A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákWalesi terrier leírása, a fajta jellemzői

Walesi terrier leírása, a fajta jellemzői

walesi terrier

Walesi terrier

walesi terrier
7.7

Gondoskodás

6.0 / 10

Egészség

8.0 / 10

karakter

8.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

7.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

5.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Nehéz aktívabb és pozitívabb háziállatot találni, mint a walesi terrier. Ez a csodálatos kutya, aki megjelenik a házában, senkit sem hagy unatkozni. A fajta egyik fő jellemzője a korlátlan energiaellátás, amelyet valahova el kell helyezni.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A walesi terrier kíváncsi, játékos, hűséges kutya. A fajtának veleszületett vadászati ​​ösztöne van.

Képesek rókákra, rágcsálókra és madarakra vadászni. De most a walesi terriert háziállatként tartják, gyakorlatilag nem használják a vadászatban.

További nevek: walesi terrier, walesi terrier, walesi terrier

A fajta története

A walesi terrier hazája Nagy-Britannia, pontosabban Wales megye. Ez a fajta a tizennyolcadik század második felében jelent meg. Vadászkutyákra vonatkozik.

A walesi terrier meglepően hasonlít az Airedale-re. Tájékozatlan emberek miniatűr példányának hívják a walesi terriert. Ez az állítás helytelen, nincsenek közös gyökerek e fajták között.

A fajta keletkezésének, kialakulásának története az ősi feljegyzésekre, festményekre, figurákra vezethető vissza.

Az ókorban egy terriert minden olyan kiskutyának hívtak, amelynek gonosz jellege, ereje, kemény szőr volt, és csodálatos ügyességgel vadászott apró ragadozókra, patkányokra és egerekre.

A walesi terrier az óangol drótszőrű terrierből származott, amely ma már kihalt faj. A walesi terriert hosszú időn át műsorokban óangolnak minősítették. De sok más típusú terrier tartozik ebbe a kategóriába.

1885-re a walesi terrier teljesen megalakult, és külön besorolást kapott az angliai Kennel Klubban. Ettől kezdve megkezdődött a fajtatiszta tenyésztés, megjelentek a hivatalos walesi terrier kennelek.

A walesi terrier népszerűsége növekedni kezdett. Szülőföldjén kívül vált híressé. Amerikában kezdték tenyészteni Európában. Németországban a tenyésztők a walesi terrier génjeit használták olyan fajta tenyésztésére, mint a Jagt terrier.

Feltételezhető, hogy a walesi terriera kialakulása során a kutyavezetők rókaterriereket, lakeland terriereket, ír terriereket vonzottak a tenyésztési munkához.

Fajta szabvány

walesi terrier

A walesi terrier tömör testalkatú, a fajta izmai fejlettek, mint az igazi sportolók.

A felnőtt walesi terrierek nem haladhatják meg az értéket 39 cm. a marmagasságnál. Súly kb 9 kg.

Közepes méretű, lapos koponyájú fej egy nem túl vastag, közepesen hosszú nyakon nyugszik. Lógó fülek, háromszög alakúak, kicsiek.

A szemek nem állnak ki, mélyek, viszonylag kicsiek, sötétek. Élénk, figyelmes pillantás.

A pofa nem túl hosszú. Az orr közepes méretű, fekete.

Az állkapcsok hatalmasak és mélyek. A walesi terrier erős tapadással rendelkezik. Helyes ollós harapás.

A karaj erős, a háta rövid, a felső vonal pedig egyenes. A mellkas mély, mérsékelten terjedelmes. A legtöbb esetben a farok dokkolt.

A lábak egyenletesek, erősen fejlett izmokkal és masszív csontokkal rendelkeznek. A combok meglehetősen hosszúak. Macska mancsa kerek, kicsi.

A walesi terrier kabátja közepes hosszúságú, sűrű és sűrű. A haj tapintása durva, kissé göndör. Az arcon bajusz és szakáll található, amely minden típusú terrierre jellemző.

A szőrzet színe kizárólag kétszínű - vörösesbarna, feketével vagy fekete-szürke sapkával.

Karbantartás és gondozás

jellegzetes

A walesi terrier jól érezheti magát mind a lakásban, mind a madárházban. A legfontosabb mind az első, mind a második esetben az, hogy a túlműködő háziállatot napi sétákkal látják el.

A városban sétálva nem engedheti le a kutyát a pórázról. A menekülési hajlam különbözteti meg, magasan fejlett vadászösztöne van. Ezért a terrier bármikor rendezhet üldözést egy elhaladó macskának vagy madárnak.

Annak érdekében, hogy a terrier szabadon futhasson, keressen egy helyet, ahol elsétálhat az utaktól és a zsúfolt helyektől. Hetente legalább egyszer menjen ki kedvenceivel a természetbe.

Ha a kutyát kerítésben tartják, és a privát udvart biztonságosan elkerítik, hagyja, hogy minden nap körbe szaladjon. Fontos figyelembe venni azt a tényt, hogy a terrier imád ásni, lyukakat ásni.

Könnyen beleáshatja a kerítést és elszaladhat egy önálló sétán, ami például a kutya és a szomszédos csirkék számára is gondokkal jár.

A walesi terrier láncon tartása nem elfogadható. A kutya szenved a szabadság ilyen korlátozásától. Ennek eredményeként ki fogja ásni az összes földet a fülke körül, nyafog és ugat.

A kutya megjelenésének és egészségének megőrzése érdekében a következő eljárásokat kell rendszeresen betartani:

 • A walesi terrier kabátja komoly gondozást igényel fésülés, hajvágás, vágás formájában. A fajta képviselőinek olvadása rosszul fejeződik ki, de gyakran (hetente 2-3 alkalommal) ki kell fésülni őket. Évente 2 alkalommal végezzük a vágást. Ha a terrier részt vesz a kiállításokon, havonta szükséges a vágás, célszerű szakember segítségét igénybe venni.
 • Hetente egyszer fürdünk, mivel az aktív terrier gyorsan elkenődik, durva szőrzete könnyen piszkos. A séta után megmosom a lábamat, és nedves törülközővel megtörlöm a gyomrom és a lábam, majd szárazon törölgetem.
 • A körmöket havonta egyszer levágjuk.
 • Hetente háromszor vizsgáljuk meg a füleket. Vizsgálat után pamut törlőkendővel és az állatorvosi gyógyszertár speciális termékeivel tisztítunk.
 • Reggel naponta tisztítjuk a szemünket pamut törlőkendővel.
 • Hetente egyszer mossunk fogat speciális pasztával és ecsettel, hogy megakadályozzuk a fogkő képződését és a száj kellemetlen szagának megjelenését.

A walesi terrier rendkívül válogatós az ételekkel kapcsolatban. Száraz étel és természetes termékek egyaránt alkalmasak számára. A mesterséges út könnyebb. A prémium étel megvásárlásával a tulajdonos kiegyensúlyozott étrendet biztosít a kutyának megfelelő mennyiségű vitaminnal és ásványi anyaggal.

A természetes táplálkozásnál fontos, hogy vitamin- és ásványi anyag-kiegészítőket vegyenek fel az étrendbe. Fontos a fehérje, zsír és szénhidrát helyes arányának figyelemmel kísérése. Gondold át az adagokat, az állat életkorától, egészségi állapotától és a fizikai aktivitás szintjétől vezérelve.

A terriernek nem szabad nyalogatnia a tálat, minden látszatából megmutatva, hogy nincs tele. Szintén nem szabad elhagyni az ételt, ez azt jelzi, hogy az adagok neki nagyok.

A víz folyamatosan benne van az itatóban, friss és kissé hűvös.

Egészség

walesi terrier

A walesi terrier átlagos várható élettartama 12-15 év.

Az egészség természeténél fogva erős, a tulajdonosnak meg kell őriznie. Feltétlenül be kell oltania a háziállatot, rendszeresen féregtelenítenie és kezelnie kell a bolhákat, kullancsokat.

Fontos, hogy megelőző vizsgálatok céljából évente legalább egyszer ellátogasson egy terrierrel ellátott állatorvosi klinikára. Ez elősegíti az esetleges betegség időben történő felismerését és a kezelés korai szakaszában történő megkezdését.

A walesi terrier tulajdonosának tudnia kell, hogy kedvence milyen egészségügyi problémákra hajlamos:

 • Glaukóma - a szemgolyó méretének növekedése.
 • Allergia - élelmiszerek vagy ápolószerek.
 • Szürkehályog - szembetegség, amelyet a lencse elhomályosulása jellemez.
 • Von von Willebrand-kór - a véralvadás megsértése, spontán vérzés kíséretében.
 • Epilepszia - a betegség nem kezelhető, de a rohamokkal kísért rohamok kezelhetők.
 • A szemlencse elmozdulása - az öv rostjai megsemmisülnek, amelyek normál esetben megtartják a lencsét, és ennek következtében szabadon mozoghat a szem elülső és hátsó kamrája között a pupilla nyílásán keresztül.
 • Pajzsmirigy alulműködés - endokrin patológia.
 • Atópia - atópiás dermatitis, amely a bőrön allergiás kiütésekkel jelentkezik.

karakter

fajta

A walesi terrier nem tolerálja nagyon rosszul a tulajdonosoktól való elszakadást. Gyorsan kötődik a családhoz, a házhoz. Nem különbözik a megszállottságtól, ha úgy látja, hogy a tulajdonos elfoglalt, akkor nem fog pötyögni, könyörögni a figyelemért.

Megpróbálja magát elfoglalni valamivel, például játszani kedvenc játékával. Egy terrier számára a legfontosabb, hogy tisztában legyen azzal, hogy a tulajdonos a házban van, mellette.

A walesi terrier gyakran megmutatja öntudatosságát és gőgjét. A kutyavezetők megjegyezték, hogy a hímek sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak és barátságosabbak, mint a szukák. Az agresszió nem jellemző a fajtára.

De ha veszélyes helyzet áll elő, ha valaki megfenyegeti a walesi terriert vagy gazdáját, a kutya bátor és határozott lesz. A kis méret ellenére képes tisztességes visszautasítást adni az ellenségnek.

A gyermekek számára a walesi ideális barát, játéktárs és védő. A terriert nem kell egyedül hagynia gyerekekkel, de tinédzserekkel egy energikus kutya készen áll arra, hogy éjjel-nappal játékkal töltse az idejét. A lényeg az, hogy a szülők megtanítsák a gyermekeket arra, hogy óvatosan bánjanak kedvteléssel.

A walesi terrier veleszületett vadászati ​​ösztöne miatt nem ajánlott ugyanazon a területen tartani kisállatokkal, különösen rágcsálókkal (patkányok, hörcsögök, mókusok...).

Egy terrier békésen együtt élhet egy macskával, ha ugyanabban a házban nőtt fel vele. Kakassága miatt nem bánja, hogy részt vesz a kutyák küzdelmeiben.

Nem mutat agressziót az emberek, ideértve az idegeneket is. A vendégek még örülnek is, mivel ő inkább reflektorfénybe kerül. De ez azzal a feltétellel áll fenn, hogy az idegenektől nincs fenyegetés.

A walesi terrier nem tartozik a csendes és csendes kutyákhoz. Egy ilyen háziállat szeret ok nélkül vagy anélkül ugatni. Kölyökkortól kezdve szükséges leszoktatni róla.

Képzés és oktatás

jellegzetes

A walesi terrier gyakran szemtelen, makacs és önfejű. Ezért meglehetősen nehéz a fajta képviselőjét oktatni és képezni.

Fontos, hogy éles gondolkodásmóddal, munkaképességekkel és a kedvtelésből tartott panaszokkal éljen, hogy érdekelje őt, hogy ő maga is szeresse az órákat, az edzéseket.

A tulajdonosnak kitartást kell tanúsítania az edzés során, elfogadható súlyosságot, türelmet és következetességet.

A túl érzelmi terrier nem fogja tolerálni a durvaságot és a fizikai büntetést. Tehát el kell felejtenie az ilyen oktatási módszereket.

Ha gyorsan el akarja érni a pozitív edzési eredményeket, szervezzen néhány órát játékos módon. Dicséret, simogatás, bátorítás kedvenc sikereivel.

A walesi terriernek mindenképpen le kell töltenie az Engedelmesség Alap tanfolyamot. Emunak nagyon tetszik az aktív edzéstípus: ugrás, frizbi, mozgékonyság.

Emellett egy energikus walesi terrier szívesen vesz részt kutyafuttatásokon és dolgozik a profilon (róka, mosómedve számára).

Érdekes tények

 • A walesi terrier a világ egyik legrégebbi terrierje.
 • a walesi terrier a leg engedelmesebb és legintelligensebb kutya a többi terrier között.
 • Az első walesi terrierek több mint négyszáz évvel ezelőtt jelentek meg, azóta a fajta külseje gyakorlatilag nem változott.
 • Az ókorban a walesi terrierek heves sportokban vettek részt. Ezek nem közismert kutyaharcok. Ebben az esetben egy hatalmas, nagy, éhes patkányokkal teli házról beszélünk. Egy walesi terrier indult ebbe a házba. A kutyának el kellett fojtania az összes patkányt a megadott időpontban, és a legkevesebb sérüléssel kellett kiszállnia a harcból. A győztes a terrier lett, amely hatalmas rágcsálókkal gyorsabban megbirkózott, mint a többi résztvevő, és egyetlen sérülést sem kapott.

A fajta előnyei és hátrányai

jellegzetes

A walesi terrier fajta minden korosztály számára alkalmas. A lényeg, hogy egy ilyen túlműködő kutya tulajdonosának aktív életmódot kell folytatnia, és képesnek kell lennie arra, hogy kedvence számára kellően magas szintű fizikai aktivitást biztosítson.

A walesi terrier nem tartozik azon fajták közé, amelyeket egész nap egyedül lehet otthon hagyni, nagyon oda kell figyelni rájuk. Flegma emberek számára ez a kutyatípus teljesen alkalmatlan, valamint túl elfoglalt emberek számára.

A walesi terrier fő előnyei:

1. Gyönyörű megjelenés.
2. Baráti beállítottság, agresszió nélkül.
3. Vigor.
4. Az ételek iránti igénytelenség.
5. Jól kijön a gyerekekkel.

A walesi terrier fő hátrányai:

1. Nem bírja a magányt.
2. Menekülési hajlam.
3. Szeret ásni, ásni a földet.
4. Gyakran hangosan ugat.
5. Napi sétákat igényel nagy fizikai aktivitással.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.