A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákChihuahua leírása, standard, fajta jellemzői

Chihuahua leírása, standard, fajta jellemzői

alapértelmezett

csivava

funkció
6.2

Gondoskodás

7.0 / 10

Egészség

7.0 / 10

karakter

5.0 / 10

Tevékenység

9.0 / 10

Hajlam az edzésre

2.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

7.0 / 10

A chihuahua fajta képviselői egyelőre nem különösebben tűntek ki a nagy kutyacsalád körében. De eljött az idő, amikor ezek a kis kutyák az egekbe szöktek a népszerűség csúcsáig. Divat lett olyan nyilvános helyeken megjelenni, olyan vicces kutyával a karjában.Tulajdonosaik között sok közönség, popsztár és mozivászon található. Az oligarchák és politikusok is gyakran a chihuahuák uraivá válnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a hétköznapi embereknek nem lehet ilyen aranyos és nagyon hűséges kutyájuk otthonában, bár a kiskutyák ára korántsem kicsi. A legfontosabb az, hogy megfelelően gondoskodjon róla és megfelelő körülmények között tartsa, akkor egészséges megjelenésével és odaadásával köszönetet mond.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Étel
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

Az indiánok imádták a csivava kutyákat. Ők valóban elhitték, hogy ezek a miniatűr lények képesek gyógyítani és más csodákat is végrehajtani. A kis kutyák még varázsszertartásokban is részt vettek. Egyébként sok modern tüsszentéstulajdonos is hisz gondozóinak varázslatos képességeiben.

Chihuahua az amerikai Yucatan-félsziget otthona. Először a maja törzsek között fedezték fel őket. Akkor ezek az állatok elnyerték a toltek és azték amerikai törzsek szeretetét és tiszteletét. Érdekes, hogy a kutyákra úgy figyeltek, mintha istenségek lennének. Minden kisállatnak megvolt a maga szolgája. A szolga feladatai közé tartozott az állat gondozása, etetése, a kutyusnak nem kell semmire. Ha megnézed, akkor a chihuahuák jelenlegi tulajdonosai bizonyos mértékig miniatűr háziállataik szolgái is.

A fajta nevét 1850-ben határozták meg. Ekkor fedezték fel Mexikóban az amerikai régészek a köveken található kis kutyák ősi rajzait. Csivava államban történt. A nevet kicsit megváltoztatták, kiderült, Chihuahua. Úgy döntöttek, hogy ezt a miniatűr dekoratív kutyafajtát hívják.

Fajta szabvány
leírás

Egyéves korában a csivava felnőtt kutya. De a kutyus csak másfél év alatt válik teljesen fejlett állattá. 13-18 hónapos korától kezdve a csivava izomzatát fejleszti és megnöveli a mellkasát. Tehát, ha egyéves korában a tüsszögés nem tűnik megfelelőnek a szabványnak, ne aggódjon, a következő hat hónapban a fajta teljes értékű képviselőjévé válik.

Mielőtt folytatnánk a Csivava külsejének leírását, érdemes megjegyezni a fontos árnyalatokat:

 • Kompakt testalkat.
 • Alma alakú koponya.
 • Ívelt farok, a hegye a hát alsó része felé mutat.

Most elkezdheti leírni a mini-kutyák megjelenését:

Az alma alakú fej kissé ívelt, nem túl hosszú nyakon nyugszik. Felálló, meglehetősen nagy fülek. A rövid orr elvékonyodik egy rövid, kissé bedugott orrig. A nagy, sötét szemek lekerekítettek, nem állnak ki. Kifejező megjelenés. A fajta szabvány szerinti harapás egyenes és ollós is.

A chihuahuák jól felépített, kompakt felépítésűek. A far csaknem egyenletes, de van egy kis lejtő. A has fel van húzva. A mellkas széles, terjedelmesnek tűnik.

A hátsó lábak izmosak, hosszúak. Az elülső lábak meglehetősen hosszúak és egyenesek. A könyök közel vannak a testhez, a sarok rugalmas és erős. A mancsok oválisak, kicsik. Elasztikus párnák lekerekített karmokkal.

A farok közepes, a hegye felé fokozatosan elvékonyodik. Magasra. A farok szőr megegyezik a test szőrével. Ha a chihuahua a hosszú hajú fajtához tartozik, akkor a farokon "szultán" képződik. Ezenkívül a hosszú hajú Chihuahua fajok képviselői örömmel fogadják a hosszabb fazonú "fodrot".

A chihuahua fajtát sima és hosszú hajúakra osztják. Ha rátérünk a történelemre, megtudjuk, hogy elsőként a sima hajú tüsszentések jelentek meg. És csak a huszadik században ezek a kutyák, hosszú szőrű Spitz-szel való keresztezéssel, a papillonok hosszú szőrű chihuahuák utódait adták.

A hosszú hajú chihuahuák enyhén hullámosak vagy egyenesek lehetnek. A selymes, puha szőrzet kellemes tapintású. Tollak képződnek a füleken, a végtagokon és a nyakon. Ezeken a helyeken a szőrzet hosszabb, mint a test többi részén. Túl hosszú, a kidudorodó gyapjú nem megengedett a szabvány szerint. Van egy kis aljszőrzet, amely nem tudja megmenteni a kutyát a fagytól, ezért a tüsszögéshez ruházatra van szükség, amikor a hideg évszakban jár.

A rövid hajú chihuahuák kabátja testhez közeli, rövid. Fényes és puha, kellemes tapintású. Ha aljszőrzet figyelhető meg, a szőrzet valamivel hosszabb.

Bármilyen szín megengedett mindenféle árnyalattal és kombinációval.

A felnőttek súlya 1,5 kg között mozog. 3 kg-ig. Bár a fajta miniatűr képviselői, amelyek súlya 0,5 kg. 1,5 kg-ig. is megengedett. A 3 kg-nál nagyobb súlyú chihuahuák elfogadhatatlanok. A fajta kutyák növekedése 15-23 cm.

Karbantartás és gondozás

alapértelmezett

Egyáltalán nem nehéz gondoskodni a természet olyan kicsi teremtményeiről, mint egy chihuahua. Kis méretük miatt a kutyák ideális háziállatok, amelyeket akár a legkisebbben is lakásban lehet tartani.

A kölyökkutya vásárlásakor az első dolog, hogy meghatározzuk a helyét a házban. Át nem járható, huzatmentes, elég meleg, de nem forró helynek kell lennie. Helyezzen ott matracot, vagy állítson be egy ágyat. Olyan kis fajták számára, mint a chihuahuák, gyönyörű házat vásárolhat. A területén a kutyának védettnek kell lennie, ha pihenni ment a helyén, ne zavarjon és ne erőszakosan húzza ki onnan.

A tüsszentés, miután többször szobáról szobára futott, teljes mértékben kielégíti fizikai aktivitási igényeit. De elfogadhatatlan a kutyát egy szobába zárni anélkül, hogy több napig, vagy akár hetekig sétálna. A chihuahuák imádják a friss levegőn való sétákat, a szerető tulajdonosnak nem szabad megfosztania őket a napi rövid sétáktól, amelyek során a következő szabályokat kell betartani:

1. Nem tanácsos apró és törékeny tüsszentést engedni a pórázról. Folyamatosan figyelni kell, különben a kutya hanyagságból megsérülhet, vagy kellemetlen, veszélyes helyzetbe kerülhet.
2. A nagy fizikai aktivitás károsíthatja a kutyát. A létrák, korlátok, meredek emelkedők ellenjavalltak egy kis háziállat számára. Ilyen akadályok miatt az állat gerince megsérülhet. Ezért a tulajdonosnak ilyenkor a karjában kell tartania a kutyát.
3. A chihuahuákat nagyon ügyes kutyáknak tartják, akik soha nem engedik meg maguknak, hogy "sétálgassanak" a tócsákon. A tulajdonosnak át kell vinnie a háziállatot a karjaiban lévő tócsákon.
4. A fajta képviselői agresszívak más fajtákkal szemben. A séta során meg kell győződnie arról, hogy a kicsi kutyája nem kerül konfliktusba a nagyobbal. Az ilyen kommunikáció tüsszentés esetén tragikusan végződhet.

A chihuahua hajápolás nem nehéz, csak figyelembe kell venni a fajta rövid és hosszú hajú képviselőinek gondozásában mutatkozó különbségeket. A különbség abban az időben rejlik, amelyet a tulajdonosnak a kabát gondozására kell fordítania.

A hosszú szőrű kutyákat hetente 4-5 alkalommal fésülik át, a napi fésülés nem árt. Egy szezonban kétszer olvadnak. Ebben az időszakban a gyapjú fésülése minden nap kötelező.

Sima szőrű kutyákat hetente kétszer ecseteljen. Moltálás közben a fésülést legalább hetente négyszer el kell végezni.

A higiéniai eljárásokat rendszeresen és időben végzik, gyakorlatilag megegyeznek mind a hosszú, mind a rövid hajú fajták esetében:

 • Rendszeresen mosson fogat, vagy vásároljon speciális csontokat kutyája fogaihoz.
 • Fürdeni évente 2-4 alkalommal speciális mosószerekkel kutyák számára. Kivételt képez a súlyos szennyezés és a piszkos mancsok megmosása járás után.
 • A kutya túl gyakori fürdése hajhullást és korpásodást okozhat.
 • A karmokat havonta kétszer levágják.
 • A füleket hetente egyszer megtisztítják és megvizsgálják. A tisztítást pamut törlőkendővel végzik. Vizsgálatra van szükség a túlzott váladék időben történő észleléséhez, különféle fertőzések tünetei lehetnek.

A chihuahuákat túlzott szakadás jellemzi, ezért ezeknek a kutyáknak a szem közelében könnycseppek vannak. Rendszeresen törölnie kell a szemét egy speciális folyadékba mártott kendővel. Bármely állatorvosi gyógyszertárban megvásárolható. Hetente kétszer szemmel kell végrehajtania a megadott eljárást.

A csivaváknak meleg ruházatra van szükségük. Különösen az őszi-téli időszakban. A szaküzletek mindenféle ruházatot és lábbelit kínálnak kutyák számára. Ezeknek a kis háziállatoknak a tulajdonosai ruhákat vásárolnak nekik, hogy ne csak melegen tartsák őket a séták során, hanem a divat díszítésére is. Ünnepnapokon tüsszögés vesz fel farsangi jelmezt, este a szobában a kutya pizsamába és papucsba van öltözve, a kutya szekrényében való sétához kabátok, overallok, cipők stb.

Étel

funkció

A dekoratív ölelő kutyák a legtöbb esetben édesszájúak, szeretnek harapni, étkezés közben könyörögnek gazdáiknak. Nem szabad követni a falánk háziállatok példáját. Táplálkozásukat ellenőrizni kell. Az egészségtelen étrend olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint az elhízás. A gyomor káros ételeket is szenvedhet. Az ilyen bajok elkerülése érdekében kövesse ezeket a szabályokat a csivava táplálásához:

 • Az ételnek frissnek kell lennie.
 • Ha az ételt több napig főzik, tárolja hűtőszekrényben.
 • Az ételnek szobahőmérsékleten kell lennie.
 • Az adagoknak azonosaknak kell lenniük.
 • Ha az étel a tálban marad, a következő etetés előtt el kell távolítani, 20 percet adva az állatnak.
 • Ha egy kutya elutasít egy bizonyos típusú ételt, akkor nem engedheti meg magának az ilyen szeszélyeket. Éhes, a háziállat mindent megesz, és már nem lesz szeszélyes.

Ha úgy dönt, hogy természetes táplálékkal eteti kutyáját, nézze meg az alábbi listákat. Ezek az ajánlások segítenek a kedvence számára megfelelő étrend kialakításában.

A kutya számára hasznos ételek:

 • Dara - a zabkását jól fel kell főzni és rizsből, kölesből vagy hajdinából kell főzni.
 • Hús - A sovány húsokat minden nap táplálni kell. Melléktermékek vagy főtt hal, hetente kétszer cserélheti ki a húst.
 • Zöldségek - ajánlott főzve vagy párolva.
 • Tojás - hetente egyszer főzve.
 • Erjesztett tejtermékek - kefir, alacsony zsírtartalmú túró, erjesztett sült tej, biojoghurt.
 • Gyümölcs - lehetőleg frissen apróra vágott banánnal és almával táplálva.

Tiltott termékek:

 • Zsíros húsok - nagy terhelés a májban.
 • Hüvelyesek - bélgörcsöket és puffadást váltanak ki.
 • Kolbász - magas adalékanyag a kutyák számára.
 • Édességek - túlzott könnyezéshez, emésztési zavarokhoz és fogszuvasodáshoz vezetnek.
 • Friss káposzta - puffadást vált ki.

Nem minden kutyatulajdonos tud időt szánni a természetes állateledel elkészítésére. Ebben az esetben száraz ételre kerül. Ennek a táplálási módnak megvannak az előnyei: nem kell sok idő a főzéshez, minden vitamint és nyomelemet tartalmaz, kiegyensúlyozott.

Száraz ételeket csak olyan bizonyított helyeken kell vásárolnia, amelyek a professzionális élelmiszerek értékesítésére szakosodtak. Ha kutyájának egészségügyi problémái vannak, az állatorvos javasol egy speciális gyógyszeres táplálékot. Más esetekben szuper prémium ételeket kell vásárolnia.

A tiszta, hűvös víznek mindig rendelkezésre kell állnia. Javasoljuk, hogy az ételt és vizet tartalmazó edényeket speciális állványokba helyezze, így a háziállat nem tudja megfordítani vagy mozgatni a megtöltött edényeket.

Egészség

alapértelmezett

Mondhatjuk, hogy Csivava jó egészségnek örvend. Ezeknek a díszkutyáknak az átlagos várható élettartama 12-14 év, de vannak olyan hosszú májok is, akiknek akár 20 évet is sikerült megélniük. Minden az állat gondozásától, táplálkozásától és karbantartásától függ. A gondozó tulajdonosnak ismernie kell azokat a betegségeket, amelyek a leggyakoribbak a meghatározott fajta képviselőiben:

egy. Hydrocephalus (agycsepp). A chihuahuák hajlamosak a hydrocephalusra, mivel fontanellel születnek. A koponya csak 3-4 hónappal alakul ki.
2. Allergia. Allergiás reakciók bármire előfordulhatnak: mosószerekre, parfümökre, ételekre... Probléma van a hajhullással, a bőrkiütésekkel. A háziállatot súlyos viszketés éri.
3. Fogászati ​​problémák (caries, parodontitis, pulpitis, fogkő és még sokan mások) Ezeknek a betegségeknek a megelőzése az íny és a fogak megfelelő kezelése a kölyökkorban.
4. Munkaügyi nehézségek. A kicsi szukáknak általában egy vagy két kölyökük van. Elég nagyok, ami bonyolult szüléshez vezet. Sok chihuahua-i tulajdonos azonnal császármetszéshez fordul szakemberhez.
5. Nem ereszkedő herék (kriptorchidizmus). Genetikai veleszületett betegség férfiaknál.
6. Elmozdult patella. Genetikai probléma lehet, vagy a térdízület sérülése miatt szerzett.
7. Epilepszia. Az agy betegsége rohamokkal.

A tulajdonosnak figyelemmel kell kísérnie a háziállat időben történő oltását. Meg kell mutatni a kutyát megelőző vizsgálatokra az állatorvosnak. Ilyen körültekintő gondozással számos egészségügyi probléma elkerülhető.

karakter

funkció

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a Csivava karaktere nyugodt, de vannak olyan helyzetek, amikor egy aranyos kutya agresszív állattá válik. Például a tüsszögésekről kiderült, hogy intoleránsak más kutyafajtákkal szemben. Egy kicsi kutya könnyen lecsaphat egy nagy pásztorra. Ez sérüléshez, sőt a miniatűr vakmerő halálához vezethet. Érdekes, hogy ez a kutya békésen viselkedik más tüsszögésekkel, örömmel játszik a saját fajtájával.

Ragaszkodik a tüsszentés tulajdonosához, számára a legnagyobb boldogság a közelében lenni, megfigyelni, hogy mit csinál. Az idősebb emberek számára a chihuahua igazi lelet. A kutyus órákig nyugodtan fekhet szeretett gazdája ölében. Jobb, ha nem hagyja kisgyerekekkel, a gyerekek akaratlanul is megsebezhetik a kutyát, és ez viszont meg is haraphatja a gyereket, megvédve magát.

A felnőttek inkább békében és csendben töltik az időt. A kölyökkutyák épp ellenkezőleg, napokig készek futni, ugrani, játékokat játszani saját kedves háziállataikkal vagy családtagjaikkal. Kirándulni indulva kétségtelenül vihet magával egy csivava. A kutya képes könnyen elviselni a mozgást, kényelmesen a tulajdonos karjában ülve vagy egy speciális szállító táskában ülve.

A Tüsszentés gyanakodva bánik az idegenekkel, így csodálatos őrszemből áll. A gyors reakció és a jó hallás birtokában a fajta kutyák képesek felismerni a tulajdonos autóját, jelezve és felismerni nemcsak a hangját, hanem a lépések hangját is. Könnyű felismerni, hogy ki van tüsszentés előtt az ajtó mögött.

Szerelmük és odaadásuk érdekében a háziállat ugyanolyan hozzáállást igényel önmagával szemben. Nem bírja a magányt, egyedül maradva hangosan ugat, tiltakozást fejezve ki. Mondhatjuk, hogy a kutya túl szeretetteljes. Bármilyen módszert kitalál, hogy felhívja a háztartás figyelmét magára. Ha nem tud elegendő időt fordítani egy kisállatra, vásároljon nem egyet, hanem két tüsszentést vagy egy másik fajta képviselőjét.

Képzés és oktatás
alapértelmezett

A chihuahua képzés nem nehéz, a lényeg az, hogy kölyökkorától kezdje az oktatást. Egy ilyen háziállatnak nincs szüksége külön képzésre, de olyan kötelező parancsokat, mint a "hely", "nem engedélyezett", "nekem" tudnia kell. Szintén hat hónap múlva a kölyökkutyának nyugodtan kell reagálnia a pórázzal ellátott gallérra. Séta közben a többi állattal való kapcsolatnak jónak kell lennie, bár ezt nagyon nehéz elérni egy beképzelt tüsszentésből.

Érdemes megjegyezni, hogy egy chihuahua tulajdonosának nem szabad pihennie, mivel kórtermét makacsság és akarat jellemzi. A nem megfelelően nevelt kutya agresszívvá, ellenőrizhetetlenné válhat, ami sok problémához vezet. A tüsszentés tulajdonosainak szigorú hangot és kitartást kell alkalmazniuk az edzés során.

A fajta előnyei és hátrányai
funkció

Mielőtt vásárolna egy chihuahua kiskutyát, meg kell ismerkednie a fajta összes hátrányával és előnyével:

Chihuahua előnyei:

1. A tartalomért nem kell sok pénzt költeni.
2. Hűség a tulajdonoshoz.
3. Egyszerű karbantartás.
4. Tökéletes társ a házigazdák számára.
5. Barátságos és vidám.
6. Kis lakásban tartható.

A fajta hátrányai:

1. A hím jelöli a területet.
2. Erőfeszítésre való törekvés.
3. Sokat és hangosan ugat.
4. Zaklatás és agresszió más kutyákkal szemben.
5. Túlzottan féltékeny a tulajdonosra.

Ha készen áll a felsorolt ​​hátrányok elviselésére, a csivava kiváló háziállat lesz. Ezenkívül ennek a fajtának több előnye van, mint hátránya, és néhány hátránnyal is küzdhet.

Érdekes tények a chihuahua fajtáról

Egy olyan kutya, mint egy chihuahua, történetében számos érdekes tényt tartalmaz. Az alábbiakban bemutatjuk azokat az információkat, amelyek érdekesek lehetnek a fajta rajongói számára:

1. Hollywood legnépszerűbb kutyafajta. Képviselői filmekben, televíziós projektekben jelennek meg, és számos hollywoodi sztár kedvencei.
2. 1948-ban Marilyn Monroe a Columbia Pictures-szel kötött szerződés aláírásával együtt megszerzett egy chihuahua kutyát, akit Josephnek nevezett el.
3. Csivavát Sandro Botticelli "Jelenetek Mózes életéből" című freskója ábrázolja. Ez a freskó a Vatikánban, a Sixtus-kápolnában található. Ezen kívül sok híres művész egy aranyos kutyát ábrázolt a vásznán.
4. Sok chihuahua tulajdonos azt állítja, hogy kedvenceik gyógyító erővel bírnak, sőt gyógyíthatják az asztmát is.

Minden kutya más és más. Minden fajtának megvannak a maga sajátosságai, amelyeket figyelembe kell venni a tartás során. Az ápolás minden szabályának betartása mellett a tulajdonosnak ki kell mutatnia szeretetét és szeretetét a háziállat iránt, akkor az állat ugyanolyan megtérülést kap.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.