A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákJáték uszkár leírása, jellemzői, a fajta jellemzői

Játék uszkár leírása, jellemzői, a fajta jellemzői

funkció

Játék uszkár

jellegzetes
6.7

Gondoskodás

4.0 / 10

Egészség

4.0 / 10

karakter

10.0 / 10

Tevékenység

9.0 / 10

Hajlam az edzésre

10.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

0,0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

A játék uszkár fő célja örömet okozni tulajdonosainak, felvidítani és enyhíteni a stresszt. Ez a kis kutya úgy néz ki, mint egy újjáélesztett játék.Aranyos kis arca, kis termete és göndör, bolyhos kabátja van. Ezenkívül a fajta képviselői nagyon szeretetteljesek, barátságosak és nem ütköznek egymással.

Készek mindenkivel barátkozni, de csak rokonaikkal, más kutyák nem mindig jönnek össze.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A játék uszkár nem alkalmas helyiségek védelmére, pásztormunkára, vadászatra. Ez egy dekoratív ölelő kutya, kényelemre, barátságosságra van szüksége, más szóval, nem az utcán, hanem egy lakásban.

Egyéb nevek: hüvelyes kutya, teáscsésze uszkár, pudelhaas, tea uszkár

A fajta története

A játék uszkár hazáját Franciaországnak hívják. De a fajta története meglehetősen zavaros. Több állam igényli annak az országnak a címét, amelynek területén ez a fajta származik.

Az uszkár ősi faj. Képeit római sírokban találták, és Kr. E.

A fajta eredetét tekintve számos változat létezik, a főbbeket az alábbiakban mutatjuk be:

1. A három közül a legvalószínűtlenebb változat az, hogy a játék uszkár története Mongóliában kezdődött Tibettel. Ezek a kutyák a föníciaiakkal együtt a világ más országaiba érkeztek. Ők, a tengereket járva, uszkárokat vittek magukkal.

2. A második változat szerint a játék uszkár hazája Franciaország. Területén a modern uszkár ősi ősei kacsák és egyéb apróvadak vadászkutyaként szolgálták gazdáikat. Ezután a fajta képviselőit szép külső miatt ítélték meg. Vadászattól beltéri, dekoratív háziállattá fejlődtek. Ezenkívül az uszkár felülmúlhatatlan cirkuszi művészként vált híressé, intelligenciájának és találékonyságának köszönhetően.

3. A harmadik változat szerint a játék uszkár Németországból származik. Német nyelvről lefordítva az "uszkár" hangja "bőrig áztatott". Ezt a nevet ezen kutyák fő célja magyarázza - hogy a madarakat a vadászok számára kijussák a vízből. Az uszkár kifejlesztése során a tenyésztők a retrieverek és a pásztorkutyák génjeit használták.

A fent felsorolt ​​országok mellett Magyarországot a játék uszkár szülőhelyének is nevezték. Évek óta viták folynak erről a pontszámról.

Végül Franciaországot hivatalosan is a meghatározott fajta szülőhelyévé nyilvánították. A francia klub játék-uszkárjának fő szabványát szintén hivatalosan jóváhagyják.

Mint korábban említettük, kezdetben a távoli múltban a játék uszkár vadászkutya volt. Később kis aranyos kutyákat fogadtak el a társadalom felső köreiben.

Divatos háziállatokká váltak a nemesség körében, gazdag házakban tartották őket. A népszerűség a reneszánsz idején tetőzött.

Franciaországban miniatűr játék uszkárokat viseltek széles ujjúban. Emiatt "hüvelyes kutyáknak" hívták őket.

Az uszkár költsége nagyon magas volt. A hétköznapi emberek nem engedhettek meg maguknak ilyen háziállatot. Gazdag házakban az ilyen kutyáknak egy szolgát rendeltek ki, aki vigyázott az állatokra.

A modern világban a játék uszkár még mindig népszerű. Ez egy vicces, barátságos kutya. A fajta képviselői gyakran fellépnek cirkuszi arénákban, díjakat kapnak kiállításokon.

Fajta szabvány

leírás

A játék uszkárt gyakran összekeverik a miniatűr uszkárral. Valójában gyakorlatilag nincs különbség a jelzett fajták között.

A fő különbség a marmagasság. A szabvány szerint a miniatűr uszkár elérheti a 35 cm-es magasságot, míg a játék-uszkár nem haladhatja meg 28 cm. Felnőtt súlya 6-8 kg.

A szabvány szerint a uszkár külseje a következő.

Erős, domború tarkón van egy megfelelő alakú kis fej. Lógó fülek, meglehetősen hosszúak, téglalap alakúak.

A homlok domború, nem túl széles. Mandula alakú szemek, közepes méretűek.

Az orra lapos. Az orr fekete, vagy megfelel a kabát színének. Az orrlyukak szépek, mérsékelten nyitottak. Az állkapcsok erősek, a harapás ollós, a fogak viszonylag kicsik. Az ajkak vastagok, de nem lógnak.

A testalkat arányos. A karaj izmos. A háta egyenes és rövid. A haskör lekerekített. Ovális borda.

A lábak egyenesek, jól fejlett izmokkal.

A farok magasan van. A futás során az uszkár felemeli. A dokkolás a felével vagy egyharmadával megengedett.

A buja szőrzet a Toy Poodle fajta fő különbsége és díszítése. A haj vékony, de rugalmas, állandó fürtökkel.

A szín megengedett egyszínű és kétszínű. Népszerűbb a kabát egyszínű színe, például fekete, szürke, barna, fehér, piros, őszibarack.

Karbantartás és gondozás

funkció

Egy játék uszkár utcán tartása elfogadhatatlan. Ezek szelíd ölű kutyák. Óvatos gondozásra, kényelemre és állandó kommunikációra van szükségük az emberekkel.

Kis mérete miatt a játék uszkár tartása egyszerű még egy kis lakásban is.

A háziállatnak legyen ágya vagy háza, ahol ágy, játékok, ápolószerek, ételt és vizet tartalmazó edények és természetesen hám, gallér, póráz található. A fentiek mellett sok tulajdonos különféle dekorációkat vásárol kedvenceinek, például íjakat.

Szüksége lesz ruházatra a hideg évszakban való járáshoz is. Az uszkár kabátja bolyhos, göndör, de nem tudja megvédeni a kutyát az extrém hidegtől és a természetes csapadéktól.

Az első naptól kezdve, amikor kutyája a házban van, állítson fel egy alomdobozt, vagy vásároljon speciális pelenkát. Az uszkárképzés gyors és egyszerű. Erre a szokásra akkor van szükség, ha a kedvtelésből tartott állat a rossz idő miatt nem járható.

A játék uszkár rendkívül aktív és játékos. Napi sétákra van szüksége, amelyek során a kutya képes lesz kidobni a felgyülemlett energiát.

A szabadtéri játékok nemcsak az állat fizikai fejlődésére, hanem egészségére és pszichéjére is pozitívan hatnak. Miután a legteljesebben átfutott, az uszkár nyugodtan viselkedik a házban, nem játszik szemtelenül.

Érdekes, hogy a játék uszkár nem szeret más állatokkal játszani, barátkozni, inkább kommunikál az emberekkel.

Ha a lakásban a levegő hőmérséklete 16 Celsius fok alá csökken, a háziállat nem érzi jól magát, megfagy. Ha kint 10 fok felett van a fagy, akkor el kell utasítania a járást. Általában télen a járási idő nem haladhatja meg a 20-30 percet.

A játék uszkár gondozása meglehetősen nehéz; sok időbe telik gondoskodni a kisállat egyedi, juhszerű hajáról. Szeretné, ha kutyája ápoltnak tűnne és ritkábban betegedne meg? Ezután az összes szabály szerint és időben hajtsa végre a következő eljárásokat:

 • Minden nap kifésüljük a kabátot. Minden ecsetelés előtt ajánlott enyhén megnedvesíteni. Ha elhanyagolja ezt az eljárást, a sodrott uszkár szőrét sűrű nemez borítja, amelyet teljesen lehetetlen kibogozni. Ennek eredményeként teljesen le kell borotválnia a kutya fejét.
 • Minden tulajdonos hajvágást használ a játék uszkár ápolásához. Otthon a legegyszerűbb módon nyírhatja kedvencét. Ha azt szeretné, hogy az uszkár olyan frizurával pompázzon, mint "oroszlán" vagy "modern", akkor érdemes a professzionális kutyafodrász szolgáltatásait igénybe venni a szőrzet növekedésével.
 • Az uszkár fürdése kellemes és kívánatos eljárás. A fajta szereti a vizet, legyen az fürdő vagy nyitott természetes víztározó. Meg kell fürdetnie egy ilyen háziállatot havonta egyszer, vagy súlyos szennyezés esetén, például séta után. Fontos, hogy mosás előtt jól át kell fésülni a bundát, hogy a gubanc ne maradjon sehol. Javasolt egy speciális sampon és szőnyeg spray használata. Fürdés után feltétlenül szárítsa meg a kabátot hajszárítóval.
 • Reggel enyhén megtöröljük a szemet, eltávolítva az éjszakai váladékot. Gyulladást találva az állatorvoshoz fordulunk.
 • Az állatorvos által ajánlott termékek használatával hetente egyszer tisztítsa meg a fülét.
 • Levágjuk a karmokat, ahogy nőnek.

Biztosítsa az uszkár kiegyensúlyozott étrendjét. Könnyebb ezt elérni kis méretű kész kutyatáp vásárlásával. Csak prémium osztályt vásároljon, ez a takarmány tartalmazza az összes szükséges adalékot, vitamint.

Ha a természetes étrend mellett döntött, akkor szakember segítségével hozzon létre étrendet. Fontos, hogy az uszkár növényi és állati termékeket egyaránt kapjon.

A marha fontos, mondhatni, a játék uszkár étrendjének nagy része. A húst nyersen és főzve is etetjük, csak apró darabokban.

A zabkása is az étrend alapja, de kisebb mennyiségben. Előnyben részesítik a hajdina és a rizs. Az árpa és a borsó tilos, a tojás árpa nem kívánatos.

Egészség

fajta

Játék uszkár, a tulajdonos karbantartásának és gondozásának minden szabályára figyelemmel, akár 18-19 évig is élhet. Ezenkívül ezen kutyák átlagos várható élettartama 14-16 év.

Nem mondható el, hogy a játék uszkár erős immunitással és jó egészséggel rendelkezik. Ezek olyan állatok, amelyekre gondozásra van szükség, gondosan kell vigyázni rájuk, és gondosan figyelemmel kell kísérniük a test állapotát.

Kötelezően egy játék uszkárnak évente 1-2 alkalommal kell vizsgálatot végeznie egy állatorvosi rendelőben. Féregtelenítésre, oltásokra és parazitáktól származó gyógyszerekkel történő kezelésre is szükség van.

A játék uszkár tulajdonosának meg kell ismernie azokat a betegségeket, amelyekre a meghatározott fajta hajlamos:

 • Narkolepszia - neurológiai betegség, amelyet éjszaka zavart alvás, állandó nappali álmosság és hirtelen „elalvás” jellemez nappal.
 • Cardiomyopathia - pangásos szívelégtelenség kialakulásához vezet.
 • Urolithiasis betegség - a húgyúti rendszer patológiája.
 • A térdkalács mediális elmozdulása - genetikai betegség.
 • Hajhullás - súlyos stressz következménye lehet.
 • Cukorbetegség - endokrin betegség, amely nem kezelhető, kontrollálható.
 • Hydrocephalus - veleszületett betegség, amelyet a cerebrospinalis folyadék túlzott képződése és felhalmozódása jellemez az agykamrákban.
 • Fogszuvasodás - a kemény fogszövet megsemmisülése.
 • Hipoglikémia - a vércukorszint csökkentése.
 • Kriptorchidizmus - örökletes anomália, amelyben a herezacskóban nem ereszkedő herék vannak.
 • A légcső összeomlása - genetikai krónikus degeneratív betegség, amely a légcső gyűrűinek anatómiai deformációjával jár.
 • Mandulagyulladás - a mandulagyulladás által okozott kakalis mikroorganizmusok pestis és hepatitis egyidejűleg alakulnak ki.
 • A végbélmirigyek elváltozása - duzzanat és kisebb végbélelváltozások jellemzik a végbélnyílás körül.
 • Epilepszia - görcsök, görcsrohamok akaratlan vizeléssel jellemezhetők.
 • Pajzsmirigy alulműködés - a pajzsmirigyhormon elégtelen termelése vagy hiánya.
 • Immun hemolitikus anaemia - az immunrendszer betegsége.
 • Vérzéses gasztroenteritis - akut rendellenesség, amelyet hányás és véres hasmenés jellemez.
 • Szembetegségek - glaukóma, szürkehályog, leválás, retina halál.
 • Krónikus elégtelenség az atrioventrikuláris szelepekben - krónikus köhögés alakul ki, néha légszomjjal és cianózissal.
 • Von von Willebrand-kór - hibás von Willebrand faktor jelenlétében vagy a vér hiányában alakul ki.
 • Cushing-szindróma vagy hiperadrenokortikizmus - az endokrin rendszer betegsége.
 • A gerinclemezek közötti rendellenességek - A végtagok gyengeségéhez és korlátozott mozgáshoz vezet.

karakter

fajta

A Toy Poodle ideális temperamentumú kutya. Egy ilyen háziállat nagyon szeretetteljes, barátságos, játékos, vidám. A fajta képviselői mérsékelten mozgékonyak, játékosak. A túlzott aktivitás nem különbözik egymástól.

A játék uszkárnak állandó kapcsolatban kell lennie az emberekkel. Odaadó, mélyen kötődik családjához. Ha hosszú ideig egyedül marad, vagy idegenek, idegenek gondozása alatt áll, súlyos stresszt kaphat. Ennek eredményeként megbetegedhet, sőt hajhullást is okozhat.

Ez nem azt jelenti, hogy az uszkár egy percre sem maradhat. Ha reggel sétál vele, eteti és otthagyja kedvenc játékait, akkor türelmesen várja Önt a munkából, nyugodtan, csendesen estig.

Értékes, hogy a játék-uszkár ritkán ugat, ezért amikor lakásban élnek, a szomszédok nem panaszkodnak zajra.

Kijön a gyerekekkel. Örömmel játszik gyerekekkel és tinédzserekkel egyaránt. A legfontosabb az, hogy megtanítsuk a gyerekeket arra, hogy gondozzák a miniatűr kutyákat, ne sértjék meg őket, szeressék és gondozzák őket. Csak ebben az esetben az uszkár és a gyermek elválaszthatatlan barátok lesznek.

Óvakodik az idegenektől, de nem agresszív. Az uszkár messziről kutat egy idegent. Ha nem lát veszélyt az oldaláról, megpróbál barátkozni és vonzódni a játékhoz.

Nem ütközik más háziállatokkal. Szereti nem állatokkal tölteni az idejét, hanem az emberekkel.

Képzés és oktatás

funkció

A játék uszkár okos és jó memóriával rendelkezik. Ezért nem nehéz nevelni és képezni. Természetesen egy kis háziállatnak nincs szüksége őrségre, biztonsági ismeretekre, de el kell sajátítania az alapvető parancsokat és viselkedési szabályokat.

Az uszkároktatás kölyökkorában kezdődik. Komolyabb csapatoknál négy hónapos kortól kezdjük el tanítani a háziállatot.

Játékos módon tervezze meg óráit. Sokféleségnek, következetességnek és bátorításnak kell lennie. A fizikai büntetés kizárt. Az uszkár, mivel természetesen ragaszkodó kutya, nem tűri a durvaságot, a kiabálást, az agresszió bármilyen megnyilvánulását.

Érdekes tények

 • Az uszkár nagyon szereti az embereket, és nem nagyon szereti a kutyákat.
 • Az uszkár szőrzetének egyedisége nemcsak a juhgyapjúval való hasonlóságban rejlik, hanem a fajta képviselőinek gyapja is egyenletesen oszlik el a test minden részén, hossza megegyezik a farokkal, a pofával és a hátuljával.
 • Az "uszkár" név a német "pudel-nass" szóból származik, amely fordításban úgy hangzik, mint "bőrig áztatott".
 • A "toy" név része angol fordításban azt jelenti, hogy "toy".
 • Az uszkárok Marie Antoinette kedvenc kutyái voltak, a bíróságon éltek és saját szolgáik voltak.
 • A játék uszkár haja gyorsan és egyszerűen nemezzé válik. Vannak olyan gazdaságok, amelyek a gyapjú uszkárok nevelésére szakosodtak, amelyekből meleg ruhák készülnek.

A fajta előnyei és hátrányai

funkció

A játék uszkár fő előnyei:

1. Egyedi, gyönyörű kabát.
2. Ideális karakter.
3. Az emberekhez való ragaszkodás, a gyerekekhez való jó hozzáállás.
4. Alkalmas lakásfenntartásra.

A játék uszkár hátrányai:

1. Hajlam sok betegségre.
2. Könnyen engedjen a stressznek.
Nehéz gondozás.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.