A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákAz angol bulldog története, leírása és a fajta jellemzői

Az angol bulldog története, leírása és a fajta jellemzői

leírás

angol bulldog

történelem
5.4

Gondoskodás

7.0 / 10

Egészség

4.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

5.0 / 10

Hajlam az edzésre

4.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

9.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

0,0 / 10

A hazában az angol bulldogot dadus kutyának hívták. Ez a becenév megérdemelt, mivel nehéz megtalálni az állat óvatosabb és gondosabb hozzáállását a gyermekhez. Az angol bulldog fajta egyik jellemzője az, hogy képes elviselni a legsúlyosabb fájdalmat is.Fontos előnyei között nevezhető a kis terekhez való alkalmazkodóképesség, nem igényel hosszú sétákat. A felsorolt ​​tulajdonságok miatt ez a fajta kutya ideális háziállat minden család számára. Ez a hatalmas, bár nem túl nagy kutya képes szimpátiát ébreszteni bármely személyben.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

Az angol bulldogok szülőföldje Nagy-Britannia. Ezeknek a csodálatos kutyáknak a története nagyon szokatlan, érdekes és tele van véres részletekkel. Kezdjük azzal a ténnyel, hogy a Bulldog angolból fordítva jelentése "bika kutya". Nem meglepő, mert a fajta modern képviselőinek ősi őseit pácoló kutyaként használták. Úgy gondolják, hogy az alánoktól és masztiffoktól származtak. Legendák születtek ezen állatok félelmetlenségéről.

A modern és az óangol bulldog képeit nézve kétségtelenül sok közöset találunk megjelenésükben. Ami e rokonok természetét illeti, gyakorlatilag nincs semmi közös. A mai angol bulldog elődei túl agresszívak és gonoszak voltak. Az elviselhetetlen fájdalom elviselésének képessége, az erőteljes pofák halálfogással, az acélizmok lehetővé tették, hogy az óangol bulldogok felülmúlhatatlan résztvevői lehessenek a különféle harcoknak.

A legősibb ősök, a közönség szórakoztatása érdekében, részt vettek a bika csalogatásában. Ezután e bikakutyák tulajdonosai, figyelembe véve bennük a harcosok korlátlan lehetőségeit, oroszlánokkal és medvékkel folytatott párharcoknak kezdték kitenni őket. Sok pénzt kerestek az állatok vérén, miközben nemcsak ragadozók és bikák haltak meg. A paták, karmok, agyarak és szarvak alatt harci kutyák haltak meg. Akkor a bikakutyák aranyat értek, és hírnevük csúcsán álltak.

A bulldogok népszerűsége 1835-től kezdett csökkenni. Ekkor vezették be a bikaviadalok tilalmát az Egyesült Királyságban. Annak érdekében, hogy a csalódások ne okozzanak csalódást a véres látvány rajongóinak, a szervezők kutyák harcát vívták. Más fajokkal vívott csatákban a bulldogok a legszomjasabbak és legyőzhetetlenebbek. De ezt a kegyetlen látványt betiltották. Úgy tűnik, hogy a feledés most az angol bulldogokra vár, lehetetlen volt alkalmazást találni gonosz, agresszív hajlamukra.

Praktikusabb utódok elérése érdekében az angol bulldogok tulajdonosai egyre inkább megengedték kedvenceiknek, hogy más kutyákkal keresztezzék őket. Ennek eredményeként olyan kevés fajtatiszta bikakutya maradt, hogy a fajta a kihalás szélére került.

1858 óta az óangol bulldogok csodálói nemcsak a populáció helyreállításával, hanem ezen állatok természetének korrigálásával is foglalkoztak. Ahhoz, hogy helyet találhassanak számukra a modern békés világban, meg kellett csillapítani dühüket és agressziójukat. A tenyésztők munkáját siker koronázta. A modern angol bulldogok alapítói voltak a faj legkiegyensúlyozottabb képviselői.

Már 1860-ban egy birminghami kiállításon bemutatták az angol bulldogokat, amelyeket nem harci, hanem dekoratív kutyáknak nevezhettünk. Az 1873-as évet az új dekoratív angol fajta hivatalos elismerése jellemezte. 1880 óta a faj képviselői szerte a világon elnyerték a kutyatenyésztők szimpátiáját. Most az angol bulldog az egyik legnépszerűbb és legdrágább fajta. Nincs több véres csata az életükben, csak a tulajdonosok gondoskodása és szeretete van.

Fajta szabvány

leírás

Az angol bulldog egy közepes méretű fajta. Felnőtt súlya 23-25 ​​kg. növekedéssel 35-40 cm. A hímek sokkal erősebbek, nagyobbak és nehezebbek, mint a szukák.

Nagy, széles fej van egy rövid, erős nyakon. Gyönyörű tarkóvonal van, a torkán bőrredők vannak. A vékony és hosszú nyak nem elfogadható. Vékony, kicsi fülek kissé fel vannak emelve a porcon. Háromszög alakúak, a hegyek kissé lekerekítettek. Homlok sok ráncokkal. A szem sötét, nem túl nagy, lekerekített. A bulldog megkülönböztető jegye a szájráncolás komor, komoly kifejezése, akárcsak a bölcseké. Mindez annak a ténynek köszönhető, hogy a szemöldökön bőrredők lógnak.

A pofa rövid, az orrhídon a fajtára jellemző hajtás. Az egész arcon mély ráncok vannak. Az állkapcsok hatalmasak és szögletesek. Bulldog harapás, átmenet visszavonással.

Marja vastag bőrredőkkel. A hátsó rész rövid és izmos. A hátsó dudor és puhaság a szabvány szerint elfogadhatatlan. A far lekerekített, izmos. A mellkas széles. A has kissé felhúzva. A lábak egyenesek, párhuzamosak, nem túl hosszúak. A váll és a csípő jól izmolt. Hosszú, gyenge lábakat a szabvány nem engedélyez. A lábak kerekek, nem túl nagyok.

A farok a vége felé egyenletesen elvékonyodik. Rövid, hengeres forma, hossza nem haladhatja meg a 8 cm-t.

A szőrzet puha, rövid és fényes. Nincs aljszőrzet. Hosszú, durva és hullámos szőrzetet a szabvány nem engedélyez. Bármilyen egyszínű megengedett. A leggyakoribb vörös hajú angol bulldogok fekete maszkkal. A fajta azonos színű, a mellkasán lévő foltok nem megengedettek.

Karbantartás és gondozás

buldog

Első pillantásra az angol bulldog esetlen, lusta és ügyetlen. Valójában ennek a kutyának hosszú sétákra, aktív játékokra van szüksége, mindehhez csak a tulajdonosnak kell hozzászoktatnia a háziállatot. Az angol bulldog valóban lusta. Ha nem provokálja őt a napi mozgásgyakorlatokra, elhízhat.

A tűző nap alatt nem ajánlott a gyaloglás és a fizikai aktivitás, mivel ennek az állatfajnak a képviselői nem tolerálják a meleget, és ez komolyan befolyásolhatja őket. Hideg, esős, fagyos időben sem ajánlott ezeket a kutyákat sétáltatni.

Az aljszőrzet nélküli rövid kabát nem tudja megvédeni a kutyát a hidegtől, ezért az esőben és fagyban történő járás megfázáshoz vagy más egészségügyi problémákhoz vezethet. Ezenkívül ennek a fajtának a koponya anatómiai szerkezete van, amelyben a hőguta nagyon gyorsan bekövetkezik.

A lusta bulldogok imádják a kényelmet, ezért állandóan arra törekszenek, hogy a mester ágyába telepedjenek. Ha engeded az ágyadra, nagyon nehéz lesz kivenni onnan kedvencét. Mielőtt kiskutyát vásárolna, szereljen fel egy kényelmes ágyat. Semmi esetre sem lehet fűtőberendezések közelében és átjárható helyen. A pihenőhely mellett a háziállatnak rendelkeznie kell tiszta tálakkal ellátott etetőterülettel.

Miután megoldotta az etetési hely és a pihenőhely problémáit, érdemes gondoskodni a kötelező higiéniai eljárásokról, amelyek nélkül a kutya egészsége veszélybe kerülhet. Az alábbiakban felsoroljuk az angol bulldogok szükséges eljárásait:

 • Hetente háromszor ecsetelje kedvencét merev kefével.
 • Fürdés ritkán, a túlzott vízi eljárások hámláshoz és gyulladáshoz vezethetnek, súlyos viszketés kíséretében.
 • A könnyű szennyeződés érdekében nedves ruhával törölheti le a gyapjút.
 • Rendszeresen kell mosni a fogát.
 • A karmok nyírás közben nyírásra kerülnek.
 • A füleket és a szemeket 7-10 naponta egyszer törölje meg, tisztítsa meg és győződjön meg arról, hogy nincs gyulladás, trauma és a váladék túlzott felhalmozódása a fülben és a szemben.
 • Az arcbőr redők különös figyelmet igényelnek. Ezen eljárás során azonnal törölje le a bőrt nedves pamut törlővel, majd szárítsa meg.

A felnőtteket naponta kétszer etetik. A túltáplálás elfogadhatatlan. Az étrend nem tartalmazhat puffadást okozó ételeket (bab, borsó...), füstölt húsokat, édességeket.

Egészség

buldog

Az angol bulldog gyenge pontja az egészség. Nagyon-nagyon hosszú azoknak a betegségeknek a listája, amelyekre ezek a kutyák hajlamosak. Örökletes és szerzett betegségeket egyaránt tartalmaz. Megfelelő gondozással és etetéssel a bulldogok 9-10 évet élhetnek.

Talán érdekelni fogja cikkünket: Hány évet élnek a különböző fajtájú kutyák?

Az angol bulldogok tulajdonosainak különösen nehéz növekedésük és csontjaik, az egész test kialakulása idején. Mindezt a kutya szokatlan megjelenése miatt. A rövid, lapos pofa alvás közbeni horkoláshoz, a szív- és érrendszeri problémákhoz vezet, a bulldogok nem tudják elviselni a nehéz fizikai aktivitást. Emellett gyakran vannak problémák a mozgásszervi rendszerrel.

Az angol bulldogok tapasztalatlan tulajdonosai számára felsoroljuk azokat a betegségeket, amelyek leggyakrabban a fajta képviselőiben találhatók meg:

 • Elhízottság - A bulldogoknak lassú az anyagcseréje és az ízületei gyengék. Emiatt az elhízás kétszeresen veszélyes számukra.
 • Allergia - Az első lépés a kutya tulajdonosának allergiás reakció gyanúja esetén az allergia okának megállapítása. A következő lépés annak megszüntetése. Az angol bulldogoknál ez lehet pollen, ételek, füvek vagy más növények. Ha nem lehet teljesen izolálni az állatot az allergia forrásától, olyan gyógyszereket kell használni, amelyeket az állatorvos felír.
 • Szembetegségek - entrópia, cseresznye szem, szürkehályog, keratokonjunktivitisz kezelés és műtét hiányában, a kutya szem elől tévesztheti.
 • Distichiasis - a szempillák kóros növekedésével járó betegség a szemhéjak szélén.
 • Hőguta.
 • Pajzsmirigy alulműködés - a kutyák leggyakoribb anyagcsere-betegsége.
 • Süketség - fül-gyulladással, daganatokkal, sérülésekkel, mérgezéssel stb. kapcsolatos siketek lehetnek.
 • A bőr dermatitis édes - görbült farka nyomásának és mozgásainak következménye a végbél területének bőrén, valamint a maceráció.
 • Nehéz szülés - sok esetben szükség van császármetszésre.
 • Lymphosarcoma Rosszindulatú daganat, amelynek szerkezeti szubsztrátja a limfoid sorozat sejtes eleme, a nyirokcsomók károsodása.
 • Szív-és érrendszeri betegségek.
 • Demodecosis - parazita betegség. A bőrt tápláló mikroszkopikus atkák és laza rostok okozzák.
 • Dysplasia - ízületi károsodás, amelyet sántaság, súlyos fájdalom és kezeletlen esetben immobilizáció kísér.

A kutya tulajdonosának kudarc nélkül kell elvégeznie a rutinszerű oltást időben. Rendszeresen meg kell mutatnia háziállatát az állatorvosnak megelőző vizsgálatok céljából, és röntgenfelvételeket kell készítenie az ízületi dysplasia észlelésére.

karakter

funkció

A megfelelő időben szocializált és jól nevelt angol bulldog ideális társ minden családtag számára. Egy ilyen kutya teljes lelkével kötődik felnőttekhez és gyerekekhez egyaránt. Ha ebből a fajtából származó háziállatot eltávolítanak a családból, az nagyon szenvedni fog, és nehéz lesz elviselni az elválasztást. Ezért nem ajánlott sokáig elhagyni az angol bulldogokat, vagy a felnőtteket örökre egy másik családnak adni.

A bulldogok jól kijönnek a gyerekekkel, örömmel játszanak velük és tolerálják a csínytevéseiket. Ez a kedves kövér ember soha nem sért meg gyereket. A gyermekek és az angol bulldogok kapcsolatának egyetlen hátránya, hogy egy ilyen kutya sokáig nem akar futni, ugrani és aktív játékokban részt venni. Energiatartaléka korlátozott, és bár a gyerekek szórakozni akarnak, a kutya az ágyához akar aludni.

A Bulldog kiváló társ nemcsak az emberek, hanem a háziállatok számára is. A kutya megtalálja a közös nyelvet macskákkal és kutyákkal egyaránt, jószomszédi kapcsolatokat létesítve velük. A bulldogok nem rendelkeznek indokolatlan agresszióval, csak nem kasztrált hímek mutathatnak gonosz beállítottságot, majd ritka esetekben.

Képzés és oktatás

angol

Az angol bulldogok nem őrző kutyák, dekoratívak és nincs szükségük speciális képzésekre. De egyetlen kutya sem nélkülözheti oktatási és képzési órákat.
Kudarc nélkül a kutyát a következő parancsokra kell megtanítani:

 • Nyakörv és póráz nélkül egyetlen kutya sem nélkülözheti. Az élet első hónapjaitól kezdve a kölyökkutyát gallérra és pórázra egyaránt megtanítják. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy egy rövid póráz elfogadhatatlan. A kutya kiszabadul és ideges lesz a szabadság ilyen korlátozásával.
 • Szükség van a „Közeli” parancsra is. A háziállatnak minden helyzetben válaszolnia kell erre a parancsra, és az első híváskor vissza kell térnie a tulajdonoshoz.
 • "Ülj", "feküdj le", "nem" - a legegyszerűbb parancsok, kötelezőek minden kutyának.

A kiképzési órákon próbáld meg megszokni a bulldogot különböző gyakorlatokhoz, amelyek mobilitást igényelnek az állattól. Ez mindenképpen jót fog tenni neki.

A fajta előnyei és hátrányai

történelem

Az angol bulldog szinte mindenkinek megfelel. De figyelembe kell venni ezen kutyák hangos horkolását és nyáladzását. Ők sem hajlamosak a hosszú aktív sétákra, inkább lefekszenek és szundítanak. Röviden, mielőtt megvásárolná a meghatározott fajtájú kiskutyát, gondosan mérlegelje az előnyöket és hátrányokat:

Előnyök:

 1. Indokolatlan agresszió hiánya.
 2. Nem ugat.
 3. Jóakarat és nyugodt beállítottság.
 4. Nem rontja el a tulajdonosok vagyonát.
 5. Sokáig nyugodtan alhat, és várja a háztartást.
 6. Nem igényel hosszú, aktív sétákat.
 7. Egyensúlyi.
 8. A gyermekek iránti szeretet.
 9. Kisállat-barát.

Hátrányok:

 1. Nehéz gondozás.
 2. Falánkság és elhízási hajlam.
 3. Allergia hajlam.
 4. Rossz egészségi állapot és hajlam sok betegségre.
 5. Anyagcsere és horkolás.
 6. Makacsság és akarat.
 7. Bőségesen árad.
 8. Túlzott nyálképzés.


MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.