A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákA tibeti terrier leírása, jellemzői, fajtája

A tibeti terrier leírása, jellemzői, fajtája

jellegzetes

Tibeti terrier

leírás
8.1

Gondoskodás

5.0 / 10

Egészség

10.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

9.0 / 10

Hajlam az edzésre

7.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

9.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

8.0 / 10

A tibeti terrier nagyon szép és intelligens kutya, fényűző kabáttal. Megjelenésében csak csökkentett változatban hasonlít egy óangol juhászkutya. Átlagos méretével ennek a kutyának elég sok ereje, kitartása és bátorsága van.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A tibeti terrier aktív és energikus. Minden útra készen áll a tulajdonos kísérésére. A megszokatlan környezet és a mozgás nem fogja megijeszteni. A tulajdonos társaságában a terrier bárhol boldog lesz.

A fajta képviselői a modern világban híresek dekorativitásukról. Kiváló társak és hűséges barátok, veszélyes helyzetekben őrök is.

További nevek: Tsang Apso, tibeti terrier, Tsang Apso

A fajta története

A tibeti terrier hazája - Tibet.

E fajta történetének kezdete elvész a távoli múltban, jóval az írott források megjelenése előtt. Úgy gondolják, hogy a tibeti terrier ezer évvel ezelőtt keletkezett. A tudományos kutatás (DNS-elemzés) segítségével sikerült bizonyítani, hogy a legősibb fajtáktól származott.

Tibet politikailag és földrajzilag elszigetelt hely volt. Talán emiatt a tibeti terrierek évszázadok óta nem változtatták meg eredeti megjelenésüket, fajtatisztaak maradtak.

Van egy verzió, miszerint Tibetben kezdetben terriereket vittek ki terelőmunkára. Ha olyan kis kölyökkutyák jelentek meg a fiókában, amelyek nem voltak alkalmasak ilyen használatra, a tibeti lámák fenntartására kapták őket.

A fajta képviselőit „Tibet szent kutyáinak” nevezték el. Nem tudták eladni, csak adni. A szerzetesek úgy vélték, hogy ez a kutya szerencsét és boldogságot hozott a házba, és ha eladják, a jólét elhagyja a tulajdonosokat.

A történelem kezdetén a tibeti Lhasa Terrier nevet kapta. Csak 1930-ban ismerték el "tibeti terrier" néven.

A fajta, a név ellenére, nem tartozik a terrierekhez, nincs semmi közös vonása. Csak a britek a tibetieket látva úgy döntöttek, hogy nagyon hasonlítanak az angol terrierekhez.

A tibeti terrier a briteknek köszönhetően Európába is eljutott. 1922-ben egy angol Craig magával hozta ezeket a kutyákat Tibetből.

Rövid idő után megalkotta a Lamleh Kennel tenyésztő telepet, amelyet ma már az egész világon ismernek. 1937-ben Craignek köszönhetően a tibeti terrier fajt hivatalosan elismerték független fajként.

A második világháború, amely sok más kutyafajt szinte elpusztított, gyakorlatilag nem érintette a tibeti terrier lakosságát. 1956-ban ezeket a terriereket Amerikába hozták. A hetvenes években a huszadik században az AKC elismeri őket.

Mivel a tibeti terrier ősi fajta volt, ez szolgált a Shih Tzu, a tibeti spániel tenyésztésének alapjául.

Ma a tsang apso nem túl népszerű, de nem is az utolsó helyen van. Meglehetősen ritka és drága fajnak számít, amelynek fő célja a kísérő kutya.

Fajta szabvány

terrier

A tibeti terrier közepes méretű fajta. Kompakt felépítésű, négyzet alakú, jól fejlett izmokkal. A felnőttek nagyon hasonlítanak az óangol juhász kisebb példányára.

Egy érett tibeti terrier átlagos súlya 9-12 kg., marmagasság kb. 30-40 cm. A szukák valamivel kisebbek, könnyebbek, mint a hímek.

Nem túl nagy fej támaszkodik egy erős, közepes hosszúságú nyakra. A fülek megereszkedtek, V alakúak, hosszú, dús hajjal borítottak.

A szemek nagyok, kerek alakúak, sötétek, egymástól szélesen helyezkednek el, a szemhéjak szorosan illenek egymáshoz.

A megálló jól körülhatárolható. A pofa közepes hosszúságú. Az orr nem túl nagy, pigmentált. Az arccsontok nem állnak ki.

Az állkapcsok erősek, mondhatni erőteljesek. Ollós harapás, de egyenes harapás megengedett.

A felső vonal egyenes, a háta erős és egyenes. A karaj izmos. A mellkas elég terjedelmes. A farok közepes hosszúságú és magasan van. Gyűrűbe csavart, jól szőrös.

A végtagok közepes hosszúságúak, egyenesek. A Tsang Apso megkülönböztető jegye a mancsok alakja. A tibeti mancsok hótalp alakúak. Nagyok, szélesek, lekerekítettek. Az ilyen mancsú tibeti viszonylag könnyen mozoghat a hóban.

A tibeti terrier kabátja hosszú, vastag, puha. Az őrszőr hullámos, de nem göndör. Van egy sűrű, bolyhos aljszőrzet.

A tibeti terrier egyszínű, kétszínű, háromszínű. Az arany színű Tsang Apso-t a legritkábbnak és a legdrágábbnak tartják.

Karbantartás és gondozás

leírás

A tibeti terrier a házban és a madárházban tartható. Közepes méretű, nem sok helyet foglal el, igénytelen, vastag, sűrű aljszőrzetű kabátja megbízhatóan véd a hidegtől.

A tibeti megtartás bármilyen módon fizikai aktivitásra van szükség. Minden nap legalább kétszer sétálnia kell kedvencével. A lassú tempóban járás nem megfelelő, váltakozva kell őket futással, ugrással, aktív játékokkal.

Ha elenged egy tibetit a póráztól, nem szabad engednie őt szem elől. Természetéből adódóan nagyon kíváncsi, mindig új helyek felfedezésére törekszik. Ennek a szokásnak köszönhetően hajlamos a menekülésre.

Ideális hely a fajta képviselőinek egy tágas, elkerített házrésszel rendelkező magánház. Ilyen körülmények között a háziállat legalább minden nap szabadon sétálhat az udvaron. Különösen az ilyen kutyák szeretnek hóban játszani, számukra ez a legjobb szórakozás.

A tibeti terrier gondozása nem nevezhető túl könnyűnek. De ha időben elvégzi az alábbi eljárásokat, akkor nem lesz különösebb nehézség. A tibeti fajta képviselőinek gondozása a következő:

 • A tibeti terrier hosszú, bolyhos kabátja napi ecsetelést igényel. Ez segít elkerülni a gubancokat és egyúttal masszírozni a bőrt. A fésülés megkönnyítése érdekében ajánlott az eljárás előtt a szőrzetet speciális szerekkel megnedvesíteni. Az intenzív szezonális leválasztás évente kétszer történik, ebben az időszakban fontos, hogy különös gondot fordítson a kabátra.
 • A tibeti terriert elég gyakran kell fürdetni. Az ilyen kutya szőrzete nem szennyező. Hossza miatt éppen ellenkezőleg, az összes törmeléket és szennyeződéseket összegyűjti magán. A fürdéshez speciális termékeket kell vásárolnia, az "emberi" sampon nem megfelelő, allergiás reakciót válthat ki.
 • A mancsok párnáin le kell vágni a hajat, ez zavarja a kutyát.
 • Vágjuk a karmokat, ahogy nőnek.
 • Tsang Apso szemét fokozott könnyezés jellemzi. Ezen funkció miatt ajánlatos hetente törölni a szemét könnyű tealevelekkel és szalvétákkal.
 • A fogakat is gyengének tartják ebben a fajtában. Fontos, hogy hetente tisztítsuk meg őket egy speciális, nem habzó kutyapasztával. A fogak tisztításához ajánlatos hagyni, hogy kedvence kedvenceinél kemény zöldségeket, gyümölcsöket és speciális állatcsontokat rágjon az állatgyógyszertárból.

Kiegyensúlyozott táplálékot biztosítunk az apso számára. A helytelenül megfogalmazott étrend sok betegség kialakulásához járul hozzá. Az étrend 60-70% -a - fehérje étel.

A kutyák nem adhatnak fűszereket, a só minimális mennyiségben megengedett.

Egészség

leírás

Átlagosan a tibeti terrier 12-14 évig élhet, de vannak olyan hosszú élettartamú esetek, amikor a fajta képviselői 17 vagy több évet élhetnek.

A várható élettartam közvetlenül függ a fogva tartás körülményeitől és az ételek minőségétől. Fontos továbbá a bőrparaziták elleni kezelés, féregtelenítés és oltás időben történő elvégzése. Éves megelőző vizsgálatok ajánlottak az állatorvosi rendelőben.

A tibeti terrier hajlamos a következő betegségekre:

 • A szemlencse elmozdulása - A szemgolyó súlyos patológiája.
 • Dysplasia - a csípőízület károsodott fejlődése, ami artrózis kialakulásához és az ízület roncsolásához vezet.
 • Szürkehályog - a lencse elhomályosulása, a látás romlása, teljes elvesztéséhez vezethet.
 • Retina atrófia - genetikai patológia, nemcsak a látás romlásához, hanem annak elvesztéséhez is vezethet.
 • Elmozdult patella - elmozdulás a szokásos (normális) helyzetéhez képest kifelé (oldalirányban) vagy befelé (mediális).

karakter

leírás

A fajta képviselőinek jelleme egyáltalán nem azonos a terrierekével. Nem meglepő, mert nincs köztük vérkapcsolat.

Egy tibeti abszolút csak szeretett vendéglátói társaságában örül. Családorientált. A karakter játékos. A kutya mindig megpróbál részt venni minden háztartási munkában.

Erősen kötődik a családhoz. Az elválás nehéz. A magány nem kívánatos ezeknek a kutyáknak.

A tibeti kijön a gyerekekkel, sokáig képes elviselni csínyeiket. De egy ilyen háziállatot iskolásoknak ajánlanak, nem kisgyermekeknek.

Gyanakodik az idegenekkel szemben. Őrzőként járhat el.

Jól kijön a háziállatokkal. De gyakran féltékenységet mutat. Ha a tulajdonos például nagyobb figyelmet fordít a macskára, a terrier megpróbálja kijavítani a helyzetet.

Tsang Apso szeret okozni vagy ok nélkül ugatni. Lehet, hogy csak unalmából ugat, vagy lépéseket hall az utcán az ajtó előtt. Annak érdekében, hogy ilyen esetekben a ház tulajdonosai és a szomszédok ne legyenek kényelmetlenek, fontos, hogy megtanítsuk a terriert parancsra hagyni az ugatást.

Apso természetfeletti ösztönnel rendelkezik: élesen érzékeli az ember állapotát és a megfelelő módon viselkedik. Egy ilyen háziállat tökéletes azok számára, akik stressztől szenvedtek, depressziósak. Pozitív hatással van az idegrendszerre, optimizmussal tölt fel.

A tibeti terrier nem félelmetes, nem agresszív. Nyugodt, szeretetteljes, hűséges kutya, aki megfelelő oktatásnak és szocializációnak van kitéve.

Képzés és oktatás

jellegzetes

A háziállat nevelését és kiképzését kölyökkorától kezdve kell elkezdeni. De ez a folyamat problematikus lehet.

Az a tény, hogy egy tibeti terrier kiskutya nem túl fegyelmezett. Nehezen tud egy cselekvésre koncentrálni, gyorsan elveszíti az érdeklődését a monoton tevékenységek iránt.

A fentiek alapján a képzési óráknak változatosaknak, érdekeseknek és nem hosszúaknak kell lenniük. A szünetekben érdemes kedvenceit szórakoztató játékkal vinni, amelynek során észrevétlenül megismételheti a már megtanult parancsokat.

Annak ellenére, hogy az apso vonakodik edzeni és tanítani a parancsokat, a tulajdonosnak általános képzést és engedelmességet kell teljesítenie vele. Ugyanakkor kizárják a kegyetlen és durva módszereket. Az edzés szigorú, de tisztességes és nyugodt.

Az engedetlenség különösen akut 11-14 hónapos korban.

Érdekes tények

 • A tibeti terriert sokáig tibeti szerzetesek tartották, emiatt gyakran "Tibet szent kutyájának" nevezik.
 • Minden ötödik tibeti terrier 15 évnél hosszabb ideig él, 18 évig tartó hosszú élettartamról van szó.
 • Tsang Apso-t "kisembereknek" is nevezik a kísérő kutya ideális tulajdonságai és a fejlett intelligencia miatt.
 • Különösen megtiszteltetik az arany tibeti terrier. Ára a szokásosnál 2-3-szor magasabb. Ez a szín rendkívül ritka. A jelzett színű Apso a ház talizmánja, szerencsét hozva.
 • Tibetben nem volt szabad eladni a tsang apso-t. Egy ilyen kutyát csak jó szerencsére lehet jó embereknek bemutatni.

A fajta előnyei és hátrányai

leírás

A tibeti terrier kisállatként alkalmas mind a fiatal gyermekes családok, mind az idősek számára. Ez a fajta alkalmas tapasztalatlan kutyatenyésztők számára. A legfontosabb dolog az, hogy a tulajdonosok imádják a tibetit, és megfelelő fizikai aktivitást biztosítanak számára.

A tibeti terrier fajta fő előnyei:

1. Gyönyörű megjelenés.
2. Baráti beállítottság.
3. Fejlett intelligencia.
4. A hosszú májra utal.
5. Jó egészség.
6. Jól kijön más háziállatokkal.

A tibeti terrier fajta fő hátrányai:

1. Makacsság, akarat.
2. Nehéz gondozás.
3. A féltékenység megnyilvánulása.
4. Nem bírja egyedül lenni.
5. Ritka, drága fajok.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.