A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákKelet-európai kutyafajta leírása és jellemzői

Kelet-európai kutyafajta leírása és jellemzői

leírás

Kelet-európai juhász

pásztor
kilenc

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

7.0 / 10

Tevékenység

9.0 / 10

Hajlam az edzésre

10.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

8.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

A kelet-európai juhász fajta képviselői nemcsak kedvtelésből tartott állatok és odaadó barátok. Az ilyen kutyák képesek igazi varázslatokra, saját életük árán készek megmenteni az embereket és vagyonukat, lőszert keresni, vakokat kísérni.Megbízható védőket és kísérő fogyatékossággal élő személyeket alkotnak. Kezdetben a VEO küldetése csak biztonsági és járőr tevékenységből, valamint katonai szolgálatból állt. Manapság a juhászkutyák nagyon népszerűek, mint társak és háziállatok.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A kelet-európai juhászkutya hazája a Szovjetunió. A fajta kialakulása a húszas és harmincas években zajlott. Pontosabban: 1924-ben Oroszország fővárosában úgy döntöttek, hogy komolyan foglalkoznak egy olyan fajta tenyésztésével, amelynek képviselői ideálisak lennének, őr, őr, katonai kutyák. Ehhez külön óvodát hoztak létre Moszkvában, ahol a kutyavezetők foglalkoztak a VEO tenyésztésével és fejlesztésével.

Az a fajta, amely a kelet-európai juhász közvetlen őse, a német juhász. Ezeket az állatokat Németországból exportálták, és a katonai szolgálatra használt szolgálati kutyák létrehozásának alapfajtájává váltak. A német és a kelet-európai juhász közötti különbség az, hogy a BEO kevésbé aktív, mozgékony és agresszív. A keletiek iránymutatóként, a nemzetgazdaság őrzőiként szolgálhatnak. A tenyésztési munkában csak a fajtatiszta német juhászokat használták.

Fajta szabvány

leírás

A kelet-európaiakat nagy méret jellemzi, izmaik rendkívül fejlettek. A hímek sokkal erősebbek, mint a szukák. Felnőtt súlya 30-60 kg., növekedés 62-76 cm.

Hatalmas fej támaszkodik egy erős nyakon. A fülek háromszög alakúak, nem túl nagyok, felállóak, hegyesek a végükön. A fajta megkülönböztető jegyének tekintik őket. Sötét ovális szem, nem túl nagy. Az orrhíd kissé púpos. Az orr nagy. Az alsó állkapocs erőteljes, ollós harapás. Nagy agyarak.

A far hosszú, a karaj kissé domború, erőteljes. Háta hosszú, a hasa gyönyörű vonalban felhúzva. A lábak egyenesek. A combok szélesek és izmosak. A jövedelmező ujjakat eltávolítjuk. A mozgás tipikus járás. Szablyafarok.

A szőrzet közepes hosszúságú és sűrű. Az aljszőrzet jól fejlett. A csípőn nincsenek túl buja tollak. Színe fekete és fekete. Az első szín világosított háttéren maszkkal rendelkezik.

Karbantartás és gondozás

pásztor

Az ilyen kutyát madárházban, magánházban vagy lakásban lehet tartani. Bárhol is éljen a háziállat, meg kell teremteni számára bizonyos feltételeket. Például egy lakás fenntartásakor a kutyának saját heverővel kell rendelkeznie, ugyanez vonatkozik egy magánházra is. Ez a hely huzat és fűtőberendezésektől távol van elhelyezve. Ezenkívül nem lehet járható. Semmi esetre sem szabad erőszakkal kihúzni a kutyát a helyéről.

A kültéri karbantartáshoz egy tágas madárházban egy nagy és meleg fülkét helyeznek el ágyneművel. Célszerű a padlót a madárházban megépíteni. Mindenesetre a pásztornak napi sétára van szüksége a házon vagy a madárházon kívül, hogy a kerítéseken kívül futhasson.

Séták során, még hideg időben sem kell ruhát öltöztetni a pásztort, sűrű szőrzete megbízhatóan védi a kutyát a hidegtől és a csapadéktól. Nem lehet a kutyát sétálni a perzselő napsugarak alatt. Ha a BEO-t testőrnek és a tulajdonos védelmezőjének képezték ki, nyilvános helyeken szájkosarat helyeznek a háziállatra. Tény, hogy a túl éber kutya helytelenül tud reagálni az arra járók hirtelen mozgására. Csak lassú tempóban járni nem elég. A juhászkutya fizikai aktivitásra szorul. Ezért próbáljon meg rengeteg futási időt biztosítani kedvencének, ehhez találjon ki aktív játékokat labda és egyéb játékok felhasználásával.

Gyönyörű megjelenés, egészséges test és jó hangulat - mindez a kutyában lesz, feltéve, hogy megfelelően gondozzák. A tulajdonosnak a következő eljárásokat kell végrehajtania, ha azt akarja, hogy az állat jól érezze magát és jól ápolt legyen:

 • A juhászkutya gyapjúját nem nehéz gondozni. Ennek az állatfajnak a szőrzete gyorsan megtisztul. Fésülni fésűvel és természetes sörtés kefével ajánlott. Ezt az eljárást 2-szer 7-8 naponként hajtják végre.
 • A háziállatot 6 havonta egyszer fürdetjük. Ezeket a kemény szőrzetű kutyák számára tervezett mosószerekkel végzett vízkezeléseket tavasszal és ősszel ajánljuk, amikor a nagy mennyiségű kihullás időszaka elmúlik. Nyáron próbáljon gyakrabban lenni kedvenceivel a víztározókon, meleg időben a pásztor szívesen csobban egy folyóban vagy tóban.
 • A szolgálati kutya fogainak tökéletes állapotban kell lenniük. A fogak egészsége az öröklődéstől, a karbantartástól és az ellátástól függ. Rendszeresen tisztítani kell őket paszta segítségével. Javasoljuk továbbá, hogy kedvencének természetes ereket, sárgarépát, almát vagy speciális gumicsontokat adjon.
 • Törölje le a szemet, ha a váladék összegyűlik, ellenőrizze, hogy nincs-e gyulladás.
 • Tisztítsa meg a füleket, és vizsgálja meg, nincs-e túlzott váladék vagy gyulladás. Ha ilyen tüneteket észlel, forduljon orvoshoz, ez lehet a fertőző betegség kezdete.
 • A legtöbb esetben egy juhászkutya séta közben kitörli a karmát az útfelületről. De ha túl hosszúak, akkor vágnia kell.

A BEO étrendjének körülbelül 60-70% fehérjetartalmú ételt kell tartalmaznia. A hús létfontosságú egy nagy szolgálati kutya számára. Az étkezés kiegyensúlyozott, az adagok méretét életkor és egészségi állapot szerint határozzák meg. Ahogy nőnek, az étrend növekszik, a felnőtteket naponta kétszer etetik. Fontos, hogy a juhászkutya felváltva fogyasszon száraz és nedves ételeket egyaránt. Az ételnek melegnek kell lennie, etetés után a kutya pihennie kell. Mindig rendelkezésre áll hűvös víz tiszta edényekben.

Egészség

funkció

Megfelelő gondozással és megfelelő táplálkozással a kelet-európai juhászkutya 12-14 évet élhet. A fajta képviselőit jó egészség és erős immunitás jellemzi, de bizonyos betegségek hajlamosak:

 • Kötőhártya-gyulladás - Ez a kutyák meglehetősen gyakori gyulladása a szem kötőhártyáján. Nehéz kezelni, ami gyakran bonyolult krónikus formához vezet.
 • A csípőízületek dysplasia - az ízületi problémák súlyos fájdalmat okoznak, ha nem hoznak intézkedéseket, a kutya immobilizálódhat.
 • Elhízottság - súlyos betegség a modern világban, ezért ha a kutya kövér, akkor érdemes megváltoztatni az étrendet és a helyes étrendet.
 • Ízületi gyulladás - ízületi gyulladás súlyos fájdalmat okoz az állatnak. Ez a betegség gyakoribb az idősebb állatoknál.
 • Ekcéma Az egyik leggyakoribb bőrbetegség. A szőrzet miatt, különösen ha vastag a szőrzet, a kutyák ekcémája sokáig észrevétlen marad. A tulajdonosnak ügyelnie kell arra, hogy időben észrevegye és megállítsa a betegséget.

Fontos a rutinszerű oltások időben történő elvégzése. A betegség kezdeti szakaszban történő időben történő felismerése érdekében évente többször ajánlatos megelőző vizsgálatoknak alávetni egy állatorvosi rendelőben, tesztekkel és röntgensugarakkal. A bőrparaziták kezelést igényelnek. Szükséges adni az állatnak a belső paraziták elleni gyógyszereket is.

karakter

Kelet európai

A kelet-európai juhászkutya természeténél fogva hidegvérű, magabiztos és kiegyensúlyozott. Ezek a tulajdonságok elengedhetetlenek a szolgálati kutya számára. A BEO nagyon hűséges a gazdájához, ha a vagyona veszélyben van, a kutya azonnal reagál, és védekezésbe rohan. A bizalmatlanság miatt a juhászkutya nem engedi meg az ismeretlen kapcsolatokat idegenekkel és más fajok kutyáival. A BEO csak a tulajdonossal, családtagjaival vagy saját fajtájú kutyáival tud teljesen kikapcsolódni és játékozni.

Az európai juhászkutya különleges jellemvonása az alkalmazkodás képessége az élet bármely körülményéhez. Ennek a fajnak a képviselőit figyelem, hatékonyság, állóképesség, tanulási képesség, gyámösztön különbözteti meg. Jól kijönnek a gyerekekkel és az állatokkal, akikkel együtt nőttek fel.

Útmutatóként használják a fogyatékkal élők számára a kelet-európai juhászkutyát mentés, keresési műveletek, katonai műveletek során. Ezek a kutyák ideális őröket alkotnak. Sok családban a VEO egyszerűen hűséges, háziállat és csodálatos társ. A katonai szolgálat érdemeiért emlékművet állítottak a pásztorkutyáknak, és nem egyet.

Képzés és oktatás

funkció

Egy komoly szolgálati kutya komoly képzést igényel. A kelet-európai juhászkutya éppen ilyen fajtákhoz tartozik. Az első naptól kezdve, amint a kis kölyökkutyát a házukba hozták, ki kell nevelni. A háziállatnak el kell sajátítania a házban, az udvarban, a nyilvános helyiségekben való viselkedés szabályait. Szintén korán életbe lép a szocializáció, egy fiatal kutya megismertetése a külvilággal.

A VEO nagyon okos és gyors eszű, a legfontosabb, hogy bizalmi kapcsolatot alakítson ki tanítványával. Az első parancsok, amelyeket meg kell tanítani a kölyökkutyának, a legegyszerűbbek: hely, ül, nem tud, nekem stb. Ezután a pásztornak komoly képzést kell végeznie, lehetőleg gyakorlott kutyavezető irányításával. Ha egy vak számára szolgálatot, őrző kutyát vagy idegenvezetőt tervez készíteni a BEO-ból, akkor további, speciális tanfolyamra lesz szüksége a választott irányban.

Juhászkutya gyorsan megjegyzi a parancsokat, és megpróbálja lelkiismeretesen teljesíteni őket. Az ilyen kutya komoly kiképzését hat hónapos korban kell elkezdeni. A tulajdonosnak a képzés során teljes engedelmességet kell elérnie a kisállattól. Ugyanakkor a fizikai büntetés elfogadhatatlan, csak következetesség, nyugalom és kitartás. A siker érdekében mindenképpen csemegékkel, kedves szavakkal és simogatással bátorítsa a kutyát. Meg kell jegyezni, hogy a VEO-k nem félnek a magasságtól, egy figurának támadásaitól, a gémben járás nem jelent problémát számukra.

Érdekes tények

 • A kelet-európai juhászkutyák gyakran filmszínészekké válnak.
 • Egy határőr gyönyörű szobrát készítették a meghatározott faj juhászkutyájával Moszkvában A helyi lakosok arra a meggyőződésre jutottak, hogy csak a pásztorkutya orrát vagy mancsát kell megdörzsölni, miután egy ilyen rituális élet csak a fehér csík mentén fog menni.
 • A VEO fajtát az egyik hazafias fajtának ismerik el.

A fajta előnyei és hátrányai

leírás

Úgy döntött, hogy vesz egy kelet-európai juhászkutya kutyát? A kezdéshez nézze meg a fajta fő előnyeit és hátrányait. Annak eldöntése, hogy ez a fajta megfelelő-e az Ön számára:

Előnyök:

1. odaadás, félelmetlenség.
2. Kitartás, teljesítmény.
3. Képesség gyorsan megszokni minden körülményt.
4. Ideális biztonsági és őrségi tulajdonságok.
5. Szereti a gyerekeket.
6. Könnyen kiképezhető.

Hátrányok:

1. A túlzott agresszivitás, ha a pásztor indokolatlanul megmutatja, nagyon nehéz kijavítani ezt a viselkedést.
2. Drága tartalom.
3. Makacsság és akarat. Szeretnek karaktert mutatni és nem engedelmeskedni.
Előítélet idegenekkel szemben.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.