A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákA dalmát fajta jellemzői, leírása és jellemzői

A dalmát fajta jellemzői, leírása és jellemzői

fajta

leírás
7.6

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

8.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

6.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

9.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

1.0 / 10

Minden ember úgy dönt, hogy kutyát vásárol, ízlésének és preferenciáinak megfelelően választja ki. Van, akinek őrre van szüksége, másnak vidám társra. Ha barátot és őrt is szeretne, válassza a dalmát fajtát.Ezek a kutyák a "101 dalmát" című rajzfilm megjelenése után a népszerűség csúcsáig szárnyaltak. Ennek az egzotikus fajtának a képviselői szokatlan megjelenéssel bírtak. Fehér, fekete vagy barna pettyes kutyák nem tudtak nem tetszeni.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A dalmát fajta megjelenésének történelmi tényeit nem lehet pontosan megfogalmazni. Eddig nem sikerült megbízhatóan meghatározni az ilyen típusú kutyák származási helyét és idejét. De néhány információ még mindig rendelkezésre áll.

Úgy gondolják, hogy a dalmát fajtát Horvátországban fejlesztették ki. A név Dalmácia tartományából származik, amely e köztársaság területén található. Feltételezik, hogy a dalmátok története több évezreden át folyt. Az a tény, hogy a Görögországban végzett régészeti feltárások során olyan festményeket fedeztek fel, amelyeken emberek és kutyáik együtt voltak. Az állatok modern dalmátokhoz hasonlítottak.

A fajta képviselőinek fő célját nehéz meghatározni. A fajta kialakulásának teljes időtartama alatt a dalmátok őrző, terelő kutyákként szolgáltak. Cirkuszi előadóként is használták őket, nem volt túl nehéz különböző trükköket megtanítani nekik. A dalmátok voltak a kocsisok kedvenc háziállatai. Amikor a cabbik elhagyták lovaikat, fehér, fekete vagy barna foltokkal rendelkező kutyák őrizték őket.

Feltételezzük, hogy a dalmátok az őslakos dalmát kutyák, a nagy dánok és az isztriai mutatók keresztezéséből származnak. Most úgy tűnik, hogy a dalmát aranyos, jó természetű állat. De sok évvel ezelőtt a fajta meglehetősen agresszív volt. A temperamentum a mai dalmátoknál is megmaradt.

Pásztorként és vadászatként használta a fajtát. 1955 óta társkutya státuszt szereztek. A 20. század hatalmas népszerűséget hozott a dalmátok körében.

Fajta szabvány

leírás

A dalmátok nagy fajták. Mozgásuk gyors, a kutya erős és szívós. Nem nehéz neki nagy távolságokat megtenni. Felnőtt növekedés 55-60 cm., súly 25-30 kg.

A fej közepes méretű, nem túl hosszú nyakra állítva. A fülek medálosak, foltosak vagy márványosak. A szem lehet világos vagy fekete-barna, nagyon ritkán kék. A fekete foltos dalmátoknak fekete az orruk, míg a barna foltos dalmátoknak standard szerint mindig barna. Az ajkak nem megereszkedtek, pigmentáltak. Az állkapocs erős, ollós harapás.

Testfelépítése sportos, hátul egyenes. A végtagok egyenesek és izmosak. A lépés széles, hosszú, nyom a nyomvonalon. Farok hossza a csánkig. Ha a kutya nyugodt, akkor tartja a farkát. Mozgáskor és izgatott állapotban felemeli. A szabvány nem engedélyezi a csavart és függőleges mozgást.

A szőrzet rövid és sűrű. A szőrzet kemény tapintású. Fészerek egész évben. Érdemes megjegyezni a dalmát tisztaságát, nincs kifejezett kutyaszaga.

A szín tekintetében a dalmátok két változatra oszthatók. Sőt, mindkét esetben a fő szín fehér, a hátterén a foltok kerekek, áttetszők, egyenletesen oszlanak el a testben, és nem egyesülhetnek. Minél tisztábbak a foltok, annál magasabbra értékelik a kutyát.

Dalmát fajok:

1. Barna foltos - fehér alapon foltok sötétbarna, barna orr és világosabb a szem árnyalata.
2. Foltos - foltok fehér alapon fekete, fekete orr és sötétbarna szemek.

Karbantartás és gondozás

funkció

A dalmát szívás gondozása nem nehéz. Mindezt a fajta tisztasága miatt. A fehér szín ellenére ezek a kutyák szinte mindig szépek és tiszták. Kabátjuk jól taszítja a szennyeződéseket.

Jobb, ha ilyen háziállatot tart a házban. Csak akkor, ha lakásban élnek, rendkívül aktív dalmátot kell biztosítani a napi sétákkal. Séta közben engedje meg neki, hogy fut, ugráljon, üldözze a labdát más kutyák vagy gyermekek társaságában. A házban a háziállatnak különböző játékokkal, hosszú játékú csontokkal kell rendelkeznie. Csak ilyen körülmények között a kutya nem rontja el a háztartási dolgokat.

Az első napoktól kezdve, amikor a kiskutya bejutott a házba, tanítsa meg neki a viselkedés szabályait. Saját helye kell, hogy legyen egy kanapéval és edényekkel és vízzel ellátott edényekkel. Kölyökkorától kezdve a háziállatnak türelmesen el kell viselnie az alábbi listában felsorolt ​​higiéniai és kozmetikai eljárásokat:

 • Fésülje ki hetente 3-4 alkalommal.
 • Fürdeni évente 2-3 alkalommal. Ha túl gyakran fürdesz egy dalmátot, annak kabátja elveszíti a jó olajokat, amelyek segítenek tisztán tartani.
 • Hetente tisztítsa meg a fülét lágyrészes törlőkendővel és speciális oldattal. Ugyanakkor megvizsgáljuk a fülzsír túlzott felhalmozódását, gyulladását vagy sérüléseit. Ha ilyen tüneteket észlel, azonnal forduljon állatorvosához, mivel ez lehet a fertőzés kialakulásának kezdete.
 • Szükség esetén törölje le a szemet, ha a szeméből rendszeresen felhalmozódik a gyulladás vagy meggyullad, mutassa meg a háziállatot a megfelelő szakembernek.
 • Vágja le a körmöket, miközben nőnek, bár egy aktív és mozgékony dalmát a legtöbb esetben maga is kitörli őket a séták során.
 • Rendszeresen mosson fogat a fogászati ​​problémák és a szájszagok elkerülése érdekében.

Egy felnőtt kutya számára elegendő naponta kétszer ételt adni egyszerre. Ajánlatos természetes táplálékkal etetni őket. Az a tény, hogy a dalmátok gyakran allergiás reakciót fejtenek ki a száraz élelmiszerekben található festékekre. Ha mégis úgy dönt, hogy kész takarmányt vásárol, akkor nem tartalmazhat sok színezéket és különféle adalékanyagot.

Ami a természetes táplálkozást illeti, a dalmátokat mindenevőnek nevezhetjük. Tehát a tulajdonosnak ügyelnie kell arra, hogy a háziállat ne egyen valami tiltottat, például egy elrontott terméket vagy egy fűszeres terméket. A tápláléknak kiegyensúlyozottnak kell lennie, elegendő fehérjével, vitaminnal és ásványi anyaggal.

Előfordul, hogy a kutya böjt napot rendezhet magának azzal, hogy nem hajlandó enni. Ilyen esetekben nem kell erőltetnie az ételt, elcsúsztatva valami finomat, egynapos elutasítás esetén a hányás és a hasmenés nyilvánvalósága nélkül nincs semmi baj.

Dalmát egészség és betegség

fajta

Megfelelő gondozással a dalmátok 10-12 évet élhetnek. Időben el kell végezni az oltásokat, a paraziták elleni kezelést és a megelőző vizsgálatokat egy állatorvosi klinikán. Alapvetően egészségük erős, de bizonyos betegségek hajlamosak:

 • Atópia - allergiás bőrreakció, az allergénekkel szembeni túlérzékenység egyik formája, amely allergiás reakciókat okozhat.
 • Entrópia - gyakori a szemhéjak volvulusa, különösen súlyos trauma és gyulladás után.
 • Puffadás - több oka lehet, leggyakrabban a nem megfelelő gondozás és etetés.
 • Glaukóma - rendkívül magas nyomáshoz vezet a szem belsejében. Ezzel a patológiával az intraokuláris folyadék kiáramlása zavart, maga a szem növekszik.
 • Ízületi dysplasia - elviselhetetlen fájdalom, sántaság és mozdulatlanság jellemzi.
 • Distichiasis - fejlődési rendellenesség, amelyben a normálisan növekvő mögött egy további szempilla sor jelenik meg.
 • Pannus - felszíni keratitis.
 • Polineuropátia - kutyák hátsó végtagjainak parézise.
 • Pododermatitis vagy interdigitalis dermatitis - gyulladásos betegség, amelyben az állat ujjai közötti redőkben, a mancspárnákon és a karom körüli bőr összes rétege érintett. Néha a folyamat kiterjed a mancsok felső felületének szőrös területeire. A betegség jelentős kényelmetlenséget okozhat a kutyának, egészen addig a pontig, amíg az állat sántítani kezd.
 • Demodecosis - parazita betegség. A Demodex nemzetség mikroszkopikus atkái okozzák, amelyek táplálkoznak a bőrön és a laza rostokon. A betegség általában áprilistól szeptemberig terjed.
 • Progresszív retina atrófia - retina látósejtek degenerációja.
 • Szürkehályog - a szemlencse átlátszósága csökken és homályosodása miatt a fény nem jut át ​​a retinára.

Különös figyelmet kell fordítani az urolithiasisra. A fajta képviselői különösen hajlamosak rá. Az a tény, hogy ezeknek a kutyáknak szignifikánsan magasabb a húgysavszintje, mint más fajtáknál. Emiatt gyakran előfordul vizeletelzáródás. Az olyan étrend, amelyben a kutya étrendje alacsony fehérjetartalmú lesz, segít megelőzni és megakadályozni az urolithiasis kialakulását.

A dalmátoknál van még egy jellemző az egészségre nézve, veleszületett süketségről beszélünk. A kölyökkutyák 10-12% -át érinti. Ezért mielőtt kiskutyát vásárolna, mindenképpen ellenőrizze, hogy nincs-e süketség, különben azt kockáztatja, hogy olyan háziállatot nevel, amely semmit sem hall, nagyon nehéz.

karakter

leírás

A dalmátoknak társra és figyelemre van szükségük. Az ilyen kutya tulajdonosának minden nap találnia kell időt háziállata számára. Ha ez sokáig nem történik meg, a kutya jellege megromolhat, ingerlékeny, visszahúzódó, sőt agresszív lesz.

A fajta képviselői rendkívül aktívak, úgy tűnik, hogy ezekben az állatokban az energiamennyiség kimeríthetetlen. Megfelelő neveléssel és korai szocializációval kiváló háziállatokat készítenek. A dalmátoknál van találékonyság, intuíció, intelligencia. Bízik magában és képes önállóan megoldani a felmerülő problémákat. De ha helytelenül nevelik, vagy a kiskutyát nem szocializálják, ideges, félénk vagy engedetlen és gonosz kutya nő ki belőle.

A dalmát elkötelezett a tulajdonos és minden családtag iránt. Szoros kapcsolatra van szüksége az illetővel. Jól kijön a gyerekekkel, örömmel bolondozik, játszik velük. De ezeket a játékokat felnőtteknek kell nézniük, mivel aktivitása, játékossága miatt egy meglehetősen nagy kutya akaratlanul árthat a gyereknek, vagy túl bosszantó lehet a gyerekekkel.

A dalmát külön-külön reagál az idegenekre. Ez lehet barátságos, meleg fogadtatás vagy hideg visszafogottság, éberség. A fajta képviselői jól kijönnek más háziállatokkal, különösen, ha velük együtt nőnek fel.

Képzés és oktatás

leírás

Kora kortól kezdve részt kell venni a dalmát nevelésében, szocializációjában és képzésében. Okos, de makacs és engedetlen lehet. Ezért fontos, hogy a kutya érezze gazdája karakterének akaraterőjét és szilárdságát. Magának a képzésnek következetesnek és határozottnak kell lennie.

Agresszió, a tulajdonos fizikai büntetése az edzés során elfogadhatatlan. A dalmát nagyon érzékeny. Ezért a durvaság láthatatlan akadályt teremthet a háziállat és a tulajdonos között. Ha egyedül nem találja a kutya megközelítését, kérjen segítséget egy kutyavezetőtől. Egy szakember megtanítja, hogyan kell kezelni a dalmátot, és segít a tanfolyamok elvégzésében.

Érdekes tények

 • A kölyökkutyák fehér színnel születnek, idővel fehér alapon fekete vagy barna foltok jelennek meg. Ez fokozatosan történik, az egész életen át, a dalmát mintája megváltozhat az új foltok megjelenése miatt.
 • Foltok vannak nemcsak a szőrzeten, hanem a szájban is a nyálkahártyán.
 • A dalmátok 15-30% -ának hallási problémája van, míg körülbelül 5% -ának teljesen sükete van.
 • A dalmátok óriási népszerűségét a "101 dalmát" című rajzfilm megjelenése után figyelték meg.
 • Az ókortól kezdve a dalmátok "státusú" kutyáknak számítanak, amelyek hangsúlyozzák a tulajdonos helyzetét.
 • A dalmátokat egykor tűzoltókutyaként használták. Természetesen nem oltották el a lángot. Küldetésük az volt, hogy a tűzoltók előtt rohanjanak és szabadítsák meg az utat. Amíg a tűzoltók a tüzet oltották, a dalmátok őrködtek a felszerelésen és a lovakon.

A fajta előnyei és hátrányai

leírás

Ha aktív életmódot szokott folytatni, ha szereti a gyakori sétákat, a túrázást, a kerékpározást, akkor a dalmát biztosan megfelel Önnek háziállatként. De mielőtt végső döntést hozna, meg kell ismerkednie a fajta fő előnyeivel és hátrányaival:

Előnyök:

1. Gyönyörű megjelenés.
2. Vidám, játékos, barátságos karakter.
3. Elme, intelligencia.
4. Könnyű gondozás.
5. Jól kijön a gyerekekkel.

Hátrányok:

1. Napi, hosszú sétákat és sok mozgást igényel.
2. Fokozott allergiára fogékony.
3. Az akarat zavarja az edzést.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.