A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákA Brussels Griffon története, leírása, fajta jellemzői

A Brussels Griffon története, leírása, fajta jellemzői

leírás

Brüsszel
5.6

Gondoskodás

8.0 / 10

Egészség

6.0 / 10

karakter

7.0 / 10

Tevékenység

8.0 / 10

Hajlam az edzésre

5.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

3.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

2.0 / 10

Most a "Brussels Griffin" fajtájú kutyák dekoratívak. Bár őseik tehetséges patkányfogóként és apróvadvadászként szolgálták mestereiket. A Griffons megkülönböztető jegye egy "majomarc" és egy szúrós megjelenés, akár egy ember.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A Griffonok megjelenése egyáltalán nem arisztokratikus. A legtöbb dekoratív háziállat aranyosnak tűnik. Griffon úgy néz ki, mint egy vidéki kutya, kissé gátlástalan és szemtelen.

Az idegen társaság nem túl kívánatos számára, de a családi körben egy ilyen kutya jól érzi magát és magabiztos. A tulajdonos számára a Brussels Griffon hű társa és barátja lehet.

A fajta története

A brüsszeli griff hazája Belgium. Az első információ ezekről a kutyákról több mint két évszázaddal ezelőtt jelent meg. Azóta ez a faj vezeti történelmét.

Az egész azzal kezdődött, hogy a belga istállók tulajdonosainak megbízható védelemre volt szükségük a rágcsálók ellen. A patkányok gyorsan szaporodtak, tönkretették az épületeket és fertőző betegségek hordozói voltak. Drótszőrű kutyákat „Smousje” alkalmaztak a rágcsálók elleni harcban. Kicsiek voltak, de ahol éltek, a patkányokat teljesen elkapták.

Smousje-ból származnak a Brüsszeli Griffonok és a másik két típusú belga kiskutya (Kis-Brabancon és Belga Griffon). A fajok kialakulásában a következő fajok vettek részt: mopsz, rubin-king-charles spániel, affenpinscher, orosz játék spániel.

Mindegyik faj nyomot hagyott mind a modern griff jellegében, mind megjelenésében. Például a mopszból kapott egy rövid pofát, a spánieltől - a fej formája és kifejező megjelenése, az affen megadta a griffnek a kabát szerkezetét.

A Brüsszeli Griffon fejlesztése érdekében végzett tenyésztési munkák eredményeként egy igazi vadász tehetségével rendelkező kutya alakult ki. Fő célja a rágcsálók irtása, apróvadakra való vadászat, valamint a vadkocsik, postai személyzet biztonsági kísérete.

Nyilvánvaló, hogy a kiskutyák nem voltak képesek harcolni a rablókkal, de a legkisebb veszélyre azonnal hangos ugatással reagáltak. Így a tulajdonosnak volt ideje reagálni egy esetleges támadásra.

Most a "Brussels Griffon" fajtát ritkának tekintik, de népszerűsége a legmagasabb szinten van. Vizsgáljuk meg az ilyen típusú kutyák történelmi útját dátum szerint:

 • 1883-ban a faj első képviselőit felvették a belga méneskönyvbe. Megállapítottak egy szabványt. Griffonék lehetőséget kaptak kiállításokon való részvételre.
 • 1889 - ennek a fajtának az első klubját a Brüsszeli Griffon szülőföldjén szervezték.
 • 1898 - Angliában a Brussels Griffont hivatalosan elismerték külön fajtának.
 • 1899 - Amerikában megszervezik az első griff klubot.
 • 1900 - Az amerikai kutyavezetők hivatalosan elismerték a Brüsszeli Griffont különálló fajtának.
 • 1945-1946 - a belga fajta a kihalás szélén áll.
 • Huszadik század (ötvenes-kilencvenes évek) - helyreállítják a brüsszeli griffek számát. A fajta a csúcson van.

Fajta szabvány

történelem

A Brussels Griffon egy kis fajta. A testfelépítés négyzet alakú. A megjelenés erőt és önbecsülést jelez. A "majom" pofa a Griffon beképzelt, zaklató karakterét képviseli.

Az érett egyedek növekedése az 18-20 cm., súly megengedett kb 3-6 kg.

Egy meglehetősen nagy fej, széles, lekerekített koponyával van ellátva egy nem túl hosszú nyakon. A fülek kicsiek, félig felállóak. A dokkolás megengedett. A levágott füleknek felállónak és hegyesnek kell lenniük.

A homlok domború. A sötét szemek nagyok és kerekek. A fény vagy a kidudorodás súlyos hibának számít. A pofa rövid. Az orr széles és fekete. Az ajkak szorosan illeszkednek. Az alsó állkapocs felfelé hajlik. Harapás - aláhúzás.

A far egyenes, enyhe lejtés megengedett. A háta rövid, a karaj kissé ívelt, erős. A has közepesen fel van húzva. A mellkas széles.

A lábak párhuzamosak egy erős csonttal. A mancsok nem nagyok, kerek alakúak. A mancspárnák vastagok. Sötét körmök. A jövedelmező ujjakat el kell távolítani.

A magasra helyezett farok felfelé irányul. A dokkolás megengedett (2/3 természetes hosszúság). A törések és a fürtök hátrányt jelentenek.

A szőrzet közepes hosszúságú. Kemény tapintású. Enyhe hullámzás megengedett, de nem göndör. Van egy aljszőrzet.

A haj kócos az arcon. Formált, jellemző a griffekre, a bokros szemöldökre, a bajuszra és a szakállra.

A Brüsszeli Griffon piros lehet. A fangon enyhe fekete árnyalat megengedett. A fehér jelölések nem kívánatosak. Csak a mellkason lehet kis mennyiségű fehér szőr.

Karbantartás és gondozás

történelem

A Brüsszeli Griffont nem lehet az udvaron tartani. Szőrzete nem védi a kutyát a fagytól.

Kényelmesen érzi magát egy lakásban vagy egy magánházban. De az ágy elhelyezésének meghatározásakor a tulajdonosnak figyelembe kell vennie azt a tényt, hogy a griff a koponya és a rövid pofa különleges szerkezete miatt nem tolerálja a meleget.

Ezért határozza meg az ilyen háziállatok helyét a fűtőberendezésektől távol, és ne huzatban.

A Griffonnak nincs szüksége különleges fizikai aktivitásra. Gyorsan megtanulja megszabadítani természetes szükségleteit egy speciális pelenkán vagy egy WC-tálcán. De ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy nincs szükség vele sétálni.

Griffon szereti a friss levegőn való sétákat. Szabadtéri játékok a természetben, labda használatával, botokkal, amelyeket mindenképpen szeret. Ezért napi járás szükséges.

Súlyos fagyok, extrém meleg vagy természetes csapadék esetén a kimenés megszakítható vagy lerövidülhet. A túl nagy távolságok túrázása és a hosszú kocogás szintén nem ajánlott. Nem szabad túlterhelni a kis kedvencét.

A Brussels Griffon gondozása nem túl nehéz, az idő nagy részét a kabát ápolásával töltjük. Az alábbiakban olvashat további információkat a belga fajta egészségének és megjelenésének megőrzését elősegítő eljárásokról:

 • Rendszeresen kifésüljük a gyapjút. Ezenkívül szüksége van a vágásra. Az elhalt szőröket leszedve eltávolítjuk. Ha nincs tapasztalata ebben a kérdésben, vegyen egy mesterkurzust egy profi ápolótól. Az eljárás nem túl bonyolult, csak gyakorolni kell.
 • Az arcon a kinőtt és formátlan gyapjút kissé kiszaggatják, majd ollóval megadjuk a kívánt bajuszt és szakállat.
 • Séta után, ha a griff piszkos lesz, megtisztítjuk a kabátját. Ezt meg lehet tenni nedves szivaccsal. Ha a kutya erősen elkenődött, érdemes fürdetni neki, de mosószerek nélkül. Gyakran nem ajánlott használni őket, hogy ne károsítsák a bőrt. Ügyeljen arra, hogy nedves eljárások után a kisállat ne fagyjon meg és ne fázzon meg.
 • Etetés után megtisztítjuk a griff szakállát és bajuszát, eltávolítva az étel maradványait. Ehhez nedves törlőkendőket és természetes törülközőből álló száraz törülközőt kell készíteni.
 • Rendszeresen megvizsgáljuk a griff arcán lévő bőrredőket. A pelenkakiütés és ennek következtében a kellemetlen szag, a fertőzések elkerülése érdekében meg kell tisztítani őket. Ehhez az állatgyógyszertár speciális eszközökkel rendelkezik.
 • Hetente egyszer tisztítsa meg kedvence fülét, megvizsgálva a gyulladást és a fülzsír túlzott felhalmozódását.
 • Szükség szerint töröljük meg a szemet, eltávolítva a váladékot, és megvizsgáljuk sérüléseket, gyulladásokat.
 • Egy speciális karomvágóval vágjuk le a karmokat, amikor újból nőnek.
 • Griffon fogait rendszeresen speciális kefével és pasztával mossuk. Észrevéve a fogbetegség legkisebb jeleit, az állatorvosi fogorvoshoz fordulunk.

A Brussels Griffonoknak kiváló étvágyuk van. Ha egy ilyen kutya elutasítja az ételt vagy vonakodik enni, akkor érdemes egy állatorvosi rendelővel konzultálni. Az ilyen változások valamilyen betegségre utalhatnak.

A griffet természetes úton és mesterségesen is táplálhatja. De a szakértők azt javasolják, hogy a kis fajtáknak szánt kész takarmányokat válasszák. Egy olcsó, másodosztályú termék nem fog. Csak prémium vagy szuper prémium osztályt kell vásárolnia.

Tilos a griffekkel édességeket és maradványokat etetni a mester asztalától. Az adagokat szigorúan ellenőrizni kell, mivel a fajta hajlamos az elhízásra. Fontos, hogy a kutya tiszta vízzel rendelkezzen éjjel-nappal.

Egészség

történelem

A Brüsszeli Griffon átlagos élettartama 13-15 év. Annak érdekében, hogy a háziállat a lehető leghosszabb ideig éljen és a lehető legkevesebb beteg legyen, a tulajdonosnak a következő lépéseket kell tennie:

 • Évente 1-2 alkalommal megelőző vizsgálatnak kell alávetni magát Griffonnal az állatorvosi klinikán végzett vizsgálatokkal.
 • Vezessen rutinszerű oltásokat.
 • Kezelje kedvencét bőrparaziták elleni gyógyszerekkel.
 • Deworming.
 • Naponta figyelje a kutya viselkedését, étvágyát, szemét, fülét, szájüregét. Ha betegség jeleit észleli, azonnal mutassa meg kedvencét az állatorvosnak.

A brüsszeli griffonokkal való tenyésztés nehéz. Az a tény, hogy kevés kölyök van az alomban, és közöttük megnövekszik a mortalitás.

Emellett sok esetben a szuka nem tud egyedül szülni, császármetszést kell igénybe vennie. Maga a megtermékenyítés nehéz és nem minden esetben párosodik.

Érdemes megjegyezni, hogy a Brüsszeli Griffonok milyen egészségügyi problémákra hajlamosak:

 • Retina atrófia - a retina multiplexének jelenléte jellemzi, ami a látás teljes elvesztéséhez vezet.
 • A csípőízület dysplasia - az első szakaszban el kell kezdeni a kezelést, mivel az előrehaladott dysplasia immobilizálja a griffet.
 • Szürkehályog - a lencse elhomályosulása.
 • Elmozdult patella - patológia, ami sántasághoz vezet.
 • Keskeny orrlyukak - károsodott tüdőfunkcióhoz vezet.
 • Bőrallergia - bőrkiütés, viszketés, bőrpír kíséri.
 • A szemgolyó elvesztése - anatómiai jellemzők és sérülések miatt következik be.
 • Distichiasis - további szempillák.
 • Hydrocephalus - agycsepp.

karakter

funkció

A Brüsszeli Griffon nagyon hű a gazdájához. Kész mindenütt és bármikor követni őt, részt vesz minden ügyében.

Egy ilyen háziállatot, annak ellenére, hogy az arc huligán és gőgös arckifejezése van, szelídnek, szeretetteljesnek és érzékenynek nevezhetjük. Bár a griff főleg a tulajdonosának mutat ilyen tulajdonságokat. A kutya megpróbálja megalapozni a család többi tagját.

Nem kiabálhat a Brüsszeli Griffonra, és fizikailag sem büntetheti meg. Az ilyen bánásmód következtében félelmessé válhat, és félelmét morgással, a háztartás tagjaival szembeni túlzott agresszióval, sőt harapásokkal fejezheti ki.

Kisgyermekes családokban nem ajánlott a Brüsszeli Griffont bevinni. Az ilyen kutyákat nem hagyhatja egyedül babákkal.

A Griffon nem reagál jól a gyermekek ölelésére és csínyeire. A kommunikáció morgós kutyával és megrettent gyermekkel zárulhat. Annak ellenére, hogy minden kutya egyedi, jellege nagymértékben függ a neveléstől és a szocializációtól.

Ajánlott olvasmánycikk: A TOP 30 legjobb kutyafajta gyermekes családok számára

A griffonok nem engedik meg az ismeretlent az idegenektől. Tehát egy ilyen háziállat tulajdonosának figyelmeztetnie kell a ház vendégeit, hogy lehetetlen megsimogatni a kutyát.

A félelemtől és az izgatottságtól fenyegetően haraphat vagy moroghat. Meg kell tanítani a griffre az idegenek iránti megfelelő hozzáállást.

Képzés és oktatás

funkció

A makacsság és az uralom utáni vágy miatt a Brüsszeli Griffon függetlenségét nehéz edzeni. Nem hülye, fejlett intellektussal rendelkezik, de ahhoz, hogy a képzési órák sikeresek legyenek, kapcsolatba kell lépni a háziállattal és meg kell találni hozzá a megközelítést.

A beltéri kutyára nincs szükség speciális képzésre. A lakásban és a griffon nyilvános helyein tanúsított magatartási szabályokat otthon, járás közben is meg lehet tanítani.

Használjon jutalmakat csemegék, simogatások és szóbeli dicséretek formájában, hogy segítsen kedvenceinek gyorsabban megtanulni a parancsokat. Ha hangját griffre emeli, nem engedelmeskedik.

Épp ellenkezőleg, egy túl érzékeny kutya teljesen megtagadhatja a parancsok betartását és emlékezését.

Érdekes tények

 • Amikor egy griff fél valamitől, nem menekül el, nem rejtőzködik, hanem morogni, ugatni és még harapni is kezd.
 • Brüsszelben a Brussels Griffon a tömegközlekedési járművezetők kabalája.
 • A mérgezőketől tartva a szerb királynő minden étkezés előtt ízelítőt adott grifjának. Félelmei igazolódtak, és a szegény kutya meghalt, miután megmérgezett ételt evett.
 • A brüsszeli griff népét "Griffon Ecurie Stable" -nek hívják.
 • A brüsszeli griffek egyik jellemzője, hogy képes mászni a fákra, mint a macskák.

A fajta előnyei és hátrányai

Brüsszel

Annak eldöntéséhez, hogy tud-e megfelelő karbantartást biztosítani a Griffon számára, nézze meg a megadott fajta fő előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. odaadás.
2. Egzotikus megjelenés.
3. Nem igényel sok fizikai aktivitást.

Hátrányok:

1. Nem bírja a magányt.
2. Nem megy jól a kisgyerekekkel.
3. A tenyésztési munka nehéz.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.