A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákJack Russell Terrier jellemzői és a fajta leírása

Jack Russell Terrier jellemzői és a fajta leírása

jellegzetes

Jack Russell Terrier

leírás
8.7

Gondoskodás

6.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

9.0 / 10

Jack Russell Terrier - energikus, vidám, aktív! Aranyos, mulatságos megjelenése miatt Jack Russell gyakori vendége a televízió képernyőinek, amelyeket csak a híres "The Mask" és "The Artist" filmek érnek meg!Mielőtt azonban megszerezné magának ezt a kis aranyos kutyát, komolyan el kell gondolkodnia azon, hogy adhat-e neki valamit, amely nélkül az élete elveszíti értelmét. Végül is nehéz megnevezni egy aktívabb fajt, mint a Jack Russell Terrier.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

terrier

Azokban a napokban a vadászrókák óriási népszerűségre tettek szert Nagy-Britanniában, és ehhez a szórakozáshoz különleges kutyákra volt szükség - gyors és mozgékony, hogy lépést tudjon tartani a rókával, elég erősek, de elég kicsiek ahhoz, hogy lyukakba kerüljenek, rettenthetetlenül egy állattal vívott harcban, ha korábban jól fog működni, olyan ügyes és ravasz, mint maga a róka!

John Russell plébános (fordítás angolul - pap, lelkész), akit barátai csak Jacknek hívtak, éppen ilyen ideális fajta tenyésztéséről gondoskodott.
Valójában kiderül, honnan származik a fajta neve - Jack Russell Terrier pásztor, mert az eredeti név éppen ez volt.

A 19. század elején Oxfordban tanult John Russell lelkész megvásárolja egy Trump nevű fehér nőstényt, aki a fajta általánosan elismert szülőjévé válik.

A Trump nevű szukának teljesen fehér kabátja volt, a farka elején egy kis kerek folt és a fején szimmetrikus vörös jelek voltak - a szeme és a füle vörös színű volt (az úgynevezett Jack Russell fejmaszk). Ez a szín az, amelyet még mindig ideálisnak tartanak a Jack Russell Terrier számára, de nem az egyetlen elfogadható.

John (Jack) Russellnek nem volt célja egy ideális szépségű kutya tenyésztése, fő feladata a fenti munkamélységek voltak. A fő testrészek, amelyekre a pap odafigyelt, a fülek és a mellkas kerülete.

Éppen ezért, a külső megértésében, a füleknek el kellett takarniuk a hallónyílást, és szorosan a fejéhez kellett szorítani, mert a földnek nem szabad bejutnia beléjük, amíg a kutya a lyukban dolgozott. Nos, keskeny mellkasra van szükség (két tenyérrel kell eltakarni), hogy a kutya szabadon elférjen a lyukban.

Russell folyamatosan kísérletezett, keverve az akkor még az Egyesült Királyságban létező más terrierek vérét. Különösen meglehetősen nagy valószínűséggel állítható, hogy a foxterrier gének kétségtelenül jelen vannak a fajta jelenlegi képviselőinek vérében.

John (Jack) Russell nyomán a tenyésztők következő generációi elkezdték tenyészteni a fajtát. Így a fajta fejlődése zökkenőmentesen zajlott két különböző irányba - rövidebb, kissé hosszúkás kutyák és magas négyzetlábú kutyák.

Tehát teljesen különböző fajtatípusok jelentek meg, gyakran teljesen eltérnek egymástól. Csak a 20. század 2000-es éveiben a fajtákat hivatalosan két részre osztották:

 • Jack Russell Terrier - kutya magasság 30 cm-ig kissé a marmagasságnál hosszúkás fizikum
 • Parson Russell Terrier - kutya 40 cm-ig a marmagasságnál négyzet fizikum.

A Parson Russell Terrier fajta leírása

Jack Russell Terrier fajta szabvány

Russell

A fajta szabványt a 20. század nyolcvanas éveiben hagyták jóvá. Ezekben az években a Jack Russell Terriereket és a Parson Russell Terriereket még mindig egyetlen szabvány szerint sorolták fel, amelyeket, mint már fentebb írtuk, később külön fajtára osztották.

Tehát a Jack Russell Terrier erős, aktív, félelem nélküli munkaterrier, nagyon élénk temperamentumú, kompakt, kissé hosszúkás felépítésű. Ideális magasság - 25 cm és 30 cm között.

A kutya súlyának meg kell felelnie a magasságának. Úgy gondolják, hogy Jack Russell átlagos súlyát 1 kg-nak számítják minden 5 cm magasságra, így feltételezhető, hogy egy 25 cm magas kutya súlya átlagosan 5 kg, a 30 cm - 6 kg. Ez azonban nagyon relatív meghatározás, mivel minden egyén nagyon egyéniség.

A fej nem nagy. A homlok lapos, a megálló közepesen hangsúlyos. A pofa nem hosszú. A homlok hosszának a koponya tetejétől a végéig nagyobbnak kell lennie, mint az orr hossza az ütközőtől az orrig.

A szem kicsi, mandula alakú, nagyon sötét, élénk fényű. A szemhéjat feketére kell festeni.

A fülek kicsiek, nagyon mozgékonyak. Kétféle típus megengedett - az úgynevezett "gombfülek" - a fülre kissé felemelt és a koponyavonal szintjén szorosan a fejhez rögzített fülek. A fül rövid, a fül hegyének a szemzug szintjén kell végződnie. Kutyafülek, azaz az oldalán lógó hosszúkás fülek hátránynak számítanak, a felálló fülek nem megengedettek.

Az állkapocs erős, szorosan illeszkedik, a fogak nagyok. Ollós harapás. Munkakutyákban a fogak hiánya vagy sérülése megengedett.

A nyak erős, nem túl rövid.

A test kissé hosszúkás, de nem tacskó. A hát egyenes és erős. A mellkas elég mély. A marmagasság és a könyök közötti távolság megközelítőleg egyenlő a könyöktől a földig. A mellkas nem túl széles - két tenyérrel kell takarnia (kb. 40–43 cm átmérőjű)

A vállak jól izmoltak, jól szögeltek, a könyök közel vannak a mellkashoz, nem kifordultak. Lábak egyenesek, merőlegesek a talajra, a könyöknél és a csuklónál nem hajlottak.

A hátulsó részek erősek, izmosak, a szög és a csánk jól körülhatárolható. A hátulról nézve a lábfejeknek párhuzamosaknak kell lenniük.

A farok magasan áll, egyenes vagy kissé ívelt a koponya felé. Nincs elcsavarodva, nem mozdul Megfelelően vastag az alján.

Gyapjú fedél. Háromféle gyapjú megengedett - sima, kemény és törött (átmeneti típusú). Sima szőrű kutyáknál is nagyon sűrű a szőrzet. A kabát nincs nyírva. Merev és átmeneti típusú kárpitok.

Szín. Jelenleg két szín ismerhető fel: fehér-piros (bicolor) és fehér-piros-fekete (tricolor). Minden színnél a fehérnek kell érvényesülnie.

A mozgás szabad, erős, jó hajtással rendelkezik.

Karbantartás és gondozás

leírás

A Jack Russell terrierek városi lakásokban tartása nem különösebben nehéz. Az ételekben a kutyák meglehetősen igénytelenek, éppen ellenkezőleg, szeretnek enni, ezért gyakran híznak túl.

Figyeljen a választékunkra: A TOP 30 legjobb kutyafajta az apartman életéhez

Ami a kabátod ápolását illeti, minden attól függ, hogy a fajtád képviselője milyen típusú kabáttal rendelkezik. Természetesen a legkönnyebben gondozható a sima hajú Jack Russell Terrier kabátja.

Itt elég, ha négylábú barátját gumikefével megkenjük, és hetente nedves ruhával törölgetjük. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a sima szőrzetű Jack Russell terrierek hajlamosak a hullásra. És amikor Jack Russell eláraszt, akkor az egész házat és az összes ruhát apró, fehér szőr borítja.

Ami a drótszőrű terriert és a brókert (átmeneti típusú) illeti, sokkal kevésbé hullanak. A drótszőrű kutyák gyakorlatilag nem öntenek. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy minden drótszőrű kutyának hiányzik a szőrmegújítás (vagyis a hullás) mechanizmusa. De ezért van szükség az ilyen kutyákra rendszeres trimmelésre (sztrippelésre) - vagyis az elhalt szőr kihúzására.

Az, hogy milyen gyakran kell nyírnia a kutyáját, nagyon egyedi kérdés. Mindez magától a kutyától, az évszaktól és a tulajdonos által kitűzött céloktól függ.

Ha háziállatokról beszélünk, és nem a kiállítási kutyákról, akkor a kutya nyírása elegendő 6 havonta. Ebben az esetben azonban nem valószínű, hogy a kutya jól ápolt megjelenésű lenne. Ennek az időnek a fele vagy kopasz lesz, vagy benőtt. Mivel ilyen hosszú ideig a gyapjú túlérett és teljesen eltávolítja.

A kiállítási kutyákat rendszeresen vágják - havonta kb. Ezt az állapotot gördülőnek hívják, és lehetővé teszi, hogy mindig jól ápolt kabátja legyen.

Nos, az igazság, mint általában, valahol a kettő között van. Ha nem vagy lusta, de körülbelül három havonta vágd le drótszőrű kedvencedet, akkor mindig megörvendeztet a külsejével.

Érdekelheti cikkünk: Kutyakiállítás A-tól Z-ig. Utasítások kezdőknek

Jack Russells tartalmáról szólva mindenképpen meg kell említeni ennek a fajtának a tevékenységét. Ha mindkettőtöknek élvezni akarja az életet egy kutyával, akkor ne feledje, hogy ezek a kutyák komoly testi és lelki stresszt igényelnek.

Ha egy ilyen fajtájú kutya beszerzését tervezi, minden nap képesnek kell lennie arra, hogy kedvenceivel hosszú ideig és aktívan sétáljon. 10 perc séta a ház körül nem Jack Russell Terrier.

A háziállat egyszerűen megtalálja, hová tegye az energiát a lakásban! Naponta legalább két órás sétára számíthat felnőtt kutyával, miközben a kutyának aktívan mozogva és játszva kell töltenie a sétán töltött időt.

Jack Russell Terrier Egészség

jellegzetes

Általában a Jack Russell Terrier teljesen egészséges. Nagyon szívósak és aktívak, azonban Jack-nek vannak olyan patológiái és betegségei, amelyek jellemzőek e fajta képviselőire.

A csípőízület dysplasia - az ízület fejlődésének megsértése, amikor a csont nem lép be helyesen az ízületbe, és maga az ízület deformálódik, és ez súlyos fájdalmat okoz a kutyának. A diszplázia különböző formákat ölthet, és a kezelés pontosan a betegség kialakulásának formájától függ.

Patella elmozdulása (térdízület) Egy másik örökletes betegség társul-e ízületi betegségekkel. A patella diszlokációja a Jack Russell Terrier örökletes rendellenessége, és a tisztességes tenyésztők genetikai vizsgálatokat végeznek kutyáikra annak megerősítésére, hogy nem hordozói ennek a betegségnek.

Ezenkívül a Jack Russell Terriereket érintő ízületi betegségek közé tartozik ízületi gyulladás és arthrosis, amelyek gyakran az idősebb kutyákat érintik.

Egy másik örökletes betegség, amely minden terrierre jellemző szürkehályog - a kutya szemlencséjének károsodása. A betegség gyakran gyógyíthatatlan, vaksághoz vezet a kutyában. Továbbá, mint a dislokált patella esetében, genetikai vizsgálatokat végeznek kutyák szürkehályogra való hajlamára. Így kiskutya vásárlásakor megvédheti magát szeretett kedvencével kapcsolatos hasonló látási problémáktól.

Cukorbetegség - olyan betegség, amely az inzulin hormon termelésének megzavarásával és ennek eredményeként a kutya testében a glükózszint emelkedésével jár.

Allergia - egy másik tipikus Jack Russell-kór. Emlékezzünk arra, hogy az allergiás reakciók jellemzőek minden olyan kutyafajtára, amelyben a fehér szőrzet dominál. Az allergia vagy az atópiás dermatitis megnyilvánulásai sokáig nem érezhetik magukat, csak felnőttkorban jelennek meg, vagy az allergiás aktív növények virágzásának első periódusától kezdve „ronthatják az életet”.

Jack Russell terrierek karaktere

terrier

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy a Jack Russell Terrier a tökéletes társkutya egy lakáshoz. Aranyos, vicces, kicsi - mi lehetne jobb? Ugyanakkor ebben a téveszmében rejlik a tapasztalatlan tulajdonosok legnagyobb hibája.!

Az élet Jack Russell Terrierrel nem túl nehéz, de csak akkor, ha pontosan megérted ennek a kutyának a karakterét.

A Jack Russell Terrier a legaktívabb kutyafajta. Ez egy motor, egy motor, egy helyiség egy helyen - hívja, amit akar. Ha pedig nem okoz elegendő testi és lelki stresszt a kutyának, akkor nagy problémákkal kell szembenéznie mind a fel-le robbant ház, mind pedig az utcai abszolút engedetlenség tekintetében.

Egy másik súlyos hiba, hogy a tapasztalatlan tulajdonosok dekoratív kutyaként érzékelik a Jack Russell Terriert. Nem és még egyszer nem! Jack Russell egy működő terrier, amelynek minden következménye van. Vadász egerekre, macskákra, madarakra, mókusokra, varangyokra stb.

Ha gyermekkorától kezdve nem tanítod meg a kutyádnak a helyes viselkedést, akkor minden elfut, ami mozog - az ösztön meg fogja hinni.

Figyeljen cikkünkre: Kiskutya nevelése. Honnan induljon és hogyan sikerüljön

Jack Russell nagyon okos és ravasz kutya. Emlékezz a származási történetre, mert ravaszságban és ügyességben nem lett volna szabad alulmúlnia a rókát. Ha kezdetben nem mutatja meg neki, hogy ki a főnök a házban, akkor a fején ülő arrogáns kutyát biztosítják Önnek.

Ami a gyerekekhez való hozzáállást illeti, akkor azt mondhatjuk, hogy kisgyerekek (átlagosan 7-8 éves korig) számára egy ilyen fajta kutya nem túl alkalmas. Először is, Jack Russell elég kicsi ahhoz, hogy a gyermek könnyen megsebezze a kutyát, másrészt, mint minden terrier, valószínűleg nem engedi meg a gyereket a bántó csínyek.

Válogatásunk: TOP 30 legjobb kutyafajta gyermekes családok számára

Az idősebb gyermekek számára azonban Jack Russell ideális barát és társ. Egy gyermek és egy kutya hatalmas időt tölthet el aktív és szórakoztató játékokban a természetben. Itt Jacknek nincsenek egyenrangúi!

Ami a kutyákkal való kommunikációt illeti, el kell mondani, hogy ezek a kapcsolatok nem mindig sikeresek. Egyrészt a Jack Russell Terrier nagyon társaságkedvelő kutya, akinek olyan kutyajátékokra van szüksége, mint a levegő, másrészt, különösen a hímek számára, a fajta kutyák agressziót mutathatnak más kutyák iránt.

Jack Russell Terrierrel mindig emlékezned kell arra, hogy ezek a kis kutyák biztosak abban, hogy nem kisebbek és nem gyengébbek, mint egy pásztor vagy pitbull, és ha Jacknek valami nem tetszik, akkor minden bizonnyal egyenlőtlen harcba fog állni! Ezért a kutyatulajdonosoknak mindig figyelniük kell, amikor más kutyákkal kommunikálnak.

Képzés és oktatás

Russell

A Jack Russell Terrier a legokosabb kutya, amely kiváló képességekkel rendelkezik teljesen másfajta kiképzéshez: a cirkuszban való fellépéstől a kábítószer-keresésig a határon.

Ezek a kis kutyák nagyon könnyen kölcsönözhetik magukat az edzéshez, mert nem hiába olyan gyakori vendégek a forgatáson. A Jacks tulajdonosai nem hagyják hazudni, hogy a fajta képviselői, még ha nem is foglalkoznak kifejezetten képzéssel, bizonyosan tudnak mutatni pár trükköt. És mindez azért, mert Jacks nagyon-nagyon szereti a tanulást.

Jackie nagyon aktív kutya, így gyakran találkozhatnak agility versenyeken vagy kutyákkal táncolva.

Ezek a fürge kis lények imádják gazdáikat, és ha a tulajdonosnak jó kapcsolata van a háziállattal, akkor tandemjüknek kétségtelenül sikeres lesz az engedelmesség órákon! Ezen az úton fejlődhet és tovább is kutyasportba léphet, részt vehet az engedelmességi versenyeken (kutya engedelmességi versenyeken).

A Jack Russell Terrier kiképzése során a legfontosabb dolog, hogy nagyon korán kezdje el kutyát nevelni, a kölyökkutya első napjától kezdve. Ha hagyod, hogy minden a maga irányába menjen, akkor az okos és makacs Jack minden bizonnyal "a nyakadra ül".

Ha az órákon érdeklődést mutat a háziállat iránt, betanítja a kiskutyát a játékba és szeretettel, akkor bármelyik Jack viszonozni fogja Önt, és igazi örömet szerez a négylábú barátjával való kapcsolatból.

A fajta előnyei és hátrányai

A Jack Russell Terrier nélkülözhetetlen előnyei:

 • Kicsi kutya, nem foglal sok helyet a lakásban
 • Intelligencia és találékonyság
 • Vidám játékos kedély
 • Kiváló tanulhatóság
 • Remek társkutya az aktív emberek számára

A fajta hátrányai:

 • Hosszú aktív sétákra van szükség (legalább napi 2 órában)
 • Makacsság és ravaszság
 • A sima szőrű kutyák erősen kihullanak


MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.