A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákDrathaar leírása és a fajta jellemzői

Drathaar leírása és a fajta jellemzői

jellegzetes

jellegzetes
7.2

Gondoskodás

9.0 / 10

Egészség

8.0 / 10

karakter

6.0 / 10

Tevékenység

6.0 / 10

Hajlam az edzésre

7.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

7.0 / 10

A Drathaar az európai vadászok univerzális kutyáról alkotott elképzelésének megtestesítője. Megjelenése bátor és felismerhető, a karakter meghatározó, szívós és szorgalmas. Ez a zsaru sikeresen versenyez testvérével - rövidszőrű mutatóval, bizonyos szempontból felülmúlva őt. Mi rejtőzik ez a fajta a DD és az NZL rövidítések mögött?Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

jellegzetes

A német vadászok nem voltak megelégedve azzal a ténnyel, hogy Európában szinte az összes rendőr sima hajú, kényeztetett fagy, ráadásul szűk szakirányú. Ez nem praktikus! Ami pedig nem praktikus, az alkalmatlan Németországban, és ki kell javítani.

Ha a középső és déli területeken egy rövidszőrű mutatót hívtak meg, hogy játsszon kombi szerepet, akkor a súlyosabb éghajlat esetén durva szőrű és fokozott "terepképességű" kutyára volt szükség. A régi német zsaru újjáélesztésére vagy a rendelkezésre álló fajták közül a kívánt típus kiválasztására (uszkár-mutató, griff) nem sikerült.

A 19. és 20. század fordulóján a rajongók úgy döntöttek, hogy új, egyértelműen meghatározott tulajdonságokkal rendelkező fajtát tenyésztenek. A munka kezdeményezői és koordinátorai báró Sigismund von Seedlitz Neukirch (Hegewald fedőnéven ismert) és Karl Refu (más néven Oberlander) voltak.

A szelekcióra nagyon gyorsan sor került, minden meglévő durva szőrű rendőr zsaruk vérének bevonásával: az uszkár-mutató, a Griffon Korthals, a stihelhaar. Az Óriás-schnauzer részvétele nincs kizárva. De nemcsak gyakorlati gyapjúra volt szükség. A régi típusú kutyák durva szőrzeten alapuló konszolidációja sokoldalúság szempontjából kudarccal végződhetett volna, ha nem a rövidszőrű mutató vére.

A vadászok sokoldalú, erdőre és vízre alkalmasabb kutyát vártak. Hegewaldnak az volt az ötlete, hogy kutyákat teszteljen a különféle vadászati ​​szakterületeken, és tézisei a munkaképességek elsőbbségének a külsővel szemben. Ezeket az elveket követte az 1902-ben alapított Drathaar Club, amely hamarosan átnevezte a Deutsch Drathaar Társaságot (VDD).

A klub a tereppróbák lebonyolítására összpontosított anélkül, hogy a résztvevő kutyákat származás szerint kiszűrte volna. Valójában csak 1914 óta szerepelnek a német törzskönyvben olyan feljegyzések, amelyek kizárólag a "Deutsch Drathaar" kutyafajtát jelzik.

1927-re a német vadászok már ugyanannyi rövidszőrű mutatóval és drathaarral rendelkeztek, és ez fordulópontot jelentett. Aztán a drathaar megelőzni kezdte és népszerűségét országon kívül bővítette.

Németországban az összes vadászkutya 40% -a Drathhaars. A fajta elterjedt Közép- és Észak-Európa országaiban, az Egyesült Államokban, nemzeti klubok működnek a Deutsch-Drathhaar Nemzetközi Szervezet (DD-WV) keretein belül.

A Szovjetunióban az LWL a 60-as évek óta elterjedt, a valóságban azonban a bevitt kutyák közül sok egyáltalán nem Deutsch Drathhaars volt - voltak griffek és uszkármutatók, de főleg cseh fousseks. A fajtiszta tenyésztés az 1980-as évek végére vezethető vissza. A "DD" és az NKP egyesület az Orosz Föderációban működik. A fajta kiterjesztette hatókörét az Urálig és a Távol-Keletig Szibéria déli részén át.

Fajta szabvány

jellegzetes

A modern drathaar nagyon kifejező és harmonikus megjelenésű, mindazonáltal a hivatalos szabvány legelső sorai tisztán működési célját írják elő, és terepi teszteket igényelnek.

Az FCI 2000. évi tényleges dokumentuma, 98. szám.

Drathaar egy erős, csaknem négyzet alakú kutya, magas, átlagos magasság felett:

hímek - 61-68 cm,
nőstények - 57–64 cm.

A fej elég nagy, de nem durva. A fej jellegzetes "négyzet alakú" megjelenését szakáll és bajusz, valamint kifejezett szemöldökívek adják. A sötét szemeket részesítik előnyben. A DD számára fontos a figyelmes, igényes megjelenés és az általános érdeklődésű kifejezés.

A harapás szigorúan ollós harapás. Csak az első premolárisokból hiányozhat a P1.

Az egész test a száraz nyaktól kezdve feszes, izmos és elég széles. A felső és az alsó vonal sima. A mellkas jó térfogatú, ovális. A farok a háttal egy vonalban van, és szinte vízszintesen viseli.

A végtagoknak jól meg kell töltődniük csontokkal, fejlett izomzatukkal és hatékony tőkeáttétellel. A mozgás egyszerre sima és átfogó, miközben a kutya magas nyakkal rendelkezik.

Gyapjú különböző területeken 2–4 cm hosszú, kötelező szakáll az arcon, benőtt has és ágyék. Fontos a megfelelő szerkezet - a testhez közeli kemény, sűrű védőkabát és egy sűrű, rövid aljszőrzet.

A színválaszték korlátozott:

 • Barna, különböző méretű foltokkal és tollakkal (a hazai értelmezésben "ősz hajú kávés piebald").
 • Ugyanez a fekete.
 • Szilárdbarna vagy "nyakkendővel" (fehér hosszanti jel a mellkason).

Az egyszínű fekete szín elutasításra kerül.

A VDD szabályai szerint a külső értékelése két paraméter szerint történik: forma és szőrzet, a maximális minősítés 12 pont mindegyikre. A legalább 6/6 mutatóval rendelkező kutyák tenyésztésre megengedettek, és legalább a 10/10 ajánlott.

A legmagasabb ponton azonban egy drathaart teljesen kizárhatnak, ha nem mutatja meg a vadászat képességét, és fél a lövéstől.

Karbantartás és gondozás

a fajta előfordulása

Drathaart igénytelen kutyaként hozták létre. Lakásban és madárházban él. Eszik anélkül, hogy túl messzire menne, és elég sokat. Samponnal fürdhet évente 2-3 alkalommal. Vagy nem kell fürdeni. Még a karmokat sem kell általában levágni - ledarálják magukat.

Ha hosszú ideig jó formában akarja tartani a kutyát, az ápolás átkerülhet egy civilizáltabb rendszerbe. Készítsen magas fehérjetartalmú ételeket, különösen a munkaidőben. Meg kell erősíteni a parazitaellenes intézkedéseket, figyelembe véve a kullancskárosodás veszélyét. Normalizálja a szem és a fül, a mancspárnák és az interdigitalis septák gyakori vizsgálatát. Kövesse nyomon a kabát vonzerejét.

A szőrzet keménységének, hosszának és általában a szerkezetének helyessége fajtánként nagyon eltérő. Ettől függően a tavaszi molt súlyossága.

A durva hajat rendszeresen fésülni kell, különben felesleges aljszőrzet képződik, és az őrszőr nem pótolható. Kényelmes furminátor feldolgozás.

Ha a kölyökkutyának és az juniornak túl puha szőrzete van (különösen a fején), akkor jobb, ha egyéves kora előtt levágja.

Van egy hosszúkás kabát, ami nagyban megzavarja a vadászatot. Nem vághatja le, csak a vágás segít.

A megfelelő fajtájú kabátokkal rendelkező kutyáknak nincs szükségük különleges kezelésre, ami nem tagadja a szokásos higiéniát.

A drattok nagyon kedvelik a vizet és lelkesednek minden sportért. A DD-k öregségig tartó többlet energiája rendszeres felszabadítást igényel. A kutyáknak teljes sétát kell biztosítani még a vadászati ​​idényben is.

Egészség és betegség

jellegzetes

Abból a tényből ítélve, hogy a VDD tenyészklub nem hangoztatja aggályait, a Drathhaar genetikája meglehetősen egészséges. A fő betegségek a kutyák gyakorlati alkalmazásának sajátosságaival, a fizikai aktivitással, a temperamentummal és a nagymérettel, az izom-csontrendszer felépítésével, a szőrzet felépítésével társulnak:

 • a csípő dysplasia,
 • hámló osteochondritis a vállízület,
 • volvulus,
 • ekcéma, dermatitis.

Vannak szembetegségek és fülbetegségek (középfülgyulladás) is.

Külön problémát jelent a mancsok, az orr és az egész pofa, kígyó és rovarcsípés gyakori vágása. A fejlett brutális tulajdonságokkal rendelkező kutyák nagyobb valószínűséggel sérülnek meg.

A DD jobban tolerálja a fagyot és a rossz időjárást, mint a hő és az agresszív napfény. Ennek ellenére a kutyák hajlandósága a hideg vízbe rohanni gyakran hipotermiához és tüdőgyulladáshoz vezet.

A jó táplálkozással és állatorvosi ellátással ellátott Drathaar 13-14 éves korig él, 10 évig vadászik.

Drathhaar karakter

leírás

A Drathaart gyakran összehasonlítják a rövidszőrű mutatóval, és sok vadász egyetért abban, hogy nemcsak a kabát típusában különböznek egymástól. A DD-ben eredetileg egy határozottabb, önérvényesítő kutya lehetőségeit fektették le. Ennek oka a súlyosabb - nemcsak természeti és éghajlati - munkakörülmények.

A németországi Drath a vadász fő asszisztense a színpadon a lövés után, és ez:

 • hosszú nyom kimunkálása, beleértve a több órán át álló vérnyomot is;
 • a sebesült állatok gyűjtése, beleértve a patás állatokat is;
 • kifogott közepes méretű vadak (rókák, sőt őzek) portálása;
 • a náddal sűrűn benőtt, vizes (nagyon hűvös) területek fésülése;
 • kemény hozzáállás a kis ragadozóval szemben.

A mentálisan gyenge kutya nem tud megbirkózni ilyen feladatokkal. És azokat a drathaarokat, akik nem tudják letenni a megfelelő vizsgákat, kizárják a törzsi használatból. A sokéves szelekció eredményeként az NWL-ben egy sajátos karakter rögzült - a tulajdonos iránti hűség, a vadászati ​​gyakorlatban való interakció megértésének és az önállóságnak a kombinációja, amely néha önakaratossá vált. Ez az egész koktél a kutyák munka iránti szenvedélyén alapszik.

Érdekes módon az NWL tulajdonságainak ilyen kombinációja nemcsak a vadászokat nem ijeszti meg, hanem örömet okoz. A legtöbb hím erőteljes hajlandóságát megváltja a vadászat megbízhatósága, minden meglepetésre való készség. A szukák általában lágyabbak, nem alacsonyabb rendűek a munkában, és az odaadás szempontjából még meghaladják is.

Van egy vélemény, hogy a Drats agresszív és őrként szolgálhat egy magánházban. Nyílt területeinken a szelekció tökéletlensége miatt különböző kutyák vannak, Németországban ezt elnyomják. A hatékony védelemről nem kell beszélni, mivel a vadászkutyák emberekkel szembeni gonoszságát felszámolják, mint nemkívánatos tulajdonságot. Ugyanakkor mások félelme a DD számára helyettesnek számít.

A saját területén a kerítés mögött élő Drat általában szeret hangosan ugatni idegeneket, ráadásul nagy feje, férfias bajusszal és szakállal, lenyűgöző benyomást tesz. Valószínűleg ez hozza létre a szigorú őrszem képét. Lakásfenntartással és a város utcáin végzett rendszeres sétákkal a drámák sokkal nyugodtabban viselkednek.

A hímek közötti konfliktusok valóban lehetségesek. Ráadásul a drathhaars nem hajlandó kedves lenni az idegenekkel. A kommunikáció során fenntartottak. Sok fajtához képest a DD-k még a családon belül sem hajlamosak nyílt szeretet-megnyilvánulásokra. Az infantilis viselkedés ritka.

Az energikus és olykor durva drathaar empirikus szinten érzi egységét a tulajdonossal. 2-3 közös terepi szezon után a vadász és a DD "kollektív elemmé" változik, a kutya karakterének némi érdessége kisimul.

Képzés és oktatás

a fajta előfordulása

Komoly kiképzés nélkül a DD-ből származó jó vadászkutya nem fog működni. De a németek úgy vélik, hogy az első másfél évre az utánpótlást a teljes engedelmesség szintjén ki kell képezni a főcsapatokban, és át kell adnia a "fiatal harcos pályát", amely magában foglalja:

 • nyommunka,
 • rendszerkeresés,
 • a hangulat használatának képessége,
 • élő madárállást jelezve.

Az alapképzés által ösztönzött veleszületett tulajdonságokat a Spring Young Test (VJP) teszteli. A vizsgálat során a kutyának bizonyítania kell a kapcsolatot a gazdával és az irányíthatóságot.

A német tenyésztők kiemelkedő eredményeikkel cáfolják azt a véleményt, hogy az utánpótlás rendszeres kiképzése tönkreteszi természetes hajlamait és megfosztja a munka iránti szenvedélyétől. A nyugati tenyésztésű kutyák irigylésre méltó vadászati ​​produktivitást, kiegyensúlyozottságot és hajlandóságot mutatnak a parancsok teljesítésére.

A felnőtt kutyák őszi VDD sokoldalúsági és elsajátítási vizsgái (HZP és VGP) a tudományágak széles skáláját ölelik fel, beleértve a kezelést és a vízkezelést is. Megfelelő képzettség nélkül, csak egy terepgyakorlaton irreális annak átadása.

A fajta előnyei és hátrányai

a fajta előfordulása

Drathaar isteni öröme és boldogsága egy aktív vadásznak. A fajta mindazokat az előnyöket hordozza magában, amelyeket eredetileg vázoltak:

 • Univerzális.
 • A természetes körülményekhez igazodva széles tartományban.
 • Kivételesen hatékony.
 • Szenvedélyes, erős és határozott.

Az előnyök listája kibővíthető, feltéve, hogy a kutya tulajdonosa korrekt és rendszeres gyakorlattal rendelkező vadász, és kész időt és pénzt fektetni egy minőségi asszisztensbe. A mobil és megbízható drathaar nem a csendes élethez készült, bár nem idegenkedik attól, hogy a mester kanapéján feküdjön. Teljesen elégedett lesz önmagával és tulajdonosával, csak állandó használat mellett.

Ha ez a feltétel nem teljesül, a kacsának hátrányai vannak:

 • Túl aktív és mobil.
 • Kíváncsi, makacs.
 • Folyamatos ellenőrzést igényel.
 • Finomságban nem különbözik.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a rácsos edzés nem a legkönnyebb, ésszerű ésszerű vadászat a drága és ritka szolgáltatás. A fajtában verseny és minőségi eltérések vannak. A kiváló minőségű kutyák drágák. Az importált vért értékelik, általában megtérül.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.