfluenza és a vírusos hepatitis elleni oltást. Az emlékeztető oltás után ajánlott ellenállni 2 hét karantén.

Ez az idő alkalmas a veszettség kezdeti oltására is, de a kölyökkutyák egyes tulajdonosai inkább csak hat hónapos korban oltják be a kutyát. A szabályoktól való ilyen eltérés megengedett, ha a háziállat nem jár az utcán, és nem érintkezik más állatokkal.

3. Elérve 6 vagy 7 hónap egy kutyus életét veszettség tölti el, ha a kutyát nem oltották be 3-3,5 hónaposan. Ezenkívül a veszélyes vírusos betegség elleni védőoltást minden évben elvégzik a kutya egész életében.

5. 1 éves korában a kölyökkutyának ismét injekcióra van szüksége a leptospirosis, a láz, a vírusos hepatitis, az enteritis és a parainfluenza ellen. Nem szabad megfeledkeznünk az oltás utáni 2 hetes karanténról.

Az oltási ütemterv betartásával az állat tulajdonosának nem kell aggódnia a kedvtelésből tartott állatok súlyos betegségekkel való megfertőzésének lehetősége miatt.

Milyen betegségek ellen igényel évenkénti oltást?

A felnőtt kutyát évente be kell oltani, de ha az állatot már felnőtt korában vitték, és nincs adat a rá végzett oltásokról, akkor az oltást a lehető leghamarabb elvégzik (feltéve, hogy az állat egészséges).

A vakcinát felnőtt kutyáknak 1 hónap elteltével, majd az ütemterv szerint (évente egyszer) újra bevezetik. Vannak olyan helyzetek, amikor egy felnőtt állatot beoltanak, de nem is olyan régen oltották be. Az oltóanyag ismételt beadása súlyos szövődményeket okozhat a kutyában, ezért ha az állatot az utcáról veszik fel, jobb, ha a kutya vérében megvizsgálják az antitesteket.

Az állatorvosok azt javasolják, hogy az idősebb kutyákat 3 évente egyszer oltsák be, mivel minden oltás komoly terhet jelent a szervezet számára. Nem kívánatos az öreg kutyák oltása krónikus betegségekben, az egyetlen kivétel a veszettség elleni oltás.

Egészséges felnőtt kutyákat évente oltanak a következő betegségek ellen:

Parvovirus enteritis. A betegség elterjedt és sok kutyát megöl. A vírus romboló hatással van az állat májára, belére és hasnyálmirigyére. A parvovírus különösen veszélyes a kölyökkutyák számára, mivel gyorsan kiszáradáshoz és halálhoz vezet;

Veszettség. Minden melegvérű állat szörnyű vírusos betegsége, beleértve az embereket is. A betegség következtében a központi idegrendszer megsemmisül, és 100% -ban halálos kimenetel következik be. Az állat-egészségügyi jogszabályok szinte minden országban előírják, hogy minden kutyatulajdonosnak évente oltást kell kapnia halálos betegség ellen;

Parainfluenza. A felső légutak gyulladásos folyamata jellemzi. A parainfluenza nem jelent halálos veszélyt az állatra, de gyakran tüdőgyulladás formájában jelentkező szövődményekkel végződik, ezért a fertőzés elkerülésére a legjobb megoldás az oltás;

Vírusos májgyulladás. Fiatal háziállatoknál a betegség gyakrabban fordul elő fulmináns formában, és az állatok gyakran elpusztulnak, érett kutyákban a betegség többnyire krónikussá válik;

Húsevő pestis. Nagyon fertőző betegség, amelyet nehéz kezelni. A pestisfertőzés legtöbb esetben a négylábú barát a központi idegrendszer károsodása miatt meghal;

Adenovírus. Fertőző betegség, amelyet az emésztési funkció zavara kísér, köhögés. A betegség veszélyes, dehidráció formájában jelentkező szövődményekkel, tüdőgyulladás kialakulásával;

Leptospirosis. Fertőző betegség sok állatban, valamint emberben. Az emésztőszervek károsodása, sárgaság kíséretében.

Koronavírus. Egy másik vírusfertőzés, amely állati bélgyulladást okoz.

Az oltás és az eljárás előkészítésének általános szabályai

kölyökkutyák

Az újszülött kölyökkutyákat és a 2 hónaposnál fiatalabb csecsemőket nem lehet oltani, a még nem erősödött immunitás miatt, a kutyák egy másik korosztálya esetében kötelező oltási szabályok vonatkoznak:

1. A javasolt eljárás előtt 2 héttel a kutyát férgekkel kell kezelni. Féregtelenítésre számos hatékony gyógyszert fejlesztettek ki, amelyek nemcsak felnőtteknek, hanem kölyökkutyáknak is alkalmasak.

2. Csak egészséges állatokat oltanak be. Abban az esetben, ha a négylábú barát kimerült vagy beteg, az oltást el kell halasztani, amíg a háziállat teljesen meg nem gyógyul.

3. A szukákat 1 hónappal az ivarzás vagy a párzás előtt vakcinázzák.

4. Az oltást szigorúan az utasításoknak megfelelően adják be, és csak állatorvos szakorvos. A kutyák oltási hibái súlyos következményekkel járhatnak az állat életében.

5. Az eljárás után 2 hét karantén kötelező. A háziállatot nem szabad túlterhelni, túlhűteni, bemutatni más rokonoknak.

6. Ha az oltást a nap első felére tervezik, akkor nem kívánatos a kutya etetése. Korlátlan mennyiségű víz megengedett.

7. Ha az oltást délutánra tervezik, akkor a háziállatnak enni kell egy keveset, de azzal a feltétellel, hogy az étel diétás és könnyű.

8. Sok állat számára az állatorvosi klinikára járás nagyon megterhelőnek bizonyul, ami az oltás beadása után negatívan befolyásolhatja a testet. A probléma megoldása nagyon egyszerű, csak állatorvost kell meghívnia otthonába.

Az ajánlott oltási szabályok betartása hozzájárul a kutya erős immunitásának kialakulásához, ami védelmet jelent a veszélyes betegségekkel szemben.

Amikor az oltás nem megengedett

Az állat beoltása előtt be kell mutatni egy tapasztalt szakembernek. Az orvos gondosan megvizsgálja a kiskutyát, megméri a test hőmérsékletét, felméri a háziállat általános egészségi állapotát.

Az oltást nem hajtják végre, ha:

 • a felvétel előestéjén a kutya kapcsolatban állt egy beteg egyénnel;
 • az állat letargikus, megtagadja az ételt;
 • a férgek kezelését nem hajtották végre;
 • láz, száraz és tapintásra forró.

A fent felsorolt ​​ellenjavallatok közül legalább egy jelenléte tiltja az állat oltását, bármennyire is szeretné a kutya gazdája.

Az oltás következményei

Általában egy teljesen egészséges állat komplikációk nélkül tolerálja az oltásokat, de oltás után néha a következő allergiás következmények jelentkezhetnek:

1. Erős nyáladzás.
2. Hasmenés és hányás.
3. Megnövekedett testhőmérséklet.
4. A látható nyálkahártyák sápadtsága.
5. Légszomj.
6. Bőrpír.

Ha ilyen jelek jelennek meg, azonnal vegye fel a kapcsolatot az oltást végző szakemberrel. Az allergiás reakció kezelésének módja antihisztamin alkalmazása.

Bizonyos esetekben csomó képződhet az injekció beadásának helyén. A kis dudor nem veszélyes az állat számára, és általában rövid időn belül megszűnik. De ha a pecsét sokáig nem múlik el, mennyisége megnövekedett és felforrósodott, ez sürgős orvoslátogatás oka. Ezek a tünetek egy gyulladásos folyamat kialakulását jelzik a bőr alatti szövetben, és ez az állapot csak műtéti beavatkozást igényel.

Változatos oltások

Az oltásokat, amelyek megvédik az állatokat a fertőző és vírusos betegségektől, 2 csoportba sorolják:

 • egyértékű
 • összetett.

Az elsők - elősegítik az erős immunitást egy bizonyos betegséggel szemben, és csökkentik az állat testének erős terhelését.

A komplex (többértékű) gyógyszerek egyidejűleg több betegség ellen is immunitást teremtenek, mivel antigének komplexét tartalmazzák. A többértékű gyógyszerek kiküszöbölik a többszörös injekció szükségességét, és csökkentik az állat stresszt. Azoknak és más vakcináknak is hosszan tartó (hosszú távú) hatása van.

A népszerű oltások áttekintése

Jelenleg a gyártók meglehetősen nagy számú vakcinát mutatnak be a piacon. Nézzük meg a legnépszerűbbeket.

Nobivak

kölyökkutyák

A holland oltóanyaggyártó javasolja a Nobivac alkalmazását oltásokhoz. Kiváló minőségű vakcina, viszonylag alacsony költségekkel. A Nobivac gyógyszernek több fajtája van.

Nobivac DHPPI

Védi az állatot olyan betegségektől, mint a leptospirosis, az paragrafus, a veszettség, a húsevő pestis, a fertőző hepatitis, a parvovírus enteritis. 2,5 hónapos kortól kezdve kölyökkutyáknak és felnőtt kutyáknak. A kölyökkutyákat 10 hetesen, majd 1 hónap múlva, majd évente oltják be.

Nobivac L

Megszünteti a leptospirózist kutyáknál. A gyógyszert kölyökkutyáknak 2 hónapos kortól adják be, majd 21 nap elteltével az eljárást megismételik.

Nobivac KC

Megakadályozza a bordetellosis és a parainfluenza kialakulását. Orális adagolású szuszpenzió formájában állítják elő. Alkalmas újszülött kölyökkutyáknak és vemhes szukáknak.

Nobivac r

Hatékony a veszettség ellen. Injektálják izomba vagy szubkután. 3 évig erős immunitást biztosít a kutyának a betegségekkel szemben.

Nobivac RL

Komplex gyógyszer, amely megakadályozza a veszettség és a leptospirosis fertőzését. Az egy évnél idősebb állatokat ezzel a gyógyszerrel oltják.

Nobivac DHP

Komplex vakcina hepatitis (fertőző), húsevő pestis és parvovírus enteritis ellen. 2 hónapos korukat elért kölyökkutyák számára végezzük, újravakcinázás - 21 nap után.

Rabisin

oltvány

Franciaországban gyártott, egyértékű hatású vakcina stabil védőreakciót képez a veszettség vírussal szemben. Az állatok jól tolerálják a gyógyszert, de más vakcinákkal nem kompatibilis. Az oltás időtartama 1 év.

Dipentawak

oltvány

A gyógyszer hazai eredetű. Többértékű szer adenovirosis, parvovírus, leptospirosis és fertőző hepatitis ellen.

Biovac

oltás

A hazai termelés élő vakcinája. Többféle típusa van:
Biovac - L (leptospirosis);
Biovac - D (húsevő pestis);
Biovac - P (parvovírus);
Biovac - DPA (megfertőzés, adenovírus, parvovírus, fertőző hepatitis);
Biovac - PA (parvovírus enteritis, adenovírus);
Biovac - DPAL (pestis, adenovírus, parvovírus, leptospirosis).
A kiskutya nevelését teljes felelősséggel kell megközelíteni. Fontos nemcsak, hogy az állatot napi sétákkal, minőségi táplálkozással, szeretettel és gondozással lássuk el, hanem mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy az állat egészséges legyen. Az időben történő oltás segít a kutya tulajdonosának megvédeni négylábú barátját a legsúlyosabb és legveszélyesebb betegségektől.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.