A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákTacskó leírása, a fajta jellemzői és jellemzői

Tacskó leírása, a fajta jellemzői és jellemzői

jellegzetes

Tacskó

funkció
8.7

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

8.0 / 10

Tevékenység

9.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

7.0 / 10

Ki ne ismerné egy tacskót? Mindenki ismeri a tacskót. A fajtának a megapopularitás minden jele megvan: a maximális szám, a hosszú távú "tapasztalat", minden kontinensen elterjedt és szeretett. Más fajták fellendülést és dudorokat tapasztalnak, és a tacskó figyelmen kívül hagyja a divatot - máris jól érzi magát.Mi a tacskó titka? Rendkívüli megjelenés intelligenciával, mentális és jellemvonásokkal, élő ösztönökkel és "emberi" érzelmekkel kombinálva. Ráadásul természetesen a kis méret. A komplexum ideális társkutyának bizonyult, amelyből kívánság szerint vadászt és kiállítási bajnokot is készíthet.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

Mondhatjuk, hogy az új fajta egy társadalmi rendre reagálva jelent meg. Hol? Európában, Németországban. Mikor? A XVI. Században, a középkor végén és az új gazdasági kapcsolatok kialakulásának kezdetén. Miért? Mert megjelent a társadalom új rétege - nem a feudális urak, de a parasztok sem. Független városlakók, elég jómódúak, hogy megengedhessék maguknak a vadászatot és a személyes kutya tartását.

Világos, hogy a vadászatok és a kutyák sem voltak királyi méretűek. Odúkban és a felszínen fekvő kis erdei állat, sebesült állatok megszerzése, vérnyomkövetési képesség - ezek az egyedi vadászok kutyájának fő feladatai. Mi különböztette meg a polgárt a kiváló vadászati ​​szabadidős kollégáitól - gyalog volt, közel és lassabban mozgott, mint a lovasok.

A német polgár racionális megközelítése és a vadászati ​​gyakorlat sajátosságai a tacskó következő jellemzőit diktálták:

 • Kis méret
 • Kiegyensúlyozott psziché
 • Lassú lépés
 • Viszkozitás
 • Jó érzék
 • Informális hang
 • Hosszú távú teljesítmény.

A kívánt jellemzőkészlethez megfelelő egyedeket választottak ki az elutasítások számából - régi kutyák átlagos magasság alatt.

Két évszázad alatt kialakult az új kutya általános típusa és vadászati ​​specializációja, amely tükröződött a nevekben: "agyag", "odú", "kúszó", "borz elleni harc". Végül ez gyökerezett meg - dackel vagy teckel, és hivatalosan - tacskó (daxhund) - "borz kutya".

Amint az élet és a vadászat körülményei megváltoztak Európában, a tekel javult, gonoszabbá vált a fenevaddal szemben, hűséges más kutyákhoz és szeretetteljesen ragaszkodó az emberekhez. A fajta elképesztő alkalmazkodóképességet mutatott.

Fajta fejlesztése

A külső határozottan jobbra változott. A régi vásznakon és metszeteken szereplő kutyákhoz képest a tacskó még rövidebb, szárazabb, elegánsabb, gyönyörű fejet kapott, vékony, hosszúkás orrú. 1870-ben Németországban jóváhagyták az első fajtastandardot.

Tacskó tökéletesen alkalmazkodott a város és az apartman életéhez. A kutyák könnyen beleegyeztek a szállításba.

A fajta vadászati ​​erőforrásai meglehetősen szélesnek bizonyultak: a XIX. A tacskók részt vettek a patás állatok hajtott vadászatában, a vízből importálták őket, és ösztönük lehetővé tette számukra az élő nagy madarak és az esetleges kifogott madarak észlelését. A fogás és az a képesség, hogy kicserélődjön egy lyukban lévő állattal, fajtajellemzővé vált.

A tacskó az irányított tenyésztés érdekes célpontjává vált. Egyetlen másik fajta sem termelt ilyen fajta fajtát méretben, színben és szőrzetben. A kutyavezetők és a tenyésztők számára további anyagokat biztosított a munka- és kiállítási vonalak elhatárolása.

Érdekes módon a fajta elképesztő mértékben terjedt el nemcsak az európai országokban, hanem az Újvilágban, Ausztráliában és Dél-Afrikában is. A tenyészklubok hivatalos működésüket Németországban kezdték meg - 1888-ban, és még korábban Nagy-Britanniában. Az Egyesült Államokban a XX. Század elejére. tacskó bekerült a legnépszerűbb tíz kutya közé.

Körülbelül ugyanebben az időben tacskókat hoztak Oroszországba, inkább érdekességként. A barlangvadászat nem volt népszerű, más kapacitással a hatalmas szabad tereken, hóban azonban alacsony lábú kutyák "nem jelentek meg" az orosz vadászok előtt. A társas tacskót nagyvárosokban találták meg, az értelmiség és a bohémek különösen megszerették. A fajta kinézetét, intelligenciáját és varázsát nagyra értékelték.

A 20. század háborúi, különösen az első világháború, súlyos hatással voltak a kutyák számára. A fajta valódi növekedése - mind mennyiségi, mind minőségi - a 60-as években kezdődött.

Fajta szabvány

tacskó

A tacskó külsejének megértése 150 év alatt sokat változott. A német Teckelklub (Deutsche Teckelklub) folyamatosan javítja az ideális árfolyam modern nézetét szabályozó dokumentumot. Most hatályos a FCI 2001. évi 148. számú hivatalos szabványja.

Hogyan néz ki egy tacskó? Rövid lábú, kifeszített testű kutya. Zömök, de nem durva. Mély, fejlett mellkas. Kiejtett marmagasság. Izmos végtagok. A precíz vonalak száraz, hosszúkás feje, karcsú nyakra állítva, büszkén rohan. Lógó fülek, hosszú farok.

A tacskók fajtái méret szerint

Hárman vannak:

 • tacskó (ahogy a közelmúltig szokás volt mondani, standard),
 • miniatűr (törpe),
 • nyúl.

A különbség a többi fajtától, hogy nem a kutya marmagasságát veszik figyelembe, hanem a mellkas térfogatát (centiméteres szalaggal mérve) és súlyát. A felső határ 35 cm, illetve 9 kg.

A fajtának „úszó” határa van a fajták között. A tényleges adókulcs csak 15 hónap elteltével állapítható meg. A dokumentális átmenet egy másik kategóriába a kiállítás hivatalos méréseit követően történik.

Tacskók fajtái gyapjúhoz

Hárman is vannak, de itt minden szigorúan korlátozott, és nem történhetnek átmenetek:

 • Sima hajú (eredeti változat, legnagyobb csoport).
 • Drótszőrű (terrier vérzés eredménye; stabilabb a vadászati ​​tulajdonságok átvitele).
 • Hosszúszőrű (Spániel vért szándékosan használtak a dekorativitás fokozására).

Bár a szőrzet a három típusban teljesen másképp néz ki, a fajták színeinek egyetlen listája létezik. Kivételt képeznek a "kemény" kutyák - gyakran "vaddisznó" (zonális) színük van, amely nem alkalmazható más gyapjúfajtákra.

Karbantartás és gondozás

tacskó

Erre jó a tacskó - nem igényel különösebb gondozást. Ugyanaz a szabvány, mint más fajták esetében:

1. Kiegyensúlyozott étrend

Meg kell jegyezni, hogy a vadász tacskóknak és a társ tacskóknak kissé eltérő étrendet kell kapniuk, de csak a vadászati ​​idény csúcsán.

2. Fizikai aktivitás

Bár minden tacskó szereti a kényelmet és a meleget, az aktív játékok, a séták és a rendszeres testmozgás segítenek abban, hogy a kutya érett idős koráig egészséges maradjon. A tacskó számára a legjövedelmezőbb sport az úszás.

3. Higiénia

Minden olyan, mint mindenki másnál: fésülés, mosás samponnal, bolhák és kullancsok kezelése. Sok tacskó számára a karmok nyírása fontos rendszeres eljárás. A lógó fülek fokozott figyelmet igényelnek, azokat meg kell vizsgálni, meg kell tisztítani és egyszerűen szellőztetni kell. De az autó vezetése az ablakon kihajolva ellenjavallt egy tacskó számára. Nem jó, ha a füled beleesik egy tál ételbe.

A normál méretű tacskóknak van egy másik „magas kockázatú célpontjuk”. A nagy fogak hajlamosak a fogszuvasodásra, a lepedék és a fogkő kialakulására. A fogak otthoni tisztítása ecsettel, a speciális vegyületekkel történő öntözés segít. A legjobb, ha a követ kórházban távolítják el. A fejlett megragadó ösztönű dolgozó és aktív kutyák gyakran törik és csikorgatják a fogukat.

4. A kabát gondozása

Természetesen ez a kabát típusától függ. Különböző kefékre és fésűkre lesz szüksége, tanácsos a megfelelő sampont is kiválasztani.

A sima szőrű kutyákat nem szabad eszközeik nélkül hagyni, különösen azért, mert kifejezett szezonális moltjuk van. Szivacs vagy kesztyű megemelt pattanásokkal és rövid sörtés kefe megfelelő. A ragyogáshoz használjon bársont.

A hosszú hajú tacskók részleges vágást, rendszeres fogmosást és gyakoribb mosást igényelnek. Higiénikus hajvágást végeznek a lábakon, a füleken, az ágyékban és a farok alatt. Szükséges eszköz a házban - gallérvágó, valamint trimmer fésű.

Talán érdekelni fogja cikkünket: A kutya kabátjának gondozása otthon. Kiválasztjuk az eszközöket

A kiállítási kiállítás előtt komolyabb munka vár, amely magában foglalja a hajvágás mellett a vágást - a felesleges, kiálló szőrszálak kitépését. A kozmetikumok kiválasztása és a tényleges fürdési folyamat különös figyelmet érdemel a "hosszúak" részéről. Sok függ a kabát egyedi jellemzőitől. Célszerű a sampont vásárolni, figyelembe véve a színt. Légkondicionáló szükséges.

Első pillantásra nehéz egy drótszőrű tacskót ápolni. A kutyát le kell nyírni. Valójában az ilyen feldolgozás bármely tulajdonos hatalmába tartozik, mert a tacskó kicsi kutya. Ezenkívül minél nehezebb a gyapjú szerkezete, annál ritkábban lesz szükség és könnyebb elvégezni ezt a konkrét eljárást.

A levágott tacskó nem hull, kevésbé piszkosul és szebbnek tűnik. A gyapjú feldolgozását évente 2-4 alkalommal végzik, a védőszőr merevségének mértékétől és az aljszőrzet arányától függően.

A kiállításon a fajtaszakértők értékelik a szőrzet szerkezetét és előkészítését. Ugyanakkor a hosszú hajú és drótszőrű tacskóknak természetesnek kell lenniük, kifejezett "gyártott" sziluett nélkül.

A tacskó egészsége és betegsége

funkció

A tacskó természeténél fogva vadászként meglehetősen egészséges potenciállal rendelkezik. Csak egy gyenge pontja van, ez a gerinc.

A tacskók fajtabetegségei nem sokak, elsősorban gyakoriságukban és összetettségükben - az intervertebrális lemezek megsértése. Ez nem jelenti azt, hogy minden állat szükségszerűen problémával szembesülne.

A tulajdonosoknak azonban ébernek kell maradniuk és meg kell védeniük a kutyákat két provokáló tényezőtől:

 • Természetellenes fizikai aktivitás
 • A fizikai aktivitás hiánya

Ebben a kontrasztban egyensúlyozik a discopathia vagy a sérv kockázata. Mi ellenjavallt a tacskóknál? Ugrás, gyenge szalagok, petyhüdt izmok.

Mi található még a probléma listán:

 • Bőr. Van egy speciális betegség - acanthosis nigricans vagy lédús-pigmentált dystrophia. Külsőleg képet ad az "elefánt bőréről".

Talán cikkünk hasznos lesz az Ön számára: Bőrbetegségek kutyáknál. Típusok, tünetek, kezelés

 • Osteoporosis kölyökkutyáknál. 3-4 hónapos kiskutyáknál a hátsó végtagok gyengeségében nyilvánul meg, általában táplálkoznak és sima, csúszós padlón másznak.
 • Idiopátiás vagy képzelt epilepszia. Elsősorban a hosszú és durva hajú miniatűr képviselőkben található.

A felsorolt ​​három "fajta" betegség meglehetősen ritka és gyógyítható. A tacskók egyéb betegségeit ugyanolyan mértékben észlelik, mint a legtöbb kutyában. Mire kell figyelnie a tulajdonosoknak:

Fülek. Mint minden nagy lógó fülű fajtához hasonlóan, a tacskónak is nagyobb a kockázata a középfülgyulladás, az otodecosis, valamint a belső felület bőrirritációjának kialakulásában.

Szemek. Hajlam van a szürkehályogra. A tacskóvadászokban a szemet nagyobb valószínűséggel irritálja a szennyeződés, a homok és a növényi részecskék. Az energikus tacskók macskakarmokban szenvedhetnek.

Farok. A hosszúkás formátum miatt a tacskó gyakran farksérüléseket szenved - egyszerűen nincs ideje befutni, és az ajtó becsapódik. Ugyanez történik a mesterséges odú fedeleivel.

Hypothermia. A kis testalkat és a nagyon alacsonyan leengedett mellkas fokozott veszélyt jelent a tacskóra télen egy séta során, különösen akkor, ha a föld felszíne befagyott.

Túlsúly. A jól táplált tacskó túl gyakorivá vált. Szörnyen néz ki, szívbetegséggel, mozgásszervi rendszerrel fenyegeti a kutyát és lerövidíti az életét.

A tacskók várható élettartama nem teszi lehetővé, hogy hosszú májnak nevezzük őket, de ezek nagyon jó mutatók: 12-15 év. Jó fizikai erőnlét, elegendő testmozgás és figyelmes tulajdonos szükséges a legtöbb probléma leküzdéséhez.

A tacskó jellege

leírás

Tacskó, akit a tétlenség és a falánkság nem ront el, mozgékony, kíváncsi és ötletes kutya. Egészen emberi tulajdonságokkal rendelkezik: függetlenség, képesség a helyzet felmérésére és az optimális megoldás megtalálására. Gyakran makacssággá és ravaszsággá válik.

A tacskónak azonban elegendő finomsága és intelligenciája van ahhoz, hogy konfliktusokhoz és konfrontációhoz ne vezessen. Ezenkívül a kutyák, még az erős karakterrel felruházottak is, nagyon szeretik gazdáikat, és világossá teszik.

A tacskók nem rejlenek a komplexekben, ritkán éli meg a bűntudatot. Ez egy önellátó teremtmény, mindig készen áll az együttműködésre, de nem önmagának kárára.

A tacskók viselkedése mindig magabiztos - mind otthon, mind sétálva. A bennük lévő vonzalom az önértékeléssel párosul.

Tacskó szereti a kényelmet, és tudja, hogyan kell ezt megszervezni magának. Könnyen vált - és most vadászni megy, vagy fut a labda után. Gyaloglás közben egyik kedvenc tevékenysége természetesen a föld és a homok ásása.

Sok tacskó hajlamos a csínyekre, miközben bohóctehetségeket mutat. Ügyes tolvajok is, ám elképesztő arckifejezésüknek és művésziségüknek köszönhetően sokat megúsznak. A legtöbb esetben vicces, játékos és egyben szelíd kutya.

Végül bármit is csinál a tacskó, minden tanúskodik intelligenciájáról és kifejezett személyiségéről.

Képzés és oktatás

funkció

Világos, hogy kiemelkedő intelligencia és érzelmi éberség mellett a tacskót nagyon könnyű megtanulni. Edzésének nehézsége abban rejlik, hogy a kutya nem tűri a kényszert és a túlzott despotizmust.

Tacskó, amikor csak lehetséges, védi álláspontját, és nem hajlandó vitathatatlanul engedelmeskedni. Finom megközelítést és a kutya természetének megértését követeli meg a tulajdonos. Jellemzően a kapcsolatot akkor érik el, ha kölcsönös tisztelet van.

Amikor az engedelmességi parancsokat tacskókkal gyakorolják, a szóbeli és az intonáció kivételével nem alkalmaznak büntetést. A durvaság kizárt - a tacskók érzékenyek és bosszúállóak. A tanfolyam lényege az interakció kialakítása.

A tacskók vadászképzése szintén türelmet és szelídséget igényel, és általában hosszabb ideig tart, mint a terriereknél. A mesterséges barázdán kerülni kell a túlzott zajt, a nyüzsgést és a zsúfoltságot. A csalit a kutya teljes érdeklődésével kell végrehajtani.

Talán érdekelni fogja cikkünket: Vadászkutyák képzése és kiképzése

A fajta előnyei és hátrányai

Ha a fajta összes előnyét és hátrányát összegezzük, akkor az egyensúly nagy különbséggel a tacskának kedvez. Könnyebb felsorolni azokat a tulajdonságokat, amelyek kétértelmű reakciót válthatnak ki:

 • Szokatlan megjelenés.
 • Függetlenség és aktivitás.
 • Hajlam a hangos ugatásra.
 • Vadászati ​​ösztönök.
 • Érzelem.

A tacskó ideális házkutya, de ugyanúgy alkalmas magánházban. A fajta sokszínű, a mérettartomány viselkedési variációkat ad.

A tacskók látványosan néznek kiállításokon, az IV FCI csoport gyakran szerepel a “Best in show” -ban. Vannak tacskók - mezőnybajnokok, munkájukért I fokozatú oklevelekkel rendelkezők. Végül a tacskók tökéletes lelketársak.

Érdekes módon ugyanaz a kutya lehet három köntösben.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.