A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákA Cairn Terrier jellemzői, leírása, fajta jellemzői

A Cairn Terrier jellemzői, leírása, fajta jellemzői

leírás

Cairn terrier

terrier
7.6

Gondoskodás

9.0 / 10

Egészség

8.0 / 10

karakter

8.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

8.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

1.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

9.0 / 10

Egy kicsi kutya, akinek ravasz, rókaszerű kifejezése van a pofán, egy cairni terrier. Ezek az állatok zaklatónak tűnnek, mindezt az örökké kócos kabát miatt.Ez a tény nem szemrehányás a magok tulajdonosainak, csak egy ilyen szőrzet a fajta megkülönböztető jellemzője, csakúgy, mint a "róka" pofa.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A Cairn terriereket visszafordíthatatlan energiájuk, vidámságuk és fejlett vadászösztönük is megkülönbözteti. Az ilyen kutyák kiváló társak, készek követni a gazdit akár vadászatra, akár futásra is.

A maggal nyugodtan mehet akár hosszú útra is. A legfontosabb az, hogy a terrier ne tűnjön el a látómezőből, a madár, az egér vagy a szél által hajtott közönséges újságlap formájában rohanjon a zsákmány után.

A fajta története

A hivatalos adatok szerint a Cairn Terrier fajtát 1912-ben vették nyilvántartásba. De ennek a fajnak a története jóval ezen időpont előtt kezdődött.

Azok a kutyák, amelyek tökéletesen vadásznak a sziklákban, behatolnak a legkeskenyebb hasadékokba zsákmányt keresve, már a XVI.

Úgy gondolják, hogy a Cairn Terrier a régi skót vadászterrierek leszármazottja. A magok szülőhelye Skócia. A fajta fejlődése és kialakulása a Skye-szigeten történt, Nagy-Britannia nyugati felvidékén.

A tizennyolcadik században a fajta képviselőit "Skye Terrier" -nek hívták. Csak a huszadik század elején nyerte el a fajta a "Cairn Terrier" nevet. Mindezt azért, mert egyedülálló képessége van a zsákmány kinyerésére a kövek és sziklák között, mert a "mag" jelentése "halom kő".

Ezeknek a kutyáknak a célja a rókák, borzok és más odú állatok vadászata volt. A kerneket nagyra értékelték a brókerek, a vadászok, akik egész csomag terriert tartottak kenneljükben.

A brókerek a tenyésztési munka során nem figyeltek a külső szépségére. Számukra a legfontosabb az volt, hogy szívós, mozgékony kölyköket szerezzenek, olyan színnel, amely lehetővé tette számukra, hogy láthatatlanok maradjanak a sziklák, kövek hátterében.

Ha a kiskutya nem felelt meg a vadász elvárásainak, egyszerűen megsemmisült, csak a legjobbak maradtak meg.

Meg kell jegyezni, hogy a vadászati ​​képességeket nemcsak a brókerek, hanem a gazdák is értékelték. Az állatállomány, a baromfi, az istállók, a növények tulajdonosai magokat használtak őrként és patkányfogóként.

Kicsi, de bátor, ügyes terrierek óvták a mester állatait a rókáktól, a mester épületeit patkányoktól és más rágcsálóktól, valamint védték a terményeket a borzoktól.

Nem meglepő, hogy a Cairn Terrier népszerűsége annyira megnőtt, hogy nehéz volt e fajta fajtatiszta kölyökkutyát megszerezni.

Most a magok nemcsak hazájukban népszerűek. Ezeket a kutyákat nagyra értékelik és szeretik az európai országokban, különösen Franciaországban. A fajta képviselői a huszadik század végén léptek az egykori Szovjetunió területére, és azonnal elismerték a terrier szerelmeseit.

Fajta szabvány

jellegzetes

Az arc rókaszerű kifejezése és az állandóan kócos szőrzet olyan jellemzők, amelyek alapján könnyen felismerhető a Cairn Terrier. A fajta alkata harmonikus, a mozgások könnyűek, szabadok.

A méretek nem nagyok. Felnőtt növekedés 28-31 cm., súly kb 6-7 kg.

Egy kis fej egy erős, nem túl hosszú nyakon nyugszik. A homlok széles. A fülek felállóak, háromszög alakúak, hegyesek, nem nagyok.

A szem közepes, sötétbarna színű, széles távolságban helyezkedik el, vannak bozontos "szemöldök". Kifejező megjelenés, tanulás.

A pofa rövid. Az orr nem nagy, fekete színű. A bunda kilóg az arcán, kócos megjelenést kölcsönözve a magnak. Az állkapcsok erősek. A harapás tökéletesen ollós harapás. A fogak élesek, meglehetősen nagyok.

Nyújtott ház. A háta egyenes, a karaj erős. Mély, lekerekített borda.

A lábak közepes hosszúságúak, jól izmoltak, erős csontokkal. A mancsok lekerekítettek. A karmok hatalmasak. Az elülső lábak nagyobbak, mint a hátsó lábak. A mancspárnák vastagok, szilárdak.

A farka rövid. A Kern Terrier feltartja. Elfogadhatatlan, hogy a farok visszadobódjon. Átlagos szállítás. Jól borított szőr, de nincs toll.

A kabát feszes, kócos. Egyenes, bár megengedett egy kis hullám az őr haján. Vastag, puha aljszőrzet van. Fedje le a haját közepes hosszúságú, durva tapintású.

A szín eltérő lehet. A legnépszerűbbek a következő színek:

 • Piros.
 • Tigris.
 • Búza.
 • Krém.
 • Szürke (minden árnyalat).
 • Halványsárga.
 • Gyömbér.

A szabvány szerint a színek nem megengedettek: fehér, fekete, fekete és barnás.

A Cairn Terrier jellegzetes sötétebb árnyalattal rendelkezik az arcán és a fülén.

Karbantartás és gondozás

leírás

A Cairn Terrier gyorsan és egyszerűen alkalmazkodik a tartás minden feltételéhez. Egy ilyen kicsi kutya még egyszobás lakásban is jól érezheti magát. Ez a háziállat sem árt a tulajdonosoknak, figyelemmel a napi sétára.

A mag megtartásának legjobb lehetősége egy kerti telekkel rendelkező magánház. Ha a terriert egy madárházban helyezik el, akkor az elkerített területnek tágasnak kell lennie, szigetelt fülkével vagy házzal.

Ugyanakkor vegye figyelembe a fajta képviselőinek azon képességét, hogy magasra ugorjanak, úgy tűnik, a legszűkebb repedésekbe szoruljanak és aláássák.

Ha elengedi a magot, hogy szabadon körbejárhassa az udvart, nézze meg. A kutya átugorhat, vagy akár átmászhat a kerítésen, mint egy macska, áshat a kerítés alatt, vagy "kiáshatja" az ágyait, virágágyásait, próbát keresve.

A terriereknek, még ha nem is vesznek részt a valódi vadászatban, fejlett vadászösztönük van. Gyakran rossz időben és helyen jelenik meg.

A lakás karbantartásához biztosítsa a mag napi 2-3 sétát. Ezek nem lehetnek rövid séták nyugodt tempóban.

Energikus háziállatnak ugrásra, aktív játékokra van szüksége labdával vagy kötéllel, kocogásra. A magas szintű fizikai aktivitás létfontosságú a terrier számára.

A kis terrier gondozása egyáltalán nem nehéz. Csak kövesse az alábbi eljárásokat rendszeresen és helyesen:

 • Hetente kétszer ecsettel fésüljük ki a kettős magú gyapjút, eltávolítva az elhalt szőrszálakat.
 • Komoly fodrász nem szükséges, még a kiállításon is látható, hogy a Cairn Terrier természetes formájában van bemutatva.
 • Évente 3-4 alkalommal fürdünk, vagy ha feltétlenül szükséges.
 • A séták után megmosom a mancsaimat és megvizsgálom a mancspárnákat. Sérülést vagy repedéseket találva azonnal intézkedünk.
 • Hetente egyszer tisztítjuk a füleket egy speciális, állatorvos által ajánlott termékkel.
 • Rendszeresen megvizsgáljuk a szemünket a túlzott kisülések szempontjából, és ha szükséges, nedves törlőkendővel töröljük meg őket.
 • Az aktív mag általában a körmöket önmagában törli a kemény útfelületen, ha ez nem történik meg, akkor körömvágóval levágjuk őket.

A terrier etetése nagyon gyakori. Kiegyensúlyozottnak, kiváló minőségűnek kell lennie, elegendő mennyiségű ásványi anyaggal, vitaminnal.

Az etetési módszer lehet mesterséges vagy természetes. A felnőtteknek naponta kétszer kell ételt kapniuk, kis adagokban. Határozza meg őket a kutya korától, egészségi állapotától függően.

Egészség és betegség

terrier

A Cairn Terrier hosszú életű kutyáké, 16-17 évet vagy annál tovább élhet. Érdekes, hogy egy ilyen kutya idős korban is aktív és kíváncsi marad.

A természet jó egészséggel jutalmazta a jelzett fajtát, a tulajdonos csak megfelelő tartási körülményeket, megfelelő gondozást és állat-egészségügyi szolgáltatást tud biztosítani.

Szükséges rutin törzsoltás, bőrparaziták elleni kezelés, féregtelenítés. Fontos, hogy a kutyával évente egyszer látogasson el az állatorvosi rendelőbe egy megelőző vizsgálat céljából.

Ahhoz, hogy időben kiderüljön, hogy a mag beteg, tudnia kell, hogy a fajta milyen egészségügyi problémákra hajlamos:

 • Glaukóma - nagyon nehezen kezelhető szembetegség.
 • Elmozdult patella - genetikai rendellenesség, amely sántasághoz vezet.
 • Máj sönt - kóros érrendszeri kapcsolatok, amelyek összekapcsolják a májkapu vénáját és a szisztémás keringést.
 • Bőrallergia - gyakoribb az idősebb terriereknél.
 • Gyenge véralvadás - örökletes betegség.
 • Neurológiai betegségek.

karakter

terrier

Az összes családtag közül a Cairn Terrier egy "vezetőt" választ magának. A tulajdonosnak vezetővé kell válnia, akinek a kutya vitathatatlanul engedelmeskedni fog, és akivel akár a világ végéig is készen áll. De független és makacs természete miatt a mag időről időre kihívást jelenthet a tulajdonos vezetésére.

A huligán megjelenés ellenére a terrier nem hajlamos a balhére. Hacsak nem fogja hiányozni a tulajdonos figyelmét, vagy gyakran sokáig egyedül marad. Ebben az esetben a háziállat viselkedése rombolóvá válhat, jellege pedig káros lehet.

Kern kijön a gyerekekkel. Az aktív, játékos kutya éjjel-nappal kész szórakozni a gyerekek társaságában. Tűrik a bohóckodásukat és a csínytevéseiket, de ésszerűen. A szülőknek meg kell magyarázniuk a gyerekeknek, hogyan kell kezelni a háziállatot.

A terrier rágcsálókkal történő tartása nem ajánlott. A baromfi állatok született vadásza vadászatot szervezhet nekik, amelynek szomorú vége lesz a potenciális zsákmányért. Kern megbarátkozhat egy macskával, ha az állatok együtt nőttek fel.

Ami a kutyákat illeti, a terrier nem osztja meg a tulajdonos szeretetét rokonaival. A féltékenység harcok és állandó ellenségeskedés formájában nyilvánul meg. Tehát nem ajánlott több magot egy házban tartani. Bár a kutya viselkedése nagyban függ az egyes kutyák nevelésétől és személyiségétől.

A terriert a bátorság jellemzi. Ez a kis kutya képes rettenthetetlenül a tulajdonos oltalmába rohanni. A tulajdonosnak ügyelnie kell arra, hogy kedvence ne kerüljön veszélyes helyzetbe a bátorsága miatt. Az a tény, hogy a mag nincs tisztában kis méretével, és még egy nagyon nagy kutya előtt sem vonul vissza.

Képzés és oktatás

mag

A Cairn Terrier intelligenciájáról, éles elméjéről és villámgyors reakciójáról híres. Könnyű kiképezni őket, menet közben megragadják a parancsokat, de ahhoz, hogy a képzés valóban sikeres legyen, meg kell találni a kutyához való megközelítést.

A terrier oktatás két hónapos korban kezdődik. A tulajdonosnak figyelembe kell vennie a tanuló domináns karakterét és az egyhangúság iránti ellenszenvét. A kutyának meg kell tanulnia, hogy a tulajdonos szava törvény. Fontos az órák olyan felépítése is, hogy a terrier ne unatkozzon.

A magok tanulása szórakoztató, örömmel. Játékosan élvezik a tevékenységeket. A terrier iránti érdesség elfogadhatatlan. Jobb, ha a megfelelően végrehajtott parancsokhoz verbális és ízlelő jutalmakat használunk.

Fontos, hogy a Cairn Terrier engedelmességi tanfolyamot folytasson. A vadászkutyák speciális képzést igényelnek. A vadászaton részt nem vevő terrierek számára különféle sportok ajánlottak, például agilitás.

Érdekes tények

 • A fajta neve "mag" jelentése "halom kő".
 • Az ókorban minden skót nemes egy csomag Cairn Terrier-t tartott kenneljében. Rangosnak tartották. Minél több kutya van a falkában, annál gazdagabb a gazdája.
 • A híres Oz kutyus, Totosha Cairn Terrier.
 • Életük során a magok megváltoztathatják a kabát színét. Például a csík ezüstre változik.

A fajta előnyei és hátrányai

leírás

A Cairn Terrier szinte minden embernek megfelel. A lényeg az, hogy a mag tulajdonosa ne legyen háziasszony és a passzív pihenés szerelmese. Egy ilyen kutya nagyon aktív, energikus, minden nap szüksége van mozgásra.

A többi kőzethez hasonlóan a magnak is vannak előnyei és hátrányai. Mielőtt megvásárolná a meghatározott típusú kiskutyát, ismerkedjen meg velük.

Előnyök:

1. Alkalmas madárház és lakás karbantartására.
2. Nem válogatós az ételekkel kapcsolatban.
3. Könnyű gondozás.
4. Barátság, odaadás.
5. A gyermekek jó kezelése.
6. Vicces megjelenés.
7. Intelligencia és találékonyság.
8. Könnyen kiképezhető.
9. Hosszú máj, jó egészség tulajdonosa.

Hátrányok:

1. Erőfeszítésre való törekvés.
2. Szereti ásni a földet.
3. Versenyez más háziállatokkal a tulajdonos figyelmébe.
4. Nem bírja egyedül lenni.
5. Nagy fizikai aktivitást igényel.
6. A vadászati ​​ösztön rossz helyeken való megnyilvánulása.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.