A kutyám az örömöm!

EgészségSzékrekedés egy kutyában segítség és kezelés

Székrekedés egy kutyában segítség és kezelés

ürülék

Az egészséges és aktív kutyának naponta körülbelül 2-szer ki kell ürítenie a beleket, ha a széklet ritkábban fordul elő, vagy egyáltalán hiányzik, meg kell deríteni ennek a patológiának az okát. A szerető tulajdonos mindig odafigyel kedvence ürülékének jellegére.A széklet állaga és színe alapján meg lehet ítélni a problémák jelenlétét az állat testében. Ha a tulajdonos észrevette, hogy háziállata abbahagyta a "nagy sétát", gondosan figyelnie kell a kutya állapotát. Bizonyos esetekben meg lehet állapítani az emésztési folyamatot otthon, de ha egy szék több mint 4 napig nincs, figyelmeztetnie kell a tulajdonosot.

A hosszan tartó székrekedés nagyon veszélyes a kutya egészségére, és súlyos testmérgezést, majd egy szőrös barát halálát okozhatja.

Mi a székrekedés

A székrekedés a belek ürüléktől való megtisztításának folyamata, amely nehéz, nagyon ritka vagy teljesen hiányzik.

Ha egy háziállatnak 3 naponta 1 vagy 2 alkalommal van széklet, és a folyamat során a kutyának súlyos fájdalmai vannak, akkor székrekedés biztonságosan gyanítható.

Ezzel a jelenséggel az állat belében a széklet általában felhalmozódik, kiszárad, megvastagodik és súlyos kényelmetlenséget okoz a négylábú háziállat számára. Ezenkívül a szárított széklet súlyos károkat és traumákat okozhat a belekben.

A koprostázis vagy székrekedés meglehetősen gyakori a kutyáknál, és főleg idősebb és fizikailag inaktív háziállatoknál fordul elő. A székrekedést gyakran olyan állatoknál diagnosztizálják, akiknek étrendjében a csontok dominálnak.

A székrekedés okai

A kutya nem megfelelő etetése a széklet elzáródásának legfontosabb oka. A bélmozgások jellege és mennyisége teljesen függ a táplálkozás minőségétől.

A székrekedés okai:

 • a háziállat túl táplálása;
 • a kutya etetése főtt csőcsontokkal;
 • meredek húsleves uralkodik az állat étrendjében;
 • alacsony rosttartalom az élelmiszerekben;
 • a test kiszáradása;
 • az étrend alacsony minőségű száraz ételből áll;
 • a kutya elégtelen mozgása (ritka fizikai aktivitás);
 • írástudatlanul kiszámított vastartalmú gyógyszeradag.

A székrekedés az állat testének súlyos betegségének eredménye lehet:

 • gerincvelő sérülés;
 • a belső szervek patológiája (belek, gyomor, máj, vese);
 • béldaganatok;
 • helmintikus inváziók;
 • a kismedencei csont sérülése;
 • dysbiosis;
 • a prosztata és a paraanalis mirigyek gyulladásos folyamatai;
 • bélelzáródás idegen tárgyakkal (gumijátékok, csontok részecskéi);
 • a központi idegrendszer betegségei, amelyeket paresis és bénulás jellemez;
 • volvulus.

Ha a székrekedést a kutya nem megfelelő etetése okozza, akkor a probléma könnyen kiküszöbölhető az étrend normalizálásakor, más esetekben alaposan meg kell vizsgálni az állatot, hogy megszabaduljon a kiváltó októl és megszüntesse a székrekedést.

A székrekedés tünetei egy kutyánál

Ha a tulajdonos észrevette, hogy kedvence egy napnál hosszabb ideig nem ürül ki, ez komoly oka annak, hogy állatorvoshoz forduljon.

A következő tünetek azt jelzik, hogy a kutyának székrekedése van:

 • etetés megtagadása;
 • a kutya nehezen tud "nagy" lenni. Az állat gyakran leül, de általában eredménytelenül;
 • a has méretének növekedése a benne lévő gázok felhalmozódása következtében;
 • széklet száraz, kemény, kis mennyiségben választódik ki;
 • a kutya nyugtalanul viselkedik, gyakran nyafog (főleg székletürítési kísérlet során).
  letargia és a kedvtelés depressziója.

A tulajdonos maga is megvizsgálhatja az állatot, ehhez fel kell venni egy gumikesztyűt, meg kell kenni az ujját vazelinnel vagy növényi olajjal, és óvatosan be kell helyezni a kutya végbélnyílásába.

Ha a végbél üres, fennáll a teljes bélelzáródás veszélye, ami azt jelenti, hogy a kutyát orvoshoz kell vinni. Bizonyos esetekben székrekedés esetén hányás léphet fel, ezt nagyon súlyos tünetnek tekintik, és gyakran halállal fenyegeti az állatot.

A székrekedés megelőzése

A széklet stagnálását a belekben sokkal könnyebb megelőzni, mint kezelni a háziállatot a jövőben, ezért a tulajdonos egyszerű megelőzési szabályok betartása segít megvédeni a bolyhos háziállatot egy kellemetlen jelenségtől.

A kutya tulajdonosának:

 1. Vegye figyelembe a négylábú barát etetési rendjét, az állatnak mindig egyidejűleg és mértékkel kell táplálékot adni.
 2. Ne etesse a kutya csontjait (különösen a csirkecsontokat). Ha a tulajdonos kedvtelését cukorcsonttal akarja kényeztetni, akkor a finomságnak csak nyersnek kell lennie, és nem lehet éles. A sertéscsontokat a legjobban kutya etetésére lehet használni, a marhahús és a csirke csontjai általában éles darabokra hasadnak, ami sérülést okoz a gyomorban és a belekben, és székrekedéshez is vezet.
 3. Az étrendnek kiegyensúlyozottnak kell lennie, nem táplálhatja a kutyát zsíros, nehezen emészthető ételekkel.
 4. Távolítsa el az étrendből azokat az ételeket, amelyek hozzájárulnak a gyomor és a belek gázképződéséhez (kukorica, burgonya, hüvelyesek, káposzta).
 5. Sétáljon többet a kutyával, és a sétáknak hosszúaknak és fizikailag aktívaknak kell lenniük.
 6. Biztosítsa a háziállatot tiszta és friss vízzel, amelynek mindig szabadon hozzáférhetőnek kell lennie az állat számára.
 7. Adjon hozzá vitaminokat, ásványi anyagokat, speciális adalékokat kutyája eledeléhez.
 8. Ne etesse a kutyáját közvetlenül sétálás előtt. Evés után legalább 30 percnek el kell telnie ahhoz, hogy az állatot szabadon lehessen vinni.
 9. Végezze el az állat rendszeres féregtelenítését és oltását.

Azonnal el kell kezdenie a székrekedés kezelését, anélkül, hogy megvárná a jelenség krónikus formáját. A legjobb, ha a betegség megszüntetését szakemberre bízzák.

Segíteni a kutyát otthon

Ha a beteg kutya állapota kielégítő, akkor a tulajdonos megpróbálhatja egyedül segíteni az állatnak.

A székrekedés kezelésére vazelint alkalmaznak, amely elősegíti a kemény ürülék lágyítását és javítja a bél perisztaltikájának munkáját. A gyógyszert abszolút ártalmatlannak tekintik az állat egészségére, mivel nem rendelkezik azzal a tulajdonsággal, hogy felszívódjon a bélfalakba, és természetes módon választódik ki a kutya testéből.

Az olajat oda kell adni az állatnak, aki előzőleg valamilyen finomságot impregnálott vele. Előfeltétel: A vazelinolajnak melegnek kell lennie, így gyorsabban és hatékonyabban működik székrekedés esetén.

Kicsi állatok számára fél teáskanál olaj elegendő, közepes és nagy kutyáknak - 1, illetve 1,5 teáskanál. Ily módon naponta kétszer kell kezelnie a székrekedést, amíg a széklet szabályos lesz, és az ürülék rugalmas konzisztenciát nem kap.

A székrekedés kiküszöbölése érdekében egyes esetekben megengedett a beöntés használata, ez a módszer garantálja a bélmozgás 100% -os eredményét. De nem szabad elfelejteni: csak akkor helyezhet be beöntést, ha a székrekedés nem súlyos betegség vagy bélelzáródás eredménye, különben az állat csak kárt szenved.

A végbélbe öntött oldatot fel kell melegíteni, ráadásul egy kis vazelint csepegtethetünk bele. Az oldattal ellátott gumihagymát finoman és nagyon lassan vezetik be az állat végbélnyílásába. Ha a folyadék nem jut át ​​a beleken, ez akadályt jelez. Ebben az esetben az eljárást azonnal leállítják, és a kutyát az állatorvoshoz viszik.

Az infúziós megoldások különbözőek lehetnek:

 • forralt víz halolaj hozzáadásával;
 • vazelinolaj forralt vízzel;
 • víz hozzáadott szappannal vagy glicerinnel.

A végbélbe fecskendezett folyadék mennyisége az állat méretétől függ. Tehát masszív kutyák esetében legfeljebb 1 liter folyadékra van szükség, 20–40 kg testtömegű kutyák esetén elegendő 500 ml oldat, kicsi (20 kg alatti testsúlyú) háziállatok számára legfeljebb 200 ml folyadék megengedett.

Bizonyos hashajtó ételek alkalmasak a székrekedés kezelésére is. Az egyik legnépszerűbb hashajtó ital a kefir, amelyet egy kutya kizárólag lefekvés előtt kap. Ha az állat nem hajlandó kefirt inni, a folyadékot fecskendőn keresztül (tű nélkül) a háziállat szájába lehet önteni. A hashajtó hatás 5-7 óra múlva kezdődik.

A különféle olajoknak (ricinus vagy lenmag) kiváló hashajtó hatása van. Az ételekhez adják, és a kutyának enni adják (az olaj adagja az állat testtömegétől függ). A bél kiürülése 6-8 óra múlva figyelhető meg.

Hashajtók kutyák számára

Hashajtó hatású gyógyszerek alkalmazása csak állatorvos engedélyével lehetséges. A tulajdonos minden kezdeményezése veszélyes a négylábú barát életére.

A hashajtókat gyógyszertárakban vásárolják az emberek számára, de használatuk előtt ki kell számolni a gyógyszer pontos adagolását, és meg kell ismerkedniük alkalmazásuk ellenjavallataival.

A hashajtókat nem használják:

 • beteg és lesoványodott állatok;
 • kutyák bélelzáródással, amely idegen tárgynak az emésztőrendszerbe történő bejutása miatt következik be;
 • vemhes nőstények;
 • az emésztőrendszer bármilyen betegségében szenvedő háziállatok.

Duphalac

Laktulózt tartalmazó hashajtó készítmény. Képes növelni a széklet mennyiségét, fokozza a perisztaltikát, ezáltal elősegítve a belek kiürülését. A gyógyszer adagolását egyedileg végezzük. Lehetséges a termék egész életen át történő használata.

Magnézium-szulfát (magnezia)

A gyógyszer rendkívül hatékony, cseppfolyósítja a székletet és javítja a bél perisztaltikáját. Élőtömeg-kg-onként 1-2 g por adagban alkalmazzák. A szert 10 ml forralt vízben feloldjuk és a kutya szájába öntjük. A vese, szív, epehólyag betegségei esetén a magnezia ellenjavallt.

Biszakodil

A gyógyszer képes növelni a nyálka mennyiségét a belekben, valamint fokozza a perisztaltikát. A kutyák kezelésére a legkényelmesebb rektális kúpok formájában használni a gyógyszert (1 kúp egy nagy állatnak, egy negyed egy kicsinek és egy fél kúp egy közepesnek).

A használat ellenjavallatai a gyógyszer összetevőivel szembeni túlérzékenység, valamint a vizeletrendszer betegségei.

Vetelact

Hashajtó hatású, galaktózt, laktulózt és laktózt tartalmazó állatgyógyászat. Elősegíti a hasznos mikroflóra mennyiségének növekedését a belekben, cseppfolyósítja az ürüléket. Súlyos koprostázis esetén alkalmazzák. A gyógyszer alkalmazásának nincsenek mellékhatásai és ellenjavallatai.

Senade

Gyógynövénykészítmény tabletta formájában. A gyógyszer adagját a kutya testtömegének figyelembevételével választják ki (nagy állatok 2 tabletta lefekvés előtt, közepes - 1 és kicsi kutyák legfeljebb fél tabletta). A Senade nem adható háziállatoknak, akiknek kórtörténetében vesebetegség van.

Amikor sürgős állatorvosra van szüksége

A székrekedés legtöbb esetben a tulajdonos önállóan segíthet a kedvtelésből tartott állatoknak megszabadulni a betegségtől, de haladéktalanul forduljon szakemberhez, ha a következő tüneteket észlelik:

 • A kutya székletében vér, hab vagy emésztetlen ételrészecskék találhatók.
 • rothadt szag jön ki a székletből;
 • súlyos hányás van;
 • a kutya teljesen megtagadja az ételt;
 • a székrekedés sokáig (3-4 nap alatt) nem múlik el;
 • a has fájdalma.

E súlyos tünetek tulajdonosának figyelmen kívül hagyása egy négylábú állat halálához vezethet, ezért nem szabad öngyógyítani, a leghelyesebb megoldás az lenne, ha egy beteg beteget állatorvos vizsgálna meg.

A székrekedés egy kutyában meglehetősen kellemetlen és súlyos jelenség, amely súlyos kényelmetlenséget okoz az állatnak. Bizonyos esetekben a székrekedés önmagában elmúlik, csak a négylábú barát étrendjén kell változtatni. Vannak olyan helyzetek, amikor a széklet stagnálása megfoszthatja a kutyát az életétől, ezért a székrekedés első jeleire jobb, ha nem öngyógyítja az állatot, hanem megoldást nyújt a problémára egy állatorvos számára.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.