A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákAmerikai Staffordshire Terrier fajtaleírás

Amerikai Staffordshire Terrier fajtaleírás

terrier

Amerikai staffordshire terrier

staffordshire
8.6

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

5.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

7.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

Sok ijesztő történetet mesélnek ezekről a kutyákról. Azok az emberek, akik nem ismerik ezt a fajtát, könnyen elhiszik, hogy nincs rosszabb állat, mint a Staffordshire Terrier. Valójában ezek a kutyák egyáltalán nem mizantropisták, odaadóak a gazdáiknak, otthon fogadják a vendégeket és barátságosak más háziállatokkal. Ha amerikai személyzetet telepít a házába, játékos, energikus barátot kap, aki nélkül már nem fogja elképzelni az életét.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A Staffordshire Terrier hazája Amerika. Röviden, egy ilyen kutyát "amstaff" -nak hívnak. A fajta történetének megvannak a maga érdekes, sőt véres részletei.

A modern amstaffok távoli őseit Angliából a XIX. Század hetvenes éveiben hozták Amerikába. Ezeket a kutyákat bullterriereknek vagy pitbull terriereknek nevezték el. Az ősök mind megjelenésükben, mind jellemükben nagyon különböztek a jelenlegi személyzetétől. Hatalmasak és agresszívek voltak. Ezekkel a tulajdonságokkal kapcsolatban a bullterriereket a gazdaságokban végzett munkára, a házak őrzésére használták. Velük mentek vadászni olyan állatokra, mint a vaddisznók és a medvék. A véres kutyavesztenyek résztvevői is lettek.

Az Egyesült Államokban megváltozott a hozzáállás az ilyen típusú kutyákkal szemben. Eleinte Yankiterriereknek vagy amerikai bullterriereknek hívták őket. A használt háziállatok többnyire társak voltak. 1972-ben a fajt hivatalosan elnevezték - az amerikai staffordshire terrier. Ennek a fajnak a képviselői nagyobb erővel és kevésbé agresszivitással különböznek angol elődeiktől.

Az Amstaff ma már nagyon népszerű fajta. Sok kennel fajtatiszta Staffordshire terriereket tenyészt.

Fajta szabvány

Amerikai

A Staffordshire Terrier megjelenése az erejéről beszél. Az erő túl nagy az állat méretéhez. Ezt jelzi a test minden részének fejlett izomzata. Ezzel együtt a személyzet elegánsnak és gyorsnak nevezhető. Felnőtt növekedés 43-48 cm., súly a magasság szerint 22-30 kg. A szukák karcsúbbak, alacsonyabbak és könnyebbek, mint a hímek.

Széles, nem túl hosszú fej támaszkodik a terjedelmes nyakra. A megereszkedett bőrű nyak elfogadhatatlan. A fülek rövidek, felállóak vagy felemeltek. A dokkolás megengedett. A lógó fülek elfogadhatatlanok. A szemek lekerekítettek. A pofa hirtelen a koponyáig megy. Az orra fekete. Az arccsontok jól körülhatárolhatók. Az állkapcsok erőteljesek (főleg az alsó), ami azt jelzi, hogy az amstaff fojtogatja.

A mellkas széles, a has kissé felhúzott, a bordák domborúak. Az elülső lábak egymástól szélesek és egyenesek. A hátsó lábak jól izmoltak. A mancsok kicsik. Az egész testalkat hátterében a farok rövidnek tűnik, nem hurkolt. A köpölyözés elfogadhatatlan.

A szőrzet rövid, a haj kemény. Bármilyen szín megengedett. A máj, a fekete és a barnulás nem ajánlott. Nem kívánatos az sem, ha a fehér szín dominál (80% vagy több).

Karbantartás és gondozás

staffordshire

A Staffordshire Terriert bent és szabadban is tarthatja. Csak a második lehetőségnél a kutyát tágas, huzattól védett madárházzal és meleg fülkével kell ellátni. Elfogadhatatlan, hogy egy ilyen háziállatot láncon tartsanak. Az állat pszichéje szenved a szabadság ilyen korlátozásától. Ideális személyzet számára - házban vagy lakásban tartás.

Bárhol is tartják az amstaffot, mindennapos fizikai aktivitásra van szüksége. Ez egy ilyen aktív és energikus kutya tartásának egyik fő feltétele. Ha az amerikai staffordshire terrier nem dobja ki a felhalmozott energiát egy séta során, az agresszióvá válhat, vagy a ház súlyos testi sértésére irányul, és károsíthatja a tulajdonos vagyonát.

A teljes gyaloglásnak aktívnak kell lennie, és legalább napi két órán át kell tartania. Ennek alapján, miután megvásárolt egy ilyen fajtájú kiskutyát, azonnal hangolódjon a kocogásra, a kerékpározásra és más aktív tevékenységekre, amelyek során személyzet kíséri Önt.
A Staffordshire-t száraz élelemmel és természetes táplálékkal is táplálhatja.

Az első módszer könnyebb, mivel nem kell különféle termékeket vásárolnia és ételt készítenie háziállatának, átgondolva az étrend összes elemét. De a költségeket tekintve a száraz étel drágább, mint a biotáplálék. Csak a legmagasabb osztályú, jól ismert márkáktól kell megvásárolni, a magas ár ellenére.

Természetes táplálási módszerrel győződjön meg arról, hogy minden termék kiváló minőségű, hogy az étrend körülbelül 70-80% -a fehérjetartalmú étel, hogy az étrend egyensúlyban legyen minden vitamin és ásványi anyag jelenlétével. Az ivónak friss, hűvös vízzel kell rendelkeznie a nap 24 órájában. Az etetés egy helyen és egy időben történik.

A higiénés gondozás tekintetében a szép megjelenés és az egészség megőrzése érdekében a következő eljárásokat kell végrehajtani:

 • Vásároljon közepesen kemény sörtés kefét a kabát napi ecseteléséhez. Ez az eljárás kellemes a kutya számára, ha már kiskutyás kortól megszokta. Az ecset egyszerre masszírozza és távolítja el az elhalt szőrszálakat.
 • Amstaff gyorsan megszokja a vízi eljárásokat, ezért nyáron szívesen fürdik egy tóban. Télen a bundát gyaloglás közben könnyedén meg lehet törölni hóval. Séta után, ha a kutya nincs túl elkenve, a kabát megtisztításához elegendő egy nedves ruhadarabbal törölni. Alapos fürdés mosószerekkel évente legfeljebb kétszer-háromszor ajánlott.
 • Minden héten tisztítsa meg a fülét. Ezt az eljárást nagyon körültekintően kell elvégezni.
 • Távolítsa el a szem kisülését egy ruhadarabbal vagy kötéssel. A por vagy a szél gyulladást okozhat, szemcseppel eltávolíthatja.
 • Havonta egyszer körömvágóval kell levágni a körmöket. Ha túl hosszúak, kényelmetlenséget okoznak a kutya számára mozgás közben.

Egészség és betegség

Amerikai

Ha megfelelően gondoskodik az amerikai staffordshire terrierről, és az összes szabály szerint eteti, akár 13-15 évig is élhet. A tulajdonosnak szorosan figyelnie kell a kedvtelésből tartott állatok állapotát, és időben reagálnia kell azokra a változásokra, amelyek egy adott betegségre utalnak. Ha a kutya egészséges, étvággyal eszik, örömmel játszik, nedves az orra. Ha egészségügyi problémák merülnek fel, a kutyának nincs étvágya, nem akar járni, kellemetlen szag árad belőle, az orr kiszárad és felforrósodik.

Az amstaffok hajlamosak az alább felsorolt ​​betegségekre:

 • Dysplasia, arthritis, arthrosis - az érintett ízületek elviselhetetlen fájdalmat, sántaságot hoznak.
 • Puffadás - ha nem tesz sürgős intézkedéseket, a kutya meghalhat.
 • A botallikus csatorna genetikai lezárása - ennek eredményeként a fizikai fejlődés elmarad.
 • Szembetegségek.
 • Süketség.
 • Onkológiai betegségek - leggyakrabban hízósejt-rák és mastocytoma.
 • Bőrbetegségek - a megnyalt granulomák gyakoriak.
 • Histiocytoma - a bőr jóindulatú vaszkuláris-kötőszöveti daganata.
 • Elhízottság.
 • Solar dermatitis - kóros folyamat, amely rosszul pigmentált vagy rosszul védett bőrfelületeket érint.

A betegség időben történő felismerése érdekében javasoljuk, hogy megelőző vizsgálatok céljából évente kétszer keresse fel állatával klinikáját állatával. Fontos a féregtelenítés és az oltás időben történő elvégzése is. A meleg évszakban a tulajdonosnak meg kell védenie a kutyát a kullancsoktól, speciális kezeléssel kezelve. A kutyát bolhák ellen is rendszeresen kezelik. Ehhez speciális gallért vásárolhat egy állatgyógyszertárban.

karakter

leírás

Az amerikai staffordshire-i terrierek rosszindulatú természetéről szóló beszélgetés nem teljesen alaptalan. Az a tény, hogy a fajta képviselői nagyon ingerlékenyek, ha egy ilyen kutya veszélyt érez, nagyon agresszív és gonosz lesz.

Minden félelmetlensége ellenére az amstaff mindig a saját biztonságára törekszik. Miután megtámadta az ellenséget, nem tudja, hogyan vonuljon vissza. Ha nem biztosítja a háziállatot korai szocializációval és képzéssel, a kutya veszélyes és valóban gonosz állattá válhat. A személyzet teljesen alkalmatlan kisállatként a gyenge akaratú emberek, a kezdő kutyatenyésztők és az ülő életmódot folytatók számára.

Az Amstaff elkötelezett tulajdonosának, mindig készen áll a védekezésre, de cserébe sok figyelmet igényel. A kutya érzékeny, nem tolerálja a durva bánásmódot, minden megjelenésével nemtetszését mutatja. Jól bánik a gyerekekkel, de a veleszületett ingerültség miatt nem szabad magára hagyni a személyzetet és a gyermeket. Egy felnőttnek felügyelnie kell egy ilyen háziállat kommunikációját a gyerekekkel. Amstaff óvakodik az idegenektől, nem enged meg barátságot és családiasságot részükről.

Képzés és oktatás

terrier

Az amerikai vezérkari terrier önzetlensége ellenére a kiképzés nem nehéz. A kutya nagyon szellemes, gyorsan emlékszik a parancsokra, de az első óráktól meg kell győzni arról, hogy a mester szava elpusztíthatatlan. Ha a tulajdonos tapasztalatlan, akkor komoly problémái lehetnek a személyzet nevelésével és képzésével. A kutya általában uralkodik, elkap egy gyengeséget az ember részéről, megpróbálja vezetővé válni. Ilyen esetekben ajánlott segítséget kérni egy tapasztalt kutyavezetőtől, aki segít a megfelelő edzésben.

Érdemes megismerkednie a Staffordshire nevelésének néhány szabályával:

1. Nem változtathatja meg a kutyára vonatkozó szabályokat. Például, ha megtiltja kedvencének, hogy széken vagy kanapén feküdjön, soha ne engedje, hogy megtegye. A tilalomnak mindig érvényben kell lennie, ideiglenes engedékenység nélkül. Ellenkező esetben a kutya úgy dönt, hogy a tulajdonos utasítását figyelmen kívül lehet hagyni.
2. Semmilyen körülmények között ne mutassa meg gyengeségét a személyzet előtt, az ő szemében önnek kell a vezetőnek lennie.
3. Tilos ösztönözni a kutya agresszív viselkedését, és még inkább agressziót kialakítani benne.
4. A személyzeti terrier tulajdonosa nem korlátozhatja a kutya kiképzését kezdeti parancsokkal, például „nem”, „ül”, „mellette” stb. Egy ilyen komoly kutyának át kell esnie egy általános tanfolyamon vagy egy "kutya a városban" tanfolyamon.

Érdekes tények

 • Rekordot rögzítettek, amikor egy Staffordshire Terrier 135 kg súlyú rakományt képes meghúzni. Figyelembe véve, hogy egy ilyen kutya súlya körülbelül 30 kg, akkor ez az eset az állóképesség és az erő magassága.
 • A fajta képviselői kiválóan bizonyították magukat a Sürgősségi Minisztérium szolgálatában.
 • Az amstaffok egyik csodálója Jurij Nikulin volt, aki nem egyszer beszélt kutyák védelmében, amikor vádat emeltek ellenük embergyűlölet miatt.

A fajta előnyei és hátrányai

staffordshire

Az amerikai staffordshire terrier fajta létezésének kezdetétől vita folyik e kutyák megfelelőségéről. Vannak, akik biztosak abban, hogy az agresszivitás miatt lehetetlen a személyzetet a házban tartani, mások azt állítják, hogy szeretetteljes és hűséges háziállatok. A következők egyértelműen kijelenthetők - az amstaff jellege és elrendezése a tulajdonosok nevelésétől és hozzáállásától függ.

Ha úgy dönt, hogy ilyen bátor és elszánt kutyát vásárol, gondold át alaposan, hogy válhatsz-e számára vezetővé és ugyanakkor gondoskodó, szerető gazdiként. Ehhez nézze meg az amerikai staffordshire terrier fő előnyeit és hátrányait:

Előnyök:

1. Kiváló tanulhatóság.
2. Bátorság.
3. Jó egészség.
4. Intelligencia és találékonyság.
5. Igénytelenség az ellátásban és az ételekben.
6. Alkalmazkodás a ház fenntartásához.
7. Nincs specifikus kellemetlen szag.
8. Ritkán ugat.
9. Kiváló nyomozó képesség.

Hátrányok:

1. Abszolút nem alkalmas inaktív és kiegyensúlyozatlan pszichés emberek számára.
2. Komoly oktatásra és képzésekre van szüksége.
3. ingerlékenység.
4. Makacsság, akarat.
5. Napi hosszú sétákra és fizikai aktivitásra van szüksége.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.