A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákSkót terrier (skót terrier) fajtaleírás

Skót terrier (skót terrier) fajtaleírás

skót

A skót terrier egy háboríthatatlan úriember a Brit-szigetekről, kívülről úgy tűnik, hogy macskaként él, egyedül. Érdekes karakter, még érdekesebb megjelenés és titokzatos lélek. Ó, hányan nyertek ezen!Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A skóciai terriereket körülbelül a 16. század óta ismerik. - kicsi, erős fogú kutyák, kétségbeesetten elég bátrak ahhoz, hogy egymaga harcolhassanak a föld alatt ásó vadállattal és ügyesen bánjanak patkányokkal. Azok, amelyek később több hasonló fajtává fejlődtek: Skye Terrier, Dandy Didmont Terrier, West Highland White Terrier, Scotch Tape és a hozzájuk csatlakozó Yorkshire.

Ezek a testes merészek, róka, borz, vidra vadászok alacsony lábukkal és kifeszített formájukkal különböztek az angol terrierektől. Ez a konfiguráció - egy nagy fej, egy jól kötött törzs, egy vastag farok és széles távolságban elhelyezkedő rövid végtagok - optimális volt Skócia sziklás terepén.

A speciális durva sötét szőrzetű és "négyzet alakú" fejű kutyákat a szakemberek megkülönböztették, de a 19. század közepéig nem sikerült egyértelmű fajtákra osztást elérni. Az első skót terrier-ringre az 1860-as kiállításon került sor, de újabb 20 évig tartó heves vita és vita telt el a különböző terrierek rajongói között, mielőtt eljött volna az idő a skót terrierek teljes értékű standardjára.

A fajta leírása 1880-ban jelent meg, és a Scotch Terrier Club hamarosan megkezdte munkáját. Nem meglepő, hogy néhány év után két klub működött: Skóciában és Angliában. Szinte ugyanakkor a skót terrier első képviselői Amerikában találták magukat.

A fajta ősei nagyon eltértek a modern Scotti-tól: magasabbak, hosszúkás testűek és teljesen más, szablya alakú farokkal. Nem fekete, hanem a "brindle" (sötét tarka-brindle) volt az első skót szalagok fő színe, a harmadik változatot - a búzát - 1905 óta rögzítették. Ennek ellenére a fajta rajongói a kutyák általános megjelenésének nemesítésével párhuzamosan igyekeztek a fekete színt stílusosabbá konszolidálni. Ez a 30-as években sikerült. XX.

Ekkorra a skót szalagok elvesztették vadászati ​​hasznosságukat, de megtartották eredeti jellegüket és intelligenciájukat. Az eredeti megjelenésű és aktív sétát nem igénylő kutyák divatossá váltak a városiak körében, különösen Nagy-Britannia és az Egyesült Államok bohém és arisztokrata körében.

Csak néhány példány jelent meg Oroszországban; céltudatosan több skót szalagot hoztak a Szovjetunióba a második világháború után. A Krasznaja Zvezda faiskola révén Moszkvába és Leningrádba terjedtek, kétféle állatállományt alkotva.

A fajta fénykorát az 1990-es évek vége jelezte. miután a tenyésztési alapot import termelők gazdagították. Az Orosz Föderációban kivételesen magas a „skótok” száma, az orosz tenyésztésű kutyák komoly nemzetközi kiállításokat nyernek, még a fajta hazájában is - Kraft.

Fajta szabvány

terrier

A skót terrier szabvány az első hivatalos FCI dokumentumok közé tartozik. A fajta fejlődése nyilvánvaló, de a külső leírása csak kisebb változásokon ment keresztül.

Most érvényes a 73. számú 2011. évi dokumentum.

A szabvány leírja a skót terriert, mint egy kis rövid lábú kutyát, akinek energikus és erős barázdás vadásza van, érdeklődő és egyáltalán nem flegma.

A barlang mérete miatt a magasságot és a súlyt bele kell foglalni a paraméterekbe: 25-28 cm a marmagasságnál, súlya 8,5-10,5 kg.

Érdekes módon a szabvány nem ad útmutatást a terrier formátumáról. Csak a rövid hát van említve.
A feje nagy, hosszú, meglehetősen széles lapos koponyával és jól kitöltött pofával rendelkezik. A fejvonalak nemesek, kiálló arccsontok nélkül. A márka jellemzői:

 • Nagy fekete orr, lejtõ az áll felé.
 • Bármilyen színű barna sötét szem.
 • A tekintet figyelmes, sőt kissé durva.
 • Felálló fülek háromszög alakú, kissé lekerekített hegyekkel.
 • Azonos hosszúságú koponya és pofa.

A Scotch szalag izmos nyakú. A test szilárd, masszív felsővel és széles medencével. A farok magasra van állítva, és a kutya függőlegesen viszi. Terjedelmes mellkas jól rugózott bordákkal.

A végtagok csontosak, nagy párnákkal. A hátsó lábak nagyon erősek, fejlett és széles csípővel.

Sűrű, kettős szerkezetű szőrzet: puha aljszőrzet és szívós.

Három szín megengedett:

 • a fekete,
 • csíkos,
 • búza.

skót

A szabvány nem tartalmaz előírásokat a frizura és a kabát elkészítéséhez.

A modern kiállítási bajnokok megjelenése feltűnően különbözik a fajta ideáljától, ahogyan azt a gyártenyésztés alapítói is értik. A látványos szalag hátulja sokkal rövidebb, nyaka hosszúkás és markáns a marmagassága. A speciális ápolás a skót szalagot elegáns pálcikává változtatta.

A dekorativitás iránti tendencia negatív következményekkel is járt: megpuhította a szőrzetet, megkönnyítette a csontokat, sőt miniatürizálódott, és visszatükröződött a kutyák vérmérsékletén is. A szabvány nagy figyelmet fordít a skót terrier karakterére.

A szabvány szerint ideális skót szalagnak nem lehet gyenge pszichéje - talán csak ezért ajánlják a kutya kizárását.

Karbantartás és gondozás

skót terrier

Ezzel a terrierrel kell bütykölnie. A hosszú séták kedvelője, a napi rituálék és az egyértelmű menetrend híve. Rendszeresen meg kell vágnia a karmait, mert önmagában nem tudja ledarálni - nem fut gyorsan. Szerencsére nem válogatós az ételekkel szemben, inkább konzervatív. Szintén munkaruhára van szüksége a latyakos időjáráshoz.

És minden rendben lenne, de a gyapjú és a tipikus frizura rengeteg időt és pénzt igényel.

A skót terrier ápolása az egyik legnehezebb, ha mindent a szabályok szerint csinálsz. Ha "szükség szerint" csinálja, Scottie egy régi panikának fog tűnni. Ha hosszú ideig semmit sem csinál a kabáttal, akkor bőrproblémák jelennek meg.

Az állandó vágás az egyetlen módja annak, hogy kutyája vonzó, egészséges és tiszta maradjon. Az eljárásokat kölyökkorban kezdik. Annak ellenére, hogy a kölyökkutya első éve a legkellemesebb és legdrágább idő, le kell győznie a kísértést, hogy írógéppel borotválja a kis Scottyt.

A fodrász gyors és biztos módja a terrier kabátjának tönkretételének. A helyzetet nem mindig lehet kijavítani. Ugyanakkor a kopasztás lehetővé teszi, hogy jelentősen hozza az őrszőr szerkezetét a kívántra, és fajtája legyen, az út mentén a szín megnő.

A tulajdonosok csak tapasztalt fodrászhoz fordulva tanulhatják meg a higiénikus vágást. Legalább két foglalkozás szükséges a kezdeti technika elsajátításához.

A jó törzskönyv gondozó ujjaival és vágókésével dolgozik, csak ollóval vágja a végbélnyílás környékét, és a fül és a torok tisztításához nyírógépre van szüksége. A furminatorot nem tartják alkalmasnak scotch szalagokra.

Teljesen kopasz, csak a „szoknyát” hagyva, a vágószalag irracionális és csúnya. A legjobb, ha elkezdjük a szőrzet gurítását: a kutyákat 2-3 hetente egyszer vagy még gyakrabban részben pengetik.

A kiállításra való felkészülés csak szakemberrel valós. A skót szalag azonban jól fog kinézni a ringben, feltéve, hogy félév alatt nem csak a fodrász látogatása volt, és folyamatosan gyapjúval foglalkoztak.

Mit kell tennie a skót terrier tulajdonosának rendszeresen:

 • Fürdesse meg kutyáját egy-két havonta. Szüksége lesz speciális kozmetikumokra (sampon, balzsam, balzsam).
 • Fésű. A teljes fésülést csak tiszta gyapjún lehet elvégezni.
 • Kenje meg a hosszúkás gyapjút tápláló olajokkal.
 • Fésülje ki (ne vágja!) Tangles.
 • Túlérett szőrszálak kopasztása.

Minden tevékenység a kabát vastagságának, rugalmasságának és fényének megőrzésére irányul, hogy megakadályozza a haj és a bőr túlszáradását.

Skót terrier egészsége és betegségei

leírás

A kutyák általában jó immunitással és normális genetikával rendelkeznek. Kis távolságra vannak a "búza", amelyben a világos szín a süketség kockázatával jár.

A skót szalagok általában különböző daganatokat képeznek, nem feltétlenül rosszindulatúak.

Egy másik sajátosság a görcsök, amelyek meglehetősen váratlanul jelentkezhetnek az izgalom és az aktivitás pillanatában. A "Scottie Cramp" névre keresztelt jelenség oka nem világos. Ez örökletes betegség, de nem veszélyezteti a kutyák életét, ráadásul nem jár fájdalommal. Az ilyen patológiájú állatokat azonban kizárják a tenyésztésből.

Örökletes betegségek is vannak:

 • endokrin rendszer (hypothyreosis, Cushing-szindróma),
 • bőr (ekcéma),
 • látás (szürkehályog, progresszív szöveti atrófia),
 • vér (von Willebrand-kór, leukémia, hemofília),
 • csontrendszer (craniomandibularis osteopathia).

A skót terrier egyes vonalaiban a szukák akadályozzák a szülést. A folyamat biztonságosan végződik, de állatorvosi segítségre szorul.

Helytelen hajápolás esetén a scotch szalagok dermatitiszben szenvednek. Ha nem vágja le a karmukat, problémák lehetnek a mancs ujjaival és párnáival, járási zavarokkal és csülökkel.

Scotty nem tekinthető nyilvánvalóan hosszú májnak, de a jó tartalom lehetővé teszi, hogy 10 évet aktívan és további 3-4 évet töltsön tiszteletbeli veterán státuszban.

Skót terrier személyiség

leírás

A skót terrier karaktere valami különleges. Természetesen a megjelenés sokat adott a fajta népszerűségének. De felmerül a gyanú, hogy a skót terrier nem sokáig tartott volna a közönség kedvenceiben, ha nem kifejezett személyisége.

Mivel a Scotch tape nem rendelkezik olyan gyors reagálással, mint a legtöbb angol terrier, megfigyelésre és a helyzet alapos elemzésére kerül sor. Mindent észrevesz és részt vesz a család minden ügyében, ahol él. Séta közben a rábízott terület parancsnokának a szerepét tölti be - szisztematikus séta, minden tárgy javítása, a kontingens ellenőrzése. Ez nem akadályozza meg a labdázásban, de mindennek megvan a maga ideje.

Scotch "fogalmak szerint" él, és a tulajdonos jó, aki nem próbálja meggyőzni. Mindig lesznek kapcsolattartói. Olyan fontos, hogy ma a jobb vagy a bal oldali járdán sétáljon? De a "skót" számára elfogadhatatlannak tűnik az útvonal megváltoztatása, ezért legyen boldog ennek a kis dolognak.

A fő kérdésekben a tulajdonosnak mindig konszenzusa van a terrierrel. A skót szalagok legendás makacssága ellenére nem voltak nagyobb konfliktusok. És maga a makacsság, alapos vizsgálat után, kiderül, hogy a kutya azt mondja: független ember vagyok, tiszteletben tartsuk a véleményemet.

Kétségtelen, hogy Scottie véleménye van bármely kérdésben. Ő korántsem flegma, őt élénken érdekli a helyzet, csak az anatómia sajátosságai nem adnak neki motoros eszközöket az önkifejezéshez. Ha szükséges, csak megáll vagy ugat.

A mozgásképtelenség a szalagban finom humorérzéket, eredeti arckifejezéseket és kifejező fejfordulatokat fejlesztett ki. Vannak azonban elképesztő indulattal rendelkező kutyák, agilitási rajongók és a bajtársak üldözésének kedvelői.

Vannak komolyabb példányok is, de a modern "skótok" agresszivitása ritkaság és helytelen. A kutyák közötti harcot látva a skót szalag érdeklődéssel figyeli, de ő maga nem vesz részt ilyen ügyekben.

A skót szalagok távolságot tartanak az idegenektől, és soha nem kezdeményezik a kapcsolatot. A családi körben visszafogottak, nem másznak csókokkal és nem unatkoznak. Fejezd ki az érzelmeket nagyon adagoltan és nemesen. Egyes tulajdonosok komolyan azt gondolják, hogy Scotty kissé macskás.

A fajta előnyei és hátrányai

terrier

A skót terrier jelenlegi inkarnációjában csak a városban élhet, különben elbúcsúzik a fényűző "szoknyától", sőt a szakálltól / szemöldöktől is. A szőrzet sajátosságaitól függetlenül a szalagnak jelentős "támogató csoportja" van, és van, aki 2-3 kutyát szeretne. Ezért a fajtának előnyei vannak:

 • A skót érdekes személyiség.
 • „Hangulatos” otthoni szokásai vannak.
 • Vele mindig oka van egy halk pozitívumra és egy mosolyra.
 • Idős és inaktív emberek sétálhatnak egy terrierrel.
 • A show-szintű scotch szalagok látványosan néznek ki a ringben, és gyakran nyernek "legjobb" -t.

Végül sokan (különösen a nőstény kutyatenyésztők) nem félnek az ápolási eljárásoktól, éppen ellenkezőleg - szeretnek gyapjúval dolgozni és kiállításokon bemutatni az eredményeket.

Ne indítson "skótot", ha a következő szempontok nem felelnek meg Önnek:

 • A kutya különleges pszichológiai megközelítést igényel.
 • A Scotch tape nem hajt végre automatikusan parancsokat a tulajdonostól.
 • Nem fogsz ezzel a terrierrel túrázni.
 • A skót terrier nem szereti a lisztezést és az ismeretséget.

A skót szalag nem alkalmas dekoratív kutya szerepére. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ez vadászmúlttal rendelkező terrier, erős állkapcsok tulajdonosa és erős karakter. Intelligens és kissé szokatlan társ, érdeklődő környezeti kutató, "polgári hozzáállással".MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.